Autor Wątek: Wskaźnik poziomu paliwa - u was też tak działa?  (Przeczytany 51190 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
Odp: Wskaźnik poziomu paliwa - u was też tak działa?
« Odpowiedź #60 dnia: 15 Stycznia 2020, 18:10:22 »
No nie.Jak zapala się rezerwa to nie pokazuje 0 tylko ileś km.Chyba jesteś doświadczonyn kierowcą i możesz ocenić ile jeszcze możesz przejechać km.

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 15 Stycznia 2020, 18:12:12 »
No nie.Jak zapala się rezerwa to nie pokazuje 0 tylko ileś km.Chyba jesteś doświadczonyn kierowcą i możesz ocenić ile jeszcze możesz przejechać km.

Przeczytaj jeszcze raz, proszę, to co napisałem.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #62 dnia: 15 Stycznia 2020, 18:24:06 »
Mają takie normy i juz trzeba się przyzwyczaić.To juz moja piąta toyotai byłem przygotowany że rezerwa zapala się jak można jeszcze jechać i jechać

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 15 Stycznia 2020, 18:30:40 »
Mają takie normy i juz trzeba się przyzwyczaić.To juz moja piąta toyotai byłem przygotowany że rezerwa zapala się jak można jeszcze jechać i jechać

No cóż, trochę to potrwa, zanim się przyzwyczaję.
Póki co, trochę "pokopię się" z serwisem, jakbym chciał tak mało precyzyjny wskaźnik paliwa, to kupiłbym Trabanta 601, gdzie poziom paliwa mierzyło się bagnetem.  :laugh:

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #64 dnia: 15 Stycznia 2020, 19:00:43 »
Albo poloneza gdzie kontrolka paliła się przy pełnym zbiorniku bo pływak się topił

pireus

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 15 Stycznia 2020, 19:09:52 »
Serwis z uporem maniaka, upiera się, że to w celu ochrony układu zasilania (czyt. pompy paliwa)
Najbardziej rozbawił mnie argument: " Wie Pan, średnia wieku użytkowników Toyoty, to ludzie starsi, i zdarzało się często, że zapominali zatankować" - padłem.
Samochody innych koncernów nie chronią układu zasilania i jeżdżą nimi same młodziaki  <zalamka> W moich samochodach rezerwa zaczyna migać jak mam do przejechania ok 50-60 km, potem świeci się komunikat zatankuj przy 2-3 litrach w baku  :good:

Offline goldip

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: 19 Stycznia 2020, 00:11:56 »
Dziś po odebraniu auta zastała mnie bardzo dziwna sytuacja. W baku teoretycznie zawsze jest ok 5 litrów po wyjechaniu z salonu więc wjeżdżam na stację w zamiarem zatankowania do pełna do pierwszego odbicia pistoletu. Tankuję i wchodzi 20l za 100 zł i odbicie - myślę sobie, cudownie! Tylko 20l i pełny bak. Wsiadam i sprawdzam wskaźnik a tu trochę ponad połowa baku. Po 10 km zajechałem na inną stację i próbuję kolejny raz zalać do pełna. Pistolet najpierw odbił po dolaniu 4 litrów, później jeszcze z 2 - 3 razy co ok 3 litry. Matematycznie przeliczyłem ile jeszcze powinno wejść do baku i przy ostatnim odbiciu przy niecałych 20 litrach odbił ostatni raz i brak był już pełny (w sumie weszło ok 40l na 2 tankowaniach).
Dwie różne stacje i przy obu odbija pistolet - może paliwo bardzo wolno zlewa się do baku albo bak był mocno zapowietrzony? Jakieś pomysły? Następnym razem spróbuję lać powoli.

P.S. Pierwsze 100 km zrobione, średnie spalanie zaczynało się od 16l/100km. Po równych 100km było już 7,5l/100km - trasa i miasto 50/50, temperatura ok 5 stopni, opony 225/45/17, lekko żwawy styl jazdy.
Toyota Corolla TS 2.0 Hybrid [Executive]

Offline Arnik

• Toyot Leżący
  • *
    • spritmonitor
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #67 dnia: 19 Stycznia 2020, 00:56:23 »
Po pierwsze witamy w gronie posiadaczy korolek. Wierzę ,że się ułoży. U mnie na start było ok. 10l

pireus

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 19 Stycznia 2020, 09:39:00 »
Dwie różne stacje i przy obu odbija pistolet - może paliwo bardzo wolno zlewa się do baku albo bak był mocno zapowietrzony? Jakieś pomysły? Następnym razem spróbuję lać powoli.
Nie wiem jak jest w Corolli ale w Aygo też musiałem powoli wlewać paliwo bo pistolet odbijał.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 19 Stycznia 2020, 10:04:16 »
To jest chyba przypadłość nowych samochodów,później to znika i leje się bez odbijania

pireus

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 19 Stycznia 2020, 10:07:52 »
To jest chyba przypadłość nowych samochodów
W innych markach nie było tej przypadłości.

Offline noktur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 20 Stycznia 2020, 12:08:02 »
W moim przypadku to samo. Rezerwa zapala się, auto jeździło do momentu wyświetlenia się komunikatu zatankuj i weszło 26 litrów, po kilkukrotnym dobiciu z trudem weszło 30. Po odpaleniu wskaźnik nie wskazywał pełnego baku.

Dokładnie, pierwszy raz się z czymś takim spotykam.
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2020, 12:10:24 wysłana przez noktur »

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #72 dnia: 20 Stycznia 2020, 12:26:01 »
Słuchajcie a może to wina rury do baku może ma  mniejszą średnice i się zapowietrza przy szybkim wlewaniu

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #73 dnia: 20 Stycznia 2020, 21:48:45 »
Od siebie dodam, że mi pistolet w mojej Corollci nigdy nie odbijał jeśli bak nie był pełny....od nowości. Co więcej w poprzednich moich nowych samochodach "prosto z salonu" nie spotkałem takiej przypadłości. Tylko przy jednym moim samochodzie miałem takową przypadłość...przy starym fiacie uno z 97 r., który miał 5 lat jak go kupowałem lata świetlne temu, pistolet odbijał przy tankowaniu nim bak się napełnił do pełna.
Tak myślę, że to może być kwestia rury dopływowej do baku.
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 21 Stycznia 2020, 11:52:10 »
Pacjent 1.2 t kombi, pistol odbija. Przy zaświeceniu lampki rezerwy ilość paliwa w zbiorniku równa się 10 litrom. Weszło ok 40 litrów, bak ma pojemność 50 L.
Czyli realnie bez stresu można by jeszcze zrobić ok 50-70 km. Odebrawszy auto miałem w zbiorniku jedynie 4 litry, bo przy pierwszym zalaniu weszło 46.
Czy to dobrze, że jest jeszcze zapas przy rezerwie? W mojej ocenie dobrze dla tych, którzy nie patrzą na wskaźnik zbyt często i którym przez to nie zabraknie paliwa, jak w pobliżu nie odnajdą stacji  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl