Autor Wątek: Sposob jazdy Toyota Corolla Valvematic 1.6 132KM  (Przeczytany 8527 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michal.adm

• Toyot Leżący
  • *
Sposob jazdy Toyota Corolla Valvematic 1.6 132KM
« dnia: 26 Sierpnia 2019, 11:03:35 »
Hey wszystkim:)

Niezmiernie glupio mi sie przyznac, ale po tym jak przeskoczylem ze starego autka ktore mialo 5 biegowa skrzynie biegow, brak zmiennych faz i systemu podpowiedzi SHIFT, zaczynam odczuwac jakbym niekiedy rewidowal swoja wiedze o jezdzie:)))

Obecnie stalem sie posiadaczem Corolli 132KM (Valvematic 1.6 silnik, benzyna) i pewnie sie spale ze wstydu ale...co tam:)

1) Na jakich obrotach zmieniacie biegi w takim samochodzie? Robie to na wyczucie....aczkolwiek przecietnie wkrecam na 3 tys. i wowczas zmieniam na bieg wyzszy

2) Co do punkty wyzszego - SHIFT juz w sumie od ponad 2 tys. pokazuje strzalke o zmianie na wyzsze przelozenie - to powoduje u mnie zdezorientowanie...

3) Rowniez pytanie nieco w stylu...."a jak sie jezdzi":) aczkolwiek moj stary samochod ze wzgledu na wiek zachowywal sie zupelnie inaczej... Mianowicie - czy podczas zmiany przeloz, najpierw kompletnie puszczacie sprzeglo i dopiero dodajecie gazu? Czy moze juz w trakcie popuszczania sprzegla, zaczynacie podwyzszac obroty? Pytam z uwagi na fakt, ze ostatnia rzecz jaka bym chcial, to aby na wlasne zyczenie, niepotrzebnie skracac czas zycia sprzegla i kola:/. Czy miedzy obiema technikami jest zasadniczo jakakolwiek roznica w oddzialywaniu na elementy? (zdrowy rozsadek mi mowi, ze jest...;)) - ale czy ktores powinno byc standardem?

4) 6 bieg....to dla mnie enigma...;) ktorego nie mialem wczesniej... na 6 sie tylko jezdzi, czy kreci na wyzsze obroty i np. wyprzedza?

Dzieki wszystkim za odpowiedzi:)

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Sposob jazdy Toyota Corolla Valvematic 1.6 132KM
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Sierpnia 2019, 13:01:02 »
Generalnie nie powinno się jeżdzić poniżej 2k. obrotów więc przełączanie jak masz 3tyś obr. jest właściwe, strzałki zmiany biegów są orientacyjne, ogólnie sugeruje się tylko gdy mam zredukować bieg jak jadę pod górę. Jeśli jadę do 90km/h to 6 włączam przy sugerowanych 80 a gdy jadę szybko lub wyprzedzam dopiero przy 120 więc zależy od stylu jazdy.
Gaz i sprzęgło razem tylko przy ruszaniu inaczej logiczne że zajedziesz szybko sprzęgło. Ja sobie tego inaczej nie wyobrażam.
Toyota Auris TS kombi 1,6 132km Valvematic
Toyota Verso S 1.4 D4D 90KM

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Sierpnia 2019, 14:35:05 »
[...] Na jakich obrotach zmieniacie biegi w takim samochodzie? Robie to na wyczucie....aczkolwiek przecietnie wkrecam na 3 tys. i wowczas zmieniam na bieg wyzszy

Wszystko OK, jak zmienisz od czasu do czasu przy 2k czy przy 6k, to nic nie wybuchnie.

2) Co do punkty wyzszego - SHIFT juz w sumie od ponad 2 tys. pokazuje strzalke o zmianie na wyzsze przelozenie - to powoduje u mnie zdezorientowanie...

Niepotrzebnie się denerwujesz.

[...]Mianowicie - czy podczas zmiany przeloz, najpierw kompletnie puszczacie sprzeglo i dopiero dodajecie gazu? Czy moze juz w trakcie popuszczania sprzegla, zaczynacie podwyzszac obroty? Pytam z uwagi na fakt, ze ostatnia rzecz jaka bym chcial, to aby na wlasne zyczenie, niepotrzebnie skracac czas zycia sprzegla i kola:/. Czy miedzy obiema technikami jest zasadniczo jakakolwiek roznica w oddzialywaniu na elementy? (zdrowy rozsadek mi mowi, ze jest...;)) - ale czy ktores powinno byc standardem?

Nieco lepiej byłoby zaczekać z przyspieszaniem do całkowitego odpuszczenia sprzęgła ... ale po 10 latach jazdy autem, które kupiłem jako 5-latka i dosyć częstym przyspieszaniu tuż przed całkowitym odpuszczeniem sprzęgła nieco inaczej do tego podchodzę... Jeśli sprzęgło wytrzyma zamiast 250kkm tylko 240kkm to wielkiego problemu nie ma...

4) 6 bieg....to dla mnie enigma...;) ktorego nie mialem wczesniej... na 6 sie tylko jezdzi, czy kreci na wyzsze obroty i np. wyprzedza?

Możesz i jeździć i wyprzedzać. Podobnie jak na wcześniejszych biegach, tyle że tu obroty i prędkości będą inne...

Generalnie nie powinno się jeżdzić poniżej 2k. obrotów

Bez przesady. Jeździć można, sam tak jeżdżę w celach oszczędnościowych. Oczywiście nie przyspieszasz bez zmiany biegu, nie ciagasz przyczepy, nie wspinasz się pod górę, itd...
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2019, 14:40:06 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline michal.adm

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Sierpnia 2019, 15:17:46 »
Dziekuje wam obojgu bardzo za podzielenie sie doswiadczeniem i opiniami;) Faktycznie - sluszne stwierdzenie, niepotrzebnie sie wkrecam i denerwuje np. tym co SHIFT podpowiada - poniekad chcialem zrewidowac swoje zapatrywania na umiejetnosc jazdy i upewnic sie czy aby na pewno dobrze traktuje tenze silnik, ale utwierdziliscie mnie ze chyba za bardzo sie zachlysnalem rozwazaniami o silniku:) jak benzyniak, to faktycznie czesc rzeczy sie po prostu nie zmienia;) Dzieki bardzo!:)

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Sierpnia 2019, 16:25:42 »
ostatnia rzecz jaka bym chcial, to aby na wlasne zyczenie, niepotrzebnie skracac czas zycia sprzegla i kola:/
Dwumasowego koła tu nie ma
Cytat: michal.adm w Dzisiaj o 11:03:35
4) 6 bieg....to dla mnie enigma... ktorego nie mialem wczesniej... na 6 sie tylko jezdzi, czy kreci na wyzsze obroty i np. wyprzedza?

Możesz i jeździć i wyprzedzać. Podobnie jak na wcześniejszych biegach, tyle że tu obroty i prędkości będą inne...
a jakie to wyprzedzanie na 6.  Męczenie silnika i brak dynamiki.
Max moment obrotowy w 1.6 valvematic jest dopiero od 4400 obr. Jak nie pokręci po obrotach to nie pojedzie.
Generalnie nie powinno się jeżdzić poniżej 2k.
CVT potrafi mieć ok. 1000-1200 podczas jazdy  :o
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2019, 16:31:34 wysłana przez bazi »

Offline michal.adm

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Sierpnia 2019, 16:37:58 »
Dwumasowego koła tu nie ma

Hmm o kurcze, a rozwinalbys temat? Sadzilem ze to jest juz standard we wszystkim. Jesli nie dwumasowe kolo, co to siedzi w ukladzie przenoszenia zamiast?

a jakie to wyprzedzanie na 6.  Męczenie silnika i brak dynamiki.
Max moment obrotowy w 1.6 valvematic jest dopiero od 4400 obr. Jak nie pokręci po obrotach to nie pojedzie.

Nie wiem czy dobrze to zrozumialem, aczkolwiek czy bazujac na wspomnianym fragmencie charakterystyki tego silnika, mam przyjac, aby krecic go do wlasnie 4,5 tys i dopiero zmieniac przelozenie?

Zas 6...czyli ten nadbieg jest jedynie aby przy stabilnej jedzie na autostradzie zmniejszyc nieco spalanie, dobrze rozumiem? Na ulicy w miescie, czy poza...o ile dobrze to otczytalem wciaz powiniem cisnac na 5 biegu nawet i po 120, 140 km?

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Sierpnia 2019, 16:50:24 »
Jesli nie dwumasowe kolo, co to siedzi w ukladzie przenoszenia zamiast?
jednomasowe tradycyjne ?
Zas 6...czyli ten nadbieg jest jedynie aby przy stabilnej jedzie na autostradzie zmniejszyc nieco spalanie, dobrze rozumiem?
jak dla mnie 6 to jest do spokojnej jazdy, czy delikatnego wyprzedzania. Przy normalnym wyprzedzaniu i tak zazwyczaj zredukujesz bieg. Przeciez to tak jak i w rowerze z najwyższego przełożenia ciężko dynamicznie przyspieszyć, a jak zrzucisz niżej idzie i lżej i szybciej.

czy bazujac na wspomnianym fragmencie charakterystyki tego silnika, mam przyjac, aby krecic go do wlasnie 4,5 tys i dopiero zmieniac przelozenie?
przy dynamicznym wyprzedzaniu możesz go kręcić i po 6 tys. Max moc ma przy 6400obr. Darmo tego silnika w Lotusie nie montowali  :-)

Przy normalnej jezdzie tak jak robisz teraz okolice 3000 z zapasem wystarcza.
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2019, 17:03:12 wysłana przez bazi »

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Sierpnia 2019, 18:52:50 »

Pojedzie. Być może wolniej ale pojedzie. Nikt chyba nie myślał o wciskaniu gazu do podłogi na 6 biegu przy 70km/h. Ale blisko prędkości maksymalnej "6" może zadziałać lepiej niż "5".

Nie wiem czy dobrze to zrozumialem, aczkolwiek czy bazujac na wspomnianym fragmencie charakterystyki tego silnika, mam przyjac, aby krecic go do wlasnie 4,5 tys i dopiero zmieniac przelozenie?

To zależy jaki masz cel. Sprawne wyprzedzenie czy oszczędność paliwa.

Zas 6...czyli ten nadbieg jest jedynie aby przy stabilnej jedzie na autostradzie zmniejszyc nieco spalanie, dobrze rozumiem? Na ulicy w miescie, czy poza...o ile dobrze to otczytalem wciaz powiniem cisnac na 5 biegu nawet i po 120, 140 km?

Na piątce również możesz jechać 140km/h. Na czwórce pewnie również. Tyle, że zużycie paliwa będzie szybko rosło... Jak wyżej - zależy co chcesz osiągnąć...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Sierpnia 2019, 02:30:02 »
1) Na jakich obrotach zmieniacie biegi w takim samochodzie? Robie to na wyczucie....aczkolwiek przecietnie wkrecam na 3 tys. i wowczas zmieniam na bieg wyzszy

Jazda każdym autem na co dzień to kompromis pomiędzy dynamiką i ekonomiką, wybierasz taki jaki Ci odpowiada.  Te podpowiadacze są zwykle ustawione na maksymalną ekonomikę i nadają się wyłącznie do bardzo spokojnej jazdy z powolnym rozpędzaniem.  Nie wiem jak w autach wolnossących ale w tych z turbo taka jazda prowadzi do zwiększonego zużycia elementów transmisji.

Offline michal.adm

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Sierpnia 2019, 14:29:53 »
Bardzo dziekuje wam za porady i podzielenie sie swoja wiedza - zdaje sobie sprawe ze tematyka na pozor dosc banalna, jednak naprawde niekiedy czlowiek zmieniajac samochod zaczyna sie zastanawiac nad rzeczami ktore dotad go nie nurtowaly;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl