Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1033489 razy)

Offline Leniwiec

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Octavia
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #2730 dnia: 14 Kwietnia 2023, 12:33:17 »
Mi chodzi o sytuację zmiany zamówienia na osobę obcą (lub firmę).
Prawdopodobnie będę rezygnował z zamówienia, bo w międzyczasie znalazłem coś innego, co dużo bardziej mi odpowiada, a szkoda by przepadło zamówienie w lepszej cenie niż aktualnie w cennikach. A prezentu salonowi jakoś nieszczególnie chcę robić.
Miała być Toyota Corolla TS 2.0 GR Sport + Dynamic, będzie coś innego :D

Offline DeLGS

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #2731 dnia: 14 Kwietnia 2023, 18:08:58 »
Wersja Style Oxide Bronze. Byłem już kilka razy na placu i nigdy kombi nie było a jak oglądałem swoją to też jedyne kombi na placu trochę dziwne :p Już bym odjechał ale trochę zastawione.

Toyota Corolla MY23 TS 2.0 196km Style Oxide Bronze

Offline Homeless88PL

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla + Aygo
« Odpowiedź #2732 dnia: 14 Kwietnia 2023, 18:41:35 »
Fajny kolor.
Na co teraz czekasz? Taka kolejka na wydaniach?
Sam rejestrujesz, czy salon załatwia formalności?
Ubezpieczenie brałeś z salonu czy sam? Co się bardziej opłaca teraz?
Corolla FL TS 2.0 GR

Offline DeLGS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2733 dnia: 14 Kwietnia 2023, 19:20:24 »
Dzisiaj przyjechało musi przejść jeszcze przegląd przed sprzedażowy + doposażenie w alarm. I kolejka wynika z ilości aut do wydania i terminu na doposażenie właśnie.

Sam rejestruję w poniedziałek będą mieli kasę to jadę po dokumenty i będę rejestrować. Rejestruję w dzień wydania z samego rana żeby bez sensu ubezpieczenie nie leciało jak ma stać na placu.

Ubezpieczenie z salonu ta śmieszna oferta dilerska miałabyć taka dobra się nasłuchałem. Dostałem ofertę z salonu potem zadzwoniłem do swojego agenta od ubezpieczeń nie mówiąc nic na temat oferty z salonu i dostałem od razu tańszą i lepszą ofertę. Zadzwoniłem do salonu i mówię że muszą się bardziej postarać bo od agenta dostałem lepszą i mówię niech przebiją to wezmę u nich a Pani z salonu zrobiła nowa tańszą ale droższa niż mój agent i dodatkowo na trochę słabszych warunkach... Także nie wierzcie tak na słowo honoru w te oferty dilerskiej tylko sprawdźcie u swoich agentów oferty.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2734 dnia: 14 Kwietnia 2023, 20:50:03 »
Nie pisz takich rzeczy nawet że gdzie indziej jest lepiej. Broń boże! :)
ostatnio przeczytalem u nas na forum iż 1400 za pierwszy przegląd (olej, filtr oleju, podkładka) to dobra cena jest, także...
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2023, 20:54:07 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2735 dnia: 14 Kwietnia 2023, 21:28:59 »
Ubezpieczenie z salonu ta śmieszna oferta dilerska miałabyć taka dobra się nasłuchałem. Dostałem ofertę z salonu potem zadzwoniłem do swojego agenta od ubezpieczeń nie mówiąc nic na temat oferty z salonu i dostałem od razu tańszą i lepszą ofertę. Zadzwoniłem do salonu i mówię że muszą się bardziej postarać bo od agenta dostałem lepszą i mówię niech przebiją to wezmę u nich a Pani z salonu zrobiła nowa tańszą ale droższa niż mój agent i dodatkowo na trochę słabszych warunkach... Także nie wierzcie tak na słowo honoru w te oferty dilerskiej tylko sprawdźcie u swoich agentów oferty.

Kolego z całym szacunkiem ale nie do końca jest tak jak piszesz. Mam w rodzinie osobę która jest multi agentem ubezpieczeniowym. Sytuacja z ubezpieczeniami  samochodu teraz wygląda tak, że wklepujesz do systemu vin, nr rejestracyjny i pesel i agent w systemie generuje ci ofertę z rabacikiem lub bez. Oferta dostaje numer. I koniec.
Dzwonisz potem do "Pana Boga" i jeśli chcesz zachować wszystkie ustalenia z pierwszej oferty to "Pan Bóg" nic nie zdziała bo system w którym jest zalogowany widzi wygenerowana ofertę dla twojego vin / nr rej / pesela i reguła anty dumpingowa nie pozwala kolejnemu agentowi iść w dół. On może mógłby byc tańszy ale jest zablokowany
I tak działa to w każdej ubezpieczalni. Jesli da ci coś taniej to jedynie obcinając zakres oferty

Tu masz świeżą kalkulację na lewym vin  do porównania

Jednym słowem jeśli zaczniesz u niewłaściwego agenta i on wystawi ci "drogą" ofertę to jesteś w czarnej dupie.

« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2023, 21:35:25 wysłana przez shark_ »
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2736 dnia: 14 Kwietnia 2023, 22:23:57 »
Z całym szacunkiem ale moje doświadczenie z ostatnich 3 m-cy i ubezpieczeniu w tym czasie 6-ciu aut w ogóle nie pokrywa się z tym co piszesz. Np. na nowego Proace u agenta dostałem ofertę hestii lepszą o 500 od oferty dilera. Podobnie z leasingiem PKO, oferta agenta była o 800 niższa niż oferta PKO w PZU.
Na 6-ciu autach zaoszczędziłem +/- 5000 pln po odliczeniu kosztów ubezpieczenia we własnym zakresie.

Offline RokiKrytyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2737 dnia: 16 Kwietnia 2023, 12:53:15 »

Kolego z całym szacunkiem ale nie do końca jest tak jak piszesz. Mam w rodzinie osobę która jest multi agentem ubezpieczeniowym. Sytuacja z ubezpieczeniami  samochodu teraz wygląda tak, że wklepujesz do systemu vin, nr rejestracyjny i pesel i agent w systemie generuje ci ofertę z rabacikiem lub bez. Oferta dostaje numer. I koniec.
Dzwonisz potem do "Pana Boga" i jeśli chcesz zachować wszystkie ustalenia z pierwszej oferty to "Pan Bóg" nic nie zdziała bo system w którym jest zalogowany widzi wygenerowana ofertę dla twojego vin / nr rej / pesela i reguła anty dumpingowa nie pozwala kolejnemu agentowi iść w dół. On może mógłby byc tańszy ale jest zablokowany
I tak działa to w każdej ubezpieczalni. Jesli da ci coś taniej to jedynie obcinając zakres oferty

Tu masz świeżą kalkulację na lewym vin  do porównania

Jednym słowem jeśli zaczniesz u niewłaściwego agenta i on wystawi ci "drogą" ofertę to jesteś w czarnej dupie.

Nie jest to prawdą. Bzdura totalna.
W ostatnich 2ch tygodniach otrzymywałem najróżniejsze kalkulację od różnych towarzystw. Nie miało kompletnie znaczenia, że towarzystwo X jako pierwsze zakwotowalo mnie na 4 200 PLN.  Inne towarzystwa kwotowały następnie poniżej tejże kwoty po to, aby finalnie w Rankomacie otrzymać polisę w cenie 3 100 PLN właśnie w wyżej wspomnianym towarzystwie X.
Podsumowujać: od lat kupuję polisy i robię wiele kalkulacji.  Nigdy nie miało znaczenia i nie ma wysoka początkowa oferta.

Offline biesi

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #2738 dnia: 16 Kwietnia 2023, 17:20:26 »
Co do ubezpieczeń, oferty dealera są kalkulowane na innych warunkach, maja inne wyceny. Najczęściej oferty dealera opłacają się dla klientów szkodowych lub świeżo po szkodzie. Pion dealerski nie jest tak bardzo uzależniony od szkodowości klienta, a od umowy z marka jaką posiada TU.
Moim zdaniem zachowanie klienta który robi ofertę u dealera, później u swojego agenta, który poświęca mu swój czas, przygotowuje mu dużo lepsza ofertę bez wiedzy o ofercie dealerskiej, a następnie klient leci do dealera żeby mu zrobił tą samą to weźmie u nich jest bardzo słabe. Czyli dealer chciał na tobie zarobić więcej, ale ty i tak do niego pójdziesz mimo że potraktował cię gorzej niż twój agent.  Moim zdaniem kto zrobił lepszą ofertę tam kupuję. Nie ważne kto był pierwszy.
Co do blokowania ofert. Tak dzieje się głównie w PZU. Większość firm nie ma takiej możliwości, ale też w innych TU oferta bardziej zależy od wiedzy i doświadczenia agenta niż od możliwości udzielenia rabatu. Nie wszędzie jest taka możliwość.
Polisy w rankomacie nie wiem jak teraz, ale jeszcze nie dawno nie można było zrobić do leasingu. Ich cena jeżeli chodzi o pakiet oc ac zazwyczaj bierze się z gorszego zakresu, czego klienci nie sprawdzają dokładnie w owu. Co do samego oc nie ma znaczenia gdzie, zawsze dział tak samo.

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2739 dnia: 16 Kwietnia 2023, 18:09:45 »

Nie jest to prawdą. 2-3 tygodnie temu szukalem ubezpieczenia dla swojego ESa i ubezpieczenie z salonu było o 1500zł wyższe niż przez agenta. Co ciekawe, zarówno najniższa oferta w salonie jak i u agenta była z tego samego towarzystwa ubezpieczeniowego (Ergo Hestia).

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #2740 dnia: 16 Kwietnia 2023, 18:37:03 »

Nie jest to prawdą. 2-3 tygodnie temu szukalem ubezpieczenia dla swojego ESa i ubezpieczenie z salonu było o 1500zł wyższe niż przez agenta. Co ciekawe, zarówno najniższa oferta w salonie jak i u agenta była z tego samego towarzystwa ubezpieczeniowego (Ergo Hestia).

Sprawdz czy OWU sa takie same. Ja porownywalem dla swojego Lexa i OWU ubezpieczenia z salonu wygrywa.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #2741 dnia: 16 Kwietnia 2023, 20:05:26 »
Nie jest to wątek o ubezpieczeniach auta, a o czasie oczekiwania na nie. Może admin przeniesie/utworzy to ostatnie wałkowanie (skądinąd ważne) o ubezpieczeniach do odpowiedniego wątku...
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline Homeless88PL

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla + Aygo
« Odpowiedź #2742 dnia: 21 Kwietnia 2023, 14:23:16 »
W końcu coś się zmieniło w aplikacji. Po roku oczekiwania, pojawiła się mapa i wszędzie dopiski "Derbyshire, UNITED KINGDOM".
Z tego co wiem, to znaczy że już pojawiła się w planie produkcji.
Czy ktoś z ostatnio odbierających mógłby napisać ile czasu czekał od zmiany w aplikacji do pojawienia się w Polsce, a następnie odbioru?
Corolla FL TS 2.0 GR

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #2743 dnia: 21 Kwietnia 2023, 14:36:27 »
Przed chwilą właśnie na portalu Toyoty taka u mnie zmiana.

Wprawdzie cały czas przetwarzanie zamówienia, ale ukazało się w końcu miejsce produkcji.  Chyba wreszcie mam potwierdzenie zamówienia, tak jak miał pod koniec stycznia DeLGS.
« Ostatnia zmiana: 21 Kwietnia 2023, 15:04:03 wysłana przez czarmi »
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline DeLGS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2744 dnia: 21 Kwietnia 2023, 14:40:47 »
Panowie gratulacje u mnie od tego momentu minął około miesiąc i auto wpadło na produkcję. Od produkcji powiedzmy 1,5 miesiąca z hakiem i będzie odbiór ;)

Ja już swoim jeżdżę od wczoraj kilka rzeczy już wyłapałem ale dajcie mi z tydzień opiszę coś więcej żeby ekscytacja nowym autem trochę przeminęła.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl