Autor Wątek: RAV4 2019 - dodatkowe felgi  (Przeczytany 194049 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: RAV4 2019 - dodatkowe felgi
« Odpowiedź #690 dnia: 16 Stycznia 2024, 20:47:50 »
Trafiłem na akcji promocyjnej w Portugalii.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
« Odpowiedź #691 dnia: 16 Stycznia 2024, 20:53:08 »
To chyba dobry zakup, tym bardziej, że u nas jak mówiłeś prawie nie osiągalne. Zmieniasz koła, opony czy masz całoroczne ?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #692 dnia: 16 Stycznia 2024, 20:53:51 »
Całoroczne. Od lat na takich jeżdżę.

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #693 dnia: 16 Stycznia 2024, 21:14:57 »
Doradzano mi żebym też tak zrobił, ale koniec końców mam dwa komplety. Żałuje tylko , że nie takie jak Twoje zamiast Ronali na lato.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #694 dnia: 16 Stycznia 2024, 21:18:47 »
Zależy ile i gdzie jeździsz.
Ja rzadko bywam w górach a niemal nigdy zimą. W centralnej Polsce rzadko jest bardzo śnieżna zima, choć wczoraj dosypało troszeczkę ;)

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #695 dnia: 16 Stycznia 2024, 21:50:41 »
Ja nie  jeżdżę  w góry, a ta zima od listopada pokazuje pazurki. Poza tym  drogi wokół miasta pozostawiają trochę  do życzenia. Komfort jazdy i samopoczucia
trochę lepszy. Zresztą są opony całoroczne bdb. które w zimę  też sobie  dobrze radzą.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #696 dnia: 16 Stycznia 2024, 21:53:48 »
Opony zawsze kupuję z górnej półki. Do mojego użytku całoroczne są najlepszym wyborem. Tak uważam.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #697 dnia: 16 Stycznia 2024, 22:03:12 »
@Matrix 22 - Nie żałuj, zrobiłeś wszystko jak należy. Masz dwa dedykowane komplety, ciesz się jazdą  :)
Jak kolega "wypadł" z zakrętu, powiedział "może na zimowych bym dał radę". Jak Ciebie nie daj Boże, wyrzuci..."zrobiłem wszystko by tego uniknąć". Rozumu zaś nic nie zastąpi, co dziś widziałem na własne oczy. Zakręt 90° -posypało dzis u nas mocno - Golf V i "mistrz kierownicy" za kółkiem. Jakby nie wysoki odbojnik, pływał by w Odrze.  Nie wiem jakie opony na jakich felgach, ale te mózgowe, mało "pokręcone".
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2024, 22:05:22 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline siano111

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 EXE AWDi
« Odpowiedź #698 dnia: 06 Marca 2024, 20:45:48 »
Witam, czy pojawił się jakiś nowy sposób dopisania drugiego kompletu czujników TPMS samodzielnie, albo jakiś kabelek. W serwisie na jesień mi wpisali koła zimowe na miejsce letnich zamiast dodać drugi komplet, takie orły  :grin:
Nie chce mi się do nich znowu jechać, sam bym sobie to ogarnął tylko jak na razie kabelkiem z Ali nie idzie.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #699 dnia: 06 Marca 2024, 22:38:02 »
Mi zrobili dokładnie to samo. Auto odbierałem w styczniu (2022) na zimowym komplecie kół. Na wiosnę przełożyłem koła i nie dało sie przełączyć na komplet letni. Pojechałem do ASO i poprawili. No ale ja mam ASO po drodze do pracy więc nie był to kłopot. Na jesień się zastanawiałem czy tym razem udało się im nie nadpisać kompletu zimowego ale wszystko jest już ok i przełączaja się bez problemu.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Online westsajd

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: .
« Odpowiedź #700 dnia: 11 Marca 2024, 18:16:39 »
Czy to prawda, że wersja gr sport jest homologowana tylko z jednym rozmiarem kół tj. 235/55R19?

Offline topoll

• Toyot Spamer
RAV4 2019 - dodatkowe felgi
« Odpowiedź #701 dnia: 11 Marca 2024, 18:24:28 »
Tak, każda wersja jest homologowaną z jednym rozmiarem kół. Ale dojazdówka ma inny rozmiar niż ten na homologacji. Z tym, że w warunkach polskich nie ma to specjalnego znaczenia dla użytkownika/właściciela.
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2024, 18:28:06 wysłana przez topoll »

Offline FilipPast

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #702 dnia: 22 Marca 2024, 13:06:37 »
Ciekawym problemem jest kwestia łańcuchów śniegowych w wersjach z kołami 235/55R19. Według instrukcji obsługi na koła w tym rozmiarze nie można zakładać łańcuchów śniegowych. Wyjeżdżamy często w Alpy na narty, gdzie we Włoszech i Austrii są odcinki z dużym nachyleniem, wysoko w górach, gdzie mamy nakaz jazdy w łańcuchach kiedy jest biało. I faktycznie w niektórych miejscach bez łańcuchów ląduje się w rowie. Zadałem to pytanie mailowo do TCE i dostałem odpowiedź ze faktycznie nie można na ten rozmiar kół zakładać łańcuchów i oni rekomendują jazdę w oponach zimowych. Dopiero czekam na odbiór auta i powiem Wam, że ta sprawa całkowicie dyskwalifikuje mi to auto i chyba będę musiał z niego zrezygnować. Macie może jakieś nowe ścieżki uzyskania zaświadczenia o dopuszczalności kół 18" w RAV4 i naklejki na słupek? Wałkuję temat mailowo z TCE, przedstawiłem im argumenty kolegi @krzysp3 jednak rozmowa jest jak z botem i za każdym razem uzyskuję tą samą odpowiedz:
Cytuj (zaznaczone)
Zgodnie z informacją przekazaną przez producenta oraz uwzględnioną w instrukcji obsługi modelu RAV4 zastosowanie łańcuchów w wersjach wyposażanych w opony o rozmiarze 235/55R19 nie jest możliwe. W przypadku tych wersji wyposażenia producent zaleca stosowanie opon zimowych.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #703 dnia: 22 Marca 2024, 13:28:57 »
Witamy serdecznie na forum.

Troche juz o tym było. Nawet w tym wątku.

Jesli chodzi o łańcuchy to musisz znaleźć takie z małym okiem - 9mm. Ja mm 225/55/19 i tez w/g instrukcji nie mogę łańcuchów zakladać ale własnie na alpy je kupiłem i wożę w bagazniku. Nie miałem jeszcze potrzeby ich zakladania. W poprzednich autach FWD owszem. W Rav4 jeszcze mi sie nie zdarzyło ale faktycznie nie trafiłem od tego czasu warunkow w ktorych nawet w FWD by trzeba było wspomagać łańcuchami. Jeśli bierzesz AWD to ten napęd naprawde daje radę. Jeżdżę od jakiś 30 lat w Alpy i raz mnie się przy bramkach na wjazd do jakiegos lodowca spytali czy mam łańcuchy. Miałem ale w bagazniku. Fiatem UNO wyjechalem bez problemu na oponach. Ale może sa miejsca gdzie każą zakładać. Mi się nie zdarzyło.

Co do naklejek to poszukaj. Na pewno ktoś to tutaj opisywał i dostał takie. IMHO to bez sensu. Jak zalożysz 225/60/18 to nikt sie nie czepi ale to moje zdanie. Patrz się tylko na offset felg bo tu jest np. róznica pomiedzy fabrycznymi 225/55/19 a 225/60/18. 19" są o parę milimetrów głębiej i stąd pewnie panikują w instrukcji z łańcuchami.

Jak weżmiesz łańcuchy 9mm i napniesz dokladnie to nic sie nie stanie. Jest tam na tyle miejsca 

« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2024, 13:32:11 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline FilipPast

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #704 dnia: 26 Marca 2024, 01:31:53 »
Problem kolizji pewnie występuje przy maksymalnym skręcie kół, więc tak jak piszesz drobny łańcuch 9mm pewnie załatwi temat. Trzeba tylko pamiętać, aby nie kręcić kierownicą do oporów.
Prześledziłem już ten wątek jak i te z działu Aurisa, Corolli i Highlandera. Ale dalej bardzo mnie ciekawi to czy można sprzedać auto, do którego nie założymy łańcuchów. Drążąc temat doszedłem do Rozporządzenia Komisji UE 2021/535, które w:
Cytuj (zaznaczone)
Załączniku V Części 2 w punkcie 1.2 definiuje:
"urządzenie umożliwiające jazdę na śniegu" oznacza łańcuch śniegowy lub inne równoważne urządzenie zapewniające przyczepność na śniegu, które może być zamontowane na zespole opona/koło pojazdu i które samo nie jest oponą śniegową, oponą zimową, oponą wielosezonową ani jakąkolwiek inną oponą.
Oraz dalej w punkcie 2.3.2 mówi:
W przypadku pojazdów, w których napędzane są wszystkie koła, łącznie z pojazdami, w których osie napędzane mogą być odłączane ręcznie albo automatycznie, producent musi zaświadczyć, że pojazd został tak zaprojektowany, aby można było zastosować przynajmniej jeden typ urządzenia umożliwiającego jazdę na śniegu na co najmniej jednym z zespołów opona/koło homologowanych dla przynajmniej jednej osi napędzanej tego typu pojazdu, która nie może być odłączana. Urządzenie umożliwiające jazdę na śniegu i zespoły opona/koło właściwe dla typu pojazdu muszą zostać określone przez producenta w pkt 6.6.4 dokumentu informacyjnego.

Trudno się przekopać przez to rozporządzenie, ale z tego co przejrzałem to ten załącznik dotyczy też kategori M - czyli samochodów osobowych. Czekam na odpowiedź z TCE. Jeżeli po raz kolejny wkleją to samo, to chyba rozmawiam z botem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl