Autor Wątek: Camry MK III 5-S-FE 1993r. Płyn chłodzący pomoc w identyfikacji.  (Przeczytany 3251 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sinuspi

• Toyot Pełzający
  • **
Witajcie.

proszę o pomoc w ustaleniu numeru OEM / jakiej specyfikacji (G11 ? G12 ?) TOYOTA zaleca płyn chłodzący do silnika.
Niby gógła mówią, że do młodych autek Toyotowych - różowy (ale jakiej specyfikacji  :o)
Spotkałem jeszcze czerwony. Wiadomo kolor jest / może być tylko dla uproszczenia identyfikacji.
Dziękuję
S.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: Camry MK III 5-S-FE 1993r. Płyn chłodzący pomoc w identyfikacji.
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Września 2019, 09:33:32 »
Gwarantuję Ci, że jeśli pojedziesz do ASO na wymianę płynu, zaleją do chłodnicy to co mają czyli Pre- mixed, czy jakoś tak. Ten sam płyn dostaniesz na Allegro w cenie dobrego oleju pół- syntetyka. Chesz dobry płyn- kup Prestone, trzyma parametry.

Offline Sinuspi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Września 2019, 18:38:57 »
Gwarantuję Ci, że jeśli pojedziesz do ASO na wymianę płynu, zaleją do chłodnicy to co mają czyli Pre- mixed, czy jakoś tak. Ten sam płyn dostaniesz na Allegro w cenie dobrego oleju pół- syntetyka. Chesz dobry płyn- kup Prestone, trzyma parametry.

Płyn do wszystkiego jest do niczego :-)
A przy okazji wymiany: czy w bloku silnika 2.2 są jakieś śrubki -  kraniki, bo broków się nie dopatrzyłem (jeszcze) i wolę wylać "coś" zanim to "coś" chciałoby zamarznąć i rozsadzić żeliwo. Patrzyłem w manual ale się nie dopatrzyłem :embarassed:

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Września 2019, 19:48:32 »
Są, jedna z przodu druga z tyłu - okolice 3 cylindra.
3VZ.pl

Offline Sinuspi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Września 2019, 23:21:51 »
Dziękuję.

Marcinie na podstawie zdjęć mógłbym prosić Cię o wskazanie gdzie są te "kraniki" ?

« Ostatnia zmiana: 14 Września 2019, 23:30:18 wysłana przez Sinuspi »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Września 2019, 23:50:41 »
Na pierwszym foto masz dokładnie między 3 a 4 garem śrubkę, ale to jest z magistrali olejowej - zapomniałem już co do czego, bo dawno nie dłubałem nic przy 2.2, także cofam - z przodu spustu nie masz, chyba, że jest wersja bez chłodnicy oleju, to kilka razy widziałem kranik lub śrubę w tym okrągłym wypuście między rzeczoną śrubką a brokiem 4 cylindra.

Na drugim i trzecim foto widać na 4 garnku. Na jednym śrubka (najczęściej) na drugim kranik - zależnie od wersji.

3VZ.pl

Offline Sinuspi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Września 2019, 16:24:19 »
Na pierwszym foto masz dokładnie między 3 a 4 garem śrubkę, ale to jest z magistrali olejowej - zapomniałem już co do czego, bo dawno nie dłubałem nic przy 2.2, także cofam - z przodu spustu nie masz, chyba, że jest wersja bez chłodnicy oleju, to kilka razy widziałem kranik lub śrubę w tym okrągłym wypuście między rzeczoną śrubką a brokiem 4 cylindra.

Na drugim i trzecim foto widać na 4 garnku. Na jednym śrubka (najczęściej) na drugim kranik - zależnie od wersji.

Mam w Camerce silnik 4cylindrowy 2.2ccm.
Już wiem gdzie mam macać i łamać dłoń.
Odpowiedziałem sobie też na pytanie, że jednak broki są w bloku przy okazji nauki o Camry. Widzę, ze ówcześni Japończycy lubili mechaników :-)
Dziękuję.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Września 2019, 17:13:02 »
Niby gógła mówią, że do młodych autek Toyotowych - różowy (ale jakiej specyfikacji  )
Spotkałem jeszcze czerwony.

Do tak "starego" silnika wystarczy jak zalejesz czerwony toyotowski Long life coolant.
Specyfikacje
ASTM D3306,  JIS K2234
Ale te specyfikacje spełnia większość płynów

Nie stosuj żadnych G-11, G-12 itp - te są do europejskich silników.

Możesz zalać również różowy TSLLC, który jest mieszalny z czerwonym (może go zastąpić).

Zapewne w oryginale miałeś jeszcze stary "zielony" płyn.
« Ostatnia zmiana: 15 Września 2019, 17:22:54 wysłana przez Wojak WRO »
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Września 2019, 19:17:40 »

Niby czemu nie stosować. Oznaczenie "G" to specyfikacja VAG, ale nie oznacza, że nie można go lać do układów innych aut.
Jeśli kolega miałby chłodnice lutowane trzeba by lać płyn z zawartością krzemionki dla ochrony ołowiu w cynie , a krzemionkę mają właśnie płyny G11.

Offline Sinuspi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Września 2019, 13:02:53 »

Niby czemu nie stosować. Oznaczenie "G" to specyfikacja VAG, ale nie oznacza, że nie można go lać do układów innych aut.
Jeśli kolega miałby chłodnice lutowane trzeba by lać płyn z zawartością krzemionki dla ochrony ołowiu w cynie , a krzemionkę mają właśnie płyny G11.

Dzięki Panowie.
W zasadzie to co mam w chłodnicy wygląda i pachnie jak woda pobrana z Wisły po awarii w Warszawie. Oryginalność zalanego płynu....noo można tak o nim powiedzieć.

AGILESS ma rację co właściwość płynu i elementów układu.
Co do chłodnicy zewnętrznej to widać jaka jest, natomiast nagrzewnicy to ja już nawet u wujka Gógła nie uświadczę jak jest zrobiona.
Mając wiedzę o tych dwóch składowych mogę dobrać odpowiedni płyn.
Spodziewałem się, że Toyota jednak ma inne podejście i nie chowa się za sloganem o kompatybilności. W necie na zdjęciach etykiet baniek płynów Toyoty nic nie odczytałem. Podjadę to ASO i zobaczę, czy podają skład płynu.

« Ostatnia zmiana: 16 Września 2019, 13:53:36 wysłana przez Sinuspi »

Offline Sinuspi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Września 2019, 21:41:58 »
W necie na zdjęciach etykiet baniek płynów Toyoty nic nie odczytałem.

To słabo szukałeś

https://www.google.com/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fi41.tinypic.com%2F55p647.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.bobistheoilguy.com%2Fforums%2Fubbthreads.php%2Ftopics%2F1747873%2Fall%2FToyota_red_long_life_%26_pin&docid=hWCvXrnRs1UhuM&tbnid=AoDwzYg-fB0HbM%3A&vet=12ahUKEwj7xNOgt9XkAhXNlYsKHYSmDCw4ZBAzKBAwEHoECAEQFQ..i&w=497&h=263&bih=977&biw=1920&q=toyota%20sllc%20coolant&ved=2ahUKEwj7xNOgt9XkAhXNlYsKHYSmDCw4ZBAzKBAwEHoECAEQFQ&iact=mrc&uact=8

:good:

:-) nie wiem czy wiesz, ale jedno kliknięcie na zdjęcie przekierowało mnie do Amerykańskiego forum Toyoty, gdzie postawiono identyczne zapytanie (czerwony kontra różowy płyn Toyoty) i jego skład.
Ponowna lektura + info płynach dała mi odpowiedź.
Tego mi było trza.

« Ostatnia zmiana: 16 Września 2019, 21:56:28 wysłana przez Sinuspi »

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Września 2019, 21:57:47 »
Wg mnie IAT - G11 i zlewka do 2 lat normalnej eksploatacji.
Przekopałem piwnicę i znalazłem nagrzewnicę, jest mosiężna z lutowaniami, więc zalecany G11.

Offline Sinuspi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Września 2019, 22:57:18 »
Wg mnie IAT - G11 i zlewka do 2 lat normalnej eksploatacji.
Przekopałem piwnicę i znalazłem nagrzewnicę, jest mosiężna z lutowaniami, więc zalecany G11.

:hug:

Tak mówią prawidła -> do 2 lat i zlewka z układu.

Trójnik z układu podtlenku biedy. Założony nowy. Czas zeżarcia przez różowe guano z układu ok 1 roku. Na szczęście w tym nagrzewnica jest alemeniowa ale podżarło głowicę. 
Mniej szczęścia w innym kanciastym wozie. Nagrzewnica, uszczelka pompy wody-aut.

uzasadnienie mojego pytania......

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl