Po pięciu miesiącach udało mi się w końcu zabrać za montaż kamery. Mój zestaw to MiViue792+A30+Smartbox II (z poprzedniego auta) w związku z tym mój montaż przebiegał całkowicie inaczej niż dla opisanych wcześniej Blackvue. Musiałem poprowadzić dosyć grube dwa kable od kamery do smartboxa i kamery tylnej więc zdecydowałem się je poprowadzić dołem (przy progach) co okazało się dosyć proste. Jedyny problem to przepuszczenie kabli z góry na dół w słupku, ale jakbym wiedział jak odpiąć spinki

pewnie nie męczył się tak z tym. Smartbox poszedł za tylne siedzenia przyczepiony na rzepę do schowka w bagażniku (tego na samym końcu bagażnika) zdjęcie 1. Jeżeli chodzi o podłączenie Smartboxa też poszedłem inną drogą. Przy okazji chciałem zrobić stałe zasilanie z zapalniczki w bagażniku w związku z tym popełniłem coś w rodzaju tego na zdjęciu nr 2.
1. Masa - podpinałem bezpośrednio do akumulatora
2. Zasilanie - podpinałem bezpośrednio do akumulatora zabezpieczając bezpiecznikiem 10A
3. Wtyczka T żeńska - podpięta do oryginalnej wtyczki wcześniej służącej do zasilania zapalniczki
4. Wtyczka T męska - nowe zasilenie zapalniczki.
W efekcie zasilanie do smartboxa i zapalniczki jest bezpośrednio z akumulatora a wcześniejsze zasilanie zapalniczki jest podpięte do smartboxa aby wiedział kiedy jest włączony zapłon. I tak mam wersje plug and play

.
Schody zaczęły się przy doprowadzeniu zasilania do tylnej kamery. Otwarcie zaślepki na szybie dosyć proste (lekko wystarczy podważyć na dole od strony kabiny) tak samo jak poprowadzenie kabla do podsufitki (uwaga podsufitka w większości klejona można ją odchylić na max 1cm po zdjęciu spinek z kołkiem rozporowym w tylnej części). Największym problemem, głównie z powodu rozmiaru wtyczki, okazało się przeprowadzenie jej przez gumową harmonijkę udało się ale skończyło się na rozebraniu wszystkiego do cna zdjęcia 3,4,5 i użyciu mydła i pilota. Efekt widać na ostatnim zdjęciu, wydaje mi się ze warto

. Wszystko wraz z wymyśleniem (w trybie projektuj i buduj), lutowaniem i robocizną około 5 godzin. Sorki jeżeli jest to chaotyczne jak ktoś ma pytania z chęcią odpowiem.