Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1034630 razy)

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #3975 dnia: 17 Stycznia 2025, 08:51:42 »
Ja jak szukałem samochodu obecnego i poprzedniego to wysłałem zapytania do dealerów w okolicy ok 200km.
Przed pandemią wygrał Olsztyn ale Bydgoszcz również była na podobnym poziomie, dali kilkaset zł mniejszą ofertę ale dorzucali opony i alarm w cenie, w Trójmieście tylko alarm dorzucali a 2 lata temu jak trzeba było czekać na samochód ponad rok od zamówienia to wszędzie mieli podobne warunki, o gratisach nikt nie chciał słyszeć ale za to cena była o ok 20-25 tys niższa niż rok temu, jak produkcja ruszyła pełną parą.
Co do leasingu to samemu trzeba poszukać w różnych bankach, wiadomo, ze handlowiec nie robi tego dla nas, tylko dla siebie bo ma z tego %.
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #3976 dnia: 17 Stycznia 2025, 10:00:10 »
Ja jak zamawiałem to wysłałem mailem zapytanie do dużej ilości salonów. Z najlepszą ofertą poszedłem do najbliższego salonu, powiedziałem, że wiem dokładnie co chcę i krótka piłka, taką mam ofertę, jak zrobicie tyle samo, to zamawiam u was bo mam bliżej. Szybkie przeliczenie na kalkulatorze i zgoda :)

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
« Odpowiedź #3977 dnia: 21 Stycznia 2025, 22:51:39 »
Ja jak zamawiałem to wysłałem mailem zapytanie do dużej ilości salonów. Z najlepszą ofertą poszedłem do najbliższego salonu, powiedziałem, że wiem dokładnie co chcę i krótka piłka, taką mam ofertę, jak zrobicie tyle samo, to zamawiam u was bo mam bliżej. Szybkie przeliczenie na kalkulatorze i zgoda :)

Imo dokładnie z tego powodu sprzedawcy nie chcą nic opuszczać. Mój chce mnie skasować 150 za wymianę na własne opony. Hit czy kit?

Offline peekaboo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla SD GR
« Odpowiedź #3978 dnia: 21 Stycznia 2025, 22:58:43 »
Przywiozłem swoje opony całoroczne do dealera, wymienili za free. Opony stockowe zapakowali w worki i wydali. Sprzedałem je na OLX
Corolla HEV SD MY'24 GR Sport + Dynamic

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3979 dnia: 22 Stycznia 2025, 17:16:16 »
Przywiozłem swoje opony całoroczne do dealera, wymienili za free. Opony stockowe zapakowali w worki i wydali. Sprzedałem je na OLX

Jak się sprawują 18"? I cały sedan GR ogólnie?

Offline peekaboo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla SD GR
« Odpowiedź #3980 dnia: 22 Stycznia 2025, 21:28:15 »

Opony mają niski profil, więc wiadomo trzeba ostrożniej podchodzić do jazdy po większych nierównościach, koleinach, czy podjazdy pod krawężniki. Ogólnie jestem zadowolony.
A co do sedana ogólnie - wiesz, przesiadłem się po 7 latach z fiata punto, więc jasnym jest, że zasadniczo w każdym aspekcie to przepaść między oboma autami ;)
Doceniam możliwość odpalenia auta z aplikacji przed wyjazdem do pracy - po 15-20 minutach, szyby odmrożone, wnętrze ciepłe, kierownica podgrzana, więc oczywiście większym kosztem na zużycie paliwa zapewniam sobie komfort porannych przymrozków.
Corolla HEV SD MY'24 GR Sport + Dynamic

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3981 dnia: 22 Stycznia 2025, 21:53:15 »

Opony mają niski profil, więc wiadomo trzeba ostrożniej podchodzić do jazdy po większych nierównościach, koleinach, czy podjazdy pod krawężniki. Ogólnie jestem zadowolony.
A co do sedana ogólnie - wiesz, przesiadłem się po 7 latach z fiata punto, więc jasnym jest, że zasadniczo w każdym aspekcie to przepaść między oboma autami ;)
Doceniam możliwość odpalenia auta z aplikacji przed wyjazdem do pracy - po 15-20 minutach, szyby odmrożone, wnętrze ciepłe, kierownica podgrzana, więc oczywiście większym kosztem na zużycie paliwa zapewniam sobie komfort porannych przymrozków.

Wiadomo fajne auto. Żadnych peturbacji z wyciszeniem? xD

Moja z kolei ma być pod koniec przyszłego tygodnia ponoć, w dobrym wariancie. Specjalnie nie brałem Dynamica właśnie bo nie chciałem babrać się z 18 w mieście, a potem jeszcze jakieś problemy ze zmianą bo ubezpieczenie i homologacja

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3982 dnia: 23 Stycznia 2025, 09:05:11 »
potem jeszcze jakieś problemy ze zmianą bo ubezpieczenie i homologacja
Mozesz rozszerzyć swoją interpretację w ww. frazie ?
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #3983 dnia: 23 Stycznia 2025, 10:01:45 »
Mam 18 na swoim, raz uzywalem zastepczej corolli TS na 17 i powiem, ze czuc roznice. nasze drogi nie na takie niskie kapcie.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3984 dnia: 23 Stycznia 2025, 10:28:45 »
potem jeszcze jakieś problemy ze zmianą bo ubezpieczenie i homologacja
Mozesz rozszerzyć swoją interpretację w ww. frazie ?
ASO (i nie tylko) wmawia że wolno jeździć wyłącznie na kołach zgodnych z homologacją. Że nie wolno założyć innych felg i opon, bo jakby co do czego to ubezpieczenie nie wypłaci odszkodowania, Policja zatrzyma DR i w ogóle prorok od razu ich zapuszkuje.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #3985 dnia: 23 Stycznia 2025, 10:58:25 »
ale jak to rozumiec? czy jak kupilem exe na 18 to nie moge juz zalozyc 17 w takich samych na jakich wyjezdzaja inne wersje?

Offline topoll

• Toyot Spamer
Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #3986 dnia: 23 Stycznia 2025, 11:08:40 »
Zgodnie z polskim prawem możesz używać innych felg i opon byle różnica średnicy mieściła się w przedziale +/- 2%, czoło bieżnika nie wystawało poza błotnik i koło nie obcierało o błotnik lub elementy zawieszenia.
Czyli jeżeli homologowane koła mają 100cm średnicy legalnie może założyć koła o średnicy od 98 do 102 cm (przy spełnieniu pozostałych warunków).
Dealer nie może wydać nowego samochodu na kołach innych niż homologowane. Wszystko co uniemożliwia homologacja.
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2025, 11:13:04 wysłana przez topoll »

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3987 dnia: 23 Stycznia 2025, 15:15:19 »
Mam 18 na swoim, raz uzywalem zastepczej corolli TS na 17 i powiem, ze czuc roznice. nasze drogi nie na takie niskie kapcie.

No u mnie jest taka zagwozdka że jeżdżę po Wrocławiu (bruk) i Karkonoszach, więc 18" było absolutnie wykluczone xD

Jeśli chodzi o same koła, niektóre ubezpieczalnie mają zapis w AC (Hestia) o tym. Więc jeśli mam się babrać z potencjalnym likwidatorem szkody z ubezpieczalni, a spór sądowy zakończyłby się lata po leasingu, wolę nie ryzykować. Oczywiście cała sprawa sprowadza się do biedowania Toyoty na wpis opon do homologacji.
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2025, 15:22:20 wysłana przez Niki »

Offline Trulying

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #3988 dnia: 25 Stycznia 2025, 17:31:59 »
Coś chyba ruszyło z my25 :).
28.10.24 - zamówienie i przetwarzanie zamówienia.
24.01.25 - przetwarzanie zamówienia (pojawiła się mapka z transportem i przypisane miejsce produkcji + sms i mail o zmianie statusu zamówienia). Nie wiem ile teraz trwa produkcja od przyjęcia zamówienia przez fabrykę, ale mam nadzieję, że moje przewidywania o produkcji w lutym się sprawdzą :).

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3989 dnia: 25 Stycznia 2025, 17:33:08 »
Tak, weszła na fizyczną produkcję w lutym.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl