Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1033241 razy)

Offline krison

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #3315 dnia: 01 Listopada 2023, 09:47:31 »
Moja Hatchback wyleciała na może grudzień produkcja ( miała być październik), za to dostałem propozycję kombi z salonu natychmiast ale nie skorzystałem. Dziwnym trafem na Stonie YouTube toyota reklamuje kombi jako dostępne od ręki https://www.youtube.com/watch?v=6qaq2OSyDAk. Ja się nie dam wodzić za nos i nie będą mi upychali czegoś co mi jest niepotrzebne tym bardziej z dopłatą. Powoli zaczynam rozglądać się za innymi markami i jak mnie dalej będą zwodzić to się rozstaniemy.
« Ostatnia zmiana: 01 Listopada 2023, 09:57:54 wysłana przez krison »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3316 dnia: 01 Listopada 2023, 10:00:18 »
Zdrowe podejście
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline muciejas

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #3317 dnia: 01 Listopada 2023, 12:52:14 »
Dzisiaj wyjechała do salonu, więc chyba udało mi się ominąć kolejki. Rozmawiałem też ze swoim handlowcem, to mówił, że u nich żadnych opóźnień ostatnio nie było. Może kwestia tego, że nie zlecają Mostvie żadnych montaży, tylko wszystko robią na miejscu.

masz szansę być rekordzistą, bo odbierzesz w 60 dni od zamówienia. U mnie wyjdzie 101 dni, wiec dodatkowe 1,5 miesiąca czekania.

26.07 (0 dni) - zamówienie
24.08 (29) - wskoczyło Derbyshire, UNITED KINGDOM plus mapa transportu
02.09 (38) - produkcja w toku
05.09 (41) - opuścił fabrykę
05.09 (41) - w transporcie, Derbyshire, UNITED KINGDOM
06.09 (42) - w transporcie, Grimsby, UNITED KINGDOM
12.09 (48) - w transporcie, Zeebrugge, BELGIUM
19.09 (55) - w transporcie, Rostock, POLAND (GERMANY)
29.09 (65) - w transporcie, Mszczonów, POLAND
05.10 (71) - informacja o miejscowości dealera
30.10 (96) - u DEALERA

porównując innych użytkowników w okresie za ostatnie pół roku:
=> ontheroad - 78 dni (wrzesień)
=> goofacz - 83 dni (październik)
=> muciejas - 96 dni (październik)

Offline marianek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #3318 dnia: 02 Listopada 2023, 17:41:18 »
Dzisiaj wyjechała do salonu, więc chyba udało mi się ominąć kolejki. Rozmawiałem też ze swoim handlowcem, to mówił, że u nich żadnych opóźnień ostatnio nie było. Może kwestia tego, że nie zlecają Mostvie żadnych montaży, tylko wszystko robią na miejscu.
Ładnie u Ciebie poleciał, u mnie utkwił na powiadomieniu od "17.10 - w transporcie, Zeebrugge, BELGIUM".
Toyota Corolla TS 1.8 Style 2023

Offline krison

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3319 dnia: 02 Listopada 2023, 18:43:02 »
Moja Hatchback wyleciała na może grudzień produkcja ( miała być październik), za to dostałem propozycję kombi z salonu natychmiast ale nie skorzystałem. Dziwnym trafem na Stonie YouTube toyota reklamuje kombi jako dostępne od ręki https://www.youtube.com/watch?v=6qaq2OSyDAk. Ja się nie dam wodzić za nos i nie będą mi upychali czegoś co mi jest niepotrzebne tym bardziej z dopłatą. Powoli zaczynam rozglądać się za innymi markami i jak mnie dalej będą zwodzić to się rozstaniemy.
Ja po wizycie w salonie i po rzeczowej rozmowie z doradcą co myślę o postępowaniu firmy, znaleźliśmy Hatchbacka na składzie w Polsce wprawdzie w innej opcji wyposażeniowej ale to byłem w stanie zaakceptować.

Offline Pyrdeq

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla HB 1.8
« Odpowiedź #3320 dnia: 04 Listopada 2023, 15:54:08 »
04.09 - złożenie zamówienia
25.09 - potwierdzenie produkcji (slot na 04.10)
02.10 - rozpoczęcie produkcji
04.10 - opuścił fabrykę
04.10 - w transporcie (Derbyshire)
05.10 - w transporcie (Grimsby)
10.10 - początek podróży do Belgii
11.10 - w transporcie (Zeebrugge)
18.10 - początek podróży do Polski
23.10 - w transporcie (Mszczonów)

Do tej pory tempo całkiem ładne, ale teraz przez te problemy z logistyką może wydarzyć się wszystko. Mam nadzieję, że w listopadzie odbiorę.

Jednak kłamałem. Wtedy w śledzeniu na stronie cofnęła się z Mszczonowa do Belgii - myślałem, że to oznacza, że już opuściła Mszczonów i jest w drodze do salonu. Okazało się, że oznacza to tylko nadanie do transportu, a do salonu dotarła dopiero dzisiaj, co i tak wg mnie jest świetnym wynikiem. W poniedziałek będę rozmawiał z handlowcem, mam nadzieję, że uda się ją odebrać w przyszłym tygodniu.
Corolla Hatchback 1.8 Executive Royal Grey

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3321 dnia: 04 Listopada 2023, 15:59:26 »
To już ostatnia prosta :)
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline karpim

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS2.0ex
« Odpowiedź #3322 dnia: 04 Listopada 2023, 16:46:37 »

masz szansę być rekordzistą, bo odbierzesz w 60 dni od zamówienia. U mnie wyjdzie 101 dni, wiec dodatkowe 1,5 miesiąca czekania.

26.07 (0 dni) - zamówienie
24.08 (29) - wskoczyło Derbyshire, UNITED KINGDOM plus mapa transportu
02.09 (38) - produkcja w toku
05.09 (41) - opuścił fabrykę
05.09 (41) - w transporcie, Derbyshire, UNITED KINGDOM
06.09 (42) - w transporcie, Grimsby, UNITED KINGDOM
12.09 (48) - w transporcie, Zeebrugge, BELGIUM
19.09 (55) - w transporcie, Rostock, POLAND (GERMANY)
29.09 (65) - w transporcie, Mszczonów, POLAND
05.10 (71) - informacja o miejscowości dealera
30.10 (96) - u DEALERA

porównując innych użytkowników w okresie za ostatnie pół roku:
=> ontheroad - 78 dni (wrzesień)
=> goofacz - 83 dni (październik)
=> muciejas - 96 dni (październik)

U mnie wyszło 106 dni do odbioru (ale u dealera był po 97 dniach).
Wczorajszy dzień nie był najlepszy na odbiór, bo cały czas padał deszcz, ale przy okazji przetestowałem automatyczne wycieraczki (działają całkiem dobrze, na środkowym poziomie), światła automatyczne w deszczu nie przestawiły się na mijania (zostały na dziennym, więc musiałem użyć przełącznika), matrycowych jeszcze nie sprawidziłem w jeździe nocnej.
Na razie nie zrobiłem żadnej dłuższej trasy, ale zdążyłem zapoznać się z asystentem pasa i automatycznym hamowaniem przed przeszkodą, bo w garażu mam mało miejsca  :-)
To forum bardzo mi pomogło w oczekiwaniu i przygotowaniu się do odbioru - dziękuję.

Offline pyrus

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla 2.0 HB
« Odpowiedź #3323 dnia: 04 Listopada 2023, 20:21:32 »
Ja po wizycie w salonie i po rzeczowej rozmowie z doradcą co myślę o postępowaniu firmy, znaleźliśmy Hatchbacka na składzie w Polsce wprawdzie w innej opcji wyposażeniowej ale to byłem w stanie zaakceptować.

Witaj w klubie - u mnie podobna sytuacja - 04.09 zamówiona Corolla HB 2.0 Executive z produkcją na październik, odbiór do 30-11-2023r. W piątek po rozmowie z dealerem zamiana na auto ze stocku w wersji GR Sport z pakietem Dynamic(jedno z 5 dostępnych). Termin produkcji auta z pierwotnego zamówienia nie do określenia. Teraz pozostaje tylko czekać na transport z Mszczonowa i cieszyć się autem.

Offline krison

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3324 dnia: 05 Listopada 2023, 10:36:30 »
Dokładnie tą samą wersję wziąłem , ja wybrałem akurat czerwonego.

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3325 dnia: 05 Listopada 2023, 17:01:21 »
GR sport 1.8 TS Dynamic zamówiona 5.09.23 status: "zamówienie w toku" (czyli nic nie zrobione) i se czekam...
Jakby miał ktoś cynk o dostępności (koniecznie z Dynamic) ....

Offline pyrus

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla 2.0 HB
« Odpowiedź #3326 dnia: 05 Listopada 2023, 19:47:56 »
U mnie wybór padła na 2VL Juniper Blue/Eclipse Black.

Na TS to chyba jeszcze poczekasz, bo jak mnie pamięć nie myli, czas oczekiwania to było około roku. Ewentualnie niech dealer szuka aut na stocku, może coś akurat wpadnie.

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3327 dnia: 05 Listopada 2023, 20:00:15 »
2023?! Miał być na listopad/grudzień. tego roku.  Nie mówie o 2024

Offline Pyrdeq

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla HB 1.8
« Odpowiedź #3328 dnia: 05 Listopada 2023, 20:24:49 »
Na TS czas oczekiwania był podobny jak na HB. Skontaktuj się ze sprzedawcą albo TCE i zapytaj o status zamówienia, bo jest duża szansa, że Ci się śledzenie online jakoś zwiesiło - było kilka takich przypadków w tym wątku.
Corolla Hatchback 1.8 Executive Royal Grey

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3329 dnia: 05 Listopada 2023, 20:32:06 »
A to nie to samo co śledzenie ze strony toyoty?
Parę dni temu pytałem sprzedawcy, odpowiedział zdawkowo, że nic nie może sprawdzić dopóki samochód nie będzie posiadał VIN.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl