Autor Wątek: RAV4 2019 - dodatkowe felgi  (Przeczytany 194038 razy)

Offline antyrama

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 2019 - dodatkowe felgi
« Odpowiedź #60 dnia: 13 Listopada 2019, 14:13:15 »
A co gdyby zignorować te czujniki? Rozumiem, że będzie się świeciła kontrolka, ale samochód chyba będzie jeździł?
Jak rozumiem chcesz zlozyc drugi komplet kol.....to nie kombinowac i czujniki kupic....najtansza alternatywa to klon istniejacych czujnikow na nwe "programowalne" - koszt okolo 400 PLN

Dlaczego? Dotąd kilkadziesiąt lat jeździłem bez czujników i jakoś żyję. Czy jest flak- to widać i czuć w czasie jazdy. Nie trzeba do tego czujników.
Poza tym co z trudnymi sytuacjami gdy wypada spuścić powietrze, by złapać przyczepność? Czujniki naskarżą elektronice, wyskoczą błędy, a ASO pogrozi mi paluszkiem?

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 13 Listopada 2019, 14:27:19 »
Dlaczego? Dotąd kilkadziesiąt lat jeździłem bez czujników i jakoś żyję. Czy jest flak- to widać i czuć w czasie jazdy. Nie trzeba do tego czujników.
Poza tym co z trudnymi sytuacjami gdy wypada spuścić powietrze, by złapać przyczepność? Czujniki naskarżą elektronice, wyskoczą błędy, a ASO pogrozi mi paluszkiem?

Kiedyś też jeździło się bez pasów bezpieczeństwa, poduszek powietrznych, fotelików dziecięcych, .... Kiedyś to i prądu w domach nie było. To znaczy że korzystanie z nowych rozwiązań jest niepotrzebne? Tym bardziej, że czujniki ciśnienia to obowiązek w nowych autach.

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: 13 Listopada 2019, 14:46:19 »

Z życia wzięte - kilka dni przez długą trasą na wakacje do Włoch zapaliła mi się kontrolka od ciśnienia w oponach. Z zewnątrz nic nie było widać - żadnego flaka, nic nie czułem w czasie jazdy. Mało tego - podejrzewałem wizualnie zupełnie inną oponę. Ciśnienie spadło do około 1,8. Okazało się , że siedział długi wkręt w oponie. Ucieszyłem się wtedy, że mam te czujniki. Walczyć z oponą w trasie z załadowanym po sufit autem ( akurat Auris TS) w nocy, z dwójką dzieci kiedy można to spokojnie naprawić w domu...
Zgadzam się, że są za drogie. No ale ja wkalkulowałem dwa komplety felg kiedy kupowałem auto.
Pzdr.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 13 Listopada 2019, 18:19:29 »
i to jest wlasnie podejscie - podjedzesz takim samochodem pod niemiecki TÜV to samochod przegladu nie przejdzie....a w Polsce mozna wyciac DPF, "symulatorem" oszukac centralke Airbag ze poduszki sprawne etc.... i co jezdzi po drodze ... to widac...
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #64 dnia: 13 Listopada 2019, 21:37:22 »
Dlaczego?  Czujniki naskarżą elektronice, wyskoczą błędy, a ASO pogrozi mi paluszkiem?
To, że tak myślisz to twoja sprawa, ale gdy chcesz się poruszać po drodze publicznej niesprawnym autem, to już jest problem, bo zagrażasz innym użytkownikom.
ASO może i się tylko spyta, a może spróbuje szybciej zakończyć okres gwarancji, ubezpieczalnia za to ma większe pole manewru w razie wypadku.

Wygaśnięcie gwarancji może nastąpić także z przyczyn leżących po naszej stronie. Zepsucie elementu, które nastąpi z naszej winy (błędna eksploatacja) nie będzie objęta gwarancją. Za błędną eksploatację mogą (i prawdopodobnie będą) uznane wszystkie działania nie odpowiadające zaleceniom producenta dla danego modelu samochodu (np. w zakresie częstotliwości przeglądów, wymiany oleju itp.) zawarte np. w instrukcji obsługi, czy samych warunkach gwarancji.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 13 Listopada 2019, 22:20:28 »
Mysle ze takie posty jak:
powinny byc przez administratora kasowane bo niepotrzebnie zasmiecaja forum. Wystarczy rzucic jakas glupote i wielu zaczyna na to odpowiadac - a na glupote nie ma rady....jak ktos pisze tak jak wyzej to wyglada ze ma "zlew" na wszystko i wszystkich.......
Pozdrawiam

Offline MS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: 13 Listopada 2019, 23:15:30 »
A propos czujników ciśnienia, to uważajcie z zakupem!
Ja kupiłem na Felgeo czujniki, teoretycznie do RAV4 2019. Okazało się jednak, że pracowały one na częstotliwości 315 MHz (amerykańskie). Oczywiście bez problemu przyjęli zwrot, ale trochę czasu przez to straciłem.
Do europejskiej wersji Toyoty muszą pracować w paśmie 433 MHz.

Offline antyrama

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 14 Listopada 2019, 00:00:47 »
Niesamowitych rzeczy wam nawkładali w główki w ASO. Czujniki oszukujemy, bo Januszymy po taniości, ale zwykłe, proste ich zignorowanie jest już złe. Brutalnie złe.

Macie świadomość, że ostatnio u Niemca wyłączyłem automatyczne światła? Jechał długimi po przeciwnym pasie autostrady, bo nie czaił, że w TIR-ach górne światła pozycyjne to też światła. I się wcurwiali kierowcy ciężarówek, że im jadę długimi. Jakieś pytania w temacie bezpieczeństwa, systemologii, nieomylnoiści?

Offline pafcio01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: 18 Listopada 2019, 13:33:09 »
W temacie kół gdyby ktoś potrzebował opon zimowych to mam do sprzedania Nokian WR SUV 4 225/60 R18 104 H XL.
Niedługo umieszczę ogłoszenie w dziale sprzedam.

Offline antyrama

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 22 Listopada 2019, 19:23:05 »
Procedura kompletowania kół zimowych zakończona.
Opony Falken Eurowinter HS01 SUV 225/65 R17 106 H
DEZENT TD dark 7,00x17 5x114.30 40,00
Montaż kół z czujnikami i ich sklonowanie.

Razem ok. 4300 zł

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 23 Listopada 2019, 16:44:21 »
Procedura kompletowania kół zimowych zakończona.

cz potrzebne byly do felg pierscienie centrujace i sruby "stozkowe" ? Czy tez otwor centralny ma 60.1 i montaz na sruby fabryczne ?

Montaż kół z czujnikami i ich sklonowanie.

no i jenak z czujnikami czyli tak jak powinno byc  :-) -  a wydawalo sie ze wczesniejszych Twoich wpisow ze bardzo powatpiewasz w ich zasadnosc i sens.... Ja tez juz za chwile bede mial "butki zimowe" to pokaze  :-)
Felgi tego samego producenta co Twoje tylko model TA
« Ostatnia zmiana: 23 Listopada 2019, 16:50:10 wysłana przez strzmiele »
Pozdrawiam

Offline antyrama

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 23 Listopada 2019, 22:14:03 »
Dostał pierścienie dystansujące i jakieś inne śruby, które przyszły z felami. Ogarnęli to na portalu oponeo.pl Na czujniki ciśnienia naciągnęli mnie w serwisie inmoto ( zamienniki) i uległem. Słaby jednak jestem psychicznie ;) Przy czym zakładałem koła w sobotę, a w poniedziałek miały być klonowane. Bo nie mieli na stanie pracownika od tych rzeczy. Wyniknęły jednak tzw. ważne sprawy rodzinne i klonowanie się przełożyło w czasie. Zrobiłem jakieś 2600 km ( Polska- UK i z powrotem). Auto jeździło, a kontrolka ciśnienia świeciła blado. Nie drażniła. Można zakładać, można nie zakładać. Co kto woli. Dla mnie to trochę słabe, jak czujnik się odzywa po godzinie, że coś nie halo z ciśnieniem.
« Ostatnia zmiana: 23 Listopada 2019, 22:17:38 wysłana przez antyrama »

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 06 Grudnia 2019, 18:08:45 »
No i wreszcie zalozylem. Opony, felgi i czujniki opisalem tu. Wszystko (w tym czujniki) dziala jak nalezy  :cheesy:

Pozdrawiam

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #73 dnia: 08 Grudnia 2019, 23:28:13 »
No i wreszcie zalozylem. Opony, felgi i czujniki opisalem tu. Wszystko (w tym czujniki) dziala jak nalezy  :cheesy:

Możesz wrzucić wiecej fotek? Też myśle o tym modelu felg.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 23 Grudnia 2019, 09:31:46 »
Możesz wrzucić wiecej fotek? Też myśle o tym modelu felg.

Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl