Autor Wątek: Wideorejestrator plus Powerbank  (Przeczytany 56472 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fache666

• Toyot Leżący
  • *
Wideorejestrator plus Powerbank
« dnia: 09 Sierpnia 2019, 15:25:20 »
Witam,
Jestem posiadaczem nowej Corolli Hybrid w wersji sedan. W związku z tym, że samochód trzymam pod chmurką na osiedlu przymierzam się do kupna wideorejestratora Blackvue 900s 2ch i z racji chęci korzystania z trybu parkingowego chciałbym także do tego dołożyć Adapter zasilania BlackVue Magic Ultra Battery B-124X. Moje pytanie jest następujące, czy montaż owych urządzeń nie spowoduje utraty gwarancji Toyoty (chodzi mi głównie od adapter, bo chciałbym go podłączyć bezpośrednio do skrzynki bezpieczników, a umieścić go pod którymś z foteli). Montaż raczej chciałbym aby zrobiło mi ASO. Może któryś z użytkowników montował już taki adapter i wie jak Toyota patrzy na takie urządzenia?
Dzięki serdeczne z góry za podpowiedzi:)

Offline Oshty

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Wideorejestrator plus Powerbank
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Sierpnia 2019, 23:29:42 »
Mnie kamerkę podłączyli w ASO przy przeglądzie zerowym. Co do gwarancji to trzeba pytać w ASO

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sierpnia 2019, 04:48:51 »
Gwarancji nie stracisz - masz opisane w karcie gwarancyjnej w jakich warunkach tracisz gwarancje na jakis podzespół.
Oczywiscie niektozy niedoinformowani konsultanci czasem mowia co innego.

Offline fache666

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Sierpnia 2019, 06:54:42 »
Mnie kamerkę podłączyli w ASO przy przeglądzie zerowym. Co do gwarancji to trzeba pytać w ASO
A mógłbyś napisać jaki to był mniej więcej koszt?

Offline RamzesV

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Sierpnia 2019, 15:39:35 »
Pytałem o taki sam zestaw. Stwierdzili, że montaż wymaga sporo pracy i wycenili koszt na 400zł (2h pracy).

Offline Oshty

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Sierpnia 2019, 12:49:44 »
A mógłbyś napisać jaki to był mniej więcej koszt?
0 zł

Offline RCHB

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Sierpnia 2019, 17:17:20 »
@Oshty W którym miejscu na szybie masz umocowaną kamerkę? Ja na razie tymczasowo umieściłem ją tak jak na zdjęciu:

https://zapodaj.net/c5dc5319d1b52.jpg.html

ale wydaje mi się to trochę za nisko. Z kolei na tym zakropkowanym obszarze niestety przyssawka nie trzyma. W instrukcji też napisane, żeby nie montować niczego w odległości mniejszej niż 20 cm od radaru (czyli jak rozumiem tego co jest ukryte pod lusterkiem)

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Sierpnia 2019, 18:50:34 »
Z kolei na tym zakropkowanym obszarze niestety przyssawka nie trzyma. W instrukcji też napisane, żeby nie montować niczego w odległości mniejszej niż 20 cm od radaru (czyli jak rozumiem tego co jest ukryte pod lusterkiem).

Dlatego warto kupić kamerkę na taśmę i można przyklejać na zakropkowanym obszarze (w zestawie są zapasowe taśmy klejące i uchwyty więc można używać w różnych autach i bez obawy że zimą, wilgotną porą przyssawka się odklei).

Co do montażu blisko radaru to producent się zabezpiecza przed ewentualnymi błędami systemu który jednak ma decydujący wpływ na bezpieczeństwo użytkowników auta oraz reputację marki.

Ja mam przyklejone przy samym radarze i negatywnego skutku nie uświadczyłem (radar ostrzega przed zagrożeniem - akustyczne, optyczne i mechanicznie, prawidłowo są wyświetlane ograniczenia prędkości, światła automatyczne w czasie zmieniają światła drogowe).
Aczkolwiek w razie jakiegoś zdarzenia jest podstawa aby ktoś tam zakwestionował prawidłowe lokalizowanie urządzeń dodatkowych co znając życie będzie wykorzystywane.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Sierpnia 2019, 19:16:25 »
Z kolei na tym zakropkowanym obszarze niestety przyssawka nie trzyma.
A u mnie trzyma już od 3 lat. Jedynie jak bardzo mocno przygrzeje słońce to potrafi odpaść. Ale bardzo rzadko.

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **

Offline Autista77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Października 2019, 16:55:04 »
Cześć , ja też przymierzam się do montażu Blackvue 750s 2ch wraz z powerbankiem B 124 X i również wolałbym to zrobić w ASO. W Warszawie w niezależnych warsztatach koszt instalacji wynosi od ok 380 zł do prawie 600. Jestem ciekaw , jak to wyglądało u Was.?Jaki był koszt w ASO, ile trwała instalacja, jak oceniacie efekty, staranność i dyskrecję montażu, stopień ingerencji w podzespoły auta i tapicerkę, np. w którym miejscu podłączyli wam zasilanie powerbanka, gdzie go umieścili? Wreszcie , jak oceniacie pracę wideorejestratora, czy często korzystacie z funkcji over the cloud i czy ogólnie uważacie, że to była dobra inwestycja. Z góry dziękuję za wszystkie uwagi.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Października 2019, 19:16:45 »
Cześć , ja też przymierzam się do montażu Blackvue 750s 2ch wraz z powerbankiem B 124 X i również wolałbym to zrobić w ASO. W Warszawie w niezależnych warsztatach koszt instalacji wynosi od ok 380 zł do prawie 600. Jestem ciekaw , jak to wyglądało u Was.?Jaki był koszt w ASO, ile trwała instalacja, jak oceniacie efekty, staranność i dyskrecję montażu, stopień ingerencji w podzespoły auta i tapicerkę, np. w którym miejscu podłączyli wam zasilanie powerbanka, gdzie go umieścili? Wreszcie , jak oceniacie pracę wideorejestratora, czy często korzystacie z funkcji over the cloud i czy ogólnie uważacie, że to była dobra inwestycja. Z góry dziękuję za wszystkie uwagi.
Jakiego powerbanka? Chodzi Ci o taki zwykły Li-Ion który spali Ci całe auto w słoneczny dzień (obyś nie miał w swoim A/C wykluczenia na samozapłonu oraz aby ubezpieczyciel nie znalazł powerbanka), czy też może o taką specjalną baterię do rejestratorów która nie wywoła pożaru (np. Cellink NEO Battery Pack).

Trochę (za) droga ta kamerka w stosunku do tego co oferuje.

Offline Autista77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Października 2019, 03:54:49 »
Tutaj dosyć obszerny opis tego akumulatora.

https://www.wideorejestratory24.pl/adapter-blackvue-magic-ultra-battery-b124x

Jak widać ma on dosyć rozbudowane funkcje autodiagnostyki, w tym stały pomiar temperatury ogniw . Przy 80 °C przerywa zasilanie. Nie słyszałem o wypadkach samozapłonu tych baterii. Generalnie Blackvue to bardzo dopracowany produkt, a możliwości tego wideorejestratora s? najlepsze na rynku ( powiasomienia o zdarzeniach, podgląd live etc.) Naprawdę  myślisz, że jest się czego bać?

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Października 2019, 15:27:44 »
Tutaj dosyć obszerny opis tego akumulatora.

https://www.wideorejestratory24.pl/adapter-blackvue-magic-ultra-battery-b124x

Jak widać ma on dosyć rozbudowane funkcje autodiagnostyki, w tym stały pomiar temperatury ogniw . Przy 80 °C przerywa zasilanie. Nie słyszałem o wypadkach samozapłonu tych baterii. Generalnie Blackvue to bardzo dopracowany produkt, a możliwości tego wideorejestratora s? najlepsze na rynku ( powiasomienia o zdarzeniach, podgląd live etc.) Naprawdę  myślisz, że jest się czego bać?
Nie, jest spoko. Myślałem że piszesz o jakimś "zwykłym" powerbanku.

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Października 2019, 17:25:00 »
Mam zestaw 750s 2ch i jestem bardzo zadowolony, lecz gdybym kupował dzisiaj, wziąłbym 900s.
Power bank to https://www.wideorejestratory24.pl/adapter-cellink-neo6 identyczne właściwości, trochę tańszy, umieszczony pod fotelem.
Zasilanie przez dodatkowy przekaźnik, wysterowany przez taki adapter https://www.wideorejestratory24.pl/przejsciowka-do-bezpiecznikow-mini ,co praktycznie niweluje ingerencje w instalacje samochodu, oraz umożliwia bardzo łatwy demontaż.
Jestem elektronikiem, instalacje wykonałem sam. :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl