Autor Wątek: Ceny części  (Przeczytany 335091 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline geralt5

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Ceny części
« Odpowiedź #465 dnia: 06 Marca 2026, 15:19:54 »
I ja również się pod tym podpisuję. Póki dostępne są oryginały, albo chociaż producenci dobrzy jakościowo, dający części na pierwszy montaż etc. to nie ma co oszczędzać.

Przykładowo po zakupie samochodu miałem do wymiany chłodnicę wody, ale nie ori, bo tą wcześniej wymienił właściciel, tylko jakiś tani no-name który tam wsadził. Nie wiem ile za nią dał, ale była wymieniania bodajże 2 lata przed sprzedażą, a w tym czasie samochód pokonał niewiele kilometrów (był w posiadaniu siedemdziesiącioparo-latka). Zaraz po wymianie zamontowałem Nissensa (najlepsze co mogłem dostać wówczas) za niewygórowane 240 zł i prawie 8 lat/ ponad 60 000 km później jest dobrze, a tak weź wymieniaj co 2 lata i to przy symbolicznych przebiegach, żeby kilkadziesiąt złotych oszczędzić. Praca warsztatu kosztuje więcej szczerze mówiąc, a o czasie nie pomnę nawet.

Natomiast jako ciekawostkę powiem Wam, że jak w listopadzie/grudniu jeszcze sprawdzałem dostępne opcje w temacie pomp i warsztat zadzwonił z ciekawości zobaczyć jak sytuacja wygląda w ASO, to pomijając fakt, że już nie była dostępna, to oryginalna pompa wyceniona była na ponad 8 000 zł (tak podał konsultant z tego co mu wyskoczyło w systemie).

Offline geralt5

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #466 dnia: 17 Kwietnia 2026, 21:50:33 »
topoll - Stało się. Jestem od ponad tygodnia posiadaczem pompy wspomagania od NTY. Zobaczymy co to maleństwo potrafi. It's on!  :grin:

A tak na poważnie - nie miałem za bardzo innej opcji i potrzebowałem coś na już wsadzić. O dziwo pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne. Pasowała bez problemu i żadnego skręcania paska czy metalicznego podźwięku podczas pracy (nie to co droższe Meyle). Jedynie czas pokaże ile to wytrzyma. Jak znajdę coś lepszego w między czasie to może nabędę choćby na zapas, ale póki co to mam dość pozytywne wrażenia z tej pompy.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #467 dnia: 18 Kwietnia 2026, 23:01:02 »
Fakt, lepszy rydz niż nic.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline geralt5

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #468 dnia: 19 Kwietnia 2026, 11:54:25 »
Natomiast gorzej na dzień dobry wypadła maglownica od Laubera (bo niestety i do tego przyszło). Pierwsza zaraz po założeniu do reklamacji - przy ustawianiu zbieżności cieknie. Druga już ok, no ale tutaj również zobaczymy ile to wytrzyma, bo po takim pierwszym wrażeniu to trochę obawa zostaje. Tylko tu miałem jeszcze wybór między Lauberem a NTY (różnica w cenie ponad dwukrotna) i pomimo tej pierwotnej wtopy zdecydowałem się na pierwszą opcję. Zobaczymy jak będzie. Oby wytrzymało to trochę.

Offline geralt5

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #469 dnia: 05 Sierpnia 2026, 16:00:26 »
Mały update cenowy odnośnie moich poprzednich postów:

- pompa wspomagania Meyle 450 zł

- pompa wspomagania NTY 260 zł

- maglownica Lauber ok. 1300-1400 zł (w zależności od sklepu)

- maglownica NTY (ok. 600 zł)

- końcówki drążków Lemfordera (prawy i lewy) po 50 zł/szt.

- pasek PK pompy wspomagania  Contitech ok. 20 zł

- przegub wału kolumny kierowniczej Metalcaucho ok. 100 zł (w podobnej cenie Febest, Yamato - jeśli dostępne to ok. 130-160 zł)

- przegub wału kolumny kierownicej NTY ok 60-70 zł

- pojedyncze krzyżaki do przegubu (Lobro, Febest etc.) ok.25-30 zł/szt.

Podane ceny z kwietnia 2026 r. Źródło - sklepy internetowe (w stacjonarnych nie sprawdzałem).

PS. Przez moment była dostępna pompa wspomagania Spidan w zawrotnej cenie ok. 1600 zł, ale po jakimś czasie zniknęła, więc tak tylko wspominam.

Offline geralt5

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #470 dnia: 14 Sierpnia 2026, 13:01:59 »
Szukając winowajcy problemów ze spadającymi dość randomowo obrotami silnika szykowałem się do serwisu przepustnicy. Koniec końców okazało się, że problem jest gdzie indziej, natomiast gdyby kogoś interesowało ile w sierpniu 2026 r. kosztują czujniki to proszę bardzo:

- czujnik położenia przepustnicy 20-100 zł, gdzie 20-40 zł to marki typu Abakus lub ERA, natomiast 80-100 zł EPS lub Bosch

- czujnik temp. powietrza dolotowego 10-12 zł Era, Blue Print etc, 40-50 zł EPS, Facet etc. i 80+ zł Hella (czy to marka warta takiej kwoty na tle konkurencji ?)

- silnik krokowy, nowy wraz z uszczelką do Cariny E 1.6 benz. 199 zł

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #471 dnia: 14 Sierpnia 2026, 14:32:41 »
Ostatnio zaoszczędziłem jakieś 200 zł na tarczach i klockach kupionych w internecie w porównaniu do części zaproponowanych przez mechanika, który zaopatruje się w Intercars. Części oczywiście tej samej marki. W necie cena 350 zł za tarcze i klocki Bosch (tylna oś).

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #472 dnia: 14 Sierpnia 2026, 14:43:19 »
Ostatnio zaoszczędziłem jakieś 200 zł na tarczach i klockach kupionych w internecie w porównaniu do części zaproponowanych przez mechanika, który zaopatruje się w Intercars. Części oczywiście tej samej marki. W necie cena 350 zł za tarcze i klocki Bosch (tylna oś).
Wszystko zależy od rabatów bo akurat ten warsztat mógł mieć nieatrakcyjne ceny w ic dlatego sporo taniej wyszło z alledrogo. Trzeba jednak pamiętać iż taniej może się zrobić drożej bo w razie reklamacji robota liczy się podwójnie a ścieżka zdrowia zwana reklamacją do łatwych nie będzie należeć.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #473 dnia: 14 Sierpnia 2026, 14:53:28 »
Tak, mechanik powiedział mi otwarcie, że więcej zapłacę za robotę i to jest dla mnie uczciwe. Wolę dopłacić mechanikowi za robotę niż płacić marżę IC.

Offline geralt5

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #474 dnia: 14 Sierpnia 2026, 15:25:58 »
Ja pa przykład ceny które podaję tutaj (jak wcześniej zaznaczyłem w którymś wpisie) - biorę z netu. Znam już trochę swój samochód, większość napraw i wymian podzespołów (na ile to możliwe) planuję z wyprzedzeniem i szukam dobrych jakościowo części w rozsądnej cenie, bo to jest moja definicja rozsądnego oszczędzania. Nie chodzi o to, aby kupić najtańszy zamiennik w normalnej cenie, tylko dobrą część premium w najniższej możliwej cenie (mam tu na myśli jakiś podstawowe elementy eksploatacyjne typu olej, filtry, klocki, tarcze, świece etc.). I do tej pory mi się to sprawdzało w praktyce, bo nigdy nie miałem z tymi częściami problemów po zamontowaniu, a sporo pieniędzy jednak zostaje w portfelu + wiesz, że jeździsz na dobrych (lub czasem nawet premium) podzespołach.

Ale z drugiej strony jak ktoś się nie zna, ale chce mieć tzw. "święty spokój" to ścieżka przez warsztat również jest ok. Nie zawsze też przecież marże muszą być jakieś ogromne. I tak dla przykładu jak robiłem maglownicę w kwietniu, to nowa pompa, końcówki drążków, przegub z krzyżakiem były moje, natomiast maglownica + płyn wspomagania - po stronie warsztatu. I jak się okazało, był to bardzo dobry wybór przy takiej dość poważnej części, bo maglownica którą otrzymał warsztat ciekła i poszła od razu do reklamacji, i trzeba było zamówić drugą, a cenowo jak porównywaliśmy wychodziło na to samo czy ja, czy oni by to zamówili.

Z kolei jak robiłem rozrząd w zeszłym roku (Conti) i jak porównywaliśmy ceny "moje z neta", a hurtowe warsztatu, to sam właściciel powiedział, aby jednak kupić zestaw samemu (tak duża różnica w cenie wyszła). Tak więc wiele zależy moim zdaniem też od konkretnej sytuacji/naprawy, bo tu nie ma reguły.

A już zupełnie inaczej wygląda sytuacja kiedy np. tak jak ja naprawiasz 30-to letnie auto i niektóre części (np. w zeszłym roku popsuł mi się zamek w drzwiach) możesz już kupić tylko jako używki i w dodatku musisz je jeszcze znaleźć (patrz - moje posty odnośnie MAP-sensora). :)

Offline geralt5

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #475 dnia: 02 Września 2026, 21:21:01 »
Przepustnica do 4a-fe 1.6 benz. (używka):

- Aisin (z czujnikiem Denso 4-pin) od 120 zł

- Pierburg (z czujnikiem Boscha 3-pin) od 350 zł

Ceny na koniec sierpnia 2026 roku, najtańsze (kompletne - z czujnikiem i silnikiem krokowym) egzemplarze, ale mogą kosztować znacznie więcej. Części używane i słaba dostępność w PL, ale można brać z zagranicy (choć dostawa może podnieść końcowy koszt).

Offline geralt5

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #476 dnia: 09 Września 2026, 20:41:07 »
Pora na aparat zapłonowy, a więc:

- świece zapłonowe Denso 8 zł/szt

- cewka zapłonowa Boscha (kompletna z mocowaniem do ściany grodziowej) 275 zł

- przewody WN (zapłonowe) NGK 220 zł komplet (4 na fajki + 5-ty na cewkę - są jeszcze komplety 4 przewodów na same fajki za ok. 150-180 zł)

- kopułka aparatu zapłonowego EPS 40 zł

- palec rozdzielacza EPS 20 zł (widziałem również ori Boscha za bodajże 77 zł)

Ceny internetowe z lipca 2026 roku.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl