Witam Wszystkich szczęśliwych posiadaczy RAV4 V.
Zamówiłem Ravkę i oczekuję na wersję EXE 4x4 na kołach 19". Zastanawiam się nad dokupieniem zimówek - miałem na widoku 18" ze względu na lepszy komfort tłumienia nierówności. Z tego co na forum wyczytałem to ta wersja posiada homologację tylko na 19.- Czy to prawda?
Kolejne związane z tym pytanie to o łańcuchy - czy do 19 można je stosować? A jeżeli nie to wynika to z instrukcji samochodu czy łańcuchów ?
Nie wydaje mi się, żeby homologacja była tylko na 19", skoro w salonie mogą Ci sprzedać dodatkowy zestaw 18" za zimówkach i Ci go założyć przed wydaniem auta. Co do łańcuchów, w instrukcji jest napisane, że nie można założyć na 19", tylko na 18". Nie wiem do końca z czego to się bierze, w instrukcji nie jest już napisane. Z doświadczenia, wiem że z dużymi kołami jest czasem za mało miejsca między kołem a amortyzatorem czy tam innym elementem zawieszenia, i łańcuch ocierałby się wtedy o ten element. Być może w przypadku 19", profil opony jest taki, że właśnie tego miejsca jest za mało, a z 18" jeszcze jest wystarczająco.
A tak poza tym, czy ktoś wie jak to jest z tą homologacją? W MY20, nie dawali dojazdówki (tylko zestaw naprawczy) kiedy sie brało Skyview, już w MY21 nie dają jej w ogóle kiedy felgi są 19". To wszystko przypuszczalnie z powodu homologacji. Tak jakby producent homologował jakiś tam jeden wariant (np. Comfort) a potem dostosowywał wyposażenie w pozostałych wariantach tak aby się zmieścić w widełkach wyznaczonych przez tę jedną homologację (w przypadku dojazdówki pewnie chodzi o masę).