Autor Wątek: Ceny części  (Przeczytany 323429 razy)

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Ceny części
« Odpowiedź #465 dnia: 06 Marca 2026, 15:19:54 »
I ja również się pod tym podpisuję. Póki dostępne są oryginały, albo chociaż producenci dobrzy jakościowo, dający części na pierwszy montaż etc. to nie ma co oszczędzać.

Przykładowo po zakupie samochodu miałem do wymiany chłodnicę wody, ale nie ori, bo tą wcześniej wymienił właściciel, tylko jakiś tani no-name który tam wsadził. Nie wiem ile za nią dał, ale była wymieniania bodajże 2 lata przed sprzedażą, a w tym czasie samochód pokonał niewiele kilometrów (był w posiadaniu siedemdziesiącioparo-latka). Zaraz po wymianie zamontowałem Nissensa (najlepsze co mogłem dostać wówczas) za niewygórowane 240 zł i prawie 8 lat/ ponad 60 000 km później jest dobrze, a tak weź wymieniaj co 2 lata i to przy symbolicznych przebiegach, żeby kilkadziesiąt złotych oszczędzić. Praca warsztatu kosztuje więcej szczerze mówiąc, a o czasie nie pomnę nawet.

Natomiast jako ciekawostkę powiem Wam, że jak w listopadzie/grudniu jeszcze sprawdzałem dostępne opcje w temacie pomp i warsztat zadzwonił z ciekawości zobaczyć jak sytuacja wygląda w ASO, to pomijając fakt, że już nie była dostępna, to oryginalna pompa wyceniona była na ponad 8 000 zł (tak podał konsultant z tego co mu wyskoczyło w systemie).

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #466 dnia: 17 Kwietnia 2026, 21:50:33 »
topoll - Stało się. Jestem od ponad tygodnia posiadaczem pompy wspomagania od NTY. Zobaczymy co to maleństwo potrafi. It's on!  :grin:

A tak na poważnie - nie miałem za bardzo innej opcji i potrzebowałem coś na już wsadzić. O dziwo pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne. Pasowała bez problemu i żadnego skręcania paska czy metalicznego podźwięku podczas pracy (nie to co droższe Meyle). Jedynie czas pokaże ile to wytrzyma. Jak znajdę coś lepszego w między czasie to może nabędę choćby na zapas, ale póki co to mam dość pozytywne wrażenia z tej pompy.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #467 dnia: 18 Kwietnia 2026, 23:01:02 »
Fakt, lepszy rydz niż nic.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #468 dnia: 19 Kwietnia 2026, 11:54:25 »
Natomiast gorzej na dzień dobry wypadła maglownica od Laubera (bo niestety i do tego przyszło). Pierwsza zaraz po założeniu do reklamacji - przy ustawianiu zbieżności cieknie. Druga już ok, no ale tutaj również zobaczymy ile to wytrzyma, bo po takim pierwszym wrażeniu to trochę obawa zostaje. Tylko tu miałem jeszcze wybór między Lauberem a NTY (różnica w cenie ponad dwukrotna) i pomimo tej pierwotnej wtopy zdecydowałem się na pierwszą opcję. Zobaczymy jak będzie. Oby wytrzymało to trochę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl