Autor Wątek: Automatyczne ryglowanie drzwi po ruszeniu  (Przeczytany 26629 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Automatyczne ryglowanie drzwi po ruszeniu
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Stycznia 2022, 16:36:58 »
Teraz pytanie, czym próbować te przeprogramować?
Może na początek spróbuj manualnie tak jak w Większości toyot przez przytrzymanie klawisza zamknij / oztworz na kilka sek.
Czyli który przycisk (ten od zamykania czy od otwierania drzwi) i na jak długo przytrzymać?

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 12 Stycznia 2022, 22:10:31 »
Wersja europejska jest okrojona , możecie nawet obcami klaskać i się nie zamknie . Samochody z US mają tą funkcję jak i zdalne odpalanie . Nie ma w tym żadnej kwestii przepisów . Czemu tak jest ? Taka polityka toyoty.

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

Offline patryk_85

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS TNGA
« Odpowiedź #32 dnia: 13 Stycznia 2022, 08:58:32 »
Wersja europejska jest okrojona , możecie nawet obcami klaskać i się nie zamknie . Samochody z US mają tą funkcję jak i zdalne odpalanie . Nie ma w tym żadnej kwestii przepisów . Czemu tak jest ? Taka polityka toyoty.
Ciekawe tylko, czy okrojona na zasadzie inny sterownik, czy po prostu inna konfiguracja. W Citroenie np. w konfiguracji (w sterowniku, po podpięciu interfejsu) dawało się zmienić kraj i powodowało to np. inne działanie automatyki od świateł.
To nie tylko polityka Toyoty, również np. Nissan nie ma tej opcji w obecnych modelach (np. Juke), więc podejrzewam, że jednak może być coś związane z przepisami.

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 13 Stycznia 2022, 09:02:28 »
A audi , renault 2021 się rygluje więc ?
Patrzyłem w techstream kodowanie i nie ma nic z tą funkcją związanego . Mogę zmienić ilość kierunków, włączyć domykanie szyb , sposób składania lusterek ale ryglowania drzwi nie ma .

Offline patryk_85

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 13 Stycznia 2022, 10:04:49 »
Patrzyłem w techstream kodowanie i nie ma nic z tą funkcją związanego . Mogę zmienić ilość kierunków, włączyć domykanie szyb , sposób składania lusterek ale ryglowania drzwi nie ma
To jest właśnie bardzo dziwne, czemu część producentów wycofała tą opcję na Europę.
Dzięki za screen z Techstream, miałem o niego właśnie poprosić. Widać, że jest wyjątkowo biednie, np. w porównaniu http://blog.obdii365.com/2018/09/27/toyota-techstream-customization-full-list-2018-camry/ Ciekawe tylko, czy te opcje są ukryte czy fizycznie niedostępne - na razie nic o tym nie znalazłem w internecie

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #35 dnia: 13 Stycznia 2022, 12:18:46 »
To jest właśnie bardzo dziwne, czemu część producentów wycofała tą opcję na Europę.
Co ty taki uparty z przepisami lub producentami :) Już pisałem, że np. w RAV4 masz to w standardzie i można na różne sposoby konfigurować nawet z aplikacji, oraz po przytrzymaniu przycisku kompa w aucie, nawet na tablecie. (ja to wyłączyłem, mi to przeszkadzało)
To samo ma córka w Qasahaiu więc to niektóre modele nie mają, a nie firmy.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 14 Stycznia 2022, 07:10:13 »
Patrzyłem w techstream kodowanie i nie ma nic z tą funkcją związanego . Mogę zmienić ilość kierunków, włączyć domykanie szyb , sposób składania lusterek ale ryglowania drzwi nie ma
Dzięki za screen z Techstream, miałem o niego właśnie poprosić. Widać, że jest wyjątkowo biednie, np. w porównaniu http://blog.obdii365.com/2018/09/27/toyota-techstream-customization-full-list-2018-camry/ Ciekawe tylko, czy te opcje są ukryte czy fizycznie niedostępne - na razie nic o tym nie znalazłem w internecie
To tylko ramka dotycząca dostępu . Jest tego trochę więcej choć nie dużo

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Lutego 2022, 12:14:18 »
Dziwna sprawa z tym zamykaniem automatycznym. Kiedys w citroenie pytałem czy mogą mi wyłączyc system start-stop to oznajmili, ze nie mogą bo jak podłączają auto pod kompa to dane sa zbierane i wysyłane do Francji, jesli wykryją jakies nieprawidlowosci w konfiguracji to mogą mieć audyt. Nie wiem jak w toyocie, ale ostatnio po odebraniu samochodu mialem wszystko ustawione na default - nawet automatyczny ręczny uruchomiony (wczesniej go zdeaktywowałem aby nie załaczał mi sie po skonczonej jezdzie). Nawet na rynku aut ograniczaja wolnosc uzytkownika, co za czasy nastały.

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 23 Lutego 2022, 19:55:01 »
Wątpię by tak to działało w Toyocie. Na moją wyraźną prośbę wyłączyli mi pikanie niezapiętych pasów, co jak określił serwisant jest naruszeniem zasad bezpieczeństwa czy coś w tym stylu.
Kilka razy podkreślił, że to na moją odpowiedzialność, ale nie pamiętam bym podpisywał jakiś papier na ten temat. Jeśli to by szkło do Toyoty i mogliby mieć audyt to by mi tego nie zrobili.

Offline patryk_85

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Lutego 2022, 11:36:58 »
Dziwna sprawa z tym zamykaniem automatycznym. Kiedys w citroenie pytałem czy mogą mi wyłączyc system start-stop to oznajmili, ze nie mogą bo jak podłączają auto pod kompa to dane sa zbierane i wysyłane do Francji, jesli wykryją jakies nieprawidlowosci w konfiguracji to mogą mieć audyt. Nie wiem jak w toyocie, ale ostatnio po odebraniu samochodu mialem wszystko ustawione na default - nawet automatyczny ręczny uruchomiony (wczesniej go zdeaktywowałem aby nie załaczał mi sie po skonczonej jezdzie). Nawet na rynku aut ograniczaja wolnosc uzytkownika, co za czasy nastały.
Producenci aut płacą ekstra podatek, gdy nie sprzedadzą odpowiedniej ilości aut emitujących mało CO2 (i innych wrednych cząstek). Nie wiem jak dokładnie to jest liczone, ale chyba chodzi o średnią ze wszystkich sprzedanych aut. Jednym z elementów "formalnie" zmniejszających emisję CO2 jest system StartStop - dlatego producenci wciskają go do każdego auta niemal na siłę oraz utrudniają jego wyłączenie na stałe.
Wracając do tematu, to ciekawe czy tej funkcjonalności fizycznie nie ma w sterowniku, czy tylko software tego nie pokazuje. Dla przykładu - w kolejnych wersjach Lexia Citroenowi zdarzało się usuwać możliwość konfiguracji jakiś elementów.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl