Autor Wątek: RAV4 V 2019 - test łosia  (Przeczytany 28873 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jakub77

• Toyot Leżący
  • *
RAV4 V 2019 - test łosia
« dnia: 13 Września 2019, 14:53:06 »
spidersweb.pl/autoblog/toyota-rav4-2019-test-losia

nie wygląda to zbyt ciekawie  :/

Macie jakieś doświadczenia z brakiem stabilności najnowszej RAV-ki ?
Pozdrawiam, Kuba
126p.....,Avensis T27, MX-5, GT86

Offline Raori

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 V 2019 - test łosia
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Września 2019, 19:30:14 »
W zależności od tego kto testuje 68 do 71km/h
Nie jest tak najgorzej.
W końcu u nas po drodze nie chodzą zazwyczaj łosie.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Września 2019, 19:58:40 »
nie wygląda to zbyt ciekawie
Faktycznie słabo to wygląda w porównaniu z innymi samochodami
Ale krowa może się napatoczyć

Offline MS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Września 2019, 21:32:08 »
Temat tak naprawdę był już poruszany znacznie wcześniej.
Hiszpanie robili test łosia już wiosną 2019.
Jak można się domyślić również nie wypadł najlepiej...

https://youtu.be/j3qrCNR4U9A

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Września 2019, 22:17:51 »

Za to chodzą jelenie, zwłaszcza teraz, kiedy jest rykowisko. A po jeleniu dużo większe auta wyglądają... no słabo wyglądają, wierz mi ;)
3VZ.pl

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Września 2019, 22:21:07 »
Każda następna generacja Ravki jest większa - nie wiadomo po jaką cholerę , Toyota idzie  w hybrydy zapominając że auta JESZCZE musza jakoś jeździć!!!!! :bash: :bash:
RAV4 2.5 hybrid

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Września 2019, 09:23:01 »
Przeciez RAV4 2019 jest mniejsza od 2013-2018 wiec o czym Ty poszesz.

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Września 2019, 09:50:11 »
Przeanalizowałem temat samego gościa, który robił ten test. Są komentarze, że u niego negatywnie wypadają tylko toyoty a sam gość jest stronniczy (między testem hilluxa a rav4 nie opublikował żadnego innego testu łosia a czas dzielący te dwa testy to 2 lata).
Wiadomo, że doświadczony kierowca bez większego problemu wprowadzi samochód w podobny stan nawet przy mniejszej prędkości.
Z drugiej strony weźmy pod uwagę statystykę. Ilu kierowców w przypadku przeszkody na drodze w postaci łosia, krowy, sarny, jelenia, itp. zrobi podobny manewr? Większość zacznie hamować nie robiąc przy tym nic więcej, jakiś procent "kierowców" zamknie oczy i nawet nie będzie hamować waląc prosto w przeszkodę, być może 10% wszystkich kierowców będzie próbowało zareagować poprawnie. I teraz pojawia się kolejna kwestia. W terenie zabudowanym możemy poruszać się do 50 km/h więc taki manewr rav4 wykona poprawnie. Natomiast poza terenem zabudowanym jedziemy już zdecydowanie szybciej niż prędkości z testów.
Jeszcze jeden aspekt jaki chciałem poruszyć to nawierzchnia na jakiej wykonywany był test w przypadku nisana i kia a rav4. Wydaje się być inna. A to chyba ma znaczenie.

Offline Raori

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Września 2019, 10:23:09 »
No ja przeanalizowałem wszystkie dostępne filmy i wykazy tabel w rankingach, dlatego pokusiłem się o mój wyżej zamieszczony komentarz.

70 km to granica od jakiej przyjmuje się, że samochód jest ok.
71 km wyszło Hiszpanom, a oni wydaje się najrzetelniej robili ten test.
Jak dla mnie nie ma tematu.

Ostanie wypływ danych to zwykła wojna handlowa.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Września 2019, 11:09:38 »
. Są komentarze, że u niego negatywnie wypadają tylko toyoty a sam gość jest stronniczy
Uwielbiam teorie spiskowe fanów danej marki.

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Września 2019, 11:36:35 »
Nie wiem czy są to teorie spiskowe ale faktem jest, że brak testów łosia innych marek samochodów na kanale Teknikens Värld jest dziwny. Jeśli gość jest tak rzetelny to powinien robić takie testy większości nowych popularnych marek i modeli samochodów i wstawiać na swój kanał YT niezależnie od tego jak test wypadnie. Od 4 lat na jego kanale pojawiły się dwa tego typu testy, jeden i drugi toyoty.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Września 2019, 12:16:16 »
Czyli jak jakieś inne samochody obleją ten test to będzie to usprawiedliwienie dla Toyoty?  :o Ja myślałem , że trzeba równać do najlepszych jeżeli chce sie być wiodącą marką.

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Września 2019, 14:40:27 »
Nic takiego nie napisałem. Mój poprzedni post był na temat rzetelności i wiarygodności pana z Teknikens Värld.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Września 2019, 14:57:42 »
Mój poprzedni post był na temat rzetelności i wiarygodności pana z Teknikens Värld.
To na czym polega jego nierzetalność, bo nie bardzo rozumiem? Chyba nie na tym, że przetestował Toyotę, a nie przetestował samochodu marki X ? Toyota nie spisała sie w teście łosia i to jest fakt.

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Września 2019, 16:01:51 »
Tak, właśnie na tym, że nie pokazuje tego typu testów innych samochodów. Nie bronie toyoty ale dziennikarstwo w wykonaniu tego pana wygląda jak wiadomości TVP pokazują tylko jednych a o drugich nic nie mówią albo w samych superlatywach. TVP wiadomo czym się kieruje a pan z Teknikens Värld? I nie chodzi mi o to, że zrobiłyby mi się lepiej gdyby na jego kanale było zdecydowanie więcej samochodów różnych marek, które nie podołały ominięciu przeszkody. Ale wiedziałbym, że gość się tym zajmuje na co dzień a nie wtedy gdy ktoś mu zleci zrobienie czegoś takiego za odpowiednie ??.
Dla tego można mieć wątpliwości czy aby na pewno ten człowiek test przeprowadził w sposób odpowiedni a nie specjalnie wprowadzał auto w mało fajnie wyglądające poślizgi. Jak wcześniej wspomniałem dobry kierowca może samochód wprowadzić w taki stan jadąc z o wiele mniejszą prędkością.
Nie mniej jednak Toyota powinna opublikować swoje testy, mogłoby to wiele wyjaśnić. A najlepiej gdyby znalazło się jeszcze kliku dziennikarzy motoryzacyjnych, którzy podjęliby się przeprowadzenia testu łosia.
Może za dużo wymagam ale jednak samochodów tej marki jeździ cała masa po naszych drogach a nowa rav4 jest już teraz jednym z lepiej (jak nie, najlepiej) sprzedających się samochodów w swojej klasie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl