Autor Wątek: RAV4 2019 - dodatkowe felgi  (Przeczytany 204287 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: RAV4 2019 - dodatkowe felgi
« Odpowiedź #525 dnia: 07 Października 2022, 17:46:59 »
Ja miałem zimowe continentale w mondeo i postanowiłem, że nigdy więcej...

Offline wlado

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #526 dnia: 14 Grudnia 2022, 20:46:07 »
Dzień dobry, jako że jest to mój pierwszy post na forum, to chciałbym się na wstępie przywitać  :-).

Mam pytanie odnośnie dodatkowego kompletu felg, czy serwis Toyoty może odmówić założenia nieoryginalnych felg?
Odbieram samochód od dealera i chciałem założyć zimowe opony na 2gi zestaw felg, które kupiłem:
https://allegro.pl/oferta/felgi-18-toyota-rav4-auris-avensis-ch-r-camry-10530655862#

Sprzedawca sprawdzony, same pozytywne opinie, zarzeka się że felgi pasują i sprzedaje je do nowych Toyot i Lexusów, poprzedni klienci problemów nie zgłaszali, są specjalnie dobrane przez niego nakrętki.
W serwisie upierają się, że średnio im się te felgi podobają, bo są do nich inne nakrętki i oni nie dają gwarancji, że te koła "nie odpadną". Samochód wydadzą mi na "moich" felgach jedynie pod warunkiem podpisania oświadczenia, o odpowiedzialności, zdawania sobie sprawy z ryzyka i o ewentualnej utracie gwarancji w przypadku wystąpienia problemów.

Powiem szczerze zaszokowało mnie to, bo nigdy o podobnej sytuacji nie słyszałem, stąd moje pytanie, czy ktoś z Was miał podobną sytuację, w której serwis narzekał na nieoryginalne koła i straszył utratą gwarancji?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #527 dnia: 14 Grudnia 2022, 20:49:34 »
Widze ze ASO za duzo zarobilo w tym roku :)

Napisz jeszcze ktore ASO zeby omijac szerokim łukiem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #528 dnia: 14 Grudnia 2022, 21:07:27 »
Te nakrętki na aukcji (stożek) napewno są do tych felg? Otwory na zdjęciach z daleka wyglądają jak do "płaskich" jak w oryginale.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wlado

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #529 dnia: 14 Grudnia 2022, 21:35:35 »
No właśnie zwykłe i oryginalne nakrętki nie pasują, bo są jakby za krótkie szpilki, dlatego sprzedawca dodaje te:
https://allegro.pl/oferta/nakretki-do-felg-12319722591?bundle_id=7de758e9-7bb2-4271-b6a1-58ca8499882d

Koła założyli, nakrętki przykręcili i wszystko siedzi, tylko no mówią o braku gwarancji i własnej odpowiedzialności.
Nie chcę sytuacji, w której coś się stanie, nie wiem zacznie np coś stukać w zawieszeniu, czy pojawią się inne awarie i będą odmawiali napraw, zasłaniając się takim oświadczeniem.

Pierwszy raz odbieram Toyotę z salonu, z innymi markami, także ostatnim Suzuki SX4 z takimi problemami się nie spotkałem.

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
« Odpowiedź #530 dnia: 14 Grudnia 2022, 22:43:14 »
W tej sprawie pisałem do Toyoty i w końcu uzyskałem taką odpowiedż:
uprzejmie informujemy, iż Toyota RAV4 Selection i Adventure budowane są na różnych wersjach bazowych modelu RAV4. Niemniej dla samochodu JTME........... producent dopuszcza również stosowanie rozmiaru 225/60R18.

Poniżej podaje dokładne rodzaje obręczy:

Rozmiar tarczy koła 18 x 7 J
Materiał tarczy koła Aluminium
Średnica rozstawienia śrub 114,3 mm (4,50 in.)
Odsadzenie 35 mm (1,38 in.)
Kołpak koła Z ornamentem pośrodku

Poniżej podaję dane eksploatacyjne:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #531 dnia: 14 Grudnia 2022, 22:51:13 »
No właśnie zwykłe i oryginalne nakrętki nie pasują, bo są jakby za krótkie szpilki, dlatego sprzedawca dodaje te:
https://allegro.pl/oferta/nakretki-do-felg-12319722591?bundle_id=7de758e9-7bb2-4271-b6a1-58ca8499882d

Koła założyli, nakrętki przykręcili i wszystko siedzi, tylko no mówią o braku gwarancji i własnej odpowiedzialności.
Nie chcę sytuacji, w której coś się stanie, nie wiem zacznie np coś stukać w zawieszeniu, czy pojawią się inne awarie i będą odmawiali napraw, zasłaniając się takim oświadczeniem.

Pierwszy raz odbieram Toyotę z salonu, z innymi markami, także ostatnim Suzuki SX4 z takimi problemami się nie spotkałem.
Na moje oko widząc te otwory na szpilki i gniazda, to niestety mogą mieć rację. Musisz sam sprawdzić co masz za gniazda.
stożkowe – przeznaczone do felg o gniazdach w kształcie stożka (takie Ci dał nakrętki)
płaskie – stosowane fabrycznie w rav4.
są jeszcze inne, ale tu nie ma to znaczenia.
Poczytaj o co może im "biegać"
"Źle dobrany sposób mocowania doprowadzi do zniszczenia gniazda, co w najgorszym wypadku może spowodować odkręcenie się koła podczas jazdy. Jest to oczywiście czarny scenariusz, lecz uszkodzenie otworów mocujących felgę jest więcej niż prawdopodobne. Taka usterka uniemożliwi późniejszy prawidłowy montaż kół, ponieważ raz „rozklepane” gniazdo straci swój pierwotny kształt. Wówczas nawet zakup odpowiednich śrub lub nakrętek nic nam nie da."
https://allegro.pl/artykul/sruby-i-nakretki-do-felg-aluminiowych-i-stalowych-60983
https://allegro.pl/artykul/sruby-i-nakretki-do-felg-aluminiowych-i-stalowych-60983
W tej sprawie pisałem do Toyoty i w końcu uzyskałem taką odpowiedż:
Tu nie o rozmiar felgi chodzi, a o rodzaj nakrętek które nie są zamienne i musi to sprawdzić dla swojego bezpieczeństwa. Pod stożek jest inne gniazdo i jeśli felga ma stożek w gnieździe, to wszystko OK.
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2022, 22:58:33 wysłana przez Krisman »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #532 dnia: 15 Grudnia 2022, 01:29:49 »
Nie bardzo rozumiem o co chodzi. Od zarania dziejów felgi kupowało się z kompletem nakrętek do tych felg i wkładką pierścienia centrującego dla danego samochodu. Ja brałem drugi komplet felg z salonu i były to zwykłe ronale z kapslami Toyoty i nakrętkami stożkowymi. Te tutaj przynajmniej na zdjęciu wyglądają na gniazda plaskie czyli nawet bardziej toyota niż te moje.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #533 dnia: 15 Grudnia 2022, 06:39:02 »
Dokładnie, moze jednak to stożkowe gniazda? Nie sądzę, żeby mu założyli do płaskich gniazd stożki, choć po opisanej sytuacji...
Wymiary felg w opisie są 1:1 z RAV4 więc dziwnego by było, inne gniazdo jak OEM.

« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2022, 06:42:26 wysłana przez Krisman »

Offline wlado

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #534 dnia: 15 Grudnia 2022, 12:08:55 »
Szczerze to sam już nie wiem o co chodzi z tymi nakrętkami.
Na początku przywiozłem same felgi, to dzwonili później, że oryginalnych nakrętek nie mogą do nich założyć, ani innych, które mają na serwisie i żeby skontaktować się ze sprzedawcą i poprosić o nakrętki dopasowane do felg.
Facet przysłał, jak wspomniałem, zarzeka się że do tych felg zawsze pasują, a i tak serwis dalej swoje. Ręce opadają ...
Już się zastanawiam, czy tego specjalnie nie robią, żeby swoje oryginalne wcisnąć.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #535 dnia: 15 Grudnia 2022, 12:23:36 »
Facet przysłał, jak wspomniałem, zarzeka się że do tych felg zawsze pasują
A jaką daje pewność to jego zarzekanie się? Bo na razie słowo przeciw słowu, sprzedawca stwierdza że dobre a serwis, że złe.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #536 dnia: 15 Grudnia 2022, 12:28:47 »
Odkręcić jedną nakretkę i sprawdź, ew. Zrób z bliska zdjęcie i wstaw na forum.
Edit: widzę po powiekszeniu wew. czesci felgi, że to wcale nie OE TOYOTY (wprowadza w błąd tytuł ogloszenia) a Nissan, a tam są stożki prawie  zawsze (miałem 4 modele) więc raczej  masz wszystko OK.
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2022, 12:36:44 wysłana przez Krisman »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #537 dnia: 15 Grudnia 2022, 12:33:50 »
Zdjęcie z bliska nakrętki i gniazda w feldze, najlepiej pod pewnym kątem.

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #538 dnia: 15 Grudnia 2022, 19:21:14 »
Odnośnie felg to wg mnie albo kupić oryginalne Toyoty albo takie jakie były sprzedawane w salonie, jeżeli chodzi o 18 cali to były to np dezent albo anzio o dokładnie tych samych parametrach co oryginalne.
Można je było kupić na np na Oponeo z gwarancją doboru.
Natomiast te co kupił kolega na allegro ja przynajmniej odrzuciłem
Pzdr

Offline wlado

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #539 dnia: 15 Grudnia 2022, 23:40:34 »
Zdjęcie z bliska nakrętki i gniazda w feldze, najlepiej pod pewnym kątem.
Obecnie nie mam takiej możliwości, ponieważ samochód jest w serwisie, odbieram go dopiero w poniedziałek. Żeby już nie przedłużać tej farsy, zdecydowałem o przełożeniu opon zimowych na oryginalne felgi, a z tymi kupionymi będę próbował wszystko wyjaśnić u normalnego wulkanizatora.

Odnośnie felg to wg mnie albo kupić oryginalne Toyoty albo takie jakie były sprzedawane w salonie, jeżeli chodzi o 18 cali to były to np dezent albo anzio o dokładnie tych samych parametrach co oryginalne.
Można je było kupić na np na Oponeo z gwarancją doboru.
Natomiast te co kupił kolega na allegro ja przynajmniej odrzuciłem
Pzdr

Oczywiście, najlepszym rozwiązaniem jest zakup oryginałów, ale wydanie w tym momencie 4 tys. zł (taka jest oferta dealera) na 2-gi komplet felg to dla mnie zbyt duży wydatek. No i na zimę chciałem jakieś tańsze, a oryginały na lato, bo mi się zwyczajnie podobają, no ale jak widać nie wyszło.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl