Autor Wątek: Wideorejestrator plus Powerbank  (Przeczytany 56577 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
Odp: Wideorejestrator plus Powerbank
« Odpowiedź #75 dnia: 13 Lipca 2020, 19:42:00 »
Za malutki akumulator na rozwiązania typu MIO Smartbox.
Dlaczego? Sprawdzałeś?

Tak, dość szybko się wyłączał. Z resztą udało mi się już raz wyczerpać akumulator.
Z tym rozwiązaniem tryb parkingowy powinien wyciągnąć nawet 24h. Można znaleźć w sieci trochę testów.

Cena - faktycznie nieprzyzwoita.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #76 dnia: 13 Lipca 2020, 20:32:01 »
Z resztą udało mi się już raz wyczerpać akumulator.
Pewnie dużo zależy od stylu jazdy, jeśli ktoś często jeździ na krótkich odcinkach, tylko po mieście to akumulator może nie być doładowany. Jeśli dużo jeździ się w trasie, wtedy powinno być ok.

Dobry kabel do wideorejestratora ma zabezpieczenie, woltomierz odcinka zasilenie kamery gdy napięcie jest za niski, więc akumulator nigdy nie powinien się wyczerpać.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #77 dnia: 13 Lipca 2020, 20:37:41 »
Ale rozładowałem aku grzebiąc w bagażniku, a nie kamerą. Na kamerze jest Smartbox Mio, który odcina kamerkę.

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 13 Lipca 2020, 21:26:51 »
Mam Cellink'a Neo9. Wystarcza na ok 36h trybu parkingowego przy moich 2 kamerach (przód + tył). Wcześniej miałem tylko zasilacz z zabezpieczeniem przed rozładowaniem akumulatora poniżej określonego napięcia. Przy problemach z akumulatorem 12V w hybrydzie u mnie tryb parkingowy wtedy praktycznie nie istniał.

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 14 Lipca 2020, 02:17:43 »
Ja robię krótkie odcinki kilka razu w tygodniu. Chciałem podłączyć wszystko pod prąd stały właśnie za pomocą tego kabla z zabezpieczeniem przed rozładowaniem aku aby mieć tryb parkingowy. Bez dodatkowego powerbanku myślicie że mogę mieć problem z rozruchem?

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #80 dnia: 14 Lipca 2020, 09:02:39 »
Mam Cellink'a Neo9. Wystarcza na ok 36h trybu parkingowego przy moich 2 kamerach (przód + tył). Wcześniej miałem tylko zasilacz z zabezpieczeniem przed rozładowaniem akumulatora poniżej określonego napięcia. Przy problemach z akumulatorem 12V w hybrydzie u mnie tryb parkingowy wtedy praktycznie nie istniał.

No i właśnie też tak chcę :)

Gdzie go schowałeś? Jak zainstalowałeś? Ze Smartboxem, czy bez?

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #81 dnia: 14 Lipca 2020, 10:57:56 »
Ja robię krótkie odcinki kilka razu w tygodniu. Chciałem podłączyć wszystko pod prąd stały właśnie za pomocą tego kabla z zabezpieczeniem przed rozładowaniem aku aby mieć tryb parkingowy. Bez dodatkowego powerbanku myślicie że mogę mieć problem z rozruchem?
Moim zdaniem nie będziesz miał, bo kabel ochroni akumulator. Jeżdżę tak jakiś czas i wszystko mi działa, ale nigdy nie miałem problemów z aku - mam hybrydy od 2015.

Drugie pytanie to jaki tryb chcecie używać z trybie parkingowym? Chcecie aby to się nagrywało identycznie jak w trakcie jazdy? Kamery z dobrym trybem parkingowym mają buforowanie, 15 sekund filmu jest zapamiętywane w pamięci ale nie jest zapisywane. Zapisywane jest dopiero w momencie uderzenia lub wykrycia zmiany obrazu. Dzięki temu kamera zużywa znacznie mniej prądu i jest w stanie działać całą noc bez problemu. To się nazywa tryb parkingowy ;)

« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2020, 11:02:50 wysłana przez mariuszs »

Offline Dario_6

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: 14 Lipca 2020, 11:25:50 »
Kamery z dobrym trybem parkingowym mają buforowanie, 15 sekund filmu jest zapamiętywane w pamięci ale nie jest zapisywane. Zapisywane jest dopiero w momencie uderzenia lub wykrycia zmiany obrazu. Dzięki temu kamera zużywa znacznie mniej prądu i jest w stanie działać całą noc bez problemu. To się nazywa tryb parkingowy ;)
Możesz polecić jakieś modele tych kamer, rejestratorów samochodowych z tym trybem?

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #83 dnia: 14 Lipca 2020, 12:08:46 »
Możesz polecić jakieś modele tych kamer, rejestratorów samochodowych z tym trybem?
https://www.viofo.com/en/blog/advanced-buffered-parking-mode-b22.html

Jedno kanałowe Viofo A119 v3 z tym trybem to około 400zł.

Ten tryb się nie sprawdza jeśli auto jest ustawione na wprost ruchliwej ulicy, co powoduje ciągłe nagrywanie. Wtedy należy włączyć tryb poklatkowy albo nagrywanie ciągłe w niskiej jakości, a to już wymaga więcej prądu.

Przy dwóch kanałach pobór prądu jest prawie dwa razy większy, więc przy mały akumulatorze może nie starczyć na całą noc.
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2020, 12:11:57 wysłana przez mariuszs »

Offline Dario_6

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: 14 Lipca 2020, 13:16:33 »
Jedno kanałowe Viofo A119 v3 z tym trybem to około 400zł.
Dziękuję bardzo.

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #85 dnia: 14 Lipca 2020, 23:44:33 »

No i właśnie też tak chcę :)

Gdzie go schowałeś? Jak zainstalowałeś? Ze Smartboxem, czy bez?

Schowałem pod fotelem pasażera. Zainstalowałem ze "smartboxem", bo tak było dla mnie najprościej - okablowanie od "smartboxa" miałem już poprowadzone wcześniej pod podsufitką i w słupku (mam kamery Viofo i smartboxa również od Viofo). Cellink ma wbudowane swoje zabezpieczenie na poziom rozładowania, więc "smartbox" nie jest konieczny. Ładowanie Cellinka podpiąłem bezpośrednio pod akumulator (z zastosowaniem dołączonego bezpiecznikia). "Smartbox" podpiąłem bezpośrednio do Cellinka (3 przewody: stały +, ACC i masa). Dodatkowo do Cellinka trzeba doprowadzić ze skrzynki bezpieczników sygnał ACC z dowolnego bezpiecznika, na którym pojawia się 12V po włączeniu zapłonu.

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #86 dnia: 15 Lipca 2020, 00:01:10 »
Moim zdaniem nie będziesz miał, bo kabel ochroni akumulator. Jeżdżę tak jakiś czas i wszystko mi działa, ale nigdy nie miałem problemów z aku - mam hybrydy od 2015.
Mój "smartbox" miał do wyboru ustawienia 11,8V, 12,0V, 12,2V, 12,4V. Ustawiłem 12,4V dla maksymalnej ochrony akumulatora (wg instrukcji obsługi Corolli minimalne napięcie na akumulatorze powinno być 12,3V). Niestety, ponieważ napięcie na akumulatorze w mojej Corolli potrafi spaść po jednym dniu postoju do 11,9V, to jak pisałem wcześniej - tryb parkingowy u mnie nie istniał.

Drugie pytanie to jaki tryb chcecie używać z trybie parkingowym? Chcecie aby to się nagrywało identycznie jak w trakcie jazdy? Kamery z dobrym trybem parkingowym mają buforowanie, 15 sekund filmu jest zapamiętywane w pamięci ale nie jest zapisywane. Zapisywane jest dopiero w momencie uderzenia lub wykrycia zmiany obrazu. Dzięki temu kamera zużywa znacznie mniej prądu i jest w stanie działać całą noc bez problemu. To się nazywa tryb parkingowy ;)
Ja mam ustawioną detekcję ruchu i detekcję wstrząsu i dopiero po wystąpieniu jednego z tych zdarzeń obraz zapisywany jest na karcie pamięci. Jednak z moich pomiarów wynika, że sam zapis nie zużywał "o wiele więcej prądu". Nie pamiętam dokładnych wartości, ale po wykryciu ruchu/wstrząsu i włączeniu zapisu pobór prądu wzrastał max.  o ok. 20%. Myślę, że opcja detekcji ruchu/wstrząsu została pomyślana nie jako oszczędność prądu, ale oszczędność miejsca na karcie pamięci.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #87 dnia: 15 Lipca 2020, 17:23:17 »
No i mam zainstalowanego Cellinka, przez Smartboxa. Ze wstępnych pomiarów wynika, że bateria powinna wytrzymać około 24h.
Schowany mam za dywanikiem z przodu przed fotelem pasażera.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #88 dnia: 15 Lipca 2020, 18:35:39 »
Jednak z moich pomiarów wynika, że sam zapis nie zużywał "o wiele więcej prądu".
Wygląda na to że masz rację

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #89 dnia: 17 Stycznia 2021, 21:14:23 »
Muszę do skrzynki z bezpiecznikami podłączyć jeden z takich kabli.

Czy w Corolli XII Sedan bezpieczniki są tylko po lewej stronie przy nogach kierowcy i pod maską przy aku? Przy nogach jak wsadze ten kabel to nie zamkne klapki. Może jest jeszcze jakieś miejsce? Najlepiej takie gdzie puszka jest osłonięta ale bez klapki...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl