Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1033642 razy)

Offline from.cupertino

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TS GR Sport '#0392
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #2835 dnia: 02 Czerwca 2023, 09:17:09 »
Statek płynie kilkanaście godzin. Wychodzi na to, że samochody muszę stać w którymś z portów przez pozostałe 8 dni. Szkoda, myślałem że mój samochód jest na tym statku

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Homeless88PL

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla + Aygo
« Odpowiedź #2836 dnia: 04 Czerwca 2023, 09:27:38 »
Dzisiaj u mnie taka oto sytuacja:
W transporcie
Mszczonów, POLAND
czarmi, jak postępy? Auto dotarło już do Mszczonowa? Salon już się odzywał?
Corolla FL TS 2.0 GR

Online czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #2837 dnia: 04 Czerwca 2023, 09:46:22 »
Auto jest w Mszczonowie już od 7 dni. Rozmawiałem z dealerem i potwierdził, że w Mszczonowie stoi ok. dwóch tygodni, po czym trafia do salonu na ogół na tydzień (między innymi uzbrajane jest w zabezpieczenie antykradzieżowe). Przedtem dealer czeka na fakturę z Toyoty, po czym przesyła do klienta swoją, auto należy zarejestrować, ubezpieczyć i ... odebrać. Myślę, że za ok. 2 tygodnie powinienem je odebrać.
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2838 dnia: 04 Czerwca 2023, 15:53:33 »
Trzymam kciuki ;)
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Online czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2839 dnia: 05 Czerwca 2023, 21:32:42 »
Teraz tak się całość przedstawia:
12.04.2022r. - złożenie zamówienia z terminem odbioru w umowie - luty 2023r.
21.04.2023r. - potwierdzenie zamówienia (ukazanie się w śledzeniu zamówienia, miejscowości Derbyshire, UNITED KINGDOM)
14.05.2023r. - produkcja w toku,
16.05.2023r. - wyjazd z fabryki Derbyshire,
16.05.2023r. - w transporcie Derbyshire UNITED KINGDOM - Grimsby UNITED KINGDOM (laweta i dalej statek/prom)
22.05.2023r. - w transporcie, po dopłynięciu do Belgii - Zeebrugge BELGIUM.
29.05.2023r. - w transporcie Mszczonów, Poland
05.06.2023r. - ukazała się dziś na mapce szara kreska (na razie) trasy Mszczonów-Warszawa.
Dzisiaj zadzwonił dealer, że jeszcze dziś auto jest w Mszczonowie, ale mogę już jutro przyjechać do nich po fakturę i dokumentację auta w celu jego rejestracji. Na opłatę auta jest 14 dni, a zarejestrować auto można już jutro. Oczywiście nie będę auta rejestrował, póki nie będzie go w salonie ze 2-3 dni, a może ono do nich trafić dopiero za jakiś tydzień...
Jutro jadę po dokumentację. Gdy auto będzie gotowe do odbioru, dam znać.
To dość szczegółowe info dla tych, co oczekują na swoje zamówienie i im się dłuży.

Offline DeLGS

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #2840 dnia: 05 Czerwca 2023, 22:44:58 »
Po historiach na forum polecam jednak poczekać aż auto zjedzie do dealera na plac obejrzeć sobie i dopiero opłacać fakturę... Bo jak już kasa na koncie to wiadomo, a nóż inny klient okaże się ważniejszy od was :p

Czarmi już pewnie wytrzymać nie możesz :D sam pamiętam te ostatnie dni a jak odebrałem auto to miałem wrażenie, że to tylko jazda próbna i zaraz będę musiał oddać do salonu :p
Toyota Corolla MY23 TS 2.0 196km Style Oxide Bronze

Offline Homeless88PL

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2841 dnia: 06 Czerwca 2023, 08:58:39 »
To dość szczegółowe info dla tych, co oczekują na swoje zamówienie i im się dłuży.
Dzięki za aktualizacje. Uważnie czytam co piszesz i sprawdzam czas poszczególnych punktów. Dzięki temu wiem, ile to będzie mniej więcej trwało u mnie :)
Dzisiaj zadzwonił dealer, że jeszcze dziś auto jest w Mszczonowie, ale mogę już jutro przyjechać do nich po fakturę i dokumentację auta w celu jego rejestracji. Na opłatę auta jest 14 dni, a zarejestrować auto można już jutro. Oczywiście nie będę auta rejestrował, póki nie będzie go w salonie ze 2-3 dni, a może ono do nich trafić dopiero za jakiś tydzień.
Pisałem w tej sprawie do Toyoty i oficjalne stanowisko jest takie, że nie wyślą auta do salonu puki nie będzie opłacone i zarejestrowane.
Gadałem o tym ze swoim sprzedawcą i powiedział że da się to obejść. Po prostu klika w systemie że klient już wszystko zrobił, a później i tak nikt tego nie weryfikuje. Więc jestem dogadany że dokumenty dostanę jak auto będzie już na placu pod salonem.
Corolla FL TS 2.0 GR

Online czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2842 dnia: 06 Czerwca 2023, 10:28:27 »
Pisałem w tej sprawie do Toyoty i oficjalne stanowisko jest takie, że nie wyślą auta do salonu puki nie będzie opłacone i zarejestrowane.
Zweryfikuję to dzisiaj jak będę po dokumentację auta, ale w sumie jakie to ma znaczenie, a dealer wczoraj nadmienił sam żeby za wcześnie nie rejestrować, bo po co...
Czarmi już pewnie wytrzymać nie możesz :D sam pamiętam te ostatnie dni a jak odebrałem auto to miałem wrażenie, że to tylko jazda próbna i zaraz będę musiał oddać do salonu :p
Aż tak się nie niecierpliwie, ale coś w tym jest, jak czekasz na auto 14 miesięcy. Z tym oddawaniem auta jak po jeździe próbnej, to dość zabawne, ale możliwe odczucia ...
Po historiach na forum polecam jednak poczekać aż auto zjedzie do dealera na plac obejrzeć sobie i dopiero opłacać fakturę..
Dziś dokumenty łącznie z fakturą, ale opłacę dopiero za jakiś czas.
Przede mną jeszcze sprzedaż Mazdy i nie ukrywam, że to lekki stresik jest, bo barrrdzo ją lubię.
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2023, 10:30:26 wysłana przez czarmi »

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2843 dnia: 06 Czerwca 2023, 11:03:53 »
Mi dzisiaj w końcu zmienił się status na Transport. Napisałem do Toyoty i auto jest już gdzieś transportowane koleją, także już na kontynencie ale do składu celnego dotrze dopiero za ok 2 tygodnie. Jak pytałem 3 tyg temu to auto miało być na początku czerwca na składzie celnym.
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Online czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2844 dnia: 06 Czerwca 2023, 15:19:54 »
Potwierdzam w połowie, bo auto wyślą do salonu dopiero po jego zarejestrowaniu i koniecznie tego samego dnia ubezpieczeniu (dealer przesyła do Toyoty info o dokonaniu rejestracji auta), ale nie ma obowiązku opłacenia w tym samym czasie. Na to jest 14 dni od daty wystawienia faktury.
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2023, 15:21:47 wysłana przez czarmi »

Offline ppawel1981

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 sd
« Odpowiedź #2845 dnia: 06 Czerwca 2023, 18:03:24 »
Odbierał ktoś ostatnio sedana z Turcji? Jak długo trwał transport? Moj jest w transporcie od 9 maja i jestem ciekaw kiedy w końcu dotrze do Polski.

Offline DeLGS

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #2846 dnia: 06 Czerwca 2023, 21:11:07 »
Potwierdzam w połowie, bo auto wyślą do salonu dopiero po jego zarejestrowaniu i koniecznie tego samego dnia ubezpieczeniu (dealer przesyła do Toyoty info o dokonaniu rejestracji auta), ale nie ma obowiązku opłacenia w tym samym czasie. Na to jest 14 dni od daty wystawienia faktury.

Bardzo dziwnie to brzmi i nasuwa się jedno pytanie.... Dealer da ci papiery zarejestrujesz na siebie a faktura nie opłacona?
U mnie nie było żadnego problemu, faktura była wystawiona przed przyjazdem auta do salonu poczekałem aż przyjedzie wtedy opłaciłem, odebrałem papiery i w dniu wydania z samego rana rejestrowałem.
Toyota Corolla MY23 TS 2.0 196km Style Oxide Bronze

Online czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2847 dnia: 06 Czerwca 2023, 21:22:55 »
Dealer da ci papiery zarejestrujesz na siebie a faktura nie opłacona?
Nie widzę w tym nic dziwnego. Nigdy nie płaciłeś czegokolwiek z wydłużonym terminem płatności? Np. w przeszłości niemalże wszystkie polisy ubezpieczeniowe dostawałem z 7-10 dniowym terminem zapłaty. Dealer całą dokumentację rejestracyjną już mi dał wraz z fakturą, na której termin płatności mam określony na 20.06.br. Ja tu nie widzę żadnego problemu... Jak wcześniej pisałem, auto do salonu nie trafi do chwili zarejestrowania auta. Widocznie jest różnie u poszczególnych dealerów.

Offline Homeless88PL

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2848 dnia: 06 Czerwca 2023, 21:35:04 »

A co jeżeli nie opłacisz faktury? Nie wydadzą "Twojego" auta i anulują rejestrację?
Ale nie to jest problemem w mojej głowie, tylko jeśli auto będzie zarejestrowane i ubezpieczone, a laweta wioząca je się rozwali, to jak jest naprawiane auto? Przez ASO, czy z AC, skoro już jesteś właścicielem. Albo ciekawsze, auto z jakiegoś powodu będzie niezgodne z zamówieniem. Wiem, mało prawdopodobne, ale nie nierealne. Co wtedy?
Strasznie dziwna polityka, ciekawe jak jest w innych salonach.
Mam nadzieję że mój sprzedawca dotrzyma słowa i papiery otrzymam dopiero po obejrzeniu auta.

PS: chyba za długo czekam na auto, bo strasznie dużo rozkminiam :P
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2023, 21:48:25 wysłana przez Homeless88PL »
Corolla FL TS 2.0 GR

Offline Homeless88PL

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2849 dnia: 06 Czerwca 2023, 21:40:20 »
U mnie nie było żadnego problemu, faktura była wystawiona przed przyjazdem auta do salonu poczekałem aż przyjedzie wtedy opłaciłem, odebrałem papiery i w dniu wydania z samego rana rejestrowałem.
To brzmi najrozsądniej
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2023, 21:45:38 wysłana przez Homeless88PL »
Corolla FL TS 2.0 GR

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl