Autor Wątek: Auris 2017 filtr kabinowy  (Przeczytany 8899 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline villovsky

• Toyot Pełzający
  • **
Auris 2017 filtr kabinowy
« dnia: 29 Lipca 2019, 15:12:26 »
Czy polecacie filtry kabinowe jakiegoś konkretnego producenta? Takie węglowe za 22 zł z allegro są coś w ogóle warte?

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
Odp: Auris 2017 filtr kabinowy
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Lipca 2019, 15:14:51 »
Czy polecacie filtry kabinowe jakiegoś konkretnego producenta? Takie węglowe za 22 zł z allegro są coś w ogóle warte?
Polecam filtrona węglowy, dodatkowo ma filtr bio (technologia z filtrów mann). Lepszy niż to co oferuje Toyota

Offline villovsky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Lipca 2019, 15:32:30 »
Super, dzięki :)

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Lipca 2019, 17:23:39 »
Ja polecam Mann freciousplus, najlepszy na rynku.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Lipca 2019, 19:01:04 »
Ja polecam Mann freciousplus, najlepszy na rynku.
Mann kupił filtrona, to są te same filtry teraz, i również mają freeciousplus (filtr bio).
Wiem bo sam używałem wcześniej filtrów Mann.
« Ostatnia zmiana: 29 Lipca 2019, 19:03:27 wysłana przez mariuszs »

Offline SLK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Lipca 2019, 19:54:50 »
Powiedzcie, po co Wam super filtry, jak obudowa filtra jest tak słabo wykonana, że przepuszcza powietrze bokiem. Widzieliście jak wyglądają łopatki wentylatora dmuchawy po roku czasu?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Lipca 2019, 07:07:29 »
A powietrze ma to do siebie że jak woda idzie tam gdzie ma łatwiej. Ja widziałem ile syfu i te filtry biorę najtańsze jak się da.

Offline SLK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Lipca 2019, 08:40:56 »
Też przez wiele lat używałem tylko filtrów węglowych, głównie Knechta, z kuponami na allegro, na fakturę, jeszcze do zaakceptowania był koszt 30 zł co pół roku. Po paru latach od nowości, wentylator dmuchawy zaczął szeleszczeć - zużyte szczotki. Po wyjęciu wentylator dość brudny - pomimo wymiany filtra co pół roku. Przebieg niewielki, samochód garażowany od nowości.

Wziąłem się na sposób, wentylator wymieniłem, dookoła filtra doklejam uszczelkę piankową. Filtr kupuję zwykły, ale markowy. Ma mniejszy opór powietrza, nie widzę różnicy w smrodach z zewnątrz. Koszt 20 zł co kilka miesięcy.

Offline villovsky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Lipca 2019, 11:01:30 »
No macie racje, dzisiaj patrzyłem na filtr i "montaż" to po prostu umieszczenie na półeczce, gdzie jest dość luźno, a ta zatyczka od przodu raczej do najszczelniejszych nie należy :/

Filtrona węglowego można kupić po 30 zł na allego. Z funkcją smart mozna wziac 2 na cały rok za 60 zł z darmową przesyłką i na fakturę, więc tragedii nie ma.

Co ciekawe u mechanika ten filtr w jakimś systemie do zamawiania części (obstawiam intercars) kosztuje 68 zł.

Cóż, mnie i tak czeka czyszczenie bo ostatnio zaczęło nieźle dawać grzybem a przy małym dziecku to troche średnio to wdychać...

Niby jeżdzę cały rok na klimie, ale wymiana filtr była chyba tylko raz w roku przy okazji przeglądów gwarancyjnych.

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Sierpnia 2019, 07:38:08 »
Faktycznie trzeba uszczelniać czymś dookoła filtra bo jest luźny a w aucie kurzy się jak diabli. Jak to sensownie robić aby wentylator nie zassał uszczelnienia i można je było używać wielokrotnie ?
Pozdrawiam
Wojtek

Offline villovsky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Sierpnia 2019, 09:38:14 »
No cóż, jestm po wymianie filtra na weglowego Filtrtona i po ozonowaniu u miejscowego mechanika i niestety z nawiewów dalej śmierdzi jak odpalam samochód. Chyba mnie czeka jakaś porzadna dezynfekcja..

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Sierpnia 2019, 12:51:51 »
No cóż, jestm po wymianie filtra na weglowego Filtrtona i po ozonowaniu u miejscowego mechanika i niestety z nawiewów dalej śmierdzi jak odpalam samochód. Chyba mnie czeka jakaś porzadna dezynfekcja..
W ASO jest teraz promocja na czyszczenie chemiczne klimy.

Offline villovsky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Sierpnia 2019, 13:42:18 »
Za dezynfekcje układu i czyszczenie parownika powiedzieli 200 zł. Filtr mam nówkę, więc nie ruszają.

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Sierpnia 2019, 15:48:14 »

Za dezynfekcje układu i czyszczenie parownika powiedzieli 200 zł. Filtr mam nówkę, więc nie ruszają.
U mnie pomogło ozonowanie.
Ozonator własny kupiony na allegro za 240zł.
Ozonowałem na wiosnę kilka razy po pół godziny sesje. Wszystkie paskudne zapaszki ustały. Do tej pory nic się nie pojawiło.
Uważam że ozonowanie to najlepszy i bezinwazyjny sposób na dbanie o klimatyzację. Dodatkowo odświeża nam wnętrze samochodu np. dymu tytoniowego czy zapachów po psie jak ktoś wozi.

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Sierpnia 2019, 10:35:40 »
Z tym ozonowaniem to bym nie przesadzał bo ozon to taki aktywniejszy tlen a ten z natury swej powoduje korozję. Znaczy za często to skorodują śrubki i inne metalowe elementy oraz może przyspieszyć degradację niektórych elementów plastikowych / gumowych.

Tu można poczytać więcej: https://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=10822&postdays=0&postorder=asc&start=0

Długie ale warto, jeżeli ktoś ma własny ozonator lub chciałby sobie taki zrobić.
Pozdrawiam
Wojtek

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl