Chciałbym wrócić do tematu felg. Tak jak wcześniej pisałem, w ofercie ASO mamy dodatkowe felgi, które są produktem firmy Ronal - a dokładnie w przypadku 19” jest to model np. R57. Ppza ASO są do kupienia taniej. Skłaniałem się ku zakupowi takich felg lib ewentualnie felg z wersji selection - chciałbym całe czarne, a Ronal R57 w takiej wersji niestety nie występują, mimo że producent podaje że niby są dostępne.
Wczoraj trafiłem na ciekawą ofertę w sklepie ladnefelgi.pl. Jest tu jakiś ciekawy temat bo w ofercie sklepu można znaleźć felgi, które zostały wykonane przy wykorzystaniu zastrzeżonego przez Toyotę wzoru. Tu np. felgi z wersji selection:
https://www.ladnefelgi.pl/product-pol-81531-4x-Felgi-19-5x114-3-m-in-do-Nissan-Juke-Qashqai-X-TRAIL-B2027.html czyli model B2027 firmy RacingLine. A tu felgi niby z wersji GR, jednak oryginalne felgi wyglądają nieco inaczej:
https://www.ladnefelgi.pl/product-pol-91489-4x-Felgi-19-5x114-3-m-in-do-TOYOTA-Avensis-T27-Camry-CHR-RAV4-III-IV-V-Corolla-Y0113.html, czyli model Y0113 także firmy RacingLine.
W opisie felg:
„ Felga RacingLine zawiera wzór przemysłowy zastrzeżony na rzecz Toyota. Szczegółowe informacje na temat możliwości stosowania zamiennika w Regulaminie Sklepu”
W regulaminie sklepu jest wzmianka o tym z powołaniem się na wyrok sądu.
„ Wzory felg RacingLine, Haxer, Elite Wheels mogą zawierać wzory przemysłowe zarejestrowane na rzecz uprawnionych koncernów samochodowych (OEM).
Felgi RacingLine, Haxer, Elite Wheels zawierające cudze wzory przemysłowe opatrzone są stosowną informacją w karcie produktu, na opakowaniu oraz dokumentach sprzedaży.
Felgi RacingLine, Haxer, Elite Wheels zawierające wzory przemysłowe zarejestrowane na rzecz uprawnionych koncernów samochodowych przeznaczone są wyłącznie do użycia w celu naprawy, aby przywrócić pierwotny wyglądu pojazdu (art. Art. 106 (1) Prawa własności przemysłowej i art. 110 Rozporządzenia w sprawie wzorów wspólnotowych nr 6/2002, por. wyrok Trybunału Sprawiedliwości UE z 20 grudnia 2017 r. wydany w połączonych sprawach C-397/16 i C-435/16).
Wykorzystanie felg oryginalnych oraz felg RacingLine, Haxer, Elite Wheels niezawierających cudzych wzorów może być dowolne według wyboru klienta.”
Czy zna ktoś bliżej temat?