Autor Wątek: Konserwacja podwozia  (Przeczytany 39968 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
Odp: Konserwacja podwozia
« Odpowiedź #75 dnia: 10 Marca 2024, 16:35:54 »
pireus, tak na szybko:

https://www.youtube.com/watch?v=qN8N9i9DsK8
https://www.youtube.com/watch?v=xhdSsyYlDVY
https://www.youtube.com/watch?v=Jj-V-ObGtrs&t
Takie filmiki mnie utwierdzają w tym, że 2,5 tys za konserwację przed wyjazdem z salonu to najlepiej wydany hajs z wszelkiego doposażenia samochodu.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

pireus

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 10 Marca 2024, 16:37:10 »
Jeszcze jakoś ich nie zjadło. Rozumiem, że konserwację robisz dla przyszłego właściciela. Też jeżdżę max 5 lat i jeszcze nigdy żaden kupujący nie zainteresował się podwoziem , tylko dokumentacją  dotyczącą serwisowania w ASO.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #77 dnia: 10 Marca 2024, 16:48:43 »
Jak kupuję auto, to konserwacja jest jedną z pierwszych rzeczy, jaką robię. Poniekąd kolejny właściciel na tym korzysta, ale robię to dla własnego dobrego samopoczucia.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 10 Marca 2024, 17:02:29 »
Poniekąd kolejny właściciel na tym korzysta, ale robię to dla własnego dobrego samopoczucia.
Ok, ja nie robię i też mam dobre samopoczucie, szczególnie jak te pieniądze, których nie wydałem , mogę przeznaczyć na inne przyjemności. Pomazanie czy popsikanie spodu mnie nie interesuje, podobnie jak rozkręcenie nowego samochodu, po którym, istnieje szansa, że samopoczucie mi się pogorszy jak go ponownie złożą, pomimo fachowej konserwacji.

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #79 dnia: 18 Marca 2024, 20:58:04 »
1. Które z elementów przy konserwacji należy rozebrać? Zderzaki na pewno, czy coś jeszcze?
2. Czy na czas odpięcia, odłączenie akumulatora zabezpieczy przed generowaniem błędów do komputera?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #80 dnia: 18 Marca 2024, 22:08:41 »
Takie minimum moim zdaniem to wszystkie koła,  nadkola plastikowe, osłony i wydech.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #81 dnia: 19 Marca 2024, 18:48:50 »
Ok, ja nie robię i też mam dobre samopoczucie, szczególnie jak te pieniądze, których nie wydałem , mogę przeznaczyć na inne przyjemności. Pomazanie czy popsikanie spodu mnie nie interesuje, podobnie jak rozkręcenie nowego samochodu, po którym, istnieje szansa, że samopoczucie mi się pogorszy jak go ponownie złożą, pomimo fachowej konserwacji.

Zgadzam się z tą opinią - szkoda mi na to kasy i mam opory przed rozkręcaniem nowego auta i też samopoczucie może mi się pogorszyć, jakby to wszystko z powrotem złożyli ;) W rezerwie mam taką metodę, że na zimową solną breję mam inny, stary samochód, a nowym jeżdżę, kiedy w zimie jest sucho na drodze. Po zimie nowym jeżdżę na okrągło i nic mi jakoś nie rdzewieje pod spodem ;)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #82 dnia: 19 Marca 2024, 21:49:56 »
Nie każdy ma tyle miejsca w garażu aby na każda porę roku albo pogodę mieć inne auto ;)

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #83 dnia: 19 Marca 2024, 22:04:51 »
Każdy robi jak chce. Ja mam staroświeckie podejście do samochodu - to nie jest dla mnie tylko dupowóz - to wytwór kultury technicznej, o który czuję się zobowiązany dbać. A Toyota - jak wiadomo - pancernej blachy nie ma więc warto w niej trochę poprawić fabrykę.

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #84 dnia: 21 Marca 2024, 07:32:38 »
Ja rozważam.

Byłem ostatnio na oględzinach w firmie, która jest tu polecana.
U mnie (mimo, że auto ma 5 lat) praktycznie zero rudej pod spodem - kilka kropek tam gdzie łączą sie różne materiały i część śrub już pokazuje ślady korozji.
Ale to tak do policzenia na placach dwóch rąk i nic większego niż mały paznokieć - i właściciel firmy i ja byliśmy w szoku, że Toyota wygląda właściwie jak nowa.

Usługa opisana profesjonalnie, ale... bez auta musiałbym być ok 2 tyg (a nie bardzo mam skąd wziąć drugie na tyle czasu) no i cena... (liczyłem, że jak piaskowania tam na 2 - 3h to cena mnie nie zabije, ale...) Niby rozsądna jak na taką pracę i czas, ale.... trochę z butów wyskoczyłem i nie wiem czy inwestowanie kolejnej 1/8 ceny auta w podwozie ma aż taki sens....

Może poszukam czegoś co nie będzie może aż tak profesjonalne ale jednak znacząco tańsze, Żona trochę patrzyła na mnie dziwnie jak powiedziałem ile dni i ile złotych....
Pozdro!

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #85 dnia: 21 Marca 2024, 08:21:53 »
Podaj tą cenę ....
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #86 dnia: 21 Marca 2024, 08:24:36 »
7,5k pełna konserwacja spodu + 1,5k zabezpieczenie hamulców + dodatkowe koszty, które wychodzą w trakcie typu spinki i jakieś duperele.
Razem +/- 10k
Pozdro!

pireus

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 21 Marca 2024, 10:11:55 »
Za taką kwotę to powinni jednak oferować samochód zastępczy.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #88 dnia: 21 Marca 2024, 10:27:14 »
nie wiem czy inwestowanie kolejnej 1/8 ceny auta w podwozie ma aż taki sens....

Wszystko zależy od tego, jak długo zamierzasz jeszcze autem jeździć.

Rozumiem, że w cenie są też profile zamknięte? Cena nie jest jakaś kosmiczna - powiedziałbym że normalna. Takie usługi potrafią kosztować nawet 20 tys. PLN więc 7,5 nie powinno wyrywać z butów.

Co do auta zastępczego, to przy dzisiejszej dostępności i niewygórowanych cenach najmu krótkoterminowego nie jest to duży problem. Ja kilka m-cy temu musiałem się pozbyć auta na kilka dni - też ze względu na prace blacharsko-konserwacyjne - i ostatecznie postanowiłem się przemęczyć bez auta, ale na 2 tyg. to już bym stanął na głowie, żeby coś ogarnąć.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 21 Marca 2024, 10:44:05 »
7,5 nie powinno wyrywać z butów.
Razem +/- 10k
Takie usługi potrafią kosztować nawet 20 tys.
Gdzie? Chyba pokrywają podwozie warstwą złota.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl