Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1033015 razy)

Offline krison

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #3300 dnia: 29 Października 2023, 16:35:03 »
U mnie auto zamówione w tym tygodniu i termin odbioru w umowie 22 grudnia, a handlowiec wspominał, że do Mszczonowa ma dotrzeć w okolicach 1 grudnia i w połowie grudnia powinno być gotowe. Pożyjemy zobaczymy. W tej chwili status Zeebrugge.
Pewnie przejęte czyjeś zamówienie. Ja miałem mieć produkcje na październik i mam status przetwarzania i jak mnie jeszcze wkurzą to pójdę w inną markę., nie lubię niesłowności. Samochód miał być według umowy max grudzień a wciąż nie ma przypisanego slotu do produkcji.

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3301 dnia: 29 Października 2023, 19:33:59 »
W sumie to chyba nawet lepiej jakby był z produkcji styczniowej. Zawsze rocznikowo do przodu jesteś przy sprzedaży auta.
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline Pyrdeq

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla HB 1.8
« Odpowiedź #3302 dnia: 29 Października 2023, 19:40:11 »
U mnie auto zamówione w tym tygodniu i termin odbioru w umowie 22 grudnia, a handlowiec wspominał, że do Mszczonowa ma dotrzeć w okolicach 1 grudnia i w połowie grudnia powinno być gotowe. Pożyjemy zobaczymy. W tej chwili status Zeebrugge.

Jak teraz jest w Belgii, to ten Mszczonów 1. grudnia to tak mocno pesymistycznie - zazwyczaj zajmuje to do dwóch tygodni od przybicia do portu, a w sumie nie wiemy ile już tam czeka. Obserwuj status na stronie, jak Ci się tam pojawi Grimsby, to do do tygodnia powinna być w Polsce.

Z ciekawości, przejąłeś zamówienie po kimś, kto zrezygnował?
Corolla Hatchback 1.8 Executive Royal Grey

Offline krison

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3303 dnia: 29 Października 2023, 20:27:28 »
W sumie to chyba nawet lepiej jakby był z produkcji styczniowej. Zawsze rocznikowo do przodu jesteś przy sprzedaży auta.
W sumie masz rację, ale wiesz jak się człowiek na coś nastawi to trochę nerwy puszczają. Mam przy okazji pytanie, bo ktoś pisał, że od listopada zmieniają roczniki modelowe, to w moim wypadku jakby to wyglądało.

Offline sandman_3891

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3304 dnia: 29 Października 2023, 20:44:04 »
Jak teraz jest w Belgii, to ten Mszczonów 1. grudnia to tak mocno pesymistycznie - zazwyczaj zajmuje to do dwóch tygodni od przybicia do portu, a w sumie nie wiemy ile już tam czeka. Obserwuj status na stronie, jak Ci się tam pojawi Grimsby, to do do tygodnia powinna być w Polsce.

Z ciekawości, przejąłeś zamówienie po kimś, kto zrezygnował?

Wziąłem to co było dostępne w chwili zamawiania, do wyboru były 3 kolory w tej wersji wyposażenia, więc pewnie jest tak jak piszesz jest to przejęte czyjeś zamówienie.
Spalanie - Motostat.pl

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3305 dnia: 29 Października 2023, 20:59:51 »
W sumie masz rację, ale wiesz jak się człowiek na coś nastawi to trochę nerwy puszczają. Mam przy okazji pytanie, bo ktoś pisał, że od listopada zmieniają roczniki modelowe, to w moim wypadku jakby to wyglądało.
W zeszłym roku zmienili na początku października. Wtedy (w przypadku RAV4) zaproponowali dopłatę 4 tysięcy za rocznik modelowy 2023. Wtedy jednak była znaczna różnica cen. W tym roku RAV4 kosztuje tyle samo (poza podstawową wersją, droższą o 1 tysiąc złotych). Podejrzewam że w przypadku Corolli jest tak samo.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Pyrdeq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3306 dnia: 29 Października 2023, 23:56:24 »
Ja w roczniku 2024 obawiałbym się systemu ISA, który krzyczy za każdym razem jak przekroczysz prędkość i trzeba go wyłączać po każdym uruchomieniu silnika. Będzie on obowiązkowy w każdym samochodzie, który opuści fabrykę od lipca 2024 i szczerze wątpię, że w połowie roku będą wprowadzać zmiany w produkcji. Jeszcze żadnych oficjalnych informacji dot. tego systemu w Corolli nie widziałem, pewnie się nie chwalą, żeby nie odstraszać klientów. Ten system jest już w nowym Priusie, w niektórych testach da się go usłyszeć. Czy będzie w Corolli, to też się pewnie okaże po pierwszych testach MY24.

Offline Haczyk94

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 23
« Odpowiedź #3307 dnia: 30 Października 2023, 10:16:07 »
Pytanie jakby to miało działać faktycznie, bo samo czytanie znaków to miły dodatek jednak często omylny. Przykładowo ruszasz z podwórka to nie pamięta prędkości przed zatrzymaniem. To samo w przypadku odcinkowego zmniejszenia prędkości, po odwołaniu nie pokazuje obowiązującej prędkości. Czyli w tych wypadkach żadnych ograniczeń by nie było.

Offline Pyrdeq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3308 dnia: 30 Października 2023, 10:34:56 »
Pytanie jakby to miało działać faktycznie, bo samo czytanie znaków to miły dodatek jednak często omylny. Przykładowo ruszasz z podwórka to nie pamięta prędkości przed zatrzymaniem. To samo w przypadku odcinkowego zmniejszenia prędkości, po odwołaniu nie pokazuje obowiązującej prędkości. Czyli w tych wypadkach żadnych ograniczeń by nie było.

Informacje o ograniczeniach są też w systemie. Z tego co się orientuję, to informacje pobiera z obu źródeł (system + rozpoznawanie znaków), ale znaki mają wyższy priorytet. Więc samochód powinien rozpoznać, że akurat jedziesz autostradą i przyjąć ograniczenie 140 km/h, ale jeśli złapie jakąś 50 z drogi równoległej, to może zacząć krzyczeć.

Tutaj jest troszkę informacji dot. tego systemu (akurat w Lexusie):
https://www.youtube.com/watch?v=PwQn-X9W6d8

Offline Haczyk94

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 23
« Odpowiedź #3309 dnia: 30 Października 2023, 11:44:47 »
Wjeżdżając na autostradę pokazuje faktycznie znak, ale wystarczy ograniczenie bądź zjazd na mop i potem już tylko pokazuje odwołana prędkość, a nie obowiązującą więc wątpię żeby w systemie miał takie info.

Offline Pyrdeq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3310 dnia: 30 Października 2023, 14:28:27 »
Źle się wyraziłem. Ma to w systemie, gdy obecny jest system ISA. Z tym systemem opieranie  się na samych znakach byłoby kompletnie bez sensu, tak jest tylko bez sensu.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3311 dnia: 30 Października 2023, 15:14:12 »
zazwyczaj zajmuje to do dwóch tygodni od przybicia do portu,
Moja z portu w Belgii do Mszczonowa jechała 6 tyg.

Offline karpim

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS2.0ex
« Odpowiedź #3312 dnia: 31 Października 2023, 00:13:35 »
Cytat: karpim w 28-10-2023, 14:36:53

Cytat: topoll w 27-10-2023, 15:17:35

Cytat: muciejas w 27-10-2023, 14:22:39

Cytat: karpim w 26-10-2023, 18:55:03

Mi wczroaj status cofnął się do Rostock (na stronie, a w aplikacji bez zmian)
                To dobry znak. Mam szansę na odbiór jeszcze w październiku.

U mnie też, ale myślę, że ten początek listopada realny

Obstawiałbym połowę listopada.

Status mam już u dealera, auto też.
    Odbiór w przyszłym tygodniu już prawie pewny.

Jeśli jeszcze nie rozmawiałeś z dealerem, to z tym prawie pewnym przyszłym tygodniem bym się nie rozpędzał. Różnie z nimi bywa, przygotowanie do wydania potrafi trwać dwa tygodnie jak nie mają rok do pracy. A przyszły tydzień dość mocno urlopowy.

Rozmawiałem i potwierdziłem. Nie przewidziałem jednak czekania na termin rejestracji, zatem październik to jednak nie będzie.
Po takim długim* czekaniu kilka dni nie robi mi różnicy.
* wiem, że moje "długie" czekanie nie jest znowu takie długie na tle innych kupujących, ale po dość szybkiej produkcji czas dostarczenia do dealera (7 tyg.) jest dla mnie niezrozumiały.
A tu jeszcze ktoś napisał, że długi postój w Mszczonowie to ryzyko dokonywania napraw blacharskich, oby nie.

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3313 dnia: 31 Października 2023, 09:16:49 »
Z tego co zaobserwowałem to problem w Mszczonowej się zaczął jak fabryka ruszyła pełną parą. Jak dopiero mieli rozruch to auta przez Mszczonów szły szybko a teraz widać zapycha im się bocznica.
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline Pyrdeq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3314 dnia: 31 Października 2023, 11:51:59 »
04.09 - złożenie zamówienia
25.09 - potwierdzenie produkcji (slot na 04.10)
02.10 - rozpoczęcie produkcji
04.10 - opuścił fabrykę
04.10 - w transporcie (Derbyshire)
05.10 - w transporcie (Grimsby)
10.10 - początek podróży do Belgii
11.10 - w transporcie (Zeebrugge)
18.10 - początek podróży do Polski
23.10 - w transporcie (Mszczonów)

Do tej pory tempo całkiem ładne, ale teraz przez te problemy z logistyką może wydarzyć się wszystko. Mam nadzieję, że w listopadzie odbiorę.

Dzisiaj wyjechała do salonu, więc chyba udało mi się ominąć kolejki. Rozmawiałem też ze swoim handlowcem, to mówił, że u nich żadnych opóźnień ostatnio nie było. Może kwestia tego, że nie zlecają Mostvie żadnych montaży, tylko wszystko robią na miejscu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl