Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1034176 razy)

Offline p_ina

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla TS
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #3585 dnia: 20 Marca 2024, 13:08:04 »
Czy ktoś orientuje się, ile czasu może być status "Wyjazd z fabryki" zanim zmieni się na "W transporcie" (i ile ten transport trwa)?

koniec stycznia - złożenie zamówienia (Corolla TS Kombi GR Sport + Dynamic + JBL)
12.03 - produkcja w toku
15.03 - wyjazd z fabryki

Wg salonu auto powinno być gotowe do odbioru pod koniec kwietnia i patrząc na aktualny status, to chyba właśnie tak będzie?

Offline DeLGS

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #3586 dnia: 21 Marca 2024, 00:06:13 »
Czy ktoś orientuje się, ile czasu może być status "Wyjazd z fabryki" zanim zmieni się na "W transporcie" (i ile ten transport trwa)?

koniec stycznia - złożenie zamówienia (Corolla TS Kombi GR Sport + Dynamic + JBL)
12.03 - produkcja w toku
15.03 - wyjazd z fabryki

Wg salonu auto powinno być gotowe do odbioru pod koniec kwietnia i patrząc na aktualny status, to chyba właśnie tak będzie?

W tym wątku masz pewnie kilkadziesiąt relacji z datami kiedy co się wydarzyło łącznie z moją relacją, przejrzyj sobie i oblicz mniej więcej. Patrząc, że już wyjechało z fabryki możliwe, że pod koniec kwietnia odbierzesz a może po majówce dopiero. Moja była w produkcji 04.03 a odebrałem 20.04
Toyota Corolla MY23 TS 2.0 196km Style Oxide Bronze

Offline p_ina

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3587 dnia: 21 Marca 2024, 06:41:42 »
Właśnie przeglądałam forum i widziałam, że nawet w ten sam dzień auto potrafiło być już w transporcie, a czasami po kilku dniach.

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3588 dnia: 21 Marca 2024, 07:58:36 »
Moje wyszło dość szybko ale pod fabryką stało chyba 3 tygodnie
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline dziubas

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 2.0 HB
« Odpowiedź #3589 dnia: 21 Marca 2024, 15:01:28 »
moja też w końcu trafiła do produkcji, zamówienie luty 2023
Corolla 2.0 HB Style 6X1 MY2024

Offline Dreszcz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #3590 dnia: 27 Marca 2024, 18:10:33 »
Witam,na początku się przywitam ,bo jestem tu nowy. :-)
W aplikacji MyT mam status że samochód dotarł do salonu w poniedziałek(Rybnik)Wybrałem wersje Comfort+Tech(kolor jaki chciałem był na stocku)podobno te doposażenie robią już w salonie(znajomy mówił)Zastanawiam się czy jest szansa że auto bedzie do odbioru w przyszłym tygodniu?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3591 dnia: 27 Marca 2024, 20:49:42 »
Zastanawiam się czy jest szansa że auto bedzie do odbioru w przyszłym tygodniu?

To zależy od grafika pracy działu doposażenia.
Raczej na forum nie mamy jego podglądu....

"Wąskie gardło".
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Rosomak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3592 dnia: 31 Marca 2024, 18:33:22 »
No i ja już się doczekałem! Corolla Sedan HEV

U mnie cały proces zamówienia do odbioru wyglądał następująco:

•   26.10.2023 – zamówienie (umowny termin odbioru 15.04.2024),
•   25.01.2024 – przetwarzanie zamówienia,
•   18.02.2024 – rozpoczęcie produkcji Adapazari, Turcja,
•   20.02. – zakończenie produkcji, opuszczenie fabryki Adapazari, Sakarya, Turcja,
•   21.02. – w transporcie Adapazari, Sakarya, Turcja
•   28.02. – w transporcie Dernice, Turcja,
•   04.03. – w transporcie Koper, Słowenia,
•   14.03. – w transporcie Mszczonów, Polska,
•   21.03. – w salonie,
•   26.03. – rejestracja
•   28.03.2024 - odbiór

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #3593 dnia: 31 Marca 2024, 20:59:11 »
To bardzo szybko auto dotarło z Mszczonowa do dilera. Podobno trwa to czasem miesiąc. W ogóle bardzo krótko to trwało. Dwa miesiące od przetworzenia zamównienia do wyjazdu od dilera? Szok. RAV - 4 miesiące sama podróż po produkcji, masakra.
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2024, 21:02:29 wysłana przez KriSSo »
Pozdrawiam,

Offline p_ina

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3594 dnia: 02 Kwietnia 2024, 08:47:17 »
Auto było już w transporcie w Toton, a po ok. 10 dniach status zmienił się w transporcie Derbyshire. Czyli, że wróciło do fabryki?  :shock:

26.01 - przetwarzanie zamówienia
12.03 - produkcja w toku
15.03 - wyjazd z fabryki DERBYSHIRE
21.03 - w transporcie TOTON
31.03 - w transporcie DERBYSHIRE

Offline marboy

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #3595 dnia: 02 Kwietnia 2024, 09:50:32 »
Czyli, że wróciło do fabryki?
Nie chcę źle wróżyć, ale sugeruję sprawdzić przy odbiorze, czy nie był przemalowany, np. po obtarciu. Tak na wszelki wypadek.
RAV4 PHEV Style, Royal Grey/Attitude Black

Offline p_ina

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3596 dnia: 02 Kwietnia 2024, 10:05:29 »
Czyli, że wróciło do fabryki?
Nie chcę źle wróżyć, ale sugeruję sprawdzić przy odbiorze, czy nie był przemalowany, np. po obtarciu. Tak na wszelki wypadek.
Właśnie tego się trochę obawiam, że coś się w trakcie transportu stało i auto wróciło do fabryki, żeby naprawić usterki :(

Offline Cronos

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 2023
« Odpowiedź #3597 dnia: 02 Kwietnia 2024, 13:32:13 »
Niecały rok temu, kiedy czekałem na swój, pisałem o tym. To jakiś bug w systemie śledzącym: kiedy samochód opuści ostatnią lokacje i jeszcze nie dotrze do kolejnej, na mapie cofa się o jeden krok.
Corolla sedan tech+style 1,8 2023

Offline davilo.pl

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla SD GR S
« Odpowiedź #3598 dnia: 02 Kwietnia 2024, 14:19:58 »
Cześć,

Widzę że często się pojawiają sytuacje, że zamówione auto trafia do app po dłuższym czasie. Ja mam to szczęście, że pojawiło się dość szybko.

28-03-2024 - zamówienie
02-04-2024 - przetwarzanie zamówienia

i pisze to nie bez powodu, bo w moim przypadku, napisałem maila do centrali 29-03-2024 (dzień po zamówieniu) z prośbą o dodanie śledzenia zamówienia w APP. Czy miało to jakiś wpływ na szybkość, trudno powiedzieć. wówczas odpisali:
"Szanowny Panie,

uprzejmie informujemy, iż przekazaliśmy Pana prośbę dotyczącą możliwości śledzenia statusu zamówionego samochodu poprzez aplikację oraz portal do odpowiedniego działu. Skontaktujemy się z Panem ponownie, gdy tylko otrzymamy informację zwrotną w Pana sprawie."

Fakt jest taki, że dzisiaj po wysłaniu im przypominajki, nagle pojawiła się w app. Być może to info bezużyteczne, a może ktoś jednak skorzysta :)
Corolla XII MY24 FL Sedan GR Sport Dynamic, 1.8 HEV

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota TS GR
« Odpowiedź #3599 dnia: 08 Kwietnia 2024, 11:20:50 »
19.01.2024 odbiór - 1.8 TS GR Sport + Dynamic kolor 2RZ. (Zamówiony 28.02.2023, produkcja 04.12.2023) Na początku wpisu chciałbym podziękować wszystkim wypowiadającym się w tym wątku, którzy razem ze mną czekali, doczekali się i nadal czekają na swój egzemplarz. Odbiór pierwszego auta z salonu zrobił na mnie wielkie wrażenie. Po przesiadce z Fiata Seicento do takiej Corolli to skok milowy. Niby w motoryzacji się wiele nie zmieniło, w końcu kierownica i cztery koła zostały. Nie mniej jednak, 4 lata życia zostawione w salonie (Tyle oszczędzałem na nowe auto) powodują ogromne emocje. Może jak ktoś jest przyzwyczajony do nowych aut branych w leasing czy wynajem lub służbowych to nie jest to tak podniosła chwila. Na mnie zrobiło to ogromne wrażenie. Uczucie nie do opisania, polecam

P.S. Bawią mnie komentarze ludzi, którzy uważają, że kupując nowe auto od razu się traci i to tragiczna inwestycja. Nie zgodzę się, dlatego, że pieniądze to nie wszystko, a dla kogoś kto kocha auta (jak ja) nie ma to najmniejszego znaczenia. Dla uczucia, które towarzyszy przy odbiorze nowego auta, warto zgrzeszyć i mieć marzenia, które ja właśnie spełniłem! :D
Do wszystkich oczekujących na wymarzoną toyotę - bierzcie na odbiór doświadczonego znawcę samochodów, znajomego lakiernika albo wynajmijcie sobie zawodowca. Bo odbiór nowej toyoty NICZYM się nie różni od zakupu ,,audi prawie nówki nieśmiganej" u pana Władka na placu. Ja też odebrałem wymarzoną TS GS Sport, i też mnie koncertowo wyrolowali, o czym zorientowałem się po jakimś czasie.  Nie radzę odbierać samochodów, które gdzie po drodze z Derbyshire do Mszczonowa ,,zniknęły" albo długo stały w Mszczonowie ,,z braku transportu". Nie dziękujcie :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl