Autor Wątek: Wideorejestrator plus Powerbank  (Przeczytany 56523 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline coll55

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 1.8 II Gen
Odp: Wideorejestrator plus Powerbank
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Listopada 2019, 11:09:37 »
Witam.
Ja również zainteresowałem się instalacją kamerki w swojej corolli HB .
W serwisie dostałem wycenę: cała instalacja ukryta pod deską+ dodatkowe gniazdo zapalniczek .
Dodatkowo trzeba dokupić MIO MiVue Smartbox II który zabezpiecza akumulator przed rozładowaniem gdyż kamerka jest podłączona bezpośrednio do akumulatora.(Serwis posiada takie moduły na wyposażeniu http://www.mio.pl/produkty/akcesoria/mio-mimuv-smartbox/)
Całość wycenili mi : 199 zł moduł + 300 robocizna.
Pozdrawiam.

Offline RamzesV

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 03 Listopada 2019, 22:42:38 »

Dwa przewody przeszły między dwiema częściami tej puszki bez konieczności cięcia - są na tyle cienkie, że zamknęła się bez przecinania ich :). Podpiąłem się do bezpiecznika 5A w drugim rzędzie (jedyny w nim, zasilanie stałe) oraz drugiego od dołu 10A w pierwszym (zasilanie przy zapłonie). Ground podpiąłem bezpośrednio do śruby mocowania złącza na akumulatorze. Stamtąd kabelki do BMP wyciągnąłem przez szczelinę między tapicerką a pokrywą do ukrycia akumulatora i zamontowałem urządzenie nad tym, na dwie śrubki które bez problemu przebiły się przez materiał. Dzięki temu jednocześnie mam możliwość łatwego demontażu, który nie pozostawi żadnych śladów, ale też wszystko jest zamontowane sztywno i bezpiecznie. Jeśli chcesz, mogę po południu albo jutro cyknąć kilka fotek mojego rozwiązania.
z chęcią zapoznałbym się ze zdjęciami jak podpiąć jeżeli to nie problem:)

Offline Autista77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 04 Listopada 2019, 01:23:38 »
Jeśli to nie sprawi Ci problemu , chętnie zobaczę , jak to u Ciebie wygląda.

Offline Lupin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Listopada 2019, 21:50:39 »
Dopiero dzisiaj dotarły do mnie przejściówki do bezpieczników, więc dopiero dzisiaj mogłem zająć się ładnym podłączeniem wszystkiego. Niestety, ze względu na rozmiar tych przejściówek połączenia zmieniły się trochę względem tego, co pisałem wcześniej, ale wydaje mi się, że nawet na lepsze. Poniżej krótki opis i fotki.

- Choć w skrzynce nie wszystkie miejsca na bezpieczniki są zajęte, na wszystkich z nich jest zasilanie. W pierwszym rzędzie (skrajnym) jest to zasilanie po zapłonie, w drugim (przy przekaźniku) zasilanie stałe.
- Przejściówki niekoniecznie muszą być wpięte do miejsca, w którym oryginalnie jest bezpiecznik - równie dobrze działają podłączone bez dodatkowego bezpiecznika do miejsca, które wcześniej było puste.
- W związku z poprzednimi punktami, połączenie po zapłonie pozostawiłem na bezpieczniku 10A (?) w pierwszym rzędzie, a połączenie stałe na jednym z wolnych miejsc w drugim rzędzie.
- Zamknięcie puszki z bezpiecznikami przy użyciu przejściówek zrobiło się trudniejsze, bo kable w nich są dużo grubsze, ale przy optymalnym ułożeniu da się to wciąż zrobić bez łamania plastiku i przecinania przez niego kabli.
- Jak już wspomniałem w poprzednim poście, ground podłączyłem bezpośrednio do styku - na akumulatorze, pod jedną ze śrub.

« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2019, 21:52:49 wysłana przez Lupin »
Toyota Corolla TS 2.0 Executive / Imperial Red / + VIP, SkyView, JBL, Black

Offline Autista77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 06 Listopada 2019, 01:05:08 »
Wielkie dzięki.  Jak już wspominałem , u mnie jest powerbank, jednak posiłkując się Twoimi zdjęciami i wskazówkami spróbuję go podpiąć do zasilania w tej puszce w sposób analogiczny , przy czym wyłącznie, jak piszesz," po zapłonie".

Ciekawi mnie jeszcze jedna, banalna sprawa . Jak wyprowadziłeś przewód tylnej kamerki zza plastikowego nadszybia tylnych drzwi.U mnie facet bez pytania wywiercił otworek o średnicy przewodu w takiej prostokątnej klapce -zaślepce instalacyjnej na plastikowych zatrzaskach ( chyba) , która jest od wewnętrznej strony nad tylną szybą. Podobno plastik wokół szyby  pomimo wyczuwalnej palcem szczeliny na całym jego  obwodzie został do tejże szyby przyklejony, więc przy szybie nie da się wyprowadzić przewodu.

Jescze raz dziękuję za zdjęcia i pozdrawiam.

Offline RamzesV

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 06 Listopada 2019, 09:31:01 »
Również dziękuję za zdjęcia. Przekonałem się do zakupu i zamówiłem BlackVue DR900S-2CH + BlackVue Magic Ultra Battery B-124X.  Też zamierzam podpiąć się do akumulatora w bagażniku. Ciężko było poprowadzić kable do przodu auta i na tylnią szybę? Martwi mnie czy czegoś nie połamię przy demontażu. W ASO mnie wkurzyli bo nie są w stanie podac konkretnej ceny - raz wycenili na 400zł raz na 800zł...

Offline Lupin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 06 Listopada 2019, 09:46:57 »
Jak wyprowadziłeś przewód tylnej kamerki zza plastikowego nadszybia tylnych drzwi.

Również dziękuję za zdjęcia. Przekonałem się do zakupu i zamówiłem BlackVue DR900S-2CH + BlackVue Magic Ultra Battery B-124X.  Też zamierzam podpiąć się do akumulatora w bagażniku. Ciężko było poprowadzić kable do przodu auta i na tylnią szybę? Martwi mnie czy czegoś nie połamię przy demontażu. W ASO mnie wkurzyli bo nie są w stanie podac konkretnej ceny - raz wycenili na 400zł raz na 800zł...

Absolutnie nie było to trudne - narzędzie do podważania tapicerki dołączone do kamerki jest jedynym, czego potrzebujesz - na dodatek bardzo proste i wygodne w obsłudze. Oba przewody (zasilanie i połączenie z tylną kamerą) pusciłem po stronie pasażera pod uszczelkami i plastikowymi osłonami poduszek bocznych. Te drugie wymagają użycia pewnej ilosci siły, ale wchodzą bez problemu.

Wyprowadzenia z Power Magic Pro schowałem w przestrzeni między bagażnikiem a prawym fotelem pasażera z tyłu, do której można się dostać tylko po złożeniu tego siedzenia. Tam umiesciłem splitter gniazda ładowarki, do którego podłączyłem kamerę oraz zasilanie małego routera GSM. Wszystko schowało się w tym "ukrytym schowku".

Przewodu do tylnej kamery, niestety, nie udało mi się schować już w taki ładny sposób. Pusciłem go pod uszczelką aż do samego tyłu auta, wypuszczając w bocznej jej częsci nad bagażnikiem, tam zostawiłem mu trochę luzu (żeby móc otworzyć bagażnik bez wyciągania go) i wprowadziłem do małej plastikowej osłonki kabli na klapie bagażnika. Tam zebrałem nadmiar przewodu i wypusciłem końcówkę do kamerki. Nie próbowałem robić tego w inny sposób, bo wymagałoby to zdjęcia całej wewnętrznej osłony klapy, a jestem w stanie uwierzyć, że może ona być przyklejona. Jedynym minusem mojego rozwiązania jest kilka nadmiarowych centymetrów przewodu wystających nad szybą przy zamkniętym bagażniku, ale jestem w stanie to zaakceptować :)
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2019, 09:53:36 wysłana przez Lupin »

Offline RamzesV

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 09 Listopada 2019, 16:24:26 »
Zacząłem zabawę z montażem. Auto wyrzucało mi błędy napędu hybrydowego po podpięciu pod ten bezpiecznik 10A. Musiałem wpiąć się w puste miejsce poniżej i skasowac błedy odpinając akumulator. Mam jeszcze problem z wyprowadzeniem do klapy bagażnika. Jak przełożyć kabel przez tą gumową harmonijkę? Czy na klapie jest demontowalna prostokątna zaślepka? Tak wygląda ale nie wiem czy to podważać...

Wygląda to tak:
https://m.fotosik.pl/zdjecie/f89a438c9c68c5ce
« Ostatnia zmiana: 09 Listopada 2019, 16:41:28 wysłana przez RamzesV »

Offline Autista77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Listopada 2019, 02:30:10 »
Co do tej zaślepki to na pewno jest demontowalna, choć pewnie trzeba z wyczuciem ją wyjmować. Tyle  że przewód do tylnej kamery raczej nie przejdzie przez tę szczelinkę wokół niej. U mnie instalator na jej krawędzi wywiercił otworek na przewód.  Jeśli jego średnica będzie dokładnie  dopasowana do przewodu, to nie wygląda najgorzej.

Offline RamzesV

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 11 Listopada 2019, 09:19:44 »
A instalator puścił przewód w tej gumowej harmonijce? Chciałem go ukryć na tyle na ile się da żeby nie wystawał metr kabla.

Offline Autista77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 11 Listopada 2019, 09:25:16 »
Ta harmonijka, jak ją określiłeś, a ściślej nawet  dwie harmonijki to elastyczne kanały osłonowe przewodów  do świateł i kamery cofania. Nie ma innej możliwości niewidocznego przeprowadzenia przewodu do tylnych drzwi, jak tylko przez nie.

Offline RamzesV

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Listopada 2019, 10:51:37 »
Wiem że służą do przeprowadzania wiązek. Zastanawiam się tylko jak je przez nie przepuścić. Od strony podsufitki auta jest mało miejsca a od strony klapy dostęp jest chyba tylko przez tą zaslepkę

Offline Lupin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 11 Listopada 2019, 12:13:18 »
Co do tej zaślepki to na pewno jest demontowalna, choć pewnie trzeba z wyczuciem ją wyjmować. Tyle  że przewód do tylnej kamery raczej nie przejdzie przez tę szczelinkę wokół niej. U mnie instalator na jej krawędzi wywiercił otworek na przewód.  Jeśli jego średnica będzie dokładnie  dopasowana do przewodu, to nie wygląda najgorzej.

U mnie zmiesciło się własnie w tej szczelinie, nie bylo nawet większego problemu z ponownym zamknięciem jej.

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 11 Listopada 2019, 21:59:09 »
Po pięciu miesiącach udało mi się w końcu zabrać za montaż kamery. Mój zestaw to MiViue792+A30+Smartbox II (z poprzedniego auta) w związku z tym mój montaż przebiegał całkowicie inaczej niż dla opisanych wcześniej Blackvue. Musiałem poprowadzić dosyć grube dwa kable od kamery do smartboxa i kamery tylnej więc zdecydowałem się je poprowadzić dołem (przy progach) co okazało się dosyć proste. Jedyny problem to przepuszczenie kabli z góry na dół w słupku, ale jakbym wiedział jak odpiąć spinki  :grin: pewnie nie męczył się tak z tym. Smartbox poszedł za tylne siedzenia przyczepiony na rzepę do schowka w bagażniku (tego na samym końcu bagażnika) zdjęcie 1. Jeżeli chodzi o podłączenie Smartboxa też poszedłem inną drogą. Przy okazji chciałem zrobić stałe zasilanie z zapalniczki w bagażniku w związku z tym popełniłem coś w rodzaju tego na zdjęciu nr 2.
1. Masa - podpinałem bezpośrednio do akumulatora
2. Zasilanie - podpinałem bezpośrednio do akumulatora zabezpieczając bezpiecznikiem 10A
3. Wtyczka T żeńska - podpięta do oryginalnej wtyczki wcześniej służącej do zasilania zapalniczki
4. Wtyczka T męska - nowe zasilenie zapalniczki.
W efekcie zasilanie do smartboxa i zapalniczki jest bezpośrednio z akumulatora a wcześniejsze zasilanie zapalniczki jest podpięte do smartboxa aby wiedział kiedy jest włączony zapłon. I tak mam wersje plug and play  :-).

Schody zaczęły się przy doprowadzeniu zasilania do tylnej kamery. Otwarcie zaślepki na szybie dosyć proste (lekko wystarczy podważyć na dole od strony kabiny) tak samo jak poprowadzenie kabla do podsufitki (uwaga podsufitka w większości klejona można ją odchylić na max 1cm po zdjęciu spinek z kołkiem rozporowym w tylnej części). Największym problemem, głównie z powodu rozmiaru wtyczki, okazało się przeprowadzenie jej przez gumową harmonijkę udało się  ale skończyło się na rozebraniu wszystkiego do cna zdjęcia 3,4,5 i użyciu mydła i pilota. Efekt widać na ostatnim zdjęciu, wydaje mi się ze warto <taniec>. Wszystko wraz z wymyśleniem (w trybie projektuj i buduj), lutowaniem i robocizną około 5 godzin. Sorki jeżeli jest to chaotyczne jak ktoś ma pytania z chęcią odpowiem.

« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2019, 22:06:41 wysłana przez Qbek »
Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 22 Listopada 2019, 19:18:20 »
Pokażcie gdzie montujecie przednią kamerkę.bo jakos krucho z miejscem żeby to jakoś wyglądało.Ja narazie zamontowałem w prawym górnym rogu,ale jak pada deszcz lub śnieg  to nagranie jest do bani

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl