Autor Wątek: Deszczowa pogoda a czujniki parkowania  (Przeczytany 9885 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
Deszczowa pogoda a czujniki parkowania
« dnia: 02 Września 2019, 20:57:04 »
Hej

Rozpadało się dzisiaj na dobre, dwa oberwania chmury na trasie, ciągle siąpi i.... no i ześwirowały czujniki parkowania. Trzy raz podczas postoju (skrzyżowania, albo parking) kiedy samochód nie był w ruchu włączył się system wykrywania przeszkód i wskazał, że z przodu mam bardzo blisko do przeszkody pomimo, że przed pojazdem w odległości 5 metrów nic nie stało. Koniec końców chwile później włączył się alarm ostrzegawczy, że system wspomagania parkowania przestał działać z powodu brudu bądź pokrycia lodem z sugestią aby wyczyścić czujniki.
Czujniki przetarłem suchą szmatką , chociaż były tylko mokre a nie brudne. Po przetarciu tylko raz jeszcze włączył się czujnik, który widział coś blisko pojazdu pomimo tego, że tam nic nie było, natomiast system się już nie zawiesił.

Ktoś coś podobnego miał ? aby przy takiej pogodzie czujniki odmówiły współpracy?

Corolla nie jest pierwszym samochodem z czujnikami parkowania. Wcześniejszy Citroen miał czujniki i nawet jak samochód był na maxa ufifrany błotem to nigdy problemów z czujnikami nie miałem. Dzisiaj Corolla była jedynie mokra.
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

Offline Pedros

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Deszczowa pogoda a czujniki parkowania
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Września 2019, 11:26:51 »
Jeszcze nie wiem jak to będzie w corolli. Ale to kiepsko jak na deszczu fixują.
W obecnym aucie GLK czujniki wariują jak pada śnieg. W deszczu się nie odzywają.
C-HR 2.0 2023

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Września 2019, 12:22:08 »
Trzy raz podczas postoju (skrzyżowania, albo parking) kiedy samochód nie był w ruchu włączył się system wykrywania przeszkód i wskazał, że z przodu mam bardzo blisko do przeszkody pomimo, że przed pojazdem w odległości 5 metrów nic nie stało. Koniec końców chwile później włączył się alarm ostrzegawczy, że system wspomagania parkowania przestał działać z powodu brudu bądź pokrycia lodem z sugestią aby wyczyścić czujniki.
W poprzedniej generacji corolli tez mam czujniki i w taka pogodę potrafią pokazać coś czego nie ma - ale jest to tylko chwilowe, pokazuje na ekranie który czujnik wykrył przeszkodę i po chwili jest ok. Pozostałe objawy, komunikaty nie występują
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Września 2019, 14:27:15 »
W poprzedniej generacji corolli tez mam czujniki i w taka pogodę potrafią pokazać coś czego nie ma - ale jest to tylko chwilowe, pokazuje na ekranie który czujnik wykrył przeszkodę i po chwili jest ok.

Dokładnie tak jak miałem wczoraj...trochę słabo.
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

Offline Pedros

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Września 2019, 15:16:39 »
A do jakiej prędkości są aktywne?
C-HR 2.0 2023

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Września 2019, 15:45:21 »
A do jakiej prędkości są aktywne?

Dobrze wyczytałem że to jest 10km/h ?
Toyota Corolla TS 2.0 HSD Comfort + Tech + Style + AAWireless

Offline Corolla2019Hybrid1.8Kombi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Sierpnia 2022, 12:33:35 »
u mnie na gwarancji czyli do 100 tyś km wymieniałem 3x czujnik z przodu, aktualnie mam 250 tyś km i przy silnych i długotrwałych opadach wciąż czujniki przednie przemakają... nie ma sensu wymieniać po gwarancji bo to niczego nie zmieni... taki mankament

Offline AgentJ23

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Hyb 1.8
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Sierpnia 2022, 15:35:00 »
Ten typ chyba tak ma :)
W tej co miałem w latach 2019-2021 przy większych deszczach czujniki wariowały i pojawiał się komunikat o błędzie i był mega irytujący bo cały czas wracał na ekran wyświetlacza. Serwis nic z tym nie zrobił, a nie chciało mi się walczyć i wymuszać wymiany.
Teraz w drugim aucie od 2021 zdarzyło mi się to na razie tylko raz.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Sierpnia 2022, 16:03:13 »
Ten typ chyba tak ma
To chyba słabe wytłumaczenie. To są czujniki oryginalne, czy jakieś dokładane badziewie?

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Sierpnia 2022, 16:24:04 »
U mnie trzy lata działają bez zarzutu. Czy deszcz,czy snieg żadnego błędnego działania

pireus

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Sierpnia 2022, 16:56:35 »
U mnie trzy lata działają bez zarzutu. Czy deszcz,czy snieg żadnego błędnego działania
I tak powinno być.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Sierpnia 2022, 20:19:54 »
Ja też nie mam żadnych problemów z czujnikami, bo ich nie mam wcale :-):-):-) W poprzednim Aurisie miałem tylko tylne i też po trzech latach zwariowały, musiałem korzystać z serwisu, ale pomogli tylko połowicznie. Teraz w Corolli mam tylko kamerę cofania i bardzo sobie cenię to rozwiązanie i spokój z piskami czujników ;) A w poprzednim Aurisie to nawet z własnego garażu nie mogłem spokojnie na luzie wyjechać, bo zewsząd piszczało.
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpnia 2022, 20:23:42 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline izam

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla HSD
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Sierpnia 2022, 20:33:06 »
[Prehistoria_mode = ON] W e15 mam czujki parkowania i absolutny brak problemu z nimi. Działają jak złoto. [Prehistoria_mode = OFF]
Corolla TS 2.0 Executive, VIP, SkyView, JBL, Oxide Bronze

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Sierpnia 2022, 21:10:54 »
W e15 mam czujki parkowania i absolutny brak problemu z nimi. Działają jak złoto

Wyjeżdżanie tyłem z własnego garażu, czy cofanie obok innego auta przy dźwiękach czujników to nie jest działanie, jak złoto. One piszczą za często i bez potrzeby, nawet jeśli są sprawne.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Sierpnia 2022, 21:34:46 »
Wyjeżdżanie tyłem z własnego garażu, czy cofanie obok innego auta przy dźwiękach czujników to nie jest działanie, jak złoto. One piszczą za często i bez potrzeby, nawet jeśli są sprawne.
Przemyśl jeszcze raz jak mają reagować, skoro działają na zasadzie odbijania fali ultradźwiękowej, przeniesionej na energię mechaniczną. Zawsze je można wyłączyć, pod warunkiem, że się je ma.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl