Autor Wątek: koło zapasowe dojazdowe 17"  (Przeczytany 9390 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
koło zapasowe dojazdowe 17"
« dnia: 30 Lipca 2019, 12:00:20 »
Mam pytanko czy warto kupić koło dojazdowe do aursa 17". Na internecie są za około 500-600 zł jakiś komplet. Mam AC i OC również za granicą, zawsze miałem dojazdówkę tu brak. Jakie macie doświadczenie w temacie?

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: koło zapasowe dojazdowe 17"
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Lipca 2019, 12:54:33 »
AC i OC nie pomaga w wymianie lub naprawie a tym bardziej w holowaniu.
Trzeba mieć ASS
Co do koła to ja jestem "starej daty" i wymieniłem zestaw naprawczy na koło dojazdowe.
Powinien być również klucz i podnośnik do kompletu jak kupisz.
Był temat i za podobną kasę kupisz w ASO. Sam dojazdowe to około 300 zł

Co ciekawe po wyjęciu starego zestawu okazało się że ma termin ważności do  <regulamin>2015 roku czyli dobry miałem tylko kompresor i końcówki.

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Lipca 2019, 13:07:09 »
Widać śrubę mocującą na aukcji.
Brakuje Ci prostokątnych 4 podkładek do bagażnika pod koło ale nie wiem czy są niezbędne. Wytłumiają ewentualne tłuczenie.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Lipca 2019, 13:09:09 »
Ja zakupiłem 17 dojazdówkę z lewarkiem i kluczem. Co z tego, że masz ASS jak czasami przyjadą po kilku dobrych godzinach czekania. Z tego co ktoś pisał to śruby pasują. Poza tym temat już był wałkowany więc trzeba poszukać.

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Lipca 2019, 14:13:41 »
Kupiłeś na Allegro czy w ASO?

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Lipca 2019, 14:32:51 »
Na olx. Zapłaciłem za nówkę 300 zł (koło, podkładki, śruba). Podnośnik i klucz już na allegro.

Offline romek2019

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Sierpnia 2019, 12:43:00 »
Koło musi być koniecznie. Kupiłem nową i przed dalszym wyjazdem muszę nabyć dojazdówkę. Co Ci z assist. jak w sobotę wyjeżdżałem kamperem na urlop, po 300m wystrzał opony na strzępy. Decyzja- wymiana wszystkich. W sobotę było po ptokach, potem niedziela, zamówienie w poniedziałek, dostawa we wtorek. 3 dni diabli wzięli. Wystarczy że na drodze najedziesz na jakiś zgubiony szpej i po oponie.

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Sierpnia 2019, 19:19:36 »
Mam pytanko czy warto kupić koło dojazdowe do aursa 17". Na internecie są za około 500-600 zł jakiś komplet. Mam AC i OC również za granicą, zawsze miałem dojazdówkę tu brak. Jakie macie doświadczenie w temacie?

Ostatnio kupiłem na Allegro nieużywane, oryginalne za 200zł. Czekałem na taką okazję pół roku - miałem załączone alerty email i od razu sprawdzałem. Na innej aukcji, w zeszłym roku, kupiłem styropian, podnośnik i klucz w sumie za ok. 100zł. W salonie podkładki za ok. 70zł. 7 m-cy jeździłem z zestawem naprawczym.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Sierpnia 2019, 21:34:55 »
Ostatnio kupiłem na Allegro nieużywane, oryginalne za 200zł.

Wszyscy piszą o zakupie dojazdówki w ASO lub oryginału. A zamiennik nie może być? Ja kupiłem zamiennik z podnośnikiem i kluczem za 300 zł. To tylko dojazdówka. Może być tak, że nigdy się jej nie użyje.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Sierpnia 2019, 09:06:58 »
Może być tak, że nigdy się jej nie użyje.

Osobiście odkąd mam Toyotę (styczeń 2016) i przejechaniu ponad 140tys okazję miałem użyć dwa a użyłem raz. Opisałem oba przypadki na forum (pierwszy kolizja na A1 i gdyby nie pęknięty reflektor co dawało mi lawetę z assistace po założeniu dojazdówki mógłbym kontynuować jazdę, drugi to dziura w nawierzchni na ul.Morskiej w Gdyni - zdążyłem dojechać do wulkanizatora skąd wyjechałem już na dojazdówce) . Pomimo że mam LPG to dojazdówkę nadal wożę ze sobą w bagażniku lub za tylnym siedzeniem.
Jeżeli przez większość naszych jazd wozimy powietrze to co ta dojazdówka przeszkadza? Zestaw naprawczy i tak mam pod siedzeniem..... :D
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Sierpnia 2019, 12:22:48 »
odkąd mam Toyotę (styczeń 2016) i przejechaniu ponad 140tys

:song: Ja przez 1,5 roku /od stycznia 2018/ zrobiłem swoją 20 tys. Ale dajecie czadu tymi swoimi toyotkami :song: Za ok. 3 lata sprzedam swoją z przebiegiem ok. 60 tys. ;) A jeśli chodzi o koło zapasowe, to ja w ciągu ok. 28 lat jazdy kilkoma autami / wszystkie z salonu :)/ złapałem gumę jedynie 3 razy.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Sierpnia 2019, 21:39:34 »
... to ja w ciągu ok. 28 lat jazdy kilkoma autami / wszystkie z salonu :)/ złapałem gumę jedynie 3 razy.
No to jesteś pechowcem ;)
Ja przez bardzo podobny okres miałem tylko raz nagłe zwiększone uchodzenie powietrza. Doraźnie wystarczyła pompka, a potem gumiarz. 20 lat woziłem zapas, podnośnik, klucze, kliny. Teraz wystarcza mi komórka. Prawdopodobieństwo nawet nie chce ze mną gadać.
Spalanie - Motostat.pl

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Sierpnia 2019, 21:48:19 »
No to tym bardziej z tego wynika, że nie warto inwestować większej kasy za oryginalną dojazdówkę z ASO. Wystarczy cokolwiek, aby się dało dotoczyć do domu lub gumiarza.

Offline Sauron88

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Auris 2
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Grudnia 2023, 10:06:22 »
Cześć, za niecałe 2 tygodnie wyjeżdżamy z Żoną na Święta. Do przejechania 3/4 Polski, mamy Aurisa II w hybrydzie, koła Alu 17 cali. Niestety nie mamy koła zapasowego, tylko zestaw naprawczy, a wczoraj na spotkaniu rodzinnym nastraszyli nas, że taki zestaw jest do niczego.
Z tego, co tu czytam, to nie warto kupować dojazdówki w ASO. O co jednak zadbać np. przy zakupie na allegro czy olx? Jak z bieżnikiem? Zapasówki mają opony całoroczne?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl