jedyny plus w android auto w stosunku do fabrycznej navi to szybsze wyszukiwanie adresów głosowo. Na tym kończy się ta przewaga.
W wyniku kilkuletnich prób i obserwacji Navi - począwszy od Touch Go 2 do obecnej najnowszej oraz google . Stwierdzam że Google maps potrafi prowadzić często irytująco, zupełnie bez sensu i wołające o pomstę dane traffic które nie maja nic wspólnego z aktualnym stanem. tak w 60 % polegających na prawdzie
O ile bardziej komfortowo jest z tradycyjna mapa na smartfonie ( chodzi o znajdywanie wszystkich POI) to wersja Android car jest mocno okrojona. Dla gospodyń domowych kurierów i listonoszy wystarczy.
Tak wyszydzana przez Was fabryczna nawigacja toyoty, pomimo kontrowersyjnego menu i zbyt przaśnej grafiki bije googla maps , o niebo lepszą inteligencja wytyczania tras i naprawdę poprawną informacją o Traffic. Wg. mnie i moich obserwacji sięga ona powyżej 95% i to w poprzedniej generacji Touch 2.
Do tego Navi Fabryczne posiada potężną broń w postaci
1. dołączonego wyszukiwania POI i adresów z Poziomu Google.
2. nigdy nie przestanie działać - w przeciwieństwie do AA gdy telefon zgubi sygnał ( wiem jest opcja tryb off line map)
Reasumując jako taksówkarz celowo wziołem fabryczną gdyż w praktyce sprawdziła się o niebo lepiej niż ta na smartfonie - nieczytelna pełna opcji odnośników i wodotrysków.
Jedyną konkurencją dla tej navi była kiedyś Automapa najdokładniejsza jaką znałem na Polske , nie wiem jak jest teraz