Autor Wątek: Dynamiczne ruszanie miejskie Toyotą Auris classic 2018 132 KM ( silnik 1,6)  (Przeczytany 13987 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mozets

• Toyot Leżący
  • *
Proszę o poradę.
 1 dzień jazdy nowym samochodem. (Ale 38 rok jazdy w ogóle różnymi pojazdami włącznie z Mikrusem, Warszawą, Syrenką , Gazem, Ziłem,Oplem, Maluchem, Puntem,  a nawet wyrzutnią 8U218 rakiet operacyjno- taktycznych z głowicą jądrową o wadze wraz z napełnioną rakietą - 43 tony).
Puszczam powoli sprzegło i gdy zaczyna brać dodaję gazu.
 W mieście trzeba ruszać dynamicznie. Silnik wyje i gaśnie.
Co robić - stosuję więc dawnę metodę gdy silniczki były marne i sprzęgła byle jakie.
 Czyli powoli popuszczam sprzegło na 3 razy  i dodaje gazu 3 razy  małymi kroczkami.
 Co źle robię?
 Elektroniki napchane full a lepiej ruszałem bez nadmiaru ABCDEFGHIJKLMN i co tam jeszcze w systemach jest.
CO ROBIĘ ŹLE ?
Chce poczytac instrukcję obsługi.
 Jest na stronie Toyoty ale nie można jej pobrać. Za to na alegro jest za 75 zł.
Jak bestseller.
 Może  przy ruszaniu wyłączyć na chwilę układ przeciwpoślizgowy - jest tuż przy manualnej dźwigni biegów.
Może nie przypadkowo? Japończycy to przecież mądry naród.
Marek Mozets.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Dynamiczne ruszanie miejskie Toyotą Auris classic 2018 132 KM ( silnik 1,6)
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Sierpnia 2019, 02:16:51 »
Hmm, jeździłem kilka dni zastępczym Aurisem 1.6 i nie zaobserwowałem żadnych anomalii.  Aby ściągnąć instrukcję to chyba trzeba założyć konto stronie Toyoty.

Trzeba było kupić automat :-)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Dynamiczne ruszanie miejskie Toyotą Auris classic 2018 132 KM ( silnik 1,6)
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Sierpnia 2019, 07:45:54 »
W aurisie jest układ polepszajacy komfort jazdy.
To on sam dodaje gazu np przy ruszaniu.
Naprawdę ciężko jest zgasić ten silnik w porównaniu do duala który tego układu nie ma.
Trzeba by się przejechać twoim autem bo coś to dziwnie wygląda.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Sierpnia 2019, 10:30:35 »
Aby ściągnąć instrukcję to chyba trzeba założyć konto stronie Toyoty.
https://www.toyota.pl/tme#/my-toyota/eManual zaznaczasz chcialbym wyszukac instrukcje , model rok i sciagasz

Offline dell47

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2 FL
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Sierpnia 2019, 10:38:52 »
To może jednak coś jest nie tak. Jeżdżę aurisem 2017 1.6 132 KM i nie ma problemu przy ruszaniu nie ważne czy to normalnym czy szybkim. Po prostu inaczej operuję gazem i sprzęgłem w zależności od potrzeb ale w drugim aucie robię identycznie bez jakichś kombinacji z puszczanie sprzęgła na 3...

Offline Mozets

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Sierpnia 2019, 14:13:03 »
Dzięki Zbig, mechu bazi i dell. Spróbuję ruszać bez dodawania gazu lub z delikatnym bardzo położeniem nogi na akceleratorze. Także wydaje mi się, że wyuczony mistrzowsko, dziesiątkami lat -  system ruszania bez wspomagania elektroniką może być przyczyną mojej głupawki. Wszak 132 konie powinno wciskać w fotel a tak nie jest.  Tak to jest jak lepsze zastępuje dobre. Pora umierać jak mówił Beksiński - młodszy.
Marek Mozets.
P.S.
Podam niebawem wyniki mojego ponownego uczenia się jazdy.  Nie poddam się tak łatwo. Przegryzę Toyotę,  żeby nie wiem co. (Ujeżdżę).  :wallbash: :wallbash: :wallbash: :o

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Sierpnia 2019, 18:37:34 »
A jezdził ktoś inny tą Toyotą i też mówił że coś nie tak ? Może to kwestia przyzwyczajenia ?

Offline dell47

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2 FL
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Sierpnia 2019, 09:19:16 »
Dokładnie, może niech ktoś inny wsiądzie za kółko i powie ci czy coś nietypowego zauważył. Przy normalnym ruszaniu wciskam lekko gaz i ruszam przy gwaltownym wciskam gaz mocniej i tez ruszam oczywiście sprzęgło inaczej puszczam ale nic mnie dziwnego nie zaskoczyło w porównaniu do innych aut którymi jeździlem.

Offline Mozets

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Sierpnia 2019, 21:07:39 »
Dzisiaj wziąłem nowy zakup na duży plac manewrowy i dałem Toyocie Auris potężny wycisk. Czyli dziesiątki razy póbowałem na różne sposoby ruszania łagodnego i ruszania na "zielonym". Wykorzystałem wiedzę dwóch kolegów posiadaczy Auris. Którzy także twierdzili, że po zakupie Auris z początku zdarzało im się padnięcie silnika przy ruszaniu. Ja dodatkowo kilka ostatnich lat jeździłem wozami niemieckimi (faszystowskimi)  :-)
To wozy ciężkie, ale  solidne, dopracowane  i sprzęgła mają bardzo solidne. Ich działanie ( sprzęgła)  różni się  od działania Auris zdecydowaniem i twardością pedału. Auris ma bardzo delikatne "depnięcie" i trzeba troche poćwiczyć, by załapać jak to sprzęgło "chwyta".  Pierwszy raz jeżdżę japońcem. I chyba stąd moje trudności. Każdy samochód ma swój sposób reakcji na kierowcę.
Powinienem od razu wziąć pod uwagę, że ludzie wschodu robią wszystko odwrotnie niż my :grin:
U nich słońce wschodzi a u nas zachodzi. Dzięki panowie za czas mi poświęcony. Za kilka dni powinienem już chyba zapomnieć o Volkswagenie i Oplu i wszystko "bydzie dobrze" jak mawiał śp. Pyzdra.
Pozdrawiam.
M.Mozets

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Września 2019, 14:19:09 »
Jakoś nie zauważyłem.
Toyota Auris TS kombi 1,6 132km Valvematic
Toyota Verso S 1.4 D4D 90KM

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Września 2019, 15:24:05 »
Chcesz to dam Ci się przejechać valve i dualem.
Od razu zobaczysz różnice.

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Września 2019, 18:45:55 »
Valve sam podtrzymuje obroty i nie zgaśnie na 1wszym biegu dotaczając się np. na światłach. Nawet na niewielkim wzniesieniu.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Września 2019, 21:11:46 »
Dual też nie zgasnie.

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Września 2019, 21:18:44 »
Piszemu tutaj o ruszaniu, sam mi kilka razy zgasł zanim nauczyłem się nim ruszać po przesiadce z skody gdzie sprzegło brało dopiero od połowy , poprostu każde auto ma inaczej, dla mnie za szybko puszcza w porównaniu z vag. Ale to kwestia paru dni wprawy.
Toyota Auris TS kombi 1,6 132km Valvematic
Toyota Verso S 1.4 D4D 90KM

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Września 2019, 23:22:11 »
Jakoś nie zauważyłem.

Ja też nie zauważyłem.. :o A jeśli chodzi o ruszanie z miejsca, to od samego wyjazdu z salonu pięknie i płynnie ruszało mi się Aurisem, nigdy nie miałem z tym żadnych problemów. Aurisem od zawsze rusza mi się najlepiej ze wszystkich poprzednich aut /Fiaty, Peugeot/, sprzęgło bierze bardzo płynnie, auto nigdy mi nie gaśnie, nie wiem, co tu koledzy wypisują o jakichś problemach. Jedyne co widzę, to wady ich aut, bo że nie umieją jeździć to trudniej mi pojąć  :o
« Ostatnia zmiana: 01 Września 2019, 23:23:50 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl