Autor Wątek: Pytanie o olej do nowej toyoty RAV4 2.0 Benzyna  (Przeczytany 19296 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
Pytanie o olej do nowej toyoty RAV4 2.0 Benzyna
« dnia: 05 Sierpnia 2019, 17:51:53 »
Witam na forum
Stałem się szczęśliwym posiadaczem nowej toyoty rav4 2.0 benzyna z 2019r.
Mam zamiar wymienić olej po pierwszym 1000-1500km.
Jaki olej zastosować do Toyoty ?
W poprzednim aucie korzystałem z oleju Millers MILLERS OILS EE LONGLIFE ECO 5w30 ACEA A5/B5, w przypadku Kia było jasno sprecyzowane jaki olej.

W instrukcji jest taki zapis ?
" 0W-16:
Olej wielosezonowy API ze specyfikacją
SN ?Resource-Conserving?
0W-20, 5W-30 lub 10W-30:
ACEA A5/B5 lub A5/B5 i A1/B1 lub
olej wielosezonowy API ze specyfikacją
SL ?Energy-Conserving?, SM
?Energy-Conserving?, SN ?Resource-
Conserving? lub olej wielosezonowy
z certyfikatem ILSAC"

pireus

• Gość
Odp: Pytanie o olej do nowej toyoty RAV4 2.0 Benzyna
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Sierpnia 2019, 18:29:17 »
Najlepiej z oleju pierwszego wyboru czyli z 0W16

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Sierpnia 2019, 21:17:06 »
Mam zamiar wymienić olej po pierwszym 1000-1500km.
Moim zdaniem dzisiejsze spasowanie nowych silnikow jest tak precyzyjne, ze jakiekolwiek czestsze wymiany niz przewiduje producent sa niepotrzebne. Jak kupowalem w 2011r VW Touran (z fabryki wypuszczony byl z ustawiniem interwalu wymiany oleju na 2 lata badz 30 tys km badz wg wskazan czujnika) to "kochany" dealer ktory mi auto wydawal - bez mojej wiedzy zaingerowal i zmienil na cykl roczny badz 15 tys. Z tego powodu, ze samochod uzytkowalem caly czas w Niemczech - jak po roku zapalila sie kontrolka to pojechalem do niemieckiego serwisu i zapytalem : dlaczego ? To wtedy mi powiedzieli ze polski serwis nagrzebal tam. Jak zona zapytalem polskiego dealer'a dlaczego - to najpierw gadali o opilkach metalowych w silniku, a potem zmienili koncepcje i gadali ze to na moje zyczenie zrobili  :wallbash:... (tylko to ja mialbym im placic co roku....) ...Z tego co wiem to taka nagminna praktyka z przekretami....Nigdy tam auta nie serwisowalem.....
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Sierpnia 2019, 22:59:37 »
Zawsze wymieniam  pierwszy raz olej przy mały przebiegu w prywatnym aucie, kolega w nowym TUSCON zrobił podobny test jak na załączonym linku, znalazł  w filtrze dużo opiłków metalu.

https://www.youtube.com/watch?v=nhxYLPvTQOo

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Sierpnia 2019, 21:53:50 »
Widziałem, to samo w BMW z magnesem.
Wymiana oleju po 2k, zrób byle gdzie nie ma potrzeby jechać do ASO.
To jest tylko olej i filtr.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Sierpnia 2019, 22:48:46 »
Dwie pierwsze są najważniejsze.
Ja miałem narzuconą pierwszą wymianę oleju na 2k przez ASO, mam wpis w serwisówce.
Zostałem też pouczony o docieraniu silnika, zero gwałtownego przyspieszania, zmiany prędkości jazdy na  odcinkach ok. 5 km i max prędkości do 120km/h.     
Następna wymiana była przy 15k nie licząc tej po 2k. 
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpnia 2019, 22:56:11 wysłana przez animuss »

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Sierpnia 2019, 01:00:31 »
Jeśli muszę już wybrać 0W16 ( Mam mieszane uczucia w naszej strefie klimatycznej) który będzie najlepszy...

Oryginał toyoty 0W16  345zł 5L
RAVENOL EFE 0W16    250zł 5L
MOTUL HYBRID 0W16  180zł 5L
Amsoil 0W16   165zł  ( prawie) 5L
MITASU  0W-16 230zł 5L

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Sierpnia 2019, 01:57:02 »
Mam mieszane uczucia w naszej strefie klimatyczn
Strefa klimatyczną ma związek tylko z pierwsza liczba i ta akurat tu pasuje.
Drugą to lepkosc przy temp roboczej silnika a ta prawie nie zależy od warunków zewnętrznych na rozgrzanym silniku.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Sierpnia 2019, 08:15:36 »
MOTUL robi dobre oleje (tylko nie Allegro, kup u dystrybutora), więc ten bym wybrał... i dobrze robisz, że zmieniasz. Nie słuchaj głupot, że teraz silniki nie mają opiłków itp.
SAP ABAP Certified Developer

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Sierpnia 2019, 08:59:24 »
Najlepszy jest olej Toyoty produkowany na zamówienie o specjalnej formule przez ExxonMobil.
Posiada bardzo wysoki wskaźnik lepkości (Viscosity index) powyżej 200, niespotykany u innych producentów.
« Ostatnia zmiana: 07 Sierpnia 2019, 09:03:54 wysłana przez laki »

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Sierpnia 2019, 09:21:57 »
Już gdzieś to pisałem. Zalecenia producenta są niewątpliwie ważne, zwłaszcza w aucie nowym na gwarancji. Masz rację, że na dotarciu chcesz zmienić częściej olej. Pytanie na jaki? Warto poczytać o doświadczeniach Piotra ze zmienolej.
Tu masz analizę Ravenola 0w16 https://zmienolej.pl/pl/blog/kompendium-wiedzy/badanie-oleju-silnikowego-ravenol-0w16-w-samochodzie-toyota-yaris-10-1999r
A tu silnik Hondy po 100 tys km na oleju 0w20 https://zmienolej.pl/pl/blog/top-news/100-000km-na-oleju-amsoil-0w20-signature-series-fotorelacja-po-rozebraniu-silnika
Ja bym sugerował kupić olej niezbyt popularny, bo taki nie opłaca się podrabiać.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Sierpnia 2019, 10:00:20 »
Jak kupowalem w 2011r VW Touran (z fabryki wypuszczony byl z ustawiniem interwalu wymiany oleju na 2 lata badz 30 tys km badz wg wskazan czujnika) to "kochany" dealer ktory mi auto wydawal - bez mojej wiedzy zaingerowal i zmienil na cykl roczny badz 15 tys. Z tego powodu, ze samochod uzytkowalem caly czas w Niemczech - jak po roku zapalila sie kontrolka to pojechalem do niemieckiego serwisu i zapytalem : dlaczego ? To wtedy mi powiedzieli ze polski serwis nagrzebal tam.

I bardzo dobrze ustawił. Tylko powinien poinformować.

Kolega nie słyszał/nie czytał co działo się z silnikami "samochodów dla ludu" właśnie z powodu zastosowania wydłużonych okresów eksploatacji?
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Arst

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Sierpnia 2019, 10:20:58 »
Moim zdaniem dzisiejsze spasowanie nowych silnikow jest tak precyzyjne, ze jakiekolwiek czestsze wymiany niz przewiduje producent sa niepotrzebne. Jak kupowalem w 2011r VW Touran (z fabryki wypuszczony byl z ustawiniem interwalu wymiany oleju na 2 lata badz 30 tys km badz wg wskazan czujnika)
A co ma spasowanie silnika do wymiany oleju? :o Wciąż wszędzie widzę powielanie tych legend, że współczesnych silników nie trzeba docierać, ani wymieniać oleju częściej, niż zaleca producent. To w takim razie dlaczego spalanie w KAŻDYM silniku stabilizuje się dopiero po 10-15tys.km? Dlaczego w motosporcie silniki przed włożeniem do auta są docierane wg. specjalnej procedury obciązeniowej (podpowiedź: dla zwiększenia żywotniości i polepszenia osiągów o ok. 4%).

Toyota przy wykupieniu rozszerzonej gwarancji wymaga pierwszej wymiany oleju do 5 tys.km (tak mi powiedziano w ASO). W trybie "normalnym" wymiana co 15tys.km lub co rok.
Wiem, że podobnie jest w Suzuki (pierwsza wymiana oleju w silniku i w skrzyni biegów po 2tys.km dla zachowania gwarancji).

Akurat VW ze swoimi interwałami 2lata/30tys.km to bardzo kiepski przykład, bo już wiadomo co się potem działo z tymi silnikami (i ten ich zapis w instrukcji obsługi, że zużycie oleju na poziomie 0.4L na 1000km nie jest uznawane za wadę <zalamka> - no to faktycznie świetne spasowanie mają)
Fiat też miał takie interwały w książce serwisowej (30tys.km), a potem ludzie wypisywali na forach "łolaboga! trza olej wymieniać co 10tys.km, bo jak nie, to moduły multiair padajo po 100tys.km i 4kpln w plecy!".
W Niemczech statystyczny Schmidt robi te 30tys.km po autostradach w rok i wtedy to ma jeszcze sens, a jak mu się skończy gwarancja i auto zaczyna się sypać, to je sprzedaje i to już jest problem drugiego właściciela.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Sierpnia 2019, 10:48:07 »
Miałem kilka nowych samochodów i zużycie paliwa było cały czas na tym samym poziomie, nic się nie stabilizowało - w każdym razie nie obserwowałem takiego zjawiska. Też mam rozszerzoną gwarancję, ale wymiana oleju 5tyś nie była wymagana - nie wiem może zależy od ASO w warunkach gwarancji nic zdaje się o tym nie ma. W niektórych markach jest taka procedura z pierwszą wymianą oleju np. 5000km ja tak miałem w Subaru Outback H6 i dotyczyło się tylko tego silnika (inne silniki miały normalny interwał), było to wpisane w książkę serwisowa - taka technologia. Motorsport ma swoje procedury ciężko porównywać z samochodem na co dzień. Z tymi długimi interwałami to coś może być - zależy jaki w sposób używany samochód i jak szybko się olej się degraduje (w instrukcji jest też w jakich warunkach zmienić interwał na krótki). Miałem taki samochód co wymiana była co 30kkm i tak robiłem - silnik działa do dziś, oleju nie bierze - ale fakt jazda w trasach. Prawda taka, że wymiana oleju nie zaszkodzi - ale czy pomoże to chyba nie wiadomo.  0.4l/1000km - to dobry wynik, są marki gdzie jest na poziomie 1l/1000km i to jest wada dopiero.
« Ostatnia zmiana: 07 Sierpnia 2019, 10:50:31 wysłana przez Dobi »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Sierpnia 2019, 12:17:15 »

Toyota przy wykupieniu rozszerzonej gwarancji wymaga pierwszej wymiany oleju do 5 tys.km (tak mi powiedziano w ASO)
Pierwszy raz coś takiego słyszę.  :o
To w takim razie dlaczego spalanie w KAŻDYM silniku stabilizuje się dopiero po 10-15tys.km
Mi się nigdy nic nie stabilizowało. Spalanie zawsze było takie same.
« Ostatnia zmiana: 07 Sierpnia 2019, 12:21:08 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl