Autor Wątek: Rav4 -listwy - nakladki - progi - dodatki  (Przeczytany 89792 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pszemoo

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Rav4 -listwy - nakladki - progi - dodatki
« Odpowiedź #105 dnia: 01 Października 2019, 21:49:52 »
Super filmik i fakt :) chodziło mi wideorejestrator.A ma ktoś jakis model sprawdzony który nagrywałby w dobrej jakości.
Polecam kamery DOD, tanie nie są ale jakość nagrań bardzo dobra, co najważniejsze nagrywają super po zmroku.

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #106 dnia: 02 Października 2019, 07:27:08 »
Ja już jestem po wymianie wszystkich lampek w aucie na led. Mówimy oczywiście o oświetleniu wewnętrznym i podświetleniu boków auta. Głównych lamp nie ruszałem.
Wymiana żarówek z przodu wnętrze wyglądało u mnie całkiem inaczej niż na filmiku. Może dlatego że nie mam schowka na okulary?  :o
Musiałem zdemontować część plastikowej osłony i po zdjęciu wyglądało to tak:

Co do rejestratorów. Używałem do tej pory od 2 lat Viofo 119g i naprawde dobrze się spisywał. W rav4 zakupilem więc najnowszą wersję viofo129g duo i również jestem zadowolony
Z przodu wygląda to tak:

Oczywiście wszystkie kable są pochowane a zasilanie wpięte pod bezpieczniki za pomocą dedykowanego bajpasu.

Tylna kamera jest naprawde malutka i z środka wygląda tak:

Zestaw cały jeśli ktoś nie wie to takie cos:

Puki co jestem Bardzo zadowolony :)
Dodatkowo dukupiłem sobie lewarek i klucz. Wywaliłem steropian z bagażnika tam gdzie jest miejsce na koło zapasowe. Włożyłem felgę z kolem zimowym z kompletu jaki zakupiłem u dilera i mam wreszcie bezstresowe podróże na wypadek złapania gumy  :beer:

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #107 dnia: 02 Października 2019, 07:29:02 »
Gdzie kupiłeś lewarek?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #108 dnia: 02 Października 2019, 07:37:30 »
Gdzie kupiłeś lewarek?

Allegro . Wazne aby miał podnoszenie minimum 380mm. Zanim kupiłem lewarek specjalnie mierzyłem tą wysokość.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #109 dnia: 02 Października 2019, 07:54:23 »
Gdzie kupiłeś lewarek?

Allegro . Wazne aby miał podnoszenie minimum 380mm. Zanim kupiłem lewarek specjalnie mierzyłem tą wysokość.
No właśnie o wysokość chodzi.
Moi oponiarze powiedzieli, że nie zmienią mi kół na zimowe, bo podnośnik za mały

Offline pafcio01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #110 dnia: 02 Października 2019, 11:34:56 »
Już zimówki wrzucasz?

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #111 dnia: 02 Października 2019, 12:12:48 »
Już zimówki wrzucasz?
Nie, ale już tuż tuż...

Offline MS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #112 dnia: 04 Października 2019, 22:30:51 »
Co do wideorejestratora, jestem akurat na bieżąco, bo właśnie samodzielnie (!) zainstalowałem przednio-tylny - mój wybór padł na BlackVue dr900s - 2CH - wpiąłem go na stałe do gniazda OBD, skutkiem czego nie ma praktycznie żadnej trwałej ingerencji w samochód.
Jedyne widoczne kable, to te kilka centymetrów między kamerami a podsufitką. Sam montaż okazał się znacznie prostszy niż mi się wydawało na początku. Jedyny problem jest przy przejściu na drzwi bagażnika - jeśli chcemy zrobić to elegancko, to trzeba się odrobinę pomęczyć. Jeśli ktoś będzie zainteresowany to wrzucę kilka zdjęć z montażu.

Offline pszemoo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #113 dnia: 04 Października 2019, 22:38:55 »
To ja poproszę fotki jak poradziłeś sobie z tylną kamerą i jak wygląda wpięcie w OBD?

Offline MS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #114 dnia: 05 Października 2019, 18:19:05 »
Ok. No to zacznijmy od początku:

Podłączając kamerę do zasilania w samochodzie mamy 3 możliwości zasilania:
1. Przez gniazdo zapalniczki - nie działa w trybie parkingowym.

2. "Hardwire" przez skrzynkę bezpieczników. Nie jest to złe rozwiązanie, ale trzeba to umieć zrobić. Wymaga poszukania odpowiednich linii (takiej która działa tylko przy włączonym "zapłonie" oraz takiej, która jest aktywna ciągle, także po opuszczeniu auta). Do kamerki BlackVue jest dedykowany zestaw - ma on wbudowane zabezpieczenie uniemożliwiające rozładowanie akumulatora przez kamerkę. Po wpięciu do bezpieczników zwykle skrzynki nie da się zamknąć, bo jest tam mało miejsca i trzeba zostawić ją otwartą albo zrobić dziury w przykrywce (nie jestem pewien na 100% jak jest w Ravce).

3. I ten polecam. Dokupienie  BlackVue Power Magic EZ (albo innego tego typu urządzenia jeśli mamy kamerki innych producentów), który wpinamy w gniazdo OBDII. W RAVce wygląda to pięknie, gdyż gniazdo jest bardzo nisko i nie przeszkadza w niczym. Wadą jest oczywiście to, że nie możemy korzystać z różnych "ficzerów" w trakcie jazdy również korzystających z gniazda OBDII (Hybrid Assistant, albo Torque)

Link do BlackVue Power Magic EZ:
https://www.blackvue.com/power-magic-ez/

A tak wygląda u mnie po wpięciu:

Co do instalacji przewodów kamerce - jest to dosyć proste w RAVce. Pod podsufitkę da się wcisnąć je palcami, a przy przeprowadzaniu przez słupki pomaga dołączone do kamerki plastikowe narzędzie. Żeby wszystko się dobrze udało trzeba wyciągnąć uszczelki w drzwiach - jest to banalnie proste i nic się raczej nie da zepsuć.

Zaleca się też puścić kabelek to kamerki tylnej po drugiej stronie niż kabel zasilania, żeby nie dochodziło do zakłóceń.

Największa trudność to przejście na drzwi bagażnika. Oczywiście można pójść na łatwiznę i zostawić dyndający kawałek kabla między podsufitką a kamerką, ale żeby to zrobić porządnie zalecam wykorzystać jeden z dwóch gumowych przepustów z kablami do drzwi bagażnika.

Zdejmujemy uszczelkę drzwi bagażnika (uwaga! W przeciwieństwie do uszczelek w drzwiach jest ona czymś nasmarowana i można uświnić sobie podsufitkę). Zdejmujemy z wyczuciem plastik na górze drzwi bagażnika (zamocowany jest na 4 piny).

Teraz wybieramy jeden z przepustów i wyjmujemy go zarówno na dole jak i na górze. Ja zdecydowałem się na lewy przepust. Oczywiście nie da się tak po prostu przepchnąć przez nie kabla, bo jest tam naprawdę bardzo mało miejsca. Polecam zrobić to "medycznemu" używając tzw. guidewire (w moim przypadku wykorzystałem strunę basową do gitary popsikaną WD40). Strunę należy włożyć do dziurki w dolnej części przepustu (nie trzeba nic wycinać) i przepchać ją do wyjścia w górnej części. Następnie przymocowujemy kabel do kamerki taśmą klejącą, sprawdzamy czy się trzyma i na zmianę pchamy kabel i ciągniemy strunę. Trzeba to robić z wyczuciem, choć też potrzeba jest odrobiny siły.

Oto efekt finalny:

Wszystkim zainteresowanym polecam również tutoriale YouTube. Ja wzorowałem się m.in. na tym:
https://youtu.be/SCkTtCjShBI

Myślę że mój zmodyfikowany sposób jest chyba najmniej inwazyjnym a przy tym zapewnia bardzo dobre ukrycie kabli.

« Ostatnia zmiana: 05 Października 2019, 18:28:38 wysłana przez MS »

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #115 dnia: 11 Października 2019, 09:54:47 »
Widzę, ze kolega "rwał" tylną klapę i przejścia gumowe na kable jak ja :). trzeba uważać przy przeciąganiu w prawym przejściu (gdzie jest teoretycznie mniej przewodów) aby nie uszkodzić wężyka spryskiwaczy. Ta tajemnicza maź w uszczelce to tzn szczeliwo dozowane w uszczelkę aby zapobiec nieszczelności. Jest to taki klej który nigdy nie zastyga i lepiej aby był on w uszczelce .

Offline MS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #116 dnia: 11 Października 2019, 22:59:01 »
Pomyliłem się w opisie, w rzeczywistości przeciągnąłem przez prawy przepust jak na zdjęciu.

trzeba uważać przy przeciąganiu w prawym przejściu (gdzie jest teoretycznie mniej przewodów)
Oj! O tym nie wiedziałem... Mam nadzieję, że nie zacznie mi kapać z podsufitki...

Offline Raori

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #117 dnia: 28 Października 2019, 08:17:32 »
A niech to. Cartexim, ma pierwszy wolny termin na wymianę głośników, za miesiąc...

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #118 dnia: 28 Października 2019, 08:29:48 »
A niech to. Cartexim, ma pierwszy wolny termin na wymianę głośników, za miesiąc...
No, pisałem że terminy tam odległe...
Ale oznacza to, że ma klientów, co oznacza, że dobry...

Offline cluses

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #119 dnia: 28 Października 2019, 18:22:34 »
Wymieniłam przednie wewnętrzne oświetlenie i w bagażniku.
Posłużyły mi diody: NAO T10 LED a dokładnie te: https://www.aliexpress.com/item/32854687413.html
Wzorowałam się na: YT - Morozov Automotive.
Wrzucam też parę moich zdjęć przy okazji, bo na filmikach nie wszystko widać.

Taka różnica w kolorze pomiędzy starymi a nowymi (tył, przód):

PS. Ale w sumie widzę, że wszystko już było omawiane wcześniej.
« Ostatnia zmiana: 28 Października 2019, 18:30:09 wysłana przez cluses »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl