Autor Wątek: Dylemat przed zakupem 1,8 czy 2.0  (Przeczytany 64572 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Dylemat przed zakupem 1,8 czy 2.0
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Sierpnia 2019, 12:02:23 »
I jeszcze jedno pytanie, co rozważaliście za marki oprócz Toyoty i czy były to auta ze skrzyniami typu DCT lub DSG?
Na pewno warto porównać.  Ja jak sobie skonfiguruję np. Octavię Kombi TSI z DSG to mi w zależności od wersji silnikowej wychodzi 12-15 tys zł taniej od Corolli Hybrid TS 1.8 / 2.0, a jeszcze w Skodzie prawdopodobnie da się od tej ceny uzyskać dodatkowy spory rabat...

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Sierpnia 2019, 12:09:17 »
Nie wiem co mówią, ale raczej chyba to 115 jest prawidłowe. Wiadomo, że nie rozpędzam się do 115 na ev tylko benzynowo i potem puszczam gaz i znów naciskam. Jak auto dobrze rozpędzone, to na ev utrzyma prędkość.
To się wszystko zgadza, w Aurisie też zwykle nie utrzymasz maksymalnej prędkości eV, mocniejsze wciśnięcie gazu i wskazówka wychodzi w drugą połówkę pola ECO i się przełącza w tryb mieszany. 

Pytanie, jak rozpędzisz do 120-125 km/h, puścisz gaz i auto zacznie zwalniać, przy jakim wskazaniu prędkościomierza uaktywni się tryb eV?

Remek

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 06 Sierpnia 2019, 12:43:20 »
Ale z was kapeluszowi Janusze nie kupić auta bo coś tam ma nowego, Toyota to nie VW by eksperymentować na klientach. Jak już coś wypuszczają to jest to bardzo dobrze sprawdzone.

Ja bym bez chwili zastanowienia się brał 2.0. Różnica w cenie żadna a te 9 lata jeżdżenia co będziesz miał przed sobą upłyną w dużej lepszy komforcie jak będzie musiał coś wyprzedzić. Nawet w trójmieście warto mieć te kilka KM więcej bo w porównaniu do innych dużych aglomeracji nie ma u nas tak dużych korków.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 06 Sierpnia 2019, 13:05:05 »
Toyota to nie VW by eksperymentować na klientach. Jak już coś wypuszczają to jest to bardzo dobrze sprawdzone.
Ostatnio to chyba głównie sprawdzają jak długo można stosować dawno nieaktualne rozwiązania, typu keyless który potrafi otworzyć już chyba każde dziecko po zajęciach z elektrotechniki, starożytną nawigację czy wyświetlacz centralny niekompatybilny z żadnym aktualnie oferowanym telefonem...

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #34 dnia: 06 Sierpnia 2019, 14:18:40 »
Pytanie, jak rozpędzisz do 120-125 km/h, puścisz gaz i auto zacznie zwalniać, przy jakim wskazaniu prędkościomierza uaktywni się tryb eV?

Sprawdzę jak będę miał sposobność i dam znać.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 06 Sierpnia 2019, 22:42:28 »

A
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpnia 2019, 22:44:31 wysłana przez don_pazurro »
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 06 Sierpnia 2019, 22:45:26 »
Mam taki sam problem 1.8 czy 2.0. auto będzie jako Taxi. Co o tym myślicie?

Absolutnie 1.8

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 06 Sierpnia 2019, 22:47:31 »
Co do jazdy na samym ev, to max. prędkość z jaką jechałem to było 101 km/h.
Mnie dzisiaj w Toyocie zeznali że 1.8 maksymalnie ok. 75 na eV rozwija. A tu jest test Corolli 1.8 TS gdzie napisano że tryb eV jest dostępny do 115 km/h: https://spidersweb.pl/autoblog/toyota-corolla-2019-test-pierwsza-jazda/
Nie wiem co mówią, ale raczej chyba to 115 jest prawidłowe. Wiadomo, że nie rozpędzam się do 115 na ev tylko benzynowo i potem puszczam gaz i znów naciskam. Jak auto dobrze rozpędzone, to na ev utrzyma prędkość.

Z całym szacunkiem, ale nie ma opcji w 1.8 żeglowania przy takiej prędkości. Chyba ze mówisz o chwilowym odpuszczeniu gazu i np przy 100 km/h definiujesz to jako żeglowanie. Takie cos tylko w 2.0. I mnie udało sie nawet to przy 120 km/h.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 06 Sierpnia 2019, 22:51:33 »
Ale z was kapeluszowi Janusze nie kupić auta bo coś tam ma nowego, Toyota to nie VW by eksperymentować na klientach. Jak już coś wypuszczają to jest to bardzo dobrze sprawdzone.

Ja bym bez chwili zastanowienia się brał 2.0. Różnica w cenie żadna a te 9 lata jeżdżenia co będziesz miał przed sobą upłyną w dużej lepszy komforcie jak będzie musiał coś wyprzedzić. Nawet w trójmieście warto mieć te kilka KM więcej bo w porównaniu do innych dużych aglomeracji nie ma u nas tak dużych korków.

I tu sie nie zgodzę. Mam 2.0 i wcale nie uważam ze różnica w cenie do 1.8 każdemu skompensuje to czego oczekuje. Oczywiscie, oba napędy nieporównywalne, ale nie kazdy potrzebuje 180 KM. I wcale aż takiej przepaści w dynamice nie ma na co dzien. Co innego szybsza jazda i dynamiczne nabieranie prędkości. 1.8 starczy większości osób, które decyduje sie na ten naped.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 06 Sierpnia 2019, 23:11:28 »
Toyota to nie VW by eksperymentować na klientach. Jak już coś wypuszczają to jest to bardzo dobrze sprawdzone.
Ostatnio to chyba głównie sprawdzają jak długo można stosować dawno nieaktualne rozwiązania, typu keyless który potrafi otworzyć już chyba każde dziecko po zajęciach z elektrotechniki, starożytną nawigację czy wyświetlacz centralny niekompatybilny z żadnym aktualnie oferowanym telefonem...

Keyless Toyoty nie odstaje od podobnych patentów w BMW czy Audi. A wręcz przeciwnie. Przynajmniej nie wariuje w wilgoci i innych warunkach, czego doświadczyłem wielokrotnie testując różne auta. Po to są dodatkowe zabezpieczenia by nie kazdy lamus sie do tego dobrał. Dotyczy to każdej marki. Ja przez 4 lata w Auris nie miałem żadnej skuchy z tym systemem. I to samo mogą powiedzieć użytkownicy priusów sprzed dekady i dalej. Co do reszty, niestety zgoda.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 07 Sierpnia 2019, 09:20:00 »
Keyless Toyoty nie odstaje od podobnych patentów w BMW czy Audi. A wręcz przeciwnie. Przynajmniej nie wariuje w wilgoci i innych warunkach, czego doświadczyłem wielokrotnie testując różne auta. Po to są dodatkowe zabezpieczenia by nie kazdy lamus sie do tego dobrał. Dotyczy to każdej marki.
Sens mojej wypowiedzi był właśnie taki że nie odstaje.  Pod względem jakości i niezawodności Toyota jest generalnie lepsza, aczkolwiek nie jest to różnica rzędu wielkości.  Natomiast stosowanie keylessa będącego technologią powstałą w latach 80 praktycznie bez żadnych zmian i brak reakcji na znane od wielu lat rozwiązania pozwalające złamać system uważam za skandal i stąd moje komentarze odnośnie branży moto, że mentalnie wciąż tkwi w XX wieku.

Remek

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 07 Sierpnia 2019, 14:01:17 »
Sens mojej wypowiedzi był właśnie taki że nie odstaje.  Pod względem jakości i niezawodności Toyota jest generalnie lepsza, aczkolwiek nie jest to różnica rzędu wielkości.  Natomiast stosowanie keylessa będącego technologią powstałą w latach 80 praktycznie bez żadnych zmian i brak reakcji na znane od wielu lat rozwiązania pozwalające złamać system uważam za skandal i stąd moje komentarze odnośnie branży moto, że mentalnie wciąż tkwi w XX wieku.
Jednym skompensuje innym nie, ja bym dwa razy nie zastanawiał się szczególnie, że autorowi różnica w spalaniu 0.5l i cena za auto nie robi takiej różnicy. Zakup Toyoty Corolli też traktowałbym jako auto na wiele lat w odróżnieniu od CHR którego kupiliśmy 2.5 roku temu

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 07 Sierpnia 2019, 14:20:57 »
autorowi różnica w spalaniu 0.5l i cena za auto nie robi takiej różnicy. Zakup Toyoty Corolli też traktowałbym jako auto na wiele lat w odróżnieniu od CHR którego kupiliśmy 2.5 roku temu
Jakby nie robiła to by nie pytał.  Nie wiedziałem, że Toyoty dzielą się na lepsze i gorsze.  Jak bym miał trzymać z nadzieją na uzyskanie statusu youngtimera to zdecydowanie stawiam na C-HR :-)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #43 dnia: 07 Sierpnia 2019, 15:15:32 »
Co do jazdy na samym ev, to max. prędkość z jaką jechałem to było 101 km/h.
Mnie dzisiaj w Toyocie zeznali że 1.8 maksymalnie ok. 75 na eV rozwija. A tu jest test Corolli 1.8 TS gdzie napisano że tryb eV jest dostępny do 115 km/h: https://spidersweb.pl/autoblog/toyota-corolla-2019-test-pierwsza-jazda/

Z całym szacunkiem, ale nie ma opcji w 1.8 żeglowania przy takiej prędkości. Chyba ze mówisz o chwilowym odpuszczeniu gazu i np przy 100 km/h definiujesz to jako żeglowanie. Takie cos tylko w 2.0. I mnie udało sie nawet to przy 120 km/h.
Co rozumiem? Jadę na benzynie, osiągam daną prędkość ( wtedy to było to 101). Puszczam gaz. Naciskam znów w ten sposób, żeby było włączone ev. Jadę 101 na ev, wyświetlacz  pokazuje zielone ev, a na wyświetlaczu pokazuje żółtą  strzałkę  z akumulatora. Trzymam gaz tak, żeby nie wcisnąć go zbyt mocno, żeby nie przekroczyć pierwszego przedziału, gdzie włącza się eco i wyłącza  ev. I tak jadę utrzymując stałą prędkość. Nie pamiętam przez jaki czas,  ale z pewnością nie kilka sekund  ( żeby nie było). Ale jeśli mówisz, że to niemożliwe...  Może też nie mam corolli. Nie mam interesu, żeby zmyślać, a piszę tylko tyle ile sam zaobserwowałem.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 08 Sierpnia 2019, 00:22:16 »
W instrukcji obsługi napisano, że AHS  (czyli owe adaptacyjne światła drogowe w pakiecie VIP) włącza się jeśli spełnione są dwa warunki:
1. prędkość samochodu jest wyższa niż 60 km/h,
2. obszar przed samochodem jest ciemny
pewnie dlatego kolega miał trudności z zastartowanie AHS podczas jazd próbnych.

Co do silnika 2.0 i zastosowanego w nim bezpośredniego wtrysku oraz GPF to bym nie demonizował tak bardzo. Corolla nie jest jedynym samochodem Toyoty, któremu ten napęd zaaplikowano i nie sądzę  aby koncern dał tutaj ciała.

Co do odgłosów - odgłosy silnika 2.0 przy 1500-2000 obr/mni są całkiem przyjemne i super wyciszone. W ogóle odgłosy tej jednostki są znacznie bardziej do zniesienia właśnie niż 1.8.
Mnie zdecydowanie przeszkadza ciągłe wycie napędu 1.8 przy gwałtownych przyśpieszeniach i wysokiej prędkości...ale co kto lubi :-)

Co do wyboru samochodu z napędem 1.8 a 2.0 to wszystko zależy od tego kto jakie ma priorytety. Jeśli ekonomika i jazda bez podniety to wiadomo 1.8. Natomiast jeśli fun z jazdy to 2.0. Oszczędniejszy jest bezsprzecznie 1.8 ..ale niewiele ...ponoć średnio tylko 0,5 l/100km, ale dla niektórych to zawsze coś.
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpnia 2019, 00:27:38 wysłana przez Mr. Nowy »
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl