Autor Wątek: Dylemat przed zakupem 1,8 czy 2.0  (Przeczytany 64561 razy)

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Dylemat przed zakupem 1,8 czy 2.0
« Odpowiedź #60 dnia: 23 Września 2019, 11:00:48 »
Jeżeli oczekujesz, że w czasie jazdy autostradowej naładujesz akumulatory i jednocześnie będziesz szybko jechał, to oczywiście nie jest to realne do osiągnięcia.  Wówczas jazda odbywa się wyłącznie na silniku spalinowym, a ten jest dosyć słaby jak na gabaryty samochodu.

Hmmm...z moich doświadczeń jazdy po autostradzie z prędkościami 140 km/h ...i może ciut wyższymi... wskaźnik przepływu energii pokazywał następujące stany
- silnik spalinowy napędza koła,
- silnik spalinowy napędza koła i ładuje akumulatory,
- silnik spalinowy wraz z silnikiem elektrycznym napędzają koła,
Oczywiście powyższe stany działania napędu zmieniały się w czasie i uzależnione były od warunków drogowych i stanu naładowania baterii. Bateria ładowała się max. na 4 kreski, nie więcej. 
No ale...moje doświadczenia są tylko z silnikiem 2.0.
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

pireus

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 23 Września 2019, 11:30:01 »
Dlatego lepiej kupić 2,0

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #62 dnia: 23 Września 2019, 11:33:20 »
Dlatego lepiej kupić 2,0

Jestem tego samego zdania. Jednak... do 2.0 gazu nie zamontujemy   :-) :-) :-) :-)
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline adis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: 24 Września 2019, 09:54:48 »
Jeżeli ktoś się zastanawia 1.8 czy 2.0 to powinien przejechać się obydwoma wersjami. Ja tak zrobiłem i finalnie wybrałem 1.8 (TS).

Może i 2.0 ma większą moc i jest to zauważalne kiedy jedziesz jednym i drugim, ale np. mi w zupełności 1.8 wystarcza i nie mówię tu o dziadkowej jeździe. Spokojnie można dynamicznie przyspieszać i wyprzedzać. Reakcja na gaz jest zauważalna i odczuwalna, nawet przy prędkości ~100km/h.
Dodatkowo myślę, że w 1.8 dużo łatwiej zachować styl eco lub podobny do eco, dla jeżdzących jak jak po dużym mieście z korkami idealna wersja.  :grin:

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #64 dnia: 24 Września 2019, 11:01:21 »
Obecnie 1.2 Multidrive S jest o 17500 tańsza od 1.8 Hybrid.  Nie bardzo widzę sens kupowania hybrydy 1.8 w takiej sytuacji.

Offline adis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 24 Września 2019, 11:17:27 »
Obecnie 1.2 Multidrive S jest o 17500 tańsza od 1.8 Hybrid.  Nie bardzo widzę sens kupowania hybrydy 1.8 w takiej sytuacji.

Dlaczego? Hybryda oszczędniejsza i bardziej ekologiczna. Na pytanie co się komu bardziej opłaca to musi sobie przeliczyć sam.
Np. na moje potrzeby hybryda nie kalkuluje się, jednak nie zawsze trzeba patrzeć na wszystko przez pryzmat oszczędności.

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 24 Września 2019, 11:41:58 »
Niekoniecznie 17,5 tys., taka różnica to w przypadku wersji Selection.
Natomiast w innych wersjach wyposażenia wygląda to następująco:
Comfort 14,0 tys.
Active 13,5 tys.
Dziwne ale w 1.2 nie dostaniesz wyposażenia Executive (a takie mnie interesuje).

Jak odejmiesz jeszcze od tego rabat 4 tys. jaki na dzień dobry dostajesz na hybrydę, to różnice stają się mniejsze. 

Powiem więcej, jak pójdziesz dalej w ekologię i założysz LPG, to efekt uboczny będzie już zacierał z czasem różnice w cenie.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline Wojciech75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 24 Września 2019, 20:41:02 »
Jeżeli ktoś się zastanawia 1.8 czy 2.0 to powinien przejechać się obydwoma wersjami. Ja tak zrobiłem i finalnie wybrałem 1.8 (TS).

Może i 2.0 ma większą moc i jest to zauważalne kiedy jedziesz jednym i drugim, ale np. mi w zupełności 1.8 wystarcza i nie mówię tu o dziadkowej jeździe. Spokojnie można dynamicznie przyspieszać i wyprzedzać. Reakcja na gaz jest zauważalna i odczuwalna, nawet przy prędkości ~100km/h.
Dodatkowo myślę, że w 1.8 dużo łatwiej zachować styl eco lub podobny do eco, dla jeżdzących jak jak po dużym mieście z korkami idealna wersja. 
A czy mógłbyś napisać jak się twój nowy nabytek sprawuje i ile pali na autostradzie. I jakie miałeś auto poprzedni żebym mógł  ocenić z czym masz porównanie

Offline adis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: 24 Września 2019, 21:35:25 »
A czy mógłbyś napisać jak się twój nowy nabytek sprawuje i ile pali na autostradzie. I jakie miałeś auto poprzedni żebym mógł  ocenić z czym masz porównanie

Niestety na autostradzie jeszcze nim nie jechałem, będę w weekend jechał to dam znać. :) Sprawuje się jak na razie bardzo dobrze; niskie spalanie, do tego jest bardzo wygodny (w środku dobre wykończenie, zawieszenie też bajka).
Poprzednio miałem ostatnią generację aurisa z motorem 1,33. Wcześniej przed aurisem miałem 3.0 V6 diesela, także można powiedzieć, że eksperymentuje troszkę z tymi wersjami silnikowymi :).

Offline Wojciech75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 25 Września 2019, 08:43:14 »
Dzięki za informację. Życzę zdrowia i dalszej radości z nowego auta

Offline kytna

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 25 Września 2019, 23:13:08 »

Dlaczego? Hybryda oszczędniejsza i bardziej ekologiczna. Na pytanie co się komu bardziej opłaca to musi sobie przeliczyć sam.
Np. na moje potrzeby hybryda nie kalkuluje się, jednak nie zawsze trzeba patrzeć na wszystko przez pryzmat oszczędności.
Ja również nie patrzyłem tylko przez pryzmat kalkulacji. Bardzo spodobał mi się charakter użytkowania hybrydy (płynność, cisza w trybie EV) i wiem, że na pewno w przyszłości zostanę posiadaczem auta elektrycznego.

Wysłane z mojego Redmi 6A przy użyciu Tapatalka

Offline sebavfr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 26 Września 2019, 18:44:05 »
Ja również nie patrzyłem tylko przez pryzmat kalkulacji. Bardzo spodobał mi się charakter użytkowania hybrydy (płynność, cisza w trybie EV) i wiem, że na pewno w przyszłości zostanę posiadaczem auta elektrycznego.
zgadzam się w 100% wszyscy mi mówili że to sie nie kalkuluje ale ktoś musi zacząc dbać o nasze środowisko :), dlatego wybrałem hybrydę Ts 2,0.
toyta corolla TS 2,0 Executiv +VIP+ carplay.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #72 dnia: 26 Września 2019, 22:49:28 »
zgadzam się w 100% wszyscy mi mówili że to sie nie kalkuluje ale ktoś musi zacząc dbać o nasze środowisko :), dlatego wybrałem hybrydę Ts 2,0.
Statystyczne osobowe auto spalinowe waży półtorej tony, przewozi 100 kg masy użytecznej i ma sprawność na poziomie 30%, co w sumie daje około 98% marnotrawstwa zużytej energii.  Zmieniając je na wersję hybrydową redukujesz poziom marnotrawstwa do około 97,3%.  Niezbyt to imponująca poprawa.  No i uzasadnianie wyboru prawie 200 konnego auta dbałością o środowisko jakoś mnie nie za bardzo przekonuje.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #73 dnia: 26 Września 2019, 23:00:37 »
Bardzo spodobał mi się charakter użytkowania hybrydy (płynność, cisza w trybie EV) i wiem, że na pewno w przyszłości zostanę posiadaczem auta elektrycznego.
Aby wyrobić sobie zdanie, musiałbym się przejechać również Corollą 1.2 Multidrive S dla porównania.
Toyota zapowiada wypuszczenie na rynek europejski trzech elektryków w 2021 roku. 

Offline fazibazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #74 dnia: 30 Września 2019, 17:12:44 »
trzech elektryków w 2021

Dasz linka?
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl