Autor Wątek: Dylemat przed zakupem 1,8 czy 2.0  (Przeczytany 64529 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tezar

• Toyot Leżący
  • *
Dylemat przed zakupem 1,8 czy 2.0
« dnia: 04 Sierpnia 2019, 15:56:58 »
Witam

Jeździłem testowo Corolla TS w wersji 2.0 oraz Sedan 1.8. Ogólnie mam dylemat przed zakupem.

Chce kupić Toyotę w wersji Kombi (minimum Comfort + Styl + Tech, ale biorę też pod uwagę Executive bez pakietu VIP z uwagi na pytanie nr 4 :P).

Dylemat polega na wyborze wersji silnikowej 1.8 vs 2.0. Prośba do osób której trochę już przejeździły tymi autami o odpowiedź (i podpowiedź) na mojej wątpliwości, które opiszę w punktach:

1. Jeździłem 1.8 w wersji sedan czy moc jest wystarczająca też do wersji kombi? Czy kombi w wersji Executive nie będzie zbyt ciężka dla silnika 1.8? Czy nie ucierpi dynamika? Może ktoś ma i coś podpowie?

2. Przy testach wersji 2.0 miałem wrażenie, że ciężej niż w 1.8 jest ją utrzymać w pracy na elektryku tzn. lekkie muśnięcie gazem i już załączał się spalinowy. Takie same wrażenie mieli redaktorzy
Autožurnál (https://www.youtube.com/watch?v=VYTd5U1l_RU&t=571s)
Jakie są wasze odczucia?

3. Podczas testów denerwował mnie dźwięk silnika przy 1,5 obrotów, maiłem wrażenie bulgotania, też to słyszycie? A silnik bardzo lubi właśnie pracować przy tej wartości obrotów.

4. Podczas mojej jazdy testowej byłem mocno rozczarowany matrycowymi światłami, tymczasem ludzie piszą o nich dobrze.
Czy one się załączają przy jakiejś prędkości? Pytam bo podczas jazdy przez las z prędkością 40km/h jakoś nie chciały współpracować.

5. Pytanie do kogoś kto jeździ 1.8. W trasy jeżdżę rzadko 1 w miesiącu może gdzieś ponad 100km od domu, a tak zakorkowane miasto (Trójmiasto). Czy warto w tym układzie dokładać do 2.0?

Dajcie znać co myślicie. Z góry dziękuje za wszystkie wasze opinie i sugestie.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: Dylemat przed zakupem 1,8 czy 2.0
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Sierpnia 2019, 16:19:46 »
Dla mnie sedan 1,8 w hybrydzie byłby wystarczający. Jeździłem nim tylko testowo ale chodził dla mnie  jak bajka dlatego też rozważam jego zakup jak wejdzie lift. Dynamika 1,8 122 KM jest lepsza niż w mojej obecnej Corolli 132 KM.  Jak elektryki za 3 lata tej samej klasy nie zrównają się z ceną nowej hybrydy 1,8 to jej zakup jest mocno prawdopodobny.

Dzisiaj rozmawiałem z kolegą z państwowej firmy gdzie od paru miesięcy użytkują nowe sedany 1,8 hybrydy. Auta latają głównie po mieście na III zmiany a to wiadomo jest trzech kierowców i na pewno nie przywiązują wagi do żadnych eko zachowań w czasie jazdy. Spalanie za ostatni miesiąc tych hybryd ( po rozliczeniu paliwa wg. tankowania ) wyszło 5,0 litra na 100 km - czyli jak dla mnie dobrze.   :)

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Sierpnia 2019, 18:30:36 »
Silnik 2.0 to bezpośredni wtrysk, więc i obecność filtra cząstek stałych GPF. Jest ryzyko przedostawania się benzyny do oleju na krótkich trasach - chociaż tu bardziej chodzi o brak możliwości odparowania benzyny z oleju jeżdżąc cały czas na tzw. zimnym silniku. Do tego hybryda cały czas gasi i zapala silnik wedle potrzeb. Silnik 1.8 to klasyczny wolnossak z wtryskiem pośrednim, więc i bez filtra GPF. Można sobie jeździć na zimnym silniku robiąc krótkie trasy, itd. Nie mówię, że w silniku 2.0 może coś się dziać złego, ale trzeba brać pod uwagę, że tam jest już wtrysk bezpośredni. Pytanie, czy to samochód dla siebie, prywatnie, czy samochód w leasingu, którego i tak nie jesteś właścicielem tylko bank jakiś. Nie obchodzi Cię za bardzo, co z tym samochodem się stanie po 3 latach. 

Offline tezar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Sierpnia 2019, 18:46:39 »
Samochód będzie prywatnie i za gotówkę. Przewiduje by był w rodzinie około 9 lat. Obecnie posiadam Yarisa hybrydowego i jestem w nim zakochany. Yarisa ma dostać żona, a ja szukam czegoś większego. Samochód użytkuje zawożąc dziecko do przedszkola, na zakupy, na basen :P i takie właśnie cykanie po kolka kilkanaście kilometrów. Raz w miesiącu tak jak pisałem zdarza się wyjazd za miasto około 100km. Do tego dwa razy do roku jakiś wyskok na wakacje. Roczny przebieg góra 15 tyś km. Samochodem podróżuje maksymalnie w 3 osoby, więcej osób to przypadki sporadyczne.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Sierpnia 2019, 22:21:45 »
W mojej ocenie - na podstawie dwóch jazd próbnych - 2.0 wymaga baaardzo lekkiej nogi aby uzyskać niskie spalanie.  Co do świateł matrycowych, z tego co piszesz prawdopodobnie 99% jazdy w nocy odbywasz po drogach oświetlonych latarniami, więc moim zdaniem nie warto.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Sierpnia 2019, 22:57:11 »
Samochód będzie prywatnie i za gotówkę. Przewiduje by był w rodzinie około 9 lat.
Decyzję musisz podjąć sam, nikt za Ciebie tego nie zrobi. Zadaj pytanie sobie, czy rzeczywiście potrzebujesz 180 koni i silnika bardziej problematycznego niż ten 1.8 120 koni biorąc pod uwagę, że to zakup prywatny za gotówkę.

Obecnie posiadam Yarisa hybrydowego i jestem w nim zakochany.
Przecież to babskie pudełko. Wstyd facetowi tym jeździć ;). Jak dobrze pójdzie i nic się nie zmieni to moja matula kupi sobie hybrydowego Yarisa - jest czas do października. Miała być Mazda 2 z automatem, ale już nie będzie - jednak Mazdy od 2 do 6 to kupa złomu... Wygrał rozsądek niż bogate wyposażenie i ładniejsza bryła samochodu mimo tej samej ceny Mazdy 2 SkyPassion 70900 i Yaris hybrydowy w wersji Premium też 70900 zł. W środku Mazda 2 wygląda jak samochód premium a Yaris paździerzowo, ale cóż... Także zakup prywatny za gotówkę.

Yarisa ma dostać żona,
Dobra decyzja ;).

« Ostatnia zmiana: 04 Sierpnia 2019, 23:06:38 wysłana przez emigrant »

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Sierpnia 2019, 08:22:02 »
W trybie ECO z silnikiem 2.0 będzie jeździł częściej na elektryku i zdecydowanie dłużej niż 1.8, bo posiada większą baterię.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Sierpnia 2019, 09:09:53 »
Oczywiście, że 2,0. Mocy nigdy nie jest za mało. 122KM a 180 KM to przepaść i zupełnie inny charakter samochodu. Nie spotkałem jeszcze nikogo. kto żałował, że ma mocniejszą wersję samochodu.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Sierpnia 2019, 10:02:58 »
Oczywiście, że 2,0. Mocy nigdy nie jest za mało. 122KM a 180 KM to przepaść i zupełnie inny charakter samochodu. Nie spotkałem jeszcze nikogo. kto żałował, że ma mocniejszą wersję samochodu.
Nie spotkałeś nikogo kto by się przyznał.  Jeżeli chcesz rzeczywiście na co dzień z tej mocy korzystać, to dodaj +2 litry / 100 km do rachunku, plus najpewniej szybsze zużycie wielu elementów, zarówno eksploatacyjnych jak i nie.  Jak kogoś stać to kto mu zabroni, ale wtedy powyższy wątek staje się bezprzedmiotowy.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Sierpnia 2019, 10:05:05 »
W trybie ECO z silnikiem 2.0 będzie jeździł częściej na elektryku i zdecydowanie dłużej niż 1.8, bo posiada większą baterię.

W to bardzo wątpię, bateria w 2.0 jest większa proporcjonalnie do masy, nic więcej, a możliwość jazdy eV do wyższej prędkości zużywa ją szybciej a nie wolniej.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Sierpnia 2019, 10:26:28 »
Trzeba pamiętać, że silniki z wtryskiem bezpośrednim wolą benzynę(czy też ropę silniki diesel'a) dobrej jakości a taką u nas jest tylko E98 premium o ile można ją nazwać "dobrej jakości". Posiada mniej eko-dodatków(które niby lubią "zalepiać" wtryski), ma substancje myjące i nie jest tak mocno tzw. suchym paliwem jak E95 - E98 ma także właściwości smarujące, czego nie ma w E95. Wtrysk bezpośredni pracuje kompletnie w innych warunkach niż pośredni. Nie wiem, czy wtrysk bezpośredni do silników hybrydowych to dobry pomysł - inaczej, czy taki silnik nadaje się do naszych benzyn i ich jakości. Do tego obecność GPF'a, którego pewnie trzeba będzie co jakiś czas "przegonić", żeby wypalić cząstki stałe. Czas pokaże... Autor tematu kupuje samochód za gotówkę na 10 lat a może i dłużej. Lizingowiec ma wyje.... co z tym samochodem się stanie po 3 latach, bo będzie już jeździć nowym. W razie czego będzie naprawiany w ramach gwarancji.
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2019, 10:47:08 wysłana przez emigrant »

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Sierpnia 2019, 11:03:09 »
Witam

Jeździłem testowo Corolla TS w wersji 2.0 oraz Sedan 1.8. Ogólnie mam dylemat przed zakupem.

Chce kupić Toyotę w wersji Kombi (minimum Comfort + Styl + Tech, ale biorę też pod uwagę Executive bez pakietu VIP z uwagi na pytanie nr 4 :P).

Dylemat polega na wyborze wersji silnikowej 1.8 vs 2.0. Prośba do osób której trochę już przejeździły tymi autami o odpowiedź (i podpowiedź) na mojej wątpliwości, które opiszę w punktach:

1. Jeździłem 1.8 w wersji sedan czy moc jest wystarczająca też do wersji kombi? Czy kombi w wersji Executive nie będzie zbyt ciężka dla silnika 1.8? Czy nie ucierpi dynamika? Może ktoś ma i coś podpowie?

2. Przy testach wersji 2.0 miałem wrażenie, że ciężej niż w 1.8 jest ją utrzymać w pracy na elektryku tzn. lekkie muśnięcie gazem i już załączał się spalinowy. Takie same wrażenie mieli redaktorzy
Autožurnál (https://www.youtube.com/watch?v=VYTd5U1l_RU&t=571s)
Jakie są wasze odczucia?

3. Podczas testów denerwował mnie dźwięk silnika przy 1,5 obrotów, maiłem wrażenie bulgotania, też to słyszycie? A silnik bardzo lubi właśnie pracować przy tej wartości obrotów.

4. Podczas mojej jazdy testowej byłem mocno rozczarowany matrycowymi światłami, tymczasem ludzie piszą o nich dobrze.
Czy one się załączają przy jakiejś prędkości? Pytam bo podczas jazdy przez las z prędkością 40km/h jakoś nie chciały współpracować.

5. Pytanie do kogoś kto jeździ 1.8. W trasy jeżdżę rzadko 1 w miesiącu może gdzieś ponad 100km od domu, a tak zakorkowane miasto (Trójmiasto). Czy warto w tym układzie dokładać do 2.0?

Dajcie znać co myślicie. Z góry dziękuje za wszystkie wasze opinie i sugestie.

Wybrałem 2.0 TS i nie żałuję, wczęsniej jeździłem 4 lata 1.8 TS w Auris. Jeśli jeździsz głownie po mieście, nie odczujesz aż takiej różnicy w dynamice więc 1.8 da radę moim zdaniem. Jednak jeśli oczekujesz od auta jeszcze czegoś więcej, trochę więcej radości, to wybór 2.0 jak najbardziej uzasadniony.

Ad 2. Nie słuchaj osób, które twierdzą, że 2.0 spali ci 2 litry więcej. Zapewniam Cię ,że w stosunku do Auris TS mam niższe bądź takie samo spalanie w mieście. teraz waha mi się w okolicach 4-5l/100 km w Warszawie, przy nieco mniejszym ruchu niż zwykle. Absolutną nieprawdą jest ,że 2.0 da się jechać mniej na elektryku. Jest dokładnie odwrotnie. Owszem, zgadzam się, na początku trudniej go utrzymać muskając gaz na prądzie ,ale to wymaga przyzwyczajenia. W 1.8 nie dasz rady jechać na prądzie 80,90 czy 100 km/h. A w 2.0 takie żeglowanie jest bezproblemowe i stąd się biora oszczędności np. jeżdżąc obwodnicą. Druga sprawa - auto zimne nie przechodzi po kilku sekundach w tryb benzynowy jak w 1.8. Co dzień wyjedzam z podziemnego  garażu na czystym prądzie, trwa to ok. 1,5 minuty i jadę w czystym trybie elektrycznym. jeśli robisz więc często krótkie dystanse, 2.0 będzie oszczędniejsze. Jedyne co zauwazam, że 2.0 pali więcej w trasie niż Auris. Przy prędkościach 130-140 km/h nie przekraczam 6l, ale w Auris kombi było te 0,5 litra mniej. W Corolii 1.8 TS będzie podobnie.

Ad. 4. matrycowe LED-y docenisz poza miastem, ustawiasz "długie" i system sam skraca ci strumien swiatła przed jadącym przeciwległym pasem autem, a ty na swoim widzisz dużo dalej i lepiej. I nie tylko to. Jest kolosalna róznica tych matryc do zwykłych LED, podobnie jak dużo lepsze fotele w pakiecie VIP. Polecam tę opcję.

Ad. 5. Ja też jeżdżę głownie w mieście, ale przyjemność z dynamiki, która nie odbywa się kosztem większego zużycia paliwa dla mnie warta. I dźwięk silnika wyraźnie przyjemniejszy niż w 1.8. Choć mi ten w 1.8 nie przeszkadza, bo zazwyczaj jezdziesz w ciszy, a z osiągów korzysta się sporadycznie.
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2019, 11:56:30 wysłana przez don_pazurro »
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Sierpnia 2019, 11:45:18 »
Przy prędkościach 130-140 km/h nie przekraczam 6l, ale w Auris kombi było te 0,5 litra mniej. W Corolii 1.8 TS będzie podobnie.

To akurat najprostsze do wyjaśnienia - Auris był lżejszy i miał lepszy cx.  Corolla 1.8 powinna osiągnąć podobny wynik jak Auris, też ma gorszy cx ale poprawioną charakterystykę momentu, co się powinno przełożyć na większe możliwości wykorzystania trybu nadbiegu, czyli po prostu możliwości jazdy z niższymi obrotami silnika przy stałej prędkości.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Sierpnia 2019, 12:01:21 »
Nie słuchaj osób, które twierdzą, że 2.0 spali ci 2 litry więcej.
Oczywiście że spali - gdy będzie odpowiednio korzystał z nadwyżki osiągów ponad to co ma 1.8.  Wydawało mi się że się dość jasno wyraziłem.  Ja nie kwestionuję że muskając gaz da się osiągnąć podobne wyniki spalania w obu wersjach - tylko po co wtedy wydawać pieniądze na mocniejszą? A o tym właśnie jest ten wątek.  W międzyczasie nazbierało się trochę danych na spiritmonitor i tam już widać, że 2.0 spala średnio o 0.6-0,7 l/100 km więcej od 1.8.  Podkreślam - średnio, i to są Niemcy, gdzie się dość ściśle przestrzega przepisów a hybrydy Toyoty kupują głównie entuzjaści ekojazdy...

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Sierpnia 2019, 12:05:49 »
Druga sprawa - auto zimne nie przechodzi po kilku sekundach w tryb benzynowy jak w 1.8.
Corolla Hybrid 1.8 nie ma domyślnego trybu eV przy uruchomieniu?  Nawet jeśli to przecież wystarczy go wybrać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl