Autor Wątek: RAV4 2019 - dodatkowe felgi  (Przeczytany 194063 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: RAV4 2019 - dodatkowe felgi
« Odpowiedź #255 dnia: 29 Listopada 2020, 10:18:53 »
Folia aluminiowa na koła i nie powinno przepuścić sygnału.
Procedura kalibracji jest opisana w instrukcji, ale przy klonach ona nie jest raczej potrzebna, dotyczy drugiego zestawu z nowymi ID lub po awarii i chyba odłączeniu aku.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2020, 10:21:30 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Walrus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #256 dnia: 29 Listopada 2020, 11:26:35 »
Folia aluminiowa na koła i nie powinno przepuścić sygnału.

:beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer:
Dziękuję You make ma day!
Najprostsze rozwiązania są najlepsze.
Przetestowane ze zwykłą folią do pieczenia - działa bez problemu na czujnikach w pudełku leżących zaraz obok samochodu.
Nie wiem jak będzie w przypadku kół uzbrojonych w czujniki wiszących na ścianie ale żebym miał całe koło folią obwinąć to o niebo lepsze niż zabawa w przełączanie (odblokowanie w systemie, wpisanie drugiego zestawu, przełączanie po zmianie, no jeszcze u mnie de-klonowanie bo już mam klony na letnich kołach a nie spisałem ich oryginalnych numerów przed założeniem na koła więc albo numery nadane od czapy albo rozbieranie koła żeby wpisać te nadrukowane numerki).
Jednym słowem klonować i cieszyć się jazdą na zmienionym zestawie a 40zł za klonowanie to uczciwa cena i bez problemu same się odnajdują w systemie i lampka gaśnie jak się kawałek przejedzie.
Jak ktoś chce sprawdzić od razu na placu u wulkanizatora niech bierze rolkę folii alu do pieczenia żeby jeden zestaw odizolować i powinno od razu załapać jak się kółko na placu zrobi - u mnie kontrolka dzisiaj zgasła jak wyjechałem przed garaż i już się nie zapala pomimo tego że klony w pudełku w garażu leżą (folia zrobiła robotę). :grin:
No zapominam o świecącej kontrolce flaka.
Kolejny temat to Techstream ale do tego jest dedykowany wątek - fajnie sobie skonfigurować auto pod siebie bez łaski ASO - mnie przy odbiorze auta w lecie wciskali ciemnotę że to kilkaset pozycji w EN i elektronik musiałby godzinami nad tym siedzieć - dziady jedne.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #257 dnia: 29 Listopada 2020, 13:10:36 »
Gdzie tak pięknie w tej bieli? U mnie w Szczecinie to... zjawisko
Folia dobra też na kluczyk trzymany w domu i na pilota alarmu. Czym bardziej pognieciona, tym lepiej.
Samochodu też nie otworzysz jak kluczyk w folii.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2020, 13:12:53 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Walrus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #258 dnia: 29 Listopada 2020, 18:47:58 »
Okolice Rzeszowa - Łańcut - cały dzień się utrzymało tez mi się :good: do tego stopnia że się wybrałem do parku zamkowego który mam po sąsiedzku a tam było tak:
Dla miłośników białego koloru.

A żeby nie było, że offtop to folia robi robotę nawet przy jednej warstwie i wcale nie trzeba jej było miąć zabrałem żonie z kuchni i rozwinąłem z rolki i działa jak ta lala.  <taniec>
Jutro zakładam standardowe 18" fele z Comfort wypiaskowane do zera i przemalowane na czarny półmat - wyszły fantastycznie moim zdaniem (za 600zł robione w warsztacie za rogiem) - trochę się tego bałem bo na mieście min. było 850zł u ludzi którzy robią renowacje felg a moi spece malują co kto przyniesie i oni mi ten półmat doradzili.
Jak założę to cyknę fotę i wstawię.
Do tego Michelin Pilot Alpin 5 SUV 225/60R18 104 H XL, kupione w Oponeo za PLN 3k i można śmigać zimą.
Kupiłem je ze względu na niski indeks głośności zobaczymy jak będzie w praktyce.

Na lato dokupiłem fele Autec Uteca (widać na zdj. na przedniej stronie za 2,5k zł) i czujniki z Allegro za chyba 620zł plus klonowanie 40 zł więc razem ta zabawa w dodatkowy komplet kół na zimę kosztowała mnie felgi 2,5 opony 3,0 czujniki 0,65 = PLN 6,15k
Takie zestawienie i benchmark jakby komuś się miało przydać - w katalogu teraz zimowe koła 18" na Nokianach PLN 7,15k przecenione z ponad 8,7 tyś w ASO. - Czy się opłaca nie wiem każdy oceni sam ale za to mam oryginalne fele na lato.

Podsumowując przydługi wątek cenowy.
Teraz widzę że trudno byłoby się w tej cenie zmieścić i to jest proszę Państwa dowód na zjawisko zwane inflacja pieniądza.

Czy rotujecie opony przy zmianie - ktoś ma jakieś doświadczenia - trudno to jakoś wymiernie ocenić - ja w osobówce miałem to gdzieś bo nie chciało mi się stać i tego co roku pilnować ale RAV4 to duże auto to i siły działające na oponę większe więc może warto zaznaczyć co gdzie było i na wiosnę zamienić stronami.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #259 dnia: 29 Listopada 2020, 18:54:19 »
Te które są kierunkowe rotuje przód tył, co zmianę*.
Te, które nie są kierunkowe też rotuję*
* - ale jedne i drugie zgodnie ze zużyciem, a nie miejscem poprzedniego założenia

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #260 dnia: 29 Listopada 2020, 19:10:49 »
przemalowane na czarny półmat

Możesz pokazać jak to wygląda?  Czujniki Autel? Za 3-4k można kupić oryginalne felgi z czujnikami na olx

Offline Walrus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #261 dnia: 29 Listopada 2020, 19:42:46 »
przemalowane na czarny półmat

Możesz pokazać jak to wygląda?  Czujniki Autel? Za 3-4k można kupić oryginalne felgi z czujnikami na olx
Pewnie jak tylko założę - może jutro się uda.
Czujniki Italsensor
https://allegro.pl/oferta/zawor-czujnik-cisnienia-tpms-alu-czarny-toyota-8727163228
Musiały być czarne a zawęża pole wyboru ale sprawują się bez zarzutu - jeździłem na nich całe lato.

Ja nie chciałem oryginalnych felg żeby auto jakoś się wyróżniało - padło na Autec Uteca bo miały być czarne w końcu kupione w sklepie w DE z dostawą do PL wyszło w dolnym przedziale który podałeś więc chyba przyzwoicie.
Dzięki temu jestem teraz w temacie czujników, klonowania, rozmiarów felg i nakrętek, dystansów a wszystkiego dowiedziałem się tutaj bo w ASO to jest wiedza tajemna i nie to żeby mnie zlali po zakupie ja to próbowałem od nich wydębić przed sprzedażą i to w najgorszym dołku po lockdown'ie na wiosnę - nawet to nie pomogło.
Oni tam po prostu wiedzą jaka jest cena ale co sprzedają to już działa na zasadzie będzie Pan zadowolony.

Offline Czeresnia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #262 dnia: 29 Listopada 2020, 20:32:47 »
Do tego Michelin Pilot Alpin 5 SUV 225/60R18 104 H XL, kupione w Oponeo za PLN 3k i można śmigać zimą.

Tanio ci wyszlo mnie za te same skasowali 900/ szt za te wzmacniane z oznaczeniem XL

Alusy na lato ogarne blizej lata bo jeszcze nie mam konceptu na wzor.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #263 dnia: 30 Listopada 2020, 09:09:40 »

..to juz wiem czemu Toyota daje Nokiany

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #264 dnia: 30 Listopada 2020, 18:12:53 »
Chiński moduł wyświetlania ciśnienia i komunikacja po kablu z komputerem TPMS - sagi ciąg dalszy.

Dzisiaj przejechałem z 10-15km i nic się nie wyświetliło. Zdaje się więc, chiński moduł blokuje komunikację z komputerem monitorującym ciśnienie w kołach, podmieniając jego sygnał. Jak dla mnie może być, jakoś nie tęsknię za komunikatami informującymi mnie o ciśnieniu w kołach. Na wiosnę znowu je będę miał. Chyba, że moja teoria okaże się błędna, będę jeździł z ikonką opony, do wymiany.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2020, 18:14:56 wysłana przez Kiełek »

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #265 dnia: 30 Listopada 2020, 18:49:16 »
Chiński moduł wyświetlania ciśnienia i komunikacja po kablu z komputerem TPMS - sagi ciąg dalszy.

Dzisiaj przejechałem z 10-15km i nic się nie wyświetliło. Zdaje się więc, chiński moduł blokuje komunikację z komputerem monitorującym ciśnienie w kołach, podmieniając jego sygnał. Jak dla mnie może być, jakoś nie tęsknię za komunikatami informującymi mnie o ciśnieniu w kołach. Na wiosnę znowu je będę miał. Chyba, że moja teoria okaże się błędna, będę jeździł z ikonką opony, do wymiany.

Co Ci się dzieje dokładnie, bo nie zrozumiałem :-(

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #266 dnia: 30 Listopada 2020, 19:23:19 »
Pisałem wcześniej.
1. Mam chiński moduł wyświetlający na desce wartość cieśnina w poszczególnych kołach
2. Przed OBD2 nie mogę połączyć się z komputerem auta odpowiedzianym za monitorowanie wartości ciśnienia (z innymi mogę), w konsekwencji nie mogę wprowadzić ID nowych czujników z kół zimowych
3. Mimo, że przejechałem już trochę (ale nie za dużo), na desce nie pojawia się żaden komunikat o braku komunikacji z czujnikami ciśnienia w kołach -> chiński moduł zapewne przechwytuje i modyfikuje komunikację z komputerem kontroli ciśnienia. Na desce w zakładce ciśnień nie pojawiają się żadne wartości.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #267 dnia: 30 Listopada 2020, 19:30:47 »
Pisałem wcześniej.
1. Mam chiński moduł wyświetlający na desce wartość cieśnina w poszczególnych kołach
2. Przed OBD2 nie mogę połączyć się z komputerem auta odpowiedzianym za monitorowanie wartości ciśnienia (z innymi mogę), w konsekwencji nie mogę wprowadzić ID nowych czujników z kół zimowych
3. Mimo, że przejechałem już trochę (ale nie za dużo), na desce nie pojawia się żaden komunikat o braku komunikacji z czujnikami ciśnienia w kołach -> chiński moduł zapewne przechwytuje i modyfikuje komunikację z komputerem kontroli ciśnienia. Na desce w zakładce ciśnień nie pojawiają się żadne wartości.

Ja mam już wbite, więc problemu nie zauważyłem.
Ale gdybym był w serwisie, to poproszę o sprawdzenie.

A powód wizyty w serwisie jest taki: Od czasu do czasu nie uaktywnia mi alarmu przy zamknięciu drzwi, dopiero jak nacisnę proxy.
Sprawdzajcie swoje alarmy, bo można tego nie zauważyć.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #268 dnia: 01 Grudnia 2020, 19:16:43 »

4. Na desce pojawiła się ikona niedziałającego systemu kontroli ciśnienia. Na razie jest pomarańczowa, zobaczymy kiedy będzie czerwona...

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #269 dnia: 01 Grudnia 2020, 20:15:12 »

Kolego, nie dokładnie tak. Jeżeli zmieniamy koła z czujnikami np. na koła bez (bądź nie wpisanych) to komunikat pomarańczowy pojawi się po osiągnięciu 80 km/h i to trzeba przejechać kilka-kilkanaście kilometrów. Oczywiście jest to kasowane kabelkiem.

Natomiast, jeżeli zamontowałeś chiński moduł (u mnie nie ma), to właśnie moduł blokuje komunikację z kabelkiem, wiec trzeba odłączyć chińczyka, następnie wpisać czujniki, i wtedy ponownie przypiąć chińczyka.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl