Autor Wątek: Rdza klapa bagażnika od wnętrza  (Przeczytany 2291 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

RobRoberto

• Gość
Rdza klapa bagażnika od wnętrza
« dnia: 15 Sierpnia 2019, 16:03:58 »
Witam,
zauważyłem w swoim Aurisie 2010, ze przy klapie bagażnika pojawia się rdza. Dokładnie w miejscu w okolicach zamka są takie dwa otwory - wokół nich pojawia się nalot z rdzy. Ostatnio udało mi się go zetrzeć wilgotna husteczka, ale to wraca i teraz już tak się nie da do zera wytrzeć.
Jak to zabezpieczyć? Usunąć? I czy to normalne, ze u 9,5 latka taki objaw?
Toyota daje podobno 10 lat gwarancji na korozje - czy to prawda? Jeśli tak to czy jako drugi właściciel mam do tego prawo?
« Ostatnia zmiana: 15 Sierpnia 2019, 16:27:33 wysłana przez RobRoberto »

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: Rdza klapa bagażnika od wnętrza
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Sierpnia 2019, 16:35:07 »
Toyota daje podobno 10 lat gwarancji na korozje - czy to prawda? Jeśli tak to czy jako drugi właściciel mam do tego prawo?
10 lat na perforację blachy (dziura na wylot) nie na korozję. Jako kolejny właściciel możesz skorzystać  tej gwarancji jeśli spełniasz warunki gwarancyjne.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Sierpnia 2019, 16:41:29 »
I czy to normalne, ze u 9,5 latka taki objaw?

W/g mnie normalne, u mnie pojawiła się niedawno plamka ok 1-2mm przy nadkolu prawy tył. Ja bym się raczej próbował do tego przyzwyczaić...no chyba ze planujesz sprzedać samochód....
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Sierpnia 2019, 19:56:11 »
A to przypadkiem nie są otwory technologiczne i środek zabezpieczający wypływający z nich?

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Sierpnia 2019, 20:11:30 »
A to przypadkiem nie są otwory technologiczne i środek zabezpieczający wypływający z nich?
Nie mam pojęcia. Jutro zrobię zdjęcie.

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Sierpnia 2019, 22:57:59 »
Miałem podobne spostrzeżenia, spogladajac na spód klapy od wewnątrz, mam w Aurisie II na całej długości kilka otworów, pod którymi była widoczna jakby rdza. Pisze jakby, ponieważ schodzila po przetarciu i zwilzona szmatką, na przeglądzie w ASO sprawdzili i powiedzieli, że to właśnie otwory technologiczne a wypływające coś to zabezpieczenie antykorozyjne. Obserwowałem nową "rdze" i nie dostrzeglem  nic niepokojącego u mnie. Żadnych ognisk rudej.
« Ostatnia zmiana: 15 Sierpnia 2019, 23:00:02 wysłana przez Przemo »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl