Autor Wątek: RAV4 2019 - dodatkowe felgi  (Przeczytany 194226 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Walrus

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 2019 - dodatkowe felgi
« Odpowiedź #105 dnia: 20 Lipca 2020, 18:04:42 »
Hej wkrótce odbieram auto u dealera i wynegocjowałem sobie przełożenie opon na swoje felgi (chcę kupić czarne).
Czy ktoś wie jaki jest fabryczny rozmiar otworu centralnego czy centrującego (CH) - za cholerę nie mogę nigdzie znaleźć tej informacji?

Za Intercars
Średnica otworu centralnego wyrażona jest w milimetrach i zapisana na feldze przy oznaczeniu przy symbolu CH. Przy doborze felg należy pamiętać, aby średnica tzw. ?czopa? piasty w naszym samochodzie nie była większa od średnicy otworu centralnego felgi.

Czy felgę mocuje się na śruby czy nakrętki?
W związku z tym czy piasta ma szpilki na nakrętki czy otwory gwintowane na śruby?

Tak tak wiem pierścienie centrujące, oponeo itd. ale jak można dobrać felgę to po cholerę kombinować z pierścieniami i sterczeć w serwisie podczas wymiany i pilnować pierścieni żeby się nie zapodziały albo jakiś magik ich nie zniszczył.
To ważny element bezpieczeństwa i nie chciałbym tutaj żadnej prowizorki dlatego byłbym zobowiązany gdyby komuś chciało się to sprawdzić jeżeli ma gdzieś oryginalną felgę w zapasie bo nie wydaje mi się żeby to oznaczenie było normalnie widoczne.

Resztę wymiarów już ma pod 18"
Średnica felgi: 18 cali
Rozstaw śrub: 5x114.3
Odsadzenie ET: 35
Szerokość felgi (6,0?8,5) ? zalecane 7,5 (ale tutaj co tabelka to inne dane)

Z góry dzięki

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #106 dnia: 20 Lipca 2020, 19:47:33 »
Oryginalne felgi to:

7x18 ET35
5x114.3
60.1
Wtedy nie potrzeba zadnych pierscieni centrujacych...Felgi przykrecane nakretkami
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #107 dnia: 20 Lipca 2020, 21:32:48 »
Szerokość felgi dobierasz w zależności od szerokości opony. Do 225 możesz mieć i 7 i 7,5", obie szerokości są podawane jako zalecane.
Co do otworu centrującego, jeżeli kupisz felgi uniwersalne, to raczej nie uda Ci się z wymaganym rozmiarem otworu centrujacego. Zazwyczaj jest tam standardowo otwór o większej średnicy i pod konkretny samochód wstawiany pierścień.
Druga sprawa felg uniwersalnych, prawdopodobnie będą miały otwory pod stożki, oryginalnie Toyota ma płaskie, będziesz musiał zaopatrzyc się w dodatkowy zestaw nakrętek.

Offline Walrus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: 21 Lipca 2020, 09:38:45 »
@Strzmiele
@wściekła mysz

Dzięki  :beer: wszystko jasne - bez Waszych wskazówek na pewno trwałoby to wszystko ze 2 tyg. dłużej i wyszło byle jak.

Co forum to forum a nie jakiś dealer w końcu skąd oni mają wiedzieć co mają w ofercie - oni tylko wiedza ile jest w cenniku napisane.
Dzięki jeszcze raz.

Offline Qrzysiek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #109 dnia: 21 Lipca 2020, 14:01:44 »
Mój 1 wpis więc witam wszystkich. Ja odebrałem swoją Rav4 jakieś 3 tyg temu. Przy zakupie wynegocjowałem czarne felgi Ronal R62 jet black w takiej cenie, że na znanym oponiarskim portalu zapłaciłbym tylko 150 zł mniej. Oszczędziło mi to martwienie się o rozmiar, zamawiania i wożenia felg do serwisu. Opony i czujniki przerzucili z oryginalnych kół za free. Teraz tylko muszę sprzedać oryginalne.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #110 dnia: 21 Lipca 2020, 15:21:37 »
Mój 1 wpis więc witam wszystkich. Ja odebrałem swoją Rav4 jakieś 3 tyg temu. Przy zakupie wynegocjowałem czarne felgi Ronal R62 jet black w takiej cenie, że na znanym oponiarskim portalu zapłaciłbym tylko 150 zł mniej. Oszczędziło mi to martwienie się o rozmiar, zamawiania i wożenia felg do serwisu. Opony i czujniki przerzucili z oryginalnych kół za free. Teraz tylko muszę sprzedać oryginalne.

A nie zostawiasz na zmianę na zimę?

Offline Qrzysiek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #111 dnia: 21 Lipca 2020, 17:37:52 »

A nie zostawiasz na zmianę na zimę?

Myślałem o tym też. Wystawię i jak się nie sprzedadzą to będą na zimę a jak tak to dokupię pewnie czarne, żeby w zimę auto było tak samo ładne jak w lato.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #112 dnia: 21 Lipca 2020, 19:25:01 »
Taniej (i pewnie pewniej od strony jakości) będzie prysnąć je teraz na czarno, okuć w opony i czekać na śnieg. I będziesz miał zimowy komplet nakrętek :)

Offline Walrus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #113 dnia: 21 Lipca 2020, 21:25:24 »
Taniej (i pewnie pewniej od strony jakości) będzie prysnąć je teraz na czarno, okuć w opony i czekać na śnieg. I będziesz miał zimowy komplet nakrętek :)

Tak właśnie chcę zrobić ze swoimi oryginałami. Te standardowe w comforcie są tak paskudne moim zdaniem że szpecą całe auto - ale o gustach się nie dyskutuje więc jak komuś się podobają to jeździ i się cieszy.

Offline benekr103

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #114 dnia: 22 Lipca 2020, 07:46:34 »
Te standardowe w comforcie są tak paskudne moim zdaniem że szpecą całe auto - ale o gustach się nie dyskutuje więc jak komuś się podobają to jeździ i się cieszy.

Masz rację. Dlatego zostawiłem je na zimę plus nowe oponki Goodyear Ultra Grip Performance Gen-1 235/55R18. A na lato dokupiłem używki po odnowieniu od Lexusa plus sklonowane czarne czujniki, a oponki Pirelli z zakupionym autkiem.

RAV" border="0

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #115 dnia: 22 Lipca 2020, 09:58:29 »
Nie wiem czy zauważyłeś, ale ktoś Ci paskudnie przednią tablicę rejestracyjną załatwił. Jakimś sprayem albo czymś takim. To w Augustowie takie gagatki? Może nie powinieneś parkować na dwóch miejscach jednocześnie  :-P
Ale jakie Pirellki?  :o Fabrycznie masz Dunlopy albo Bridgestony. W Stanach widziałem, ze dają Micheliny, ale Pirellek jeszcze nie przyuważyłem nigdzie

Offline Walrus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #116 dnia: 22 Lipca 2020, 13:16:28 »
A czy ktoś może skusił się na czarne 18" z wyposażenia dodatkowego z katalogu RAVki
Ktoś ma albo wie czy to połysk czy mat?

18" felgi aluminiowe czarne
(5 podwójnych szprych)
Wyposażenie dodatkowe

I faktycznie jest jak nadmienił wściekła mysz wśród felg dostępnych na rynku praktycznie nie ma takich z CH 60,1 a już czarny połysk to w ogóle. Zostają albo te oryginały albo pierścienie.
Oczywiście mój dealer takie tematy ma w głębokim poważaniu więc zanim się odezwie to ja już coś wybiorę ale płacić i prosić to trochę za dużo więc będzie jak będzie a tak by chłop jeszcze wcisnął mi TPMSy i zakodowanie ale jak nie to nie pójdę w internety i do warsztau za rogiem oni się tam nie obrażą że przyjechałem i coś chcę.
« Ostatnia zmiana: 22 Lipca 2020, 14:06:49 wysłana przez Walrus »

Offline Walrus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #117 dnia: 22 Lipca 2020, 13:58:42 »
A jeżeli chodzi o czujniki czy jest jakiś problem przy profilu 225/60R18 bo mi coś bredzili w salonie że nie wszystkie się mieszczą.
13,5cm to kawał miejsca jest oponie, nieprawdaż?

Czy jeżeli się zmarmendoli zaworek to można go wymienić czy to jakoś zintegrowane jest czy inna technika rakietowa?
Pytam bo nigdy nie jeździłem na czujnikach a chciałbym czarne zaworki a to znowu ogranicza pole wyboru.
« Ostatnia zmiana: 22 Lipca 2020, 14:13:13 wysłana przez Walrus »

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #118 dnia: 23 Lipca 2020, 08:28:09 »
A jeżeli chodzi o czujniki czy jest jakiś problem przy profilu 225/60R18 bo mi coś bredzili w salonie że nie wszystkie się mieszczą.
13,5cm to kawał miejsca jest oponie, nieprawdaż?
Na zimę zamierzam kupić NOKIANY w takim rozmiarze i mówisz, że są problemy z czujnikami? Przecież Toyota ma w swoim sklepie dokładnie taki romziar i oferuje komplet opona+czujniki+felga  :o

Offline Walrus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #119 dnia: 23 Lipca 2020, 23:42:30 »
Pewnie brednie sprzedawcy żeby kupić u niego bo on ma dobre (drogie) a reszta świata to nigdy nie wiadomo - bzdura.
Problem to może jest jak ktoś na feldze 21 zakłada naleśnika ale nie przy profilu opony 13,5cm.

Czy ktoś zakładał standardowe opony 225 na feldze 8" bo takie bym sobie sprawił.
Minus tej historii jest taki że opona będzie niewiele wystawać z felgi i przy spotkaniu z krawężnikiem większa szansa na obcierki.

To nikt nie kupował czarnych 18" szprychowych z katalogu (nie mylić z czarnymi z selection)?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl