Autor Wątek: Wysokie obroty w hybrydzie.  (Przeczytany 21704 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
Odp: Wysokie obroty w hybrydzie.
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Stycznia 2020, 14:16:52 »
Jadąc z górki na B, mam obroty 1300 - 1500. Wycie zaczyna się wyżej.

Zależy jak długo jedziesz z tej górki i ile masz baterii. Tylko raz miałem wycie na biegu B, ale wtedy zjeżdżałem z góry 1760m do poziomu morza.

Pytanie podstawowe po co jeździcie na biegu B ;) Bieg B ma swoje konkretne zastosowania, tak w przypadku powyżej, zamiast cały czas hamować zjeżdżam na B, bateria jest na full, silnik wyje bo wytraca chociaż trochę prędkości pojazdu a nie może już niczego ładować.

Offline szmyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Stycznia 2020, 22:07:37 »
Używam biegu B tylko przy zjeździe z górki, tak jak Ty, aby nie hamować i przy okazji aby podładować baterię. Pojechałem na narty w góry i tam maiłem okazję potestować ten bieg. W Priusie (3-cia generacja) jakoś lepiej to zrobili. W C-HR w takim razie ten bieg jest bezużyteczny jak dla mnie. Nie wyobrażam sobie jazdy przy takim hałasie. Wycie zaczyna się już po kilkudziesięciu sekundach, ale to pewnie zależy jeszcze od stopnia naładowania baterii.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Stycznia 2020, 19:58:43 »
Używam biegu B tylko przy zjeździe z górki, tak jak Ty, aby nie hamować i przy okazji aby podładować baterię. Pojechałem na narty w góry i tam maiłem okazję potestować ten bieg. W Priusie (3-cia generacja) jakoś lepiej to zrobili. W C-HR w takim razie ten bieg jest bezużyteczny jak dla mnie. Nie wyobrażam sobie jazdy przy takim hałasie. Wycie zaczyna się już po kilkudziesięciu sekundach, ale to pewnie zależy jeszcze od stopnia naładowania baterii.

Nie wyobrażam sobie jazdy bez tego biegu, zjeżdżając z góry spaliłbyś hamulce i rozbił się gdzieś na zboczu. Wydaje mi się że głównym powodem dla których jest ten bieg są względy bezpieczeństwa. Ten bieg nie służy od ładowania baterii - tracisz energię na pracę silnika więc to nie jest efektywny sposób na ładowanie baterii.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl