Autor Wątek: Previa 1992 4x4 i żaden inny samochód  (Przeczytany 9874 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

montemax

• Gość
Previa 1992 4x4 i żaden inny samochód
« dnia: 01 Czerwca 2005, 09:18:35 »
Witam serdecznie Wszystkich forumowiczów.
Jestem posiadaczem Previ od dwóch lat.
Zaraz po zakupie niestety stracilem ją na 3 dni. Jednak po pozbyciu sięczterech tyś mam ją zpowrotem.
Moze pomozecie mi w problemie który męczy mnie od roku. Moje auto posiada klimatyzacje dwu strfową z czynnikiem R22. Po zimie agregat przestal sięwłączać z braku gazu. W specjalistycznym zakładzie dowiedziałem się, że tego czynnika na pewno już nie dostanęi zaproponowano mi przeszczelnienie calego układu klimatyzacji na inny gaz za kwotęok 1400zł z nabiciem.
Czy spotkaliście sięz podobnym problemem ?
Pozdrawiam serdecznie
Tomek K
Łódź
36lat niestety.
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2010, 22:08:20 wysłana przez Janmor »

gabrish

• Gość
Previa 1992 4x4 i ¿aden inny samochód
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Czerwca 2005, 11:31:04 »
Też mam taką Previe tylko z jedno strefową klimą i na R13(chyba)  Ale klima nie jest mi aż tak potrzebna więc narazie nic z nią nie robie (nie jest napełniona a z tego wynika że pewnie nieszczelna) Bardziej interesuje mnie teraz tylne zawieszenie w 4WD bo podobno sprężyny są inne niż w GL a u mnie już siękończą i jest niefajnie. Może sięjuż spodkałeś z tym? Ile mogą kosztować i jak je dostać? I czy są jakieś różnice w dyferencjale tylnym w porównaniu do wersji GL bo głośno mi pracuje i pasowało by pomyśleć i wymianie...

Wojak

• Gość
Re: Previa 1992 4x4 i ¿aden inny samochód
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Czerwca 2005, 14:44:25 »
Cytat: montemax
że tego czynnika na pewno już nie dostanęi zaproponowano mi przeszczelnienie calego układu klimatyzacji na inny gaz za kwotęok 1400zł z nabiciem.
Czy spotkaliście sięz podobnym problemem ?

W poprzednim Motorze lub AS był o tym artykuł. Wymiana czynnika chłodniczego na bezfreonowy wymaga wymiany uszczelek i czegoś tam jeszcze

gabrish

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Czerwca 2005, 15:10:28 »
Tak. Mam ten numer i trzeba wymienić inne komponenty. Nie wiem jak z dwustrefową ale mój sąsiad w Previi wymieniał i za przeróbkęzapłacił coś koło 800 ale w sumie wyszło go z 1000zetów :)

montemax

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Czerwca 2005, 19:38:46 »
Moje auto ma posiada sprężyny które poprzedni wlaściciel wymienił. Jedyne co wiem to to, że są koloru czerwonego :) Auto niezaładowane ma podniesiony lekko tyl w porównaniu do przodu, jednak nie podskakuje. Co do dyferencjalu to niestety nic nie wiem.
Moje autko ma śmiesznie maly przebieg bo 79000 mil i tyłu nie słyszęi nie chcęznać kosztów naprawy :(. Ostatnio spotkalo mnie nieszczęście wymiany chłodnicy 500zł Koyo (przeciek nastąpił w górnej jej części i nie odważylem sięjej naprawiać), a poprzednio lawetowalem siędo znajomego serwisanta ponieważ zapowietrzyłem pompęsprzęgła (powodem był niewielki przeciek pod samochodem- płyn wyciekał z malego kwadratowego ustoistwa pod samochodem. Wystarczylo wymienić oring i dokręcić. Jutro natomias jadęna przetaczanie tarcz hamulcowych, ponieważ przy prędkości powyżej 80 Km/h i hamowaniu czujęwyraźne drżenie kierownicy. Przepraszam gabrish, że za bardzo nie pomoglem.

gabrish

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Czerwca 2005, 19:45:56 »
Czyli Twoja Prevka ma przebiega 127111km faktycznie nie tak strasznie...moja 191000<czy jakoś tak> A taż masz 4WD? Ja musze coś ze sprężynami zrobić bo jak nie jest załadowana to tył jest niżej niż przód! A jak załaduje to pod marketami czasami o progi zawadzam :(  Dzisiaj kupiłem wycieraczki w ASO...bez komentarza :|

montemax

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Czerwca 2005, 21:40:31 »
heh. Naped na cztery kola jest niesamowity zimą, jednak okupiony niezlym spalaniem. 18l gazu/ miasto, 11 trasa.
Podczas zmiany drążka kierowniczego uszkodzonego poprzez walnięcie w krawężnik mechanik rozwalił mi manżetę:( koszt w aso tej wewnętrznej to 240 zl. Kupiłem calą półoś z przegubem i manżetami za 250 od człowieka z Łodzi.
Czy u Was caly czas slychać szum dobiegający z przodu ? Chodzi mi o ten cholerny wentylator.

gabrish

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Czerwca 2005, 21:52:52 »
Jak to sięnasila przy dodawaniu gazu to to nie jest najprawdopodobniej wentylator tylko kolektor dolotowy i filtr powietrza,zasysane powietrze przez tą rure robi tyle szumów. Strasznie szumi. Może Ci jeszcze most z przodu szumieć jak sięjuż sypie....mi posypał sięz tyłu..a co do jazdy z 4WD to wogóle właściwości jezdne są super i mimo że to van to naprawde dużo potrafi. Moim zdaniem przy 4WD i tak umieszczonym silniku auto jest doskonale wyważone i u mnie nie ma problemu z zakrętami, wydaje sięże już lusterka po ziemi ślizgają a tu nic, trzyma sięjak przyklejona. Raz jak wpadłem w zaspęzimą to myślałem że nie wyjade <niedługo po kupnie Previi> A tu wsteczny i już jestem na drodze. 4WD jest GIT!   :aclap    Jeżeli chodzi o spalanie to w mieszanym cyklu około 14l/100km benz a gaz mam epsuty i musze z tym zrobić bo mnie z torbami puści to autrko. A tu nawet klima nie działa, co by był jak bym klime właczył? 16-17l/100km?  Ale paliła mi 22 więc sięraczej nie zdziwie, najwyżej zdenerwuje...bardzo

montemax

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Czerwca 2005, 19:15:12 »
No witam.
Właśnie wiosną padło mi jedno ze sprzęgieł wału przedniego. W serwisie koszt całego wału ze sprzęglami to 8000 zł, natomiast moj znajomy naprawił mi jedną stronęza 500zł. druga trzyma sięjeszcze nieźle.
Z racji tego, że będęzakladał lepszy system dźwiękowy do mojego auta muszęcoś zrobić z tym szumem z przodu. Więc jeżeli jest to szum spowodowany zasysyaniem powietrza , to wiem gdzie zacząć. A co do napędu na cztery koła to tylko same pochwaly. Obecnie mam założone koła 17" z niskoprofilowanymi oponami i na zakrętach auto jedzie jak po szynach. Gaz proponujęnaprawić, i pamiętaj o wymianie świec a także o kontroli kabli. Raz mi strzeliła udało mi sięuratować przepływomierz (pękła jego podstawa) ale fragment filtra powierza mi zassalo do regulatora wolnych obrotów i autko nie miało ssania.

gabrish

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Czerwca 2005, 20:18:21 »
Jeżeli chodzi o gaz to będe przerabiał na IV generacje bo właśnie było dużo wystrzałów spowodowanych wybuchami gazu w kolektorze dolotowym więc nie kożystam z LPG narazie.

Sylwester

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Czerwca 2005, 12:50:41 »
montemax masz założone koła 17" z niskoprofilowanymi oponami.

Napisz coś wiecej, jaki dokładnie opony i jak sie czuje dziury :lol:
Ja w swojej chce założyć właśnie 17" :aslyer

eltech

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Czerwca 2005, 19:46:33 »
i jak sięto cudo prowadzi po naszych drogach ?

marekkub

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Czerwca 2005, 23:23:32 »
Co do klimatyzacji to R12 jeszcze z 5 lat powinno byc do dostania (wg warsztatu gdzie nabijałem). Natomiast można nabić R134a ale trzeba dołożyć chyba specjalny środek korygujący inne właściwości i mówili mi że to koszt około 600zł.

Pozdrawiam

montemax

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Czerwca 2005, 23:28:56 »
Witam.
Szukalem felg baaaardzo dlugo (chodzilo mi o wygląd).
Kupilem felgi oczywiście 17" szerokie , zapomniałem jaką mają szerokość.
Opony na nich to angielskie Avon przód 225/45/17 tył 255/45/17.
Pomimo obiegowych opinii o szybkim zużyciu zawieszenia , jeżdzęjuz drugi rok i zero problemów. Oczywiście zimą jeździlem na 15 jednak z pierwszymi promieniami slońca wiosennego zmieniłem na 17". Auto wygląda niesamowicie koła wystają poza obrys auta, jednak policja sięnie przyczepia (raczej do tłumika ultera :) ) . Auto prowadzi siędoskonale, do tego stopnia, że na pewno nie wrócędo kół 15" .Na zakrętach jest dosłownie przyklejone do drogi.Z powodu większego tarcia auto rozwija zdecydowanie mniejsza predkość maksymalną. Wcześniej udalo mi sięjechać (na 15") 160km/h, obecnie 140km/h. Jednak moj charakter jazdy ogranicza sie do jazdy po mieście raczej do dopasowywania siędo warunków ruchu 50-60 km/h dotyczy to równiez trasy. Po prostu nie szaleję, preferujęjazdęspokojną z ukierunkowaniem na mulącą. mam takie auto , że inni mogą mnie pocałować w d.. i nikomu nie muszęimponować :)
Aha, nie zauważyłem żeby specjalnie więcej trzęsło. Po zmianie z zimowych opon teraz jeździ mi sięlepiej. Oczywiście dojeżdżając torów tramwajowych ,czy innych niewyraźnych asaltów zdecydowanie ostrozniej sięporuszam niż na 15" i to właśnie to może powoduje , że zawieszenie nie dostaje po tyłku. Uważam ,że pgląd o szybkim zużyciu zawieszenia bierze sięod osób nie zmieniających charakteru jazy na takich kołach.
Mój znajomy w mondeo ma koła 18 " także nie narzeka.

montemax

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Czerwca 2005, 23:30:54 »
Przepraszam za stylistykę:(

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl