Autor Wątek: Konserwacja podwozia  (Przeczytany 39895 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: Konserwacja podwozia
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Października 2019, 21:37:46 »
No tam pogadać sobie przy piwie można. Ja tam z usługi jestem zadowolony i nawet bardzo. Chociaż następnym razem to jednak bym jeszcze dołożył 3 warstwę wygłuszacza :)

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Października 2019, 21:43:42 »
Chociaż następnym razem to jednak bym jeszcze dołożył 3 warstwę wygłuszacza

To fakt, ja kładę 3-4 na całość i jedną-dwie więcej na nadkola, przy czym lepszy efekt uzyskałbyś robiąc drzwi niż dalej dogłuszając podłogę/nadkola.

To mniej/więcej taka sama sytuacja jak z wygłuszaniem auta po kawałku, "bo może trochę starczy". Zrobisz drzwi, to Ci szumią nadkola. Zrobisz nadkola - szumi dach, zrobisz dach, zaczynasz słyszeć silnik, zrobisz gródź, i dopiero wtedy zaczynasz słyszeć to, czego wcześniej nie było słychać, bo zagłuszały to inne szumy :grin: W efekcie zamiast rozebrać i zrobić auto raz, rozbierasz je 5 razy i sam się na siebie jeżysz...
3VZ.pl

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Października 2019, 23:35:34 »
Nie ogarniam... 800 źle, bo majstry baranka kładą (czymkolwiek by ten baranek nie był, bo ja np. nie wiem), 4kzł źle, bo niebywale drogo. Czyli pewnie jak zwykle: najlepiej, żeby było dobrze, dobrymi środkami, żeby nic nie uszkodzili i dopieścili każdy detal, wystawili fakturę, dali gwarancję i wzięli 800 
Je też nie ogarniam, ale nie ogarniam też jarania się cud- powłokami po 2-3kzł bo niby promocja  <zalamka>. Na to kaska zwasze się wyskrobie.....

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Października 2019, 00:10:48 »
No tak, bo się potem można polansować na instagramach, że woda z lakieru spływa, a pod spód to kto zagląda...

Z drugiej strony... jeśli auta wychodzą po 100 mikronów z fabryki, to też się nie ma co dziwić, że ludzie panikują i płaczą nad byle rysą, którą na normalnie polakierowanym aucie byś spolerował, a na takim nowym jest szansa, że od razu zobaczysz podkład  :grin:
3VZ.pl

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Października 2019, 17:45:52 »
Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum - WITAM WSZYSTKICH ;)
A teraz do sedna, dopinam formalności w sprawie kupna Corolli 2018r. i chciałem zapytać czy rzeczywiście konserwacja w tym modelu jest wymagana, wręcz konieczna ? Planuje pojeździć 6 max 7 lat. A drugie pytanie brzmi, ile konserwacja (wykonana przez firmę z Żor) wytrzyma, tzn. za jaki czas trzeba ją powtórzyć ?
« Ostatnia zmiana: 09 Października 2019, 17:48:05 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Października 2019, 19:07:26 »
Za parę lat powiem Ci ile ta konserwacja wytrzymała u mnie - tak, że na razie takiej wiedzy nie mam :)

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Listopada 2019, 19:48:47 »
@czp Mam tez juz potwierdzone ze nie wplywa to na gware.
Dostałeś potwierdzenie na piśmie od ASO albo TMP?
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline olaff

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Listopada 2019, 20:47:33 »
@czp Mam tez juz potwierdzone ze nie wplywa to na gware.
Dostałeś potwierdzenie na piśmie od ASO albo TMP?

Ja dostałem takie potwierdzenie od TMP z klauzulą że zabezpieczenie powinno być wykonane w sposób profesjonalny z zachowaniem należytej staranności.
Spalanie - Motostat.pl

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Listopada 2019, 21:00:38 »
Ja dostałem takie potwierdzenie od TMP z klauzulą że zabezpieczenie powinno być wykonane w sposób profesjonalny z zachowaniem należytej staranności.
Wydaje mi się, że takie potwierdzenie możesz sobie wsadzić w buty. Jak będzie coś nie tak, to TMP podważy sposób wykonania zabezpieczenia, jako nieprofesjonalne i odmówią roszczeń z tytułu gwarancji.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline olaff

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Listopada 2019, 10:49:58 »
Wydaje mi się, że takie potwierdzenie możesz sobie wsadzić w buty. Jak będzie coś nie tak, to TMP podważy sposób wykonania zabezpieczenia, jako nieprofesjonalne i odmówią roszczeń z tytułu gwarancji.
Też wysnułem taki wniosek, auto poza tym mam leasingu. Po 3 latach skończy się gwarancja i leasing to będę myślał co dalej. Kupując Corollę zakładałem że minęły czasy kiedy produkowano auta bez zabezpieczenia podwozia. Dopiero przez lekturę forów dowiedziałem się że Toyota zrobiła taki fuckup swoim klientom. Poprzednie moje auto Octavia w momencie sprzedaży miała 12 lat. Nabywca przed zakupem wziął przy mnie auto do diagnosty na sprawdzenie. Podwozie w dwóch miejscach (za przednimi kołami) wymagało uzupełnienia zabezpieczenia bo kamyki spod kół wykruszyły oryginalne zabezpieczenie. Poza tym bez zarzutu.
Spalanie - Motostat.pl

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Listopada 2019, 11:39:56 »

I tak i nie. Po pierwsze: jest na piśmie (mail też jest traktowany jak dokument). Po drugie: jeśli robisz to zgodnie z prawidłami sztuki, to problem znika zanim się pojawi, w związku z czym nie będzie "coś nie tak", i nie będziesz miał roszczeń gwarancyjnych. A jak Ci skoroduje i nawet Ci tę gwarancję uznają, to i tak zostajesz z autem zgnitym, częściowo naprawionym gwarancyjnie.
3VZ.pl

Offline olaff

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Listopada 2019, 13:45:12 »
I tak i nie. Po pierwsze: jest na piśmie (mail też jest traktowany jak dokument). Po drugie: jeśli robisz to zgodnie z prawidłami sztuki, to problem znika zanim się pojawi, w związku z czym nie będzie "coś nie tak", i nie będziesz miał roszczeń gwarancyjnych. A jak Ci skoroduje i nawet Ci tę gwarancję uznają, to i tak zostajesz z autem zgnitym, częściowo naprawionym gwarancyjnie.

Żeby zrobić porządnie takie zabezpieczenie, trzeba odkręcić koła, cały wydech, zdemontować zderzaki - w zderzakach są czujniki parkowania przód/tył, zdemontować jakieś plastikowe osłony pod spodem, zbiornik paliwa i pewnie jeszcze inne elementy. Robi się z tego za dużo wzajemnych zależności. Odechciało mi się w to inwestować. Zniesmaczenie jest takie że nastawiam się na max 5 lat eksploatacji i sprzedaję, a jak firma będzie się dobrze rozwijać to i zaraz po 3 letnim leasingu sprzedam i wezmę coś innego w leasing.
Spalanie - Motostat.pl

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Listopada 2019, 15:46:39 »
Żeby zrobić porządnie takie zabezpieczenie, trzeba odkręcić koła, cały wydech, zdemontować zderzaki - w zderzakach są czujniki parkowania przód/tył, zdemontować jakieś plastikowe osłony pod spodem, zbiornik paliwa i pewnie jeszcze inne elementy.

Serio ? A to nie wystarczy opryskać czarnym po wszystkim łącznie z katem ?  :grin:
3VZ.pl

Offline olaff

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Listopada 2019, 19:02:10 »
Serio ? A to nie wystarczy opryskać czarnym po wszystkim łącznie z katem ? 

Pryskaj. Twoje auto.
Spalanie - Motostat.pl

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Listopada 2019, 19:32:15 »
Poprzednie moje auto Octavia w momencie sprzedaży miała 12 lat.
Moja poprzednia Toyota miała 13 lat i dwukrotnie w ASO byłem na oględzinach podwozia i z pytaniem/obawą czy wszystko jest ok, czy należy zrobić konserwację podwozia. Za każdym razem odpowiedź brzmiała, że jak chce to oni chętnie przytulą kasę za tę robotę, ale nie ma potrzeby konserwacji- zabezpieczenie fabryczne jest wystarczające
E18_Prestige_MultidriveS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl