Autor Wątek: Android Auto, Carplay  (Przeczytany 737841 razy)

pireus

• Gość
Odp: Android Auto, Carplay
« Odpowiedź #480 dnia: 29 Kwietnia 2020, 21:30:21 »
tak z ciekawości co Wy macie takie parcie na to android auto
Bo lepiej korzystać z CarPlay, gdzie wybór nawigacji jest o wiele większy i można po kupnie CarLink korzystać z niego bezprzewodowo . Ja używam Google maps lub NaviExpert, w tle mam Yanosika z ostrzeżeniami i słucham muzyki ze Spotif. :good: I to wszystko bez wyjmowania telefonu z kieszeni.
« Ostatnia zmiana: 29 Kwietnia 2020, 21:34:51 wysłana przez pireus »

Offline peterbilt2k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #481 dnia: 29 Kwietnia 2020, 21:49:53 »
tak z ciekawości co Wy macie takie parcie na to android auto ?. Mam to i stwierdzam że nie jest to jakiś cud. Podpinanie kablem albo adaptery wiFi. Grafika map Google nie powala (przynajmniej dla mnie) i funkcjonalność też , okrojone wyszukiwanie POI . Jedyny + że jest darmo. Bo przecież wydatek 2500 zł na fabryczna navi ( bezużyteczna , przestarzałą i siermiężną ) przy cenie auta 130.000 to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Choć ta fabryczna jest całkiem niezła i daję radę ... pisze to jako taksówkarz

Kwestia preferencji. Dla mnie wyświetlanie map na wyświetlaczu samochodu jest dużo bardziej ergonomiczne niż męczenie się z telefonem przyklejonym na szybie czy w kratce wentylacji. Moim zdaniem nieporozumieniem jest właśnie wyświetlanie nawigacji na relatywnie mały ekraniku smartfona, kiedy to po środku deski rozdzielczej mamy olbrzymi i niewykorzystany tablet. Po drugie AA i AC to również aplikacje, jak chociażby Spotify, z którego korzystam zarówno na komputerze, telefonie czy też konsoli, gdzie zawsze przy sobie mam swoją muzykę. Kiedy zamawiałem samochód, to zgodnie z tym co mówił handlowiec , przy mojej konfiguracji musiałem wziąć pakiet connect, czego nie żałuję w szczególności w aspekcie ciągłego odwlekania aktualizacji dla samochodów bez tego pakietu. Biorąc pod uwagę nawet najtańszą wersję Corolli, kwota 1000 zł za możliwość uruchomienia AA AC w kontekście ceny samochodu wydaje się niewielka za to udogodnienie.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #482 dnia: 29 Kwietnia 2020, 21:57:20 »
jedyny plus w android auto w stosunku do fabrycznej navi  to szybsze wyszukiwanie adresów głosowo. Na tym kończy się ta przewaga.
W wyniku kilkuletnich prób i obserwacji Navi - począwszy od Touch Go 2 do obecnej najnowszej oraz google . Stwierdzam że Google maps  potrafi prowadzić często irytująco, zupełnie bez sensu i wołające o pomstę dane traffic które nie maja nic wspólnego z aktualnym stanem. tak w 60 % polegających na prawdzie
O ile bardziej komfortowo jest z tradycyjna mapa na smartfonie  ( chodzi o znajdywanie wszystkich POI) to wersja Android car jest mocno okrojona. Dla gospodyń domowych kurierów i listonoszy wystarczy.
Tak wyszydzana przez Was fabryczna nawigacja toyoty, pomimo kontrowersyjnego menu i zbyt przaśnej grafiki bije googla maps  , o niebo lepszą inteligencja wytyczania tras i naprawdę poprawną informacją o Traffic. Wg. mnie i moich obserwacji sięga ona powyżej 95% i to w  poprzedniej generacji Touch 2.
Do tego Navi Fabryczne posiada potężną broń w postaci
1. dołączonego wyszukiwania POI i adresów z Poziomu Google.
2. nigdy nie przestanie działać - w przeciwieństwie do AA gdy telefon zgubi sygnał ( wiem jest opcja tryb off line map)

Reasumując jako taksówkarz celowo wziołem  fabryczną gdyż w praktyce sprawdziła się o niebo lepiej niż ta na smartfonie - nieczytelna pełna opcji odnośników i wodotrysków.
Jedyną konkurencją dla tej navi była kiedyś Automapa najdokładniejsza jaką znałem na Polske , nie wiem jak jest teraz

pireus

• Gość
« Odpowiedź #483 dnia: 29 Kwietnia 2020, 22:07:29 »
Przeciez nawigacja fabryczna nie jest aktualna, a do jeżdżenia po znanym mi mieście nie jest potrzebna żadna nawigacja, chyba tylko do informacji o ruchu drogowym, a i te są o wiele lepsze od firmowych i masz ich pełny wybór. Dlatego nawigacje fabryczne przechodzą do lamusa a niektóre koncerny juz ich nawet nie proponują.
« Ostatnia zmiana: 29 Kwietnia 2020, 22:09:11 wysłana przez pireus »

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #484 dnia: 29 Kwietnia 2020, 22:11:52 »
Bo lepiej korzystać z CarPlay
Tak jak napisał peterbilt2k
Kwestia preferencji.
Ja na przykład nie trawię iPhone. Kiedyś kolego prosił mnie by wpisać mu nowy kontakt do iPhone. Zajęło mi to 30 minut i do dziś nie wiem jak to mi się udało.  :shock:
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #485 dnia: 29 Kwietnia 2020, 22:18:05 »
Kiedyś kolego prosił mnie by wpisać mu nowy kontakt do iPhone. Zajęło mi to 30 minut i do dziś nie wiem jak to mi się udało
Na pewne ułomności trudno cokolwiek poradzić. Dla mnie nie ma znaczenia czy telefon jest na Androidzie czy IOS

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #486 dnia: 29 Kwietnia 2020, 22:18:38 »
Przeciez nawigacja fabryczna nie jest aktualna, a do jeżdżenia po znanym mi mieście nie jest potrzebna żadna nawigacja, chyba tylko do informacji o ruchu drogowym, a i te są o wiele lepsze od firmowych i masz ich pełny wybór. Dlatego nawigacje fabryczne przechodzą do lamusa a niektóre koncerny juz ich nawet nie proponują.

1.Navi Toyoty aktualizuje 2 razy w roku mapy - a jak czegoś nie ma aktualnie to wspomaganie wyszukiwania z poziomu google maps
2. Mówimy o mieście Kraków a nie jakieś Pipidówce
3. Kolega nigdy nie miał chyba firmowej nawigacji Toyoty
4. ostatniego zdania nie ma nawet ochoty komentować.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #487 dnia: 29 Kwietnia 2020, 22:24:00 »
1.Navi Toyoty aktualizuje 2 razy w roku mapy
No i jak z ich aktualnością?
Mówimy o mieście Kraków a nie jakieś Pipidówce
Nie wiem czy Warszawa jest pipidówką, ale nie będąc taksówkarzem też świetnie sobie radzę nawet bez nawigacji. A w Warszawie powstaje więcej nowych dróg niż gdziekolwiek indziej w Polsce.
Kolega nigdy nie miał chyba firmowej nawigacji Toyoty
Opinie na jej temat nie są zbytnio pochlebne, i nie bardzo wiem czy sie rózni na plus od tej którą mam w Volvo?
4. ostatniego zdania nie ma nawet ochoty komentować.
To są fakty i może dobrze że zostawiasz je bez komentarza.
« Ostatnia zmiana: 29 Kwietnia 2020, 22:27:41 wysłana przez pireus »

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #488 dnia: 29 Kwietnia 2020, 22:36:00 »
1. Wersja Map 2 półrocze 2019. Na dniach będzie aktualizacja
2. Jeśli kolega sobie radzi bez navi w Warszawie to
a. po co koledze AA  lub nawigacja.
b. kolega jest geniuszem topograficznym
3. Nie miałem Volvo - wiec się nie wypowiem
4.  co do ostatniej kwestii - Pełna zgoda :)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #489 dnia: 29 Kwietnia 2020, 22:40:09 »
a. po co koledze AA  lub nawigacja.
Bo czasami wyjeżdżam poza Warszawę, w okolice których nie znam, wtedy mi sie przydaje. Szczególnie za granicą. W Warszawie korzystam głównie z informacji o korkach
b. kolega jest geniuszem topograficznym
Nie jestem, potrafie sie zgubić w lesie w czasie grzybobrania.
« Ostatnia zmiana: 29 Kwietnia 2020, 22:41:54 wysłana przez pireus »

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #490 dnia: 29 Kwietnia 2020, 22:53:39 »
Jedna różnica ....Kolega traktuje nawigację jak zabawkę i gadżet . W moim przypadku  nawigacja to  narzędzie i podstawa mojej pracy. Wyraziłem w moich postach tylko moje osobiste opinie , wrażenia i doświadczenia z ostatnich 14 lat. Miałem wiele nawigacji. Na kanwie moich przemyśleń i odczuć, pozwoliłem sobie przedstawić  opinie człowieka który zawodowo para się codzienną  pracą w których navi jest ważnym pomocnikiem.  Udanego grzybobrania, proszę tylko włączyć opcję - piechotą

pireus

• Gość
« Odpowiedź #491 dnia: 29 Kwietnia 2020, 23:15:54 »
  Udanego grzybobrania, proszę tylko włączyć opcję - piechotą
Tak robię, dzięki  :good:

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #492 dnia: 30 Kwietnia 2020, 00:08:33 »
Na pewne ułomności trudno cokolwiek poradzić.
Próbujesz mnie obrazić?
Na androidzie nie znając systemu, potrzeba chwili by uzyskać pożądany efekt. Mój wpis miał tylko na celu wyrażenie mojej opinii na temat mało intuicyjnego systemu z który nie mógł sobie poradzić, w prostej czynności właściciel telefonu. 
Cytat: toranaga w Wczoraj o 22:11:52

Ja tego nie napisalem.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #493 dnia: 30 Kwietnia 2020, 08:05:45 »
Cytat: pireus w Wczoraj o 22:18:05

Na pewne ułomności trudno cokolwiek poradzić.

Próbujesz mnie obrazić?
Ja piszę o ułomnościach systemu a Ty bierzesz to do siebie. Troche jesteś przewrażliwiony na własnym punkcie  :o

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #494 dnia: 30 Kwietnia 2020, 11:32:43 »
Już Juliusz Słowacki pisał "Żeby język giętki mógł powiedzieć co pomyśli głowa".

Jak sam widzisz, napisane przez Ciebie zdanie nie jest jednoznaczne. Dlatego zadałem pytanie, a nie rzuciłem się od razu do gardła.
« Ostatnia zmiana: 30 Kwietnia 2020, 11:48:17 wysłana przez toranaga »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl