Autor Wątek: RAV4 V 2019 - test łosia  (Przeczytany 28842 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: RAV4 V 2019 - test łosia
« Odpowiedź #45 dnia: 16 Września 2019, 12:32:02 »
jak mam wybrać czy tego dzika chce spotkać jadąc w toyocie czy w innym aucie które lepiej sobie radzi w tym teście to abstrahując od manewru który wykonam bezpieczniej jechać w aucie które lepiej sobie radzi w takich sytuacjach
Dokładnie tak jest. I to jest zasadnicze pytanie, a odpowiedzią na nie jest kilkanaście postów, które  nie odnoszą się do niego , na zasadzie, że w Ameryce murzynów biją. Ja też wolę mieć samochód, którego system bezpieczeństwa jest na najwyższym możliwym poziomie, nawet gdybym nigdy nie musiał z niego skorzystać. A test łosia jest jednym z podstawowych jego mierników.
« Ostatnia zmiana: 16 Września 2019, 12:33:55 wysłana przez pireus »

Arst

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 16 Września 2019, 14:21:02 »
Ja też wolę mieć samochód, którego system bezpieczeństwa jest na najwyższym możliwym poziomie, nawet gdybym nigdy nie musiał z niego skorzystać. A test łosia jest jednym z podstawowych jego mierników.
Uważam dokładnie tak samo :good:
Zaskoczył mnie ten test, bo niby platforma TNGA miała być taka och-ach, 57% większa sztywność, niżej położony środek ciężkości, sru-tu-tu-tu, a tu taka wtopa <zalamka>.

Widzę, że wiele osób nie rozumie, że "test łosia" przede wszystkim obnaża tendencję auta do podrywania kół / przewracania / dachowania przy nagłej zmianie kierunku jazdy. I wcale nie chodzi tu tylko o szarpanie kierownicą przy omijaniu przeszkody. Wystarczy zwykła sytuacja w mieście, jakich są setki każdego dnia - ktoś się zagapił, wymusił pierszeństwo i przydzwonił nam w bok na wysokości przedniego koła. Wcale nie trzeba jechać 70km/h, wystarczy 30-40km/h i to, że puścimy kierownicę, albo - co gorsza - będziemy próbowali uniknąć zderzenia. Wtedy wystarczy już tylko wysoki krawężnik, albo nawet i nie - i w najlepszym wypadku leżymy na boku.

Ja jeżdżąc po Szczecinie widzę/słyszę o takich kolizjach średnio 2-3 razy w roku. Tylko na ogół są to albo jakieś terenówki typu Land Cruiser, Patrol, czy Frontera, albo starsze pudełkowate auta typu Matiz, Sharan, Alahambra, czy właśnie A-klasa.
Tu na przykład ostatni taki przypadek, jaki widziałem osobiście:
https://radioszczecin.pl/1,387144,dachowanie-na-skrzyzowaniu-jagiellonskiej-i-boha
W takim momencie wolałbym siedzieć w samochodzie, który test łosia zalicza celująco, niż w takim, który podrywa choćby 1 koło.
Poważna wpadka Toyoty i wstyd. Tyle w temacie. I żadne tłumaczenia o przeznaczeniu samochodu, ani próby wybielania/usprawiedliwiania marki we własnych oczach tego nie zmienią.
« Ostatnia zmiana: 16 Września 2019, 14:29:01 wysłana przez Arst »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 16 Września 2019, 14:55:03 »
I żadne tłumaczenia o przeznaczeniu samochodu, ani próby wybielania/usprawiedliwiania marki we własnych oczach tego nie zmienią.
Jak ktoś wydał kupę kasy to musi sobie jakoś poprawić samopoczucie i udowadniać że jego zakup był najlepszym z możliwych Po prostu cud, miód , malina. W Polsce samochód jest jeszcze synonimem prestiżu i dobrem wyjątkowym. W bogatszych krajach, jest po prostu kolejną rzeczą ułatwiającą życie.  Miejmy nadzieję, że Toyota stanie na wysokości zadania i w tej materii coś zrobi.

Offline Raori

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 16 Września 2019, 15:41:02 »
Test łosia składa się z 2 części. W 2 Rav4 radzi sobie, jakby była nie tym samych samochodem co w 1 części. Byłoby fajnie jakby to było do poprawy na poziomie oprogramowania.
Jesteście bardzo mądrzy i proszę wytłumaczcie mi dlaczego 1 cześć test jest słaba, a 2 dobra. Skąd ta różnica.
I dlaczego słaba, skoro progiem uznawany da dobry jest 70 km/h a rawka przejeżdża na 71.

Pireus, przepraszam, ale widać, że nie czytasz tego co komentujesz.
« Ostatnia zmiana: 16 Września 2019, 15:46:44 wysłana przez Raori »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 16 Września 2019, 16:17:48 »
Jesteście bardzo mądrzy i proszę wytłumaczcie mi dlaczego 1 cześć test jest słaba, a 2 dobra.
To jest chyba pytanie do inzynierów Toyoty :o

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #50 dnia: 16 Września 2019, 17:30:51 »
Jesteście bardzo mądrzy i proszę wytłumaczcie mi dlaczego 1 cześć test jest słaba, a 2 dobra.
To jest chyba pytanie do inzynierów Toyoty :o

Nie jestem pewien, czy zwróci to ich uwagę, skoro zapatrzeni są wyłącznie w słupki sprzedaży..

Tak na poważnie, z przykrością czyta się ten wątek. O teście na km77 wspominałem kilka miesięcy temu, więc zachowanie auta nie powinno nikogo dziwić. Moim zdaniem winne jest chybotliwe zawieszenie oraz skandalicznie nieprzyczepne opony. Auto zbudowano z myślą o rynku amerykańskim, niemniej bez przesady, dwukrotnie tańszy duster zaliczył ten test. Szkoda że nikt w toyocie nie jest w stanie zareagować..

Offline 1690s

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 16 Września 2019, 18:03:26 »
Słowacy tez robili podobny test od ok. 13 min

https://youtu.be/q43fj4tPmDQ

Offline 1690s

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 16 Września 2019, 18:19:13 »
Uważam, że za bardzo się wszyscy podniecacie tym testem. Ja w swoim życiu (odpukać) a jeździłem przez 20 lat bardzo różnymi markami samochodów ani razu nawet nie zbliżyłem się do takiego manewru. Zresztą prawie wszystkie wątki na tym forum wyglądają jak jeden wielki armageddon, aż się bałem wsiąść do tego auta jak odbierałem. Oczywiście za tę cenę człowiek oczekuje lepiej i więcej. Ale dajcie spokój to jest tylko auto, a ja widzę, że Wy nie możecie spać i myśleć o niczym innym jak test łosia, rysujące plastyki, kiepski lakier, brak carplay etc.

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 16 Września 2019, 18:48:10 »
https://www.youtube.com/watch?v=PuKOKp1KcnE

Meksykańce też robili testy. Trochę inaczej to u nich wygląda. Od 12 min.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #54 dnia: 16 Września 2019, 19:46:07 »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #55 dnia: 16 Września 2019, 22:51:00 »
Jako że się nie znam to się wypowiem.
Nie raz testowałem auta na torze.
Taki test łosia mozna zrobić praktycznie  jak się chce.
Nie bronię tu toyoty czy innych marek ale ten test nie jest absolutnie miarodajny.
Za to jest medialny.
Taki samochód by o nim coś powiedzieć należało by wziąć na tor na kilka godzin i wtedy można porównać.
To że auto zaczyna przeskakiwac tyłem to kwestia tak wielu zmiennych instalych że nie da się jednoznacznie powiedzieć dlaczego.
Winne mogą być nawet zbyt mocne dochamowania vsc czy same opony które dają za dużo momentu.
Do tego ciężka doopa (Tak jak prius który bez problemu zamiana tylkiem jak się chce).

Także moim zdaniem auto należy traktować całościowo a nie w odniesieniu do jednego testu.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #56 dnia: 16 Września 2019, 23:24:56 »
Także moim zdaniem auto należy traktować całościowo a nie w odniesieniu do jednego testu.

To traktowanie całościowo , będzie bardzo ,, pomocne,, jak na drodze będziesz w ekstremalnej sytuacji musiał coś ominąć , i zamiast zostać na drodze wylądujesz w rowie
RAV4 2.5 hybrid

Offline 1690s

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 17 Września 2019, 00:04:54 »
Prawda jest taka, Ci co nie kupili tego auta i go nie chcą kupić, beda znajdować powody by go obrzydzić innym. Ci co kupili, beda bronić. To jak wybory w Polsce...

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #58 dnia: 17 Września 2019, 00:17:57 »
zapomniałeś  o tych , co zamierzają jeszcze kupić Rav4  :song:
RAV4 2.5 hybrid

Offline Raori

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 17 Września 2019, 07:50:12 »
O i znowu spotkałem się z opinią, która coś wnosi do tematu. Dziękuję Mechu