Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1033415 razy)

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #3945 dnia: 30 Grudnia 2024, 18:14:16 »
Moja historia

5.12.2024 - złożenie zamówienia na ostatniego sedana z wyprzedaży rocznika
6.12.2024 - przetwarzanie zamówienia
12.12.2024 - produkcja
13.12.2024 - opuszczenie fabryki
15.12.2024 - w transporcie Sakarya
16.12.2024 - w transporcie łódka Derince

Ktoś mi powie jak to realnie wygląda, bo czytałem że opóźnienie jest takie, że status opuszczania fabryki realnie oznacza już podróż morską?

Utknęło w tym Derince jakby statku nie było. Rozniesie mnie z tym oczekiwaniem
Mój płynął statkiem Neptune Ithaki. Z radarów wynika, że wypłynął z Koper i udaje się do Turcji. Nie wiem czy jeszcze jakiś inny kontenerowiec pływa na tej trasie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Oho, dzisiaj cofnęło się do Adapazari

Szanowny Panie,

uprzejmie informujemy, iż zamówiony przez Pana samochód został wyprodukowany oraz w chwili obecnej znajduje się w trakcie transportu do Polski. Aktualnie planowana data dostarczenia samochodu do składu celnego w Polsce to 10 stycznia br.

Ktoś jeszcze czeka na auto z Turcji teraz?  :grin:

Zgodnie z teorią że w Koper pociągi są ładowane w niedziele, dzisiaj właśnie wskoczyło to miasto

Offline mentosfresh

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #3946 dnia: 31 Grudnia 2024, 07:47:04 »

Cytuj (zaznaczone)

Jak to zalany, gdzie? :o biały lakier ma „priorytet”, jest szybciej dostępny a nawet słyszałem od ręki.

https://youtu.be/uMSpIC9E81g?si=l5B5E2EJrOaonclR Od 13:15 ;)

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3947 dnia: 09 Stycznia 2025, 00:31:46 »
Moja historia

5.12.2024 - złożenie zamówienia na ostatniego sedana z wyprzedaży rocznika
6.12.2024 - przetwarzanie zamówienia
12.12.2024 - produkcja
13.12.2024 - opuszczenie fabryki
15.12.2024 - w transporcie Sakarya
16.12.2024 - w transporcie łódka Derince

Ktoś mi powie jak to realnie wygląda, bo czytałem że opóźnienie jest takie, że status opuszczania fabryki realnie oznacza już podróż morską?

Utknęło w tym Derince jakby statku nie było. Rozniesie mnie z tym oczekiwaniem
Mój płynął statkiem Neptune Ithaki. Z radarów wynika, że wypłynął z Koper i udaje się do Turcji. Nie wiem czy jeszcze jakiś inny kontenerowiec pływa na tej trasie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Oho, dzisiaj cofnęło się do Adapazari

Szanowny Panie,

uprzejmie informujemy, iż zamówiony przez Pana samochód został wyprodukowany oraz w chwili obecnej znajduje się w trakcie transportu do Polski. Aktualnie planowana data dostarczenia samochodu do składu celnego w Polsce to 10 stycznia br.

Ktoś jeszcze czeka na auto z Turcji teraz?  :grin:

Zgodnie z teorią że w Koper pociągi są ładowane w niedziele, dzisiaj właśnie wskoczyło to miasto

A teraz wskoczyło Derince z powrotem. Ostatnio się dowiedziałem że kombi wcale tak szybko nie schodzi - było dostępnych dość sporo aut na początku stycznia z „wyprzedaży”.

Offline Saldo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3948 dnia: 10 Stycznia 2025, 07:17:11 »
Moja ruszyła dzisiaj do salonu po ponad 3 tygodniach w Mszczonowie. Mam nadzieje, że odbiór już niedługo :)
Corolla 1.8 hybrid style sedan

Offline Miles

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8 TS
« Odpowiedź #3949 dnia: 11 Stycznia 2025, 11:30:50 »
Moja po paru dniach stania w Mszczonowie, dnia 31 grudnia trafiła do punktu w Bytomiu i tam stoi do dzisiaj.
To normalne?

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3950 dnia: 12 Stycznia 2025, 13:22:07 »
Na plac składowy w Bytomiu czy do dilera ?
Bo w Bytomiu jest to i to.

Moje rok temu w aso było 19 grudnia a odebrałem 11 stycznia ( kolejka do wydania + konserwacja podwozia)
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Miles

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3951 dnia: 12 Stycznia 2025, 16:25:32 »
Tak, chodzi o ten punkt spedycyjny.
W zeszłym roku były spore wyprzedaże i ruch w interesie był rekordowy. Pamiętam, że we Wrocławskim salonie, pod względem tłoku czułem się jak w markecie. Do tego były trudności z BLE42 i finalnie, żeby nie przedłużać czekania wyjechałem z salonu bez tego, a dopiero po 2 mc mi to domontowano.

Offline Trulying

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #3952 dnia: 12 Stycznia 2025, 17:38:08 »
A tak z ciekawości - komuś już zaczęli produkcję zamówionego my'25? Ja mam zamówioną Corollę z MY25 i z moich obliczeń wynika, że powinni produkować ją w okolicach lutego, żeby zdążyć na odbiór z umowy (liczę jakieś 1.5 miesiąca na transport i formalności). Ale na stronie Toyoty nawet w cenniku jeszcze nie ma MY25, więc zastanawia mnie na ile to realne. A cennik mnie interesuje o tyle, że przy zamawianiu nie miałem za bardzo możliwości porównać wersji wyposażenia, wiedziałem tylko, że dynamic w gr sport jest już domyślnie wliczone i silnik 2.0 ma mniej mocy, a jeśli to prawda, że opcja dynamic pojawia się teraz w niższych wersjach to gr sport trochę traci sens.

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #3953 dnia: 12 Stycznia 2025, 17:42:05 »

Offline Trulying

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #3954 dnia: 12 Stycznia 2025, 18:01:35 »
Jak nie ma jak jest.
https://www.toyota.pl/nowe-samochody/cenniki

No właśnie z tym cennikiem jest problem taki, że ten cennik nie zawiera zmian z 2025 oprócz ceny, a zmiany są, bo chociażby w mojej umowie nie mogłem wybrać gr sport bez pakietu dynamic, bo był wliczony w cenę, czy różni się moc silnika :).

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3955 dnia: 12 Stycznia 2025, 20:15:05 »
Tak, chodzi o ten punkt spedycyjny.
W zeszłym roku były spore wyprzedaże i ruch w interesie był rekordowy. Pamiętam, że we Wrocławskim salonie, pod względem tłoku czułem się jak w markecie. Do tego były trudności z BLE42 i finalnie, żeby nie przedłużać czekania wyjechałem z salonu bez tego, a dopiero po 2 mc mi to domontowano.

W Długołęce? No fajna opcja z tym alarmem bo to chyba najdłużej zajmuje, gorzej że AC ci nie wypłacą jak coś się z furą stanie

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3956 dnia: 12 Stycznia 2025, 20:16:25 »
A tak z ciekawości - komuś już zaczęli produkcję zamówionego my'25? Ja mam zamówioną Corollę z MY25 i z moich obliczeń wynika, że powinni produkować ją w okolicach lutego, żeby zdążyć na odbiór z umowy (liczę jakieś 1.5 miesiąca na transport i formalności). Ale na stronie Toyoty nawet w cenniku jeszcze nie ma MY25, więc zastanawia mnie na ile to realne. A cennik mnie interesuje o tyle, że przy zamawianiu nie miałem za bardzo możliwości porównać wersji wyposażenia, wiedziałem tylko, że dynamic w gr sport jest już domyślnie wliczone i silnik 2.0 ma mniej mocy, a jeśli to prawda, że opcja dynamic pojawia się teraz w niższych wersjach to gr sport trochę traci sens.

Do produkcji to jeszcze hoho. Jak pytałem w grudniu, to odbiory na MY25 były na maj/czerwiec. Poza tym ten termin z umowy jest nic niewart. Jak to mniej mocy? To jak w ogóle zamawiałeś MY25, skoro go nie ma w ofercie i nie ma katalogu? :o
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2025, 20:19:07 wysłana przez Niki »

Offline Miles

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3957 dnia: 12 Stycznia 2025, 22:02:17 »

W Długołęce? No fajna opcja z tym alarmem bo to chyba najdłużej zajmuje, gorzej że AC ci nie wypłacą jak coś się z furą stanie

Ostatecznie kupiłem na Klecińskiej, ale tak w Długołęce też byłem i salon wyglądał jak Biedronka.

Generalnie zwłoka z BLE42 miała trwać 3 dni a skończyło się na 2 mc.
Kilka ostrzejszych meili i telefonów w tej sprawie wykonałem, w tym właśnie to z pytaniem kto w przypadku kradzieży, weźmie odpowiedzialność za poświadczenie nieprawdy ubezpieczycielowi w chwili zawierania z nim umowy, bo auto oficjalnie ubezpieczone jako posiadające sys antykradzieżowy, (ale czuć było zlewkę z ich strony).

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3958 dnia: 12 Stycznia 2025, 22:06:44 »

Ostatecznie kupiłem na Klecińskiej, ale tak w Długołęce też byłem i salon wyglądał jak Biedronka.

Generalnie zwłoka z BLE42 miała trwać 3 dni a skończyło się na 2 mc.
Kilka ostrzejszych meili i telefonów w tej sprawie wykonałem, w tym właśnie to z pytaniem kto w przypadku kradzieży, weźmie odpowiedzialność za poświadczenie nieprawdy ubezpieczycielowi w chwili zawierania z nim umowy, bo auto oficjalnie ubezpieczone jako posiadające sys antykradzieżowy, (ale czuć było zlewkę z ich strony).

Tyle ludzi? I tak fajnie że jeździsz, przecież niektóre salony kazałyby czekać. U mnie zlewka od początku, niby handlowczyni odpisuje na mejle (chociaż teraz w sumie już nie XD), ale w każdym salonie czułem klimat 'mamy 10-u na Pana miejsce'

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3959 dnia: 12 Stycznia 2025, 23:29:16 »
przy zamawianiu nie miałem za bardzo możliwości porównać wersji wyposażenia, wiedziałem tylko, że dynamic w gr sport jest już domyślnie wliczone i silnik 2.0 ma mniej mocy, a jeśli to prawda, że opcja dynamic pojawia się teraz w niższych wersjach to gr sport trochę traci sens.
Pytanie kiedy zamawiałeś.
Salony mają informację o konfiguracjach dla RM25 od przed Świat BN. Ale też nie wszystkie, nie potrafili mi powiedzieć o ile będą niższe moce. Brak jej natomiast nadal na ogólnodostępnej stronie.
Corolla TS HEV 2.0 Executive

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl