Autor Wątek: RAV4 2019 - dodatkowe felgi  (Przeczytany 194085 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline peter08

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 2019 - dodatkowe felgi
« Odpowiedź #225 dnia: 18 Listopada 2020, 11:14:38 »
Szukam jakis fajnych felg na zimowki Nokiana,do wersji Selection ,wiec chcialem zeby felgi mialy czarny połysk i powiem że dużego wyboru nie ma.

https://allegro.pl/oferta/1255-b-felgi-18-5x114-3-toyota-rav4-avensis-chr-9862081937

czy ta felga bedzie ok,biorąc pod uwage ET45?

Ja mam Selection od 5.11 i zimowe opny mi zalozyli na te ''oryginalne letnie' co przyjechaly, a na lato wlasnie bede szukal inne ...ale wlanise wybór mały - jesli patrząc na te ''homologocayjne parametry', ale takie mam na oku :

https://allegro.pl/oferta/4x-felgi-keskin-kt17-hurricane-18-5x114-3-9725959311

https://allegro.pl/oferta/4x-anzio-split-bm-18-5x114-3-et35-felgi-aluminiowe-9581068714     --> ktos takie na grupie zakladal na zime ostatnio ..

https://allegro.pl/oferta/felgi-aluminiowe-att830g-8-0x18-114-3-5-et40-eh2-7226053393

tylko ja myśle że jednak akurat do wersji Selection nie wiem czy felgi czarne z połyskiem będą bardziej pasowały...

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #226 dnia: 18 Listopada 2020, 11:27:48 »
Szukam jakis fajnych felg na zimowki Nokiana,do wersji Selection ,wiec chcialem zeby felgi mialy czarny połysk i powiem że dużego wyboru nie ma.

https://allegro.pl/oferta/1255-b-felgi-18-5x114-3-toyota-rav4-avensis-chr-9862081937

Ja mam Selection od 5.11 i zimowe opny mi zalozyli na te ''oryginalne letnie' co przyjechaly, a na lato wlasnie bede szukal inne ...ale wlanise wybór mały - jesli patrząc na te ''homologocayjne parametry', ale takie mam na oku :

https://allegro.pl/oferta/4x-felgi-keskin-kt17-hurricane-18-5x114-3-9725959311

https://allegro.pl/oferta/4x-anzio-split-bm-18-5x114-3-et35-felgi-aluminiowe-9581068714     --> ktos takie na grupie zakladal na zime ostatnio ..

https://allegro.pl/oferta/felgi-aluminiowe-att830g-8-0x18-114-3-5-et40-eh2-7226053393

tylko ja myśle że jednak akurat do wersji Selection nie wiem czy felgi czarne z połyskiem będą bardziej pasowały...

Jasne, rozumiem Cie ;)

Ja po prostu chce ''złamać ten widok'' i iśc w mat .. bo za duzo Piano Black . M sie bardziej szprychowe podobają i takie chce na wiosne wrzucic.

Jak coś jeszcze znajdziesz, to wrzuć ... ale ja już całe Oponeo przeleciałem i popatrze przez zime jak sie ceny będa zachowywać..

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #227 dnia: 18 Listopada 2020, 11:31:14 »
@Peter08 To odrestaurowany wzór z Avensis i nie wiem czy ma dopuszczenie na RAV4
Od zewnątrz (front felgi) nowa felga będzie schowana 3.5 mm w stosunku do felgi wzorcowej.
Od wewnątrz (tył felgi) nowa felga będzie 16.5 mm bliżej elementów zawieszenia w stosunku do felgi wzorcowej.
Jeśli założysz 10mm dystanse będzie ok.

Fajny wzór i parametry

https://xfelgi.pl/37638-felgi-borbet-v-7x18-5x1143-et38-mag
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2020, 11:50:44 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline peter08

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #228 dnia: 18 Listopada 2020, 12:04:46 »
@Peter08 To odrestaurowany wzór z Avensis i nie wiem czy ma dopuszczenie na RAV4
Od zewnątrz (front felgi) nowa felga będzie schowana 3.5 mm w stosunku do felgi wzorcowej.
Od wewnątrz (tył felgi) nowa felga będzie 16.5 mm bliżej elementów zawieszenia w stosunku do felgi wzorcowej.
Jeśli założysz 10mm dystanse będzie ok.

Fajny wzór i parametry

https://xfelgi.pl/37638-felgi-borbet-v-7x18-5x1143-et38-mag

no przyznam że całkiem fajne,nie wiem jak ten antracyt będzie wyglądał na białej Selection z piano black.Szkoda że nie maja na stronie konfiguratora ze zdjęciem auta

Offline Walrus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #229 dnia: 22 Listopada 2020, 22:12:40 »
Hej, pytanko czy ktoś  próbował/zna temat klonów TPMS - czy klony z zapisanymi już numerami OEM można odwrócić z tego klonowania na stare numery czy tez nadać im jakieś nowe numery tak żeby funkcjonowały jako kolejny komplet?
Sklonowałem sobie kolejny komplet czujników na numery OEM i wszystko pięknie zapisały się same (komputer je sczytał) i wszystko gitara za 4 dyszki poszło.
Nie pomyślałem jednak o jednej rzeczy - drugi komplet opon trzymam w garażu i jak dojeżdżam i wyjeżdżam to system łapie chyba ten drugi komplet i zapala się ikona flaka - po chwili od wyjazdu gaśnie jak oddalę się od garażu - mega mnie to wk...a (znaczy się irytuje) a poza tym jak kiedyś naprawdę zejdzie powietrze to i tak to zignoruję.
Nie pomyślałem o tym w lecie a teraz to trzeba znowu 40 złotych na de-klonowanie a na wiosnę jak pójdą klony trzeba się do serwisu udać i wpisać je do systemu jako drugi komplet.
Czy to przełączanie to jakaś kombinacja jest - pojawia się coś w ustawieniach i wystarczy na ekranie zmienić czy jakoś inaczej to idzie?

A tak przy okazji, czy położenie czujnika przód/tył prawa/lewa ma znaczenie bo zakładam oryginały (jeżdżę od nowości na klonach i kupionych osobno felgach) a nie pamiętam już jak w lecie mi robili te klony.
Takie sobie sprawiłem fele na lato a na zimę pójdą oryginalne przemalowane na czarno i Micheliny 5 suv

A gdyby kogoś interesowało jak wyglądają oryginalne felgi 18 przemalowane na czarno to pod koniec tygodnia mam je odebrać z malarni - sam jestem ciekaw jak to wyjdzie - mogę wstawić fotę.

Offline siano111

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 EXE AWDi
« Odpowiedź #230 dnia: 22 Listopada 2020, 22:16:40 »
Ladne felgi na tym zdjęciu. A co to za model felg jeśli można wiedzieć ?

Wysłane z mojego SM-J600FN przy użyciu Tapatalka

Offline Walrus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #231 dnia: 22 Listopada 2020, 22:42:17 »
Ladne felgi na tym zdjęciu. A co to za model felg jeśli można wiedzieć ?

Wysłane z mojego SM-J600FN przy użyciu Tapatalka

Autec Uteca czarny połysk kupiłem je w lecie za 2,5k łącznie z kosztami wysyłki.
Na żywo wyglądają o niebo lepiej niż oryginalne w standardzie dla Comfort

Offline Walrus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #232 dnia: 22 Listopada 2020, 23:14:31 »

Wyglądają bardzo fajnie - czarny połysk jest super tylko strasznie się syfi - szczególnie zimą dlatego ja wziąłem z połyskiem na lato a na zimę kombinuję półmat.
ET masz większe o 10mm w stos. do specyfikacji - bez dystansów będziesz miał mniejszy rozstaw kół mniejsza stabilizacja pudła na zakrętach a RAV4 nie jest w tym i tak najlepsza jak wszyscy wiedzą - poza tym felga wejdzie głębiej w nadkole - ja mam tak ze dwa palce  20-30mm między wew. rantem felgi ET35 a amortyzatorem i ze 30-35mm od ramion felgi do zacisku hamulcowego wiec pewnie na upartego by się to ET45 bez dystansu zmieściło (jest jeszcze temat max. skrętu koła - dystans opona - nadkole).
Generalnie ja bym takich kombinacji nie robił a z dystansem to zabawa jest - musisz stać i patrzeć jak ci koła zmieniają co roku bo nigdy nie wiesz czy zrobią to jak trzeba gwint ukręcą czy moment właściwy itd. a zabawy z tym jest więcej niż to warte - no chyba że ktoś samemu ogarnia to wtedy wie co robi i nie ma tematu.
Tu masz zdjęcie jak to działa z tym ET - prościej się nie da.

Ja bym szukał dalej choć fele bardzo ładne. Sam straciłem mnóstwo czasu żeby coś sensownego znaleźć w ludzkich pieniądzach - to co znalazłem wg. jest spoko ale jedni lubią kwiaty a inni jak im wali spod pachy - o gustach się nie dyskutuje - ważne żeby właścicielowi się podobało bo sąsiad i tak napluje na błotnik no chyba że ma droższy i większy suv - taki kraj nic nie poradzisz  :grin:

Edyta:
Do tych felg potrzebujesz nakrętki stożkowe - oryginał Toyoty ma płaskie (chyba wszystkie modele felg - ja mam płaskie w Comfort) dlatego kupowałem stożkowe.
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2020, 23:19:50 wysłana przez Walrus »

Offline Walrus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #233 dnia: 24 Listopada 2020, 23:11:47 »
Hej, pytanko czy ktoś  próbował/zna temat klonów TPMS - czy klony z zapisanymi już numerami OEM można odwrócić z tego klonowania na stare numery czy tez nadać im jakieś nowe numery tak żeby funkcjonowały jako kolejny komplet?
Sklonowałem sobie kolejny komplet czujników na numery OEM i wszystko pięknie zapisały się same (komputer je sczytał) i wszystko gitara za 4 dyszki poszło.
Nie pomyślałem jednak o jednej rzeczy - drugi komplet opon trzymam w garażu i jak dojeżdżam i wyjeżdżam to system łapie chyba ten drugi komplet i zapala się ikona flaka - po chwili od wyjazdu gaśnie jak oddalę się od garażu - mega mnie to wk...a (znaczy się irytuje) a poza tym jak kiedyś naprawdę zejdzie powietrze to i tak to zignoruję.
Nie pomyślałem o tym w lecie a teraz to trzeba znowu 40 złotych na de-klonowanie a na wiosnę jak pójdą klony trzeba się do serwisu udać i wpisać je do systemu jako drugi komplet.
Czy to przełączanie to jakaś kombinacja jest - pojawia się coś w ustawieniach i wystarczy na ekranie zmienić czy jakoś inaczej to idzie?

A tak przy okazji, czy położenie czujnika przód/tył prawa/lewa ma znaczenie bo zakładam oryginały (jeżdżę od nowości na klonach i kupionych osobno felgach) a nie pamiętam już jak w lecie mi robili te klony.
Takie sobie sprawiłem fele na lato a na zimę pójdą oryginalne przemalowane na czarno i Micheliny 5 suv

A gdyby kogoś interesowało jak wyglądają oryginalne felgi 18 przemalowane na czarno to pod koniec tygodnia mam je odebrać z malarni - sam jestem ciekaw jak to wyjdzie - mogę wstawić fotę.

Podbijam w temacie de-klonowania czujników i jak się przełącza w systemie pomiędzy kompletami - może ktoś odpowie pls.

Offline ArtFoto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #234 dnia: 25 Listopada 2020, 06:39:52 »

Podbijam w temacie de-klonowania czujników i jak się przełącza w systemie pomiędzy kompletami - może ktoś odpowie pls.
[/quote]

Co do przełączenia w menu to sprawa prosta  - wchodzisz w ustawienia, TMPS, i opcja zmiana kół, potwierdzasz OK dłuższe i za chwile widać po kontrolce ciśnienia będzie migać z 3 razy i gotowe. U mnie były wprowadzone już 2 komplety w system.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
RAV4 2019 - dodatkowe felgi
« Odpowiedź #235 dnia: 25 Listopada 2020, 07:17:35 »
Masz racje , ALE - jesli ma nowe auto (jak ja) .. to pewnie ma w opcjach (po TPWS) 'zmiana kół' Nieaktywne zmienianie kół salonowi blokuja to!!

Techstream - trzeba wejść i tam w opcjach poszukać 'Initialization switch' i zmienić z OFF na ON -> wtedy dopiero bedzie mogl
zmieniac sobie sam w aucie na ekranie ..

sprawdzone u mnie,bo salonowi wymienili mi przy zakupie na zimówki,ale w Techstream ostatnio zmienilem sobie by na wiosne juz sie już z kompem nie podpinać.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline peter08

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #236 dnia: 26 Listopada 2020, 12:32:15 »
Ja też ponad rok temu kupiłem takie czujniki i wtedy udało mi się też okazyjnie kupić programator Autel MaxiTpms Pad -niby to taki gdzie czujnik trzeba położyć na płytkę programatora ale działa to też bardzo dobrze przykładając programator do całego koła :)....samo klonowanie to nawet nie 5 min mi zajęło....i już do tej pory kilku kolegom klonowalem w autach różnych marek...

Gesendet von meinem Moto G (5S) mit Tapatalk

jaki model ustawiłes przy odczytywaniu czujników?w programie Autela nie ma Rav4 V a na IV gen nie odczytuje mi ,jedynie czyta jak zmienie model na C-HR czy podobny nowszy,ale nie wiem czy tak można?

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #237 dnia: 26 Listopada 2020, 12:37:21 »
jaki model ustawiłes przy odczytywaniu czujników?w programie Autela nie ma Rav4 V a na IV gen nie odczytuje mi ,jedynie czyta jak zmienie model na C-HR czy podobny nowszy,ale nie wiem czy tak można?
Ustawilem na CH-R - i tak tez programowalem  :grin:
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline peter08

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #238 dnia: 26 Listopada 2020, 13:24:51 »
ok,to dzieki

Offline peter08

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #239 dnia: 27 Listopada 2020, 14:42:49 »
Witam,

Kupiłem jednak na oponeo felgi ALUTEC Freeze Black Diamond,załozyłem na nie Nokiany 225/60 które dostałem od dilera.
Do tego sklonowałem czujniki Autel Padem i wsio działa jak należy

« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2020, 14:50:17 wysłana przez peter08 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl