Autor Wątek: koło zapasowe  (Przeczytany 13427 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
Odp: koło zapasowe
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Grudnia 2019, 21:34:30 »
ja kupiłem dojazdówkę poza salonem i po wsadzeniu jest jeszcze sporo miejsca (bagażnik w położeniu dolnym),  wręcz dużo - można powsadzać tam różne rzeczy jeszcze

To nie odpowiada na Twoje pytanie jaki rozmiar - ale całkiem możliwe, że wejdzie tam pełnowymiarowe koło.
Napisz jaki rozmiar kupiłeś,bo też zastanawiam się nad kupnem koła .U mni kosztuje 440 zł 17 cali

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Grudnia 2019, 10:36:15 »
Ktoś wie dlaczego producenci tak bronią się dzisiaj przed kołem zapasowym, o co chodzi o, o to żeby obniżyć masę auta, zyskać trochę miejsca w bagażniku?

Chodzi tylko i wyłącznie o masę, czyli zużycie paliwa.
Oryginalny zapas, wraz z zestawem i nakrętkami dostałem przy zakupie auta, za 750 brutto.
Uznałem, że jak nie będzie zapasu, to kapcia z pewnością złapie, w niedziele wieczorem, na głębokich peryferiach, gdzie nie ma zasięgu  :grin:

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Grudnia 2019, 11:52:37 »
Z nakrętkami? A mi powiedzieli, że do dojazdówki pasują nakrętki od alufelg i żadnych nakrętek do zapasu nie dołączyli. Tylko klucz i podnośnik.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Grudnia 2019, 13:29:30 »
A mi powiedzieli, że do dojazdówki pasują nakrętki od alufelg i żadnych nakrętek do zapasu nie dołączyli
Do dojazdówki nakrętki nie mają wiekszego znaczenia, bo masz jechać wolno i do najbliższego wulkanizatora.

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Grudnia 2019, 13:38:51 »
80 km/h wolno Ci, a jeśli do wulkanizatora/serwisu masz 200 km?
Nie sadzę, byś odważył się oddać koło z czujnikiem ciśnienia do naprawy w wulkanizacji, gdzie głównie naprawia się wozy konne.

Nakrętka alu wygląda tak:

i oczywiście końcem stożkowym, poprawnie dociśnie stalową "dojazdówkę", tylko po co niszczyć nakrętki.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Grudnia 2019, 14:18:28 »
Nie sadzę, byś odważył się oddać koło z czujnikiem ciśnienia do naprawy w wulkanizacji, gdzie głównie naprawia się wozy konne.
Myślisz, że w małych miejscowościach nie obsługują kół z czujnikami i ludzie tam mieszkający muszą jeździć do dużych miast? :o
Zapewniam Cię że jesteś w błędzie.

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Grudnia 2019, 14:53:12 »
Z własnego doświadczenia, dopiero piąty warsztat podjął się naprawy i skończyło się uszkodzeniem czujnika.
Może miałem po prostu pecha.

Offline toybob123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Grudnia 2019, 07:08:42 »
Czy mieliscie na wyposażeniu klucz do kol? U mnie tylko zestaw naprawczy.
Corolla sd 1.8 hsd Comfort Tech

pireus

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Grudnia 2019, 07:35:02 »
W teorii  masz naprawic koło zestawem naprawczym i nie musisz zdejmowac koła  :thumbdown:

Offline toybob123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Grudnia 2019, 08:10:00 »
W teorii  masz naprawic koło zestawem naprawczym i nie musisz zdejmowac koła  :thumbdown:
No tak ale zestaw naprawczy mi nie pomoże jak mi sie znów koło na autostradzie poluzuje... Czyli nawet na tym próbują zaoszczędzić...
Corolla sd 1.8 hsd Comfort Tech

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Grudnia 2019, 08:18:18 »
Ten oryginalny klucz, który dostałem razem z zapasem, nie wzbudza zaufania.
Zdecydowanie polecam teleskopowy tego typu:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Grudnia 2019, 08:30:59 »
Czyli nawet na tym próbują zaoszczędzić...
Oszczędzają na wszystkim.Mnie zastanawia jeden paradoks. Montują obowiązkowo różne elektroniczne systemy bezpieczeństwa a zrezygnowano z  obowiązkowych chlapaczy, które w duzym stopniu zapobiegały uszkodzeniu szyby przez kamień wyrzucony spod kół jadącego przed nami samochodu.

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Grudnia 2019, 15:27:15 »
Tak wygląda oryginalne wypełnienie styropianowe do Corolli TS. Koszt samego wypełnienia to coś około 500 zł. Więcej niż za dojazdówkę (około 340zł).

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Grudnia 2019, 18:11:27 »
Ja przymierzam się do kupna koła dojazdowego na dojazdowki.pl. 16 cali 299 zł Wrzucę do wnęki bez styropianu

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Grudnia 2019, 18:34:11 »
Tak wygląda oryginalne wypełnienie styropianowe do Corolli TS. Koszt samego wypełnienia to coś około 500 zł. Więcej niż za dojazdówkę (około 340zł).

Co ciekawe tu nie chodzi o oszczędności tylko o pojemność bagażnika. Jest liczona z tą wnęką.
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl