Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1032795 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #3915 dnia: 17 Grudnia 2024, 21:08:46 »
@Niki, przejrzyj moje posty w tym wątku wcześniej :) Cała historia i cuda jakie wyświetlały się na stronie, a co było w rzyczywistości. Dodam, że jak już miałem auto odebrane, to na stronie jeszcze z dobry tydzień jak nie więcej auto stało w słoweńskim Koper  :grin:

Dzięk, no szczerze ciężko wnioskować bo w sierpniu wysypała się logistyka w toyocie (czy to zeszły rok był), a poprzednie lata to szaleństwo półprzewodnikowe. Jedyne czego się boję to obsuw w Mszczonowie i u dealera (typu monter alarmu przychodzący raz w tygodniu).

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3916 dnia: 17 Grudnia 2024, 21:15:51 »
Nie wiadomo co gorsze, czy to że przychodzi raz w tygodniu byleby robił to zgodnie ze sztuką czy może gorzej jeśli pracuje 5 dni plus soboty a jego praca wygląda tak:
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3917 dnia: 18 Grudnia 2024, 22:02:31 »
Moja historia

5.12.2024 - złożenie zamówienia na ostatniego sedana z wyprzedaży rocznika
6.12.2024 - przetwarzanie zamówienia
12.12.2024 - produkcja
13.12.2024 - opuszczenie fabryki
15.12.2024 - w transporcie Sakarya
16.12.2024 - w transporcie łódka Derince

Ktoś mi powie jak to realnie wygląda, bo czytałem że opóźnienie jest takie, że status opuszczania fabryki realnie oznacza już podróż morską?

Utknęło w tym Derince jakby statku nie było. Rozniesie mnie z tym oczekiwaniem

Offline Saldo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3918 dnia: 19 Grudnia 2024, 08:31:00 »
Cześć wszystkim.
Ja zamówiłem corollę sedana 7.11 i jestem na etapie, że auto utknęło w Mszczonowie. Handlowiec mówi, że odbiór to tak w połowie stycznia :( ehh. Myślałem że szybciej to pójdzie a, że do cierpliwych osób nie należę. To teraz Toyota uczy mnie pokory :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Corolla 1.8 hybrid style sedan

Offline PawełG

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #3919 dnia: 19 Grudnia 2024, 08:50:05 »
cześć,
ja zamówiłem 25.11.24 a odbiór mam na początku stycznia. Auto muszę zarejestrować do 28 grudnia tj 30 dni od daty wystawienia faktury.

Offline Saldo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3920 dnia: 19 Grudnia 2024, 08:53:32 »
cześć,
ja zamówiłem 25.11.24 a odbiór mam na początku stycznia. Auto muszę zarejestrować do 28 grudnia tj 30 dni od daty wystawienia faktury.
A masz już fv? Ja narazie oprócz umowy kupna sprzedaży nie mam nic. Czytałem tu na forum wątek RAV4 i podobno mszczonów ma 10 dniowy poślizg z dostarczaniem aut… Oby ktoś się mylił.

Offline PawełG

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #3921 dnia: 19 Grudnia 2024, 08:58:37 »
tak, mam już fakturę i dokumenty do rejestracji. Auto stoi już podobno u dilera ale ze względu na bardzo dużą ilość wydawanych nowych samochodów (podobno kilkanaście dziennie) muszę czekać w kolejce do połowy stycznia. Trochę to dziwne bo samochód muszę zrejestrować i ubezpieczyć już w grudniu a dopiero za około 2 tygodnie będę go fizycznie posiadał.

Offline Saldo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3922 dnia: 19 Grudnia 2024, 08:58:49 »
Moja historia

5.12.2024 - złożenie zamówienia na ostatniego sedana z wyprzedaży rocznika
6.12.2024 - przetwarzanie zamówienia
12.12.2024 - produkcja
13.12.2024 - opuszczenie fabryki
15.12.2024 - w transporcie Sakarya
16.12.2024 - w transporcie łódka Derince

Ktoś mi powie jak to realnie wygląda, bo czytałem że opóźnienie jest takie, że status opuszczania fabryki realnie oznacza już podróż morską?

Utknęło w tym Derince jakby statku nie było. Rozniesie mnie z tym oczekiwaniem
Mój płynął statkiem Neptune Ithaki. Z radarów wynika, że wypłynął z Koper i udaje się do Turcji. Nie wiem czy jeszcze jakiś inny kontenerowiec pływa na tej trasie.

Offline Saldo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3923 dnia: 19 Grudnia 2024, 09:04:06 »
tak, mam już fakturę i dokumenty do rejestracji. Auto stoi już podobno u dilera ale ze względu na bardzo dużą ilość wydawanych nowych samochodów (podobno kilkanaście dziennie) muszę czekać w kolejce do połowy stycznia. Trochę to dziwne bo samochód muszę zrejestrować i ubezpieczyć już w grudniu a dopiero za około 2 tygodnie będę go fizycznie posiadał.
Ja wczoraj rozmawiałem z dilerem to niestety potwierdził mi to co mówisz. Chyba że to ten sam diler. Odbiór nie wcześniej niż 11.01 bo już mają takie terminy na wydawanie samochodów. Na mapce pokazała się u mnie szara linia do dilera ale ile czekać trzeba nikt mi nie jest w stanie odpowiedzieć.

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3924 dnia: 19 Grudnia 2024, 10:34:18 »
Ja wczoraj rozmawiałem z dilerem to niestety potwierdził mi to co mówisz. Chyba że to ten sam diler. Odbiór nie wcześniej niż 11.01 bo już mają takie terminy na wydawanie samochodów. Na mapce pokazała się u mnie szara linia do dilera ale ile czekać trzeba nikt mi nie jest w stanie odpowiedzieć.

No wlasnie, który to dealer? Tak trochę średnio czekać miesiąc na auto które już jest, nie powinna nas obchodzić logistyka dealera niech sobie zatrudni więcej osób… ja się trochę obawiam, bo mój jest jednym z większych na dolnym śląsku + zamówienie jest flotowe, czyli mają kiepską prowizję na tym.

Offline Saldo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3925 dnia: 19 Grudnia 2024, 10:42:24 »
Cytuj (zaznaczone)

No wlasnie, który to dealer? Tak trochę średnio czekać miesiąc na auto które już jest, nie powinna nas obchodzić logistyka dealera niech sobie zatrudni więcej osób… ja się trochę obawiam, bo mój jest jednym z większych na dolnym śląsku + zamówienie jest flotowe, czyli mają kiepską prowizję na tym.

Mój jest ze śląska więc nie ten sam. Za transport z Mszczonowa do salonu niestety nie odpowiada diler tylko jest jedna firma, która się tym zajmuje. Handlowiec mówił mi, że kiedyś mieli numery do nich telefonu i dało się coś przyspieszyć. Dzisiaj wyglada to tak, że czekają na więcej aut do danego salonu i dopiero to jedzie. Choć przy zamówieniu flotowym chyba jest wystarczająca ilość samochodów.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3926 dnia: 19 Grudnia 2024, 11:15:19 »
Mi sie uwija jak auto nie jest zapłacone, a target do końca roku trzeba wyrobić.
Ja się ze swoim umawiałem na jasnych zasadach, płacę gotówką w kasie gdy zobaczę swój samochód na placu dealera.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Miles

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8 TS
« Odpowiedź #3927 dnia: 19 Grudnia 2024, 16:39:32 »
Ja dzisiaj zamówiłem już wyprodukowane kombi. Obecnie wg podglądu stoi w Czechach. Diler przewiduje, że do odbioru będzie 13-17 stycznia.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #3928 dnia: 19 Grudnia 2024, 16:43:24 »
Mi sie uwija jak auto nie jest zapłacone, a target do końca roku trzeba wyrobić.
Ja się ze swoim umawiałem na jasnych zasadach, płacę gotówką w kasie gdy zobaczę swój samochód na placu dealera.
Dawno temu wprowadzili przepisy zabraniające płatności gotówką przy takich kwotach, zmieniło się coś?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3929 dnia: 19 Grudnia 2024, 17:30:45 »
Masz tę wiedzę z pudelka czy tiktoka ?
https://finanse.rankomat.pl/poradniki/limit-platnosci-gotowka-b/
Mogę Ci dowód przyjecia kasy wkleic z aso
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl