Autor Wątek: RAV4 2019 - dodatkowe felgi  (Przeczytany 193929 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: RAV4 2019 - dodatkowe felgi
« Odpowiedź #480 dnia: 29 Maja 2022, 12:11:03 »
Moim zdaniem zdecydowanie warto zawsze, gdy obnażamy niewiedzę lub brak profesjonalizmu u tak zwanych "fachowców".
Choć polskie prawo jest bardzo jasne w tej kwestii, to kombinują jak koń pod górę, by się wykpić i nie pomóc w prostej sprawie.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #481 dnia: 29 Maja 2022, 12:17:31 »
Też uważam, że warto. Jak ma się rację, to jest irytujące, gdy ktoś Ci mówi, że jej nie masz.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #482 dnia: 06 Czerwca 2022, 18:29:32 »
Warto było? Tyle energii, imho, zmarnowanej. Ale to nie moja energia.
Szkoda mi tylko tego gościa, co musiał się Ci tłumaczyć, imho, z takiej pierdoły i jeszcze dostał za to reprymendę.
Witam. Dzisiaj odebrałem na poczcie list z zaświadczeniem o dopuszczalności kół 18" w RAV4 Adventure. Na papierze firmowym, z pieczęcią Toyoty i podpisem wspomnianego Kierownika ds. kontaktów z klientami. No i oczywiście oryginalną naklejkę na słupek. Jeśli postępowanie Kierownika było narzucone odgórnie to się nie tłumaczył, a jeśli kłamał byle tylko zniechęcić i zbyć klienta to mu się należało. W piśmie wyraźnie zaznaczyłem prezesowi TCE, że to sytuacja (a dokładnie niewłaściwe w mojej ocenie postępowanie jego podwładnych) zmusiła mnie do zaangażowania w sprawę samego zarządu. Jeśli w kolejnych mailach udowadniałem wspomnianemu pracownikowi niespójności w jego tłumaczeniu oraz ewidentne mijanie się z prawdą, na co on dalej brnął w zakłamanie to cóż miałem uczynić. W sprawie braku chlapaczy otrzymałem tłumaczenie, że muszę poczekać 3 miesiące bo mają problem z dostawami. Wyjaśnienie proste i nie wymagające jakiejkolwiek interwencji.
Czy było warto ? Niech już każdy sam osądzi. Jutro zamawiam koła z oponami zimowymi 18" zamiast ich 19" odpowiedników co da mi oszczędności ponad 1600 zł na komplecie. No może minus 10 zł za kopertę, papier i znaczek na list polecony. W ten sposób zwróci mi się znaczna część kosztów zakupionej i zainstalowanej klatki dla psa dedykowanej do RAV4.
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2022, 18:38:42 wysłana przez krzysp3 »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #483 dnia: 06 Czerwca 2022, 19:39:33 »
Cieszę się, że osiągnąłeś coś, co jest dla Ciebie ważne. Dla mnie ta naklejka to synonim "magicznej pieczątki", reliktu dawnych czasów, który niestety żyje do tej pory - niestety muszę drukować i wysyłać pocztą (broń Boże kurierem) papiery z odręcznym i czytelnym podpisem, żeby następnie ktoś to pismo zeskanował do pdf'a i wrzucił do elektronicznego repozytorium. Bo oni nie uznają podpisu elektronicznego...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #484 dnia: 06 Czerwca 2022, 23:01:15 »
Było tu na forum już kilka "upartych" osób które tez otrzymały naklejki do swoich bolidów, ale jednak w łatwiejszy sposób. Tak czy siak sukces jest, ale czyż nie prostszym sposobem dla toyoty byłoby stosowanie patentu większości marek i fabryczne umieszczanie naklejek z kilkoma rozmiarami, które notabene są w homologacji?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #485 dnia: 07 Czerwca 2022, 09:34:24 »
Dobrym patentem byłoby, żeby kierownicy serwisów mieli obowiązek rejestracji na forach użytkowników i śledzenia problemów, jakie ludzie zgłaszają. Pozwoliłoby to im być o krok do przodu i wiele "problemów" nie miałoby miejsca.

Online marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #486 dnia: 07 Czerwca 2022, 10:42:51 »
A tak temat zbliżony, o dojazdówkach.  Przeglądam allegro i widzę że te niby oryginalne do naszej ravki mają aluminiową felgę i oponkę 165/80/17.

Oferty nowe to już stalowa felga i oponki 155/70/19, 145/80/18, 165/80/17.  Te na 18" mają chyba za małą średnicę (5cm mniej od normalnego koła) ale pozostałe to 2,5-3 cm

Jakie macie dojazdówki (ci co mają) ?  Te alu faktycznie mają widoczne na zdjęciu płaskie gniazda nakrętek czyli wygladają jak oryginał Toyoty.  Przymierzam się żeby sobie jednak kupić. Wożę teraz na zapasie zimówkę ale przed dłuższą eskapadą wakacyjną wrzuciłbym tam coś po pierwsze lżejszego, po drugie mniejszego żeby opuścić podłogę bagażnika. Nie ma dla mnie znaczenia z czego to koło jest wykonane, kto wyprodukował oponę i czy ma ładny wzór bieżnika. Wziałbym pewnie ten oryginał bo cena niska i wiadomo że do tego auta ale kilka ofert tego koła jest od ludzi co mają tez w ofercie inne części do ravki i raczej se odpuszczę - nie wiadomo skąd pochodzą. Dlatego skłaniam się ku nowej.

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #487 dnia: 07 Czerwca 2022, 18:43:05 »
W uzupełnieniu mojego ostatniego posta: naklejka miała być rzekomo indywidualna dla mojego samochodu (tak twierdził Kierownik ds. kontaktów z klientami). Okazało się, że jest to produkt firmy Toyota jak choćby dywaniki dedykowane do RAV4. Nazwa produktu na etykiecie: LABEL, TIRE PRESSURE, kod: 42661-42A50. Na etykiecie oprócz kodu paskowego jest nawet napis TOYOTA Genuine Parts oraz napis MADE IN Japan.

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #488 dnia: 09 Czerwca 2022, 07:23:10 »
Kiedy kupowaliście opony zimowe? Czy czekając z zakupem do października należy liczyć się z podwyżką cen (bliskość zimy) czy obniżką (większa dostepność opon zimowych i tym samym konkurencja)? Obecnie jest problem z zakupem opon zimowych z 2022 roku z segmentu premium (zarówno 18" jak i 19"). Są tylko pojedyncze sztuki. Problemów z dostępnością nie ma jedynie wśród opon run-flat.  Przy oponach bez podanej daty produkcji sprzedawcy nie są w stanie podać ich dany produkcji. Czyli w skrajnym przypadku opony będą kilkuletnie i w konsekwencji bez jakiejkolwiek gwarancji.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #489 dnia: 09 Czerwca 2022, 07:29:07 »
Zastanów się nad całorocznymi. Michelin Crossclimate SUV, mam, używam, 30kkm, 2 lata, jeżdżę na północy, głównie miasta, w góry się nie pcham w zimę, bo mnie to nie kręci i daleko ;).

Chyba taki rozmiar mam:
https://www.oponeo.pl/dane-opony/michelin-crossclimate-suv-225-60-r18-104-w-xl#390008847
3k za komplet. Mój powinien mi starczyć jeszcze może na kawałek przyszłego roku. Dłużej raczej nie. Czyli na 40 do max 45kkm, ale czuję, że jedną oś wymienię już w zimę przyszłą.
Trochę męczę opony (ruszanie z piskiem i na zakrętach czasami zabawa). Dzisiaj się dowiem ile mam bieżnika po 2 latach i 30kkm, bo mam przegląd i rotację.

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #490 dnia: 09 Czerwca 2022, 11:20:40 »
Zastanów się nad całorocznymi. Michelin Crossclimate SUV, mam, używam, 30kkm, 2 lata, jeżdżę na północy, głównie miasta, w góry się nie pcham w zimę, bo mnie to nie kręci i daleko
Rozważałem całoroczne. Jednak decyduję się na zimówki. Planuję wyjazdy do rodziny do Norwegii zimą a tam już opony zimowe są wręcz wskazane. Pamiętam jak pewnej śnieżnej zimy siostra przyjechała z Norwegii do Gdyni na oponach z kolcami ryzykując w Polsce mandatem. Wracając do Norwegii, po zjeździe z promu musiała mieć zainstalowane w samochodzie albo opony zimowe z łańcuchami albo opony z kolcami. Łańcuchów nie chciała zakładać, stąd decyzja o kolcach.
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2022, 11:22:41 wysłana przez krzysp3 »

Online marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #491 dnia: 09 Czerwca 2022, 11:43:35 »
musiała mieć zainstalowane w samochodzie albo opony zimowe z łańcuchami albo opony z kolcami
Musiała? Nie dyskutuję ale zawsze byłem przekonany, że w Skandynawii opony kolcowane są owszem dopuszczalne ale nie obowiązkowe.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #492 dnia: 09 Czerwca 2022, 11:48:04 »
Wiesz, ja mam tylko FWD, więc kompletnie nie jestem terenowy. Zakopałem się już w zimę ze 2x, ale AWDi by mi tu raczej nie pomogło.
Mnie do całorocznych przekonuje to, że już jestem z nimi z 10 lat i się nie zawiodłem, robię do 15kkm/rok, nie lubię gumiarzy (i mechaników i elektryków, nikogo nie lubię;] ) i szkoda mi czasu i pieniędzy za fatygę, śnieg auto widzi tylko w mieście.

Offline felemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #493 dnia: 09 Czerwca 2022, 15:46:03 »
Oj uwierz mi ,że AWDi sie przydaje i właśnie w zimie w śniegu. Może nie jest to napęd na błota i bezdroża ale w zimie parkowałem i spokojniutko wyjeżdżałem z zasp odgarniętych na poboczu w mieście. Zawsze  mogłem sobie zaparkować gdzie chciałem na poboczu (oczywiście zgodnie z przepisami) bez względu na ilość śniegu. Opony oczywiście zimowe GoodYear Ultra Grip SUV. Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2022, 15:47:34 wysłana przez felemek »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #494 dnia: 09 Czerwca 2022, 18:54:47 »
Nigdy wcześniej nie jeździłem autem z napędem na 4 koła i różnie bywało. Teraz w ravce AWD w zimie szczęka mi opadała. Wyjeżdżałem z takich zasypanych i stromych neichwieji, że sam nie wierzyłem w to co się dzieje. Idzie przez zaspy jak ratrak. 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl