Autor Wątek: Wskaźnik poziomu paliwa - u was też tak działa?  (Przeczytany 51212 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Artik

• Prawie Toyot
Odp: Wskaźnik poziomu paliwa - u was też tak działa?
« Odpowiedź #75 dnia: 21 Stycznia 2020, 17:21:52 »
Akurat dziś zaświeciła mi się rezerwa i zatankowałem- weszło 36L czyli zostało jeszcze 14L (1.2T). Potwierdza się więc teza że za wcześnie się zaświeca rezerwa.
Corolla 2019 1,2 Active + Business

Offline tomo_jelonka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 31 Stycznia 2020, 18:40:26 »
U mnie weszlo 37 l, rowniez 1.2 t. Czyli zostaje bam sporo paliwa przy rezerwie.
Toyota Corolla TS 1.2T Comfort + Tech + Style

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 01 Lutego 2020, 14:27:22 »
Rozkminiłem to i wygląda na to, ze przy komunikacie "zatankuj" jest jeszcze w zbiorniku 8 L paliwa.
Najpierw pali się rezerwa i pokazuje ilość km do pokonania na paliwie, jak dobiegnie do zera pojawia się komunikat "zatankuj".
Dojezdzilem do tego komunikatu i weszlo mi 42 litry. Czyli bezpiecznie 50-70 km można jeszcze nakrecic.

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 01 Lutego 2020, 14:32:59 »
Rozkminiłem to i wygląda na to, ze przy komunikacie "zatankuj" jest jeszcze w zbiorniku 8 L paliwa.
Najpierw pali się rezerwa i pokazuje ilość km do pokonania na paliwie, jak dobiegnie do zera pojawia się komunikat "zatankuj".
Dojezdzilem do tego komunikatu i weszlo mi 42 litry. Czyli bezpiecznie 50-70 km można jeszcze nakrecic.

Nie uważasz, że własnie taka kalibracja jest co najmniej bez sensu?

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 01 Lutego 2020, 14:53:11 »

Pytanie czy taka jazda jest bezpieczna dla podzespołów w aucie. Dodam, że i u mnie wchodzi podczas tankowania około 10 litrów paliwa.

Offline goldip

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #80 dnia: 02 Lutego 2020, 11:34:35 »
Drugie tankowanie do pełna za mną, przejechane 689km (20 km po pojawieniu się komunikatu zatankuj czyli rezerwa była przy ok. 620 km) i spalanie z komputera 6,2l/100km. Z kalkulatora powinno wejść do baku dokładnie:

6,2l * 689km/100 = prawie 43 litry (tyle co ma bak?!)

Tym razem aby uniknąć problemu z odbijaniem lałem do 30 litrów z pistoletem wciśniętym na maksa, po 30l lałem już bardzo powoli i odbiło dopiero przy 39,4 litra - więcej nie dolewałem, poziom paliwa pokazuje maks i zasięg 964 km (po pierwszym było ok 1090 km). Licząc średnią z tego ile wlałem paliwa i przejechałem km:

39,4l / 689 km * 100 = 5,7l/100km

Komputer mi zawyża o 0,5l czy zalałem ok 3,5 litra więcej pod korek przy pierwszym tankowaniu? Ciężko powiedzieć, zobaczymy jak kolejne ale póki co miłe zaskoczenie ze spalaniem. Zrobiłem ok 60% miasto i 40% trasa.
Toyota Corolla TS 2.0 Hybrid [Executive]

Offline M.J.L.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 02 Lutego 2020, 16:06:12 »
Drugie tankowanie do pełna za mną, przejechane 689km... .. .
Dla mnie to co pokazuje komputer i apka toyoty  pokrywa się z tym co mówi fuelio.
Zawsze tankowanie do odbicia,  bez dolewania po kropelce.
Przejechane 10k km
Corolla TS 2.0 Executive

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 02 Lutego 2020, 16:35:28 »
Drugie tankowanie do pełna za mną, przejechane 689km... .. .
Dla mnie to co pokazuje komputer i apka toyoty  pokrywa się z tym co mówi fuelio.
Zawsze tankowanie do odbicia,  bez dolewania po kropelce.
Przejechane 10k km
Ja mam tak samo srednia z komputera i app pokrywa sie z MyFuelLog2

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #83 dnia: 03 Lutego 2020, 13:49:46 »

Nie uważasz, że własnie taka kalibracja jest co najmniej bez sensu?

Z mojego punktu widzenia, faktycznie to jest dziwaczne, pytanie co chcieli osiągnąć inżyniery?
Jako użytkownik wolałbym aby nie siano fermentu jak mam jeszcze sporo wachy do wypalenia, czułbym się bardziej komfortowo, a tak to takie trochę oszukaństwo.
Ktos wspomniał, czy mało benzyny to zle dla podzespołów. Pompa paliwa jest w zbiorniku, to dla czego jeszcze miało by być niekorzystnie? Ja miałem 4 litry benzyny w baku, jak tankowałem po raz pierwszy bo tyle nalała fabryka.
A, i poczytajcie, w instrukcji jest napisane, aby tankowac paliwo premium (!) co najmniej 95Pb. Kiedys 95 premium miało Statoil - dawne czasy (ono było super), teraz tylko 98 Pb jest premium.

Offline Jastrząb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: 03 Lutego 2020, 19:10:28 »
Cześć, jestem nowy na forum. Właśnie tankowałem moją 1.6, kilometr przed stacją zapaliła się rezerwa, weszło 38 litrów. Spora ta rezerwa, skoro zbiornik ma 50l...

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #85 dnia: 06 Lutego 2020, 14:39:13 »
Kiedyś od osoby z branży motoryzacyjnej słyszałem następujące wyjaśnienie:

Ilość paliwa jaka zostaje w ramach rezerwy powinna pozwolić na dojechanie na autostradzie do najbliższej stacji paliw lub innego miejsca, w którym bezpiecznie można się zatrzymać np. MOPu.
Odległości między takimi punktami na autostradzie są z reguły zgodne z wytycznymi europejskimi sieci TEN-T i jest to 100 km.
( dla przykładu, z tego co pamiętam to średnia odległość między stacjami paliw dla niemieckich autostrad to 90km)

Tak więc ilość paliwa pozostała w rezerwie przy średnim spalaniu faktycznie pozwoli na dojechanie do kolejnej stacji nawet jeśli jedną się pominie.
To jako ciekawostka.
Argumenty technologiczne o potrzebie ochrony pompy itd. też mnie przekonują :)

Offline Bizzz

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #86 dnia: 10 Lipca 2020, 21:57:02 »
Nikt mnie nie przekona, ze przy baku 50l, przy zasiegu 0 km, wlewam max 35l i to jeszcze po pierwszym odbiciu pistoletu przy 33l i sztukowaniu kolejnych 2l. A robienie debili z ludzi przez serwis, ktory wymienia czujnik poziomu paliwa, udajac ze to moze cos zmieni, to kompromitacja. Aha i mowiono mi, ze to uwaga pierwszy raz! sie z takim problemem spotykaja ????

pireus

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 11 Lipca 2020, 08:10:23 »
Argumenty technologiczne o potrzebie ochrony pompy itd. też mnie przekonują
Czyli inne marki nie chronią pompy. U mnie w samochodach rezerwa się zapala jak mam do przejechania ok. 100 km (Wartość to zmienia sie w zalezności od stylu jazdy do minimum 50 -60 km.) Komunikat zatankuj pokazuje się jak zostają w baku 2-3 litry benzyny.
« Ostatnia zmiana: 11 Lipca 2020, 08:12:17 wysłana przez pireus »

Offline wandrew123

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #88 dnia: 05 Sierpnia 2020, 22:50:09 »
Witam.
mam toyotę 1.2 T. Opisany problem występuje również u mnie. przejechałem już 11kkm i zawsze staram się tankować po zapaleniu rezerwy. 99% tankowań kończy się na 33 litrach z małym haczykiem. po zatankowaniu wskaźnik nie wskazuje pełnego zbiornika. jest gdzieś na drugiej kresce od góry. Próbowałem dolewać ale to zadanie dla cierpliwych. wchodzi jeszcze ok 3-4 litrów. w sumie bardzo to irytujące. byłem z tym w ASO ale jak powiedzieli że muszę przyjechać do nich z pustym bakiem i razem pojedziemy na stację zatankować.
Pomyślałem sobie. Nauczą mnie jak tankować samochód? :good: Dobre. powiedzieli, że później będą spuszczać to paliwo i trzeba będzie rozebrać pół samochodu, żeby dobrać się do zbiornika.
w sumie zaraz potem nastała era koronowirusa i dałem sobie spokój. Nie wiem czy mi się chce walczyć z serwisem. nie wiem czy w ogóle coś to pomoże skoro jak piszecie jest to powszechny problem.
A propo dużej rezerwy i niby dużej ilości paliwa w zbiorniku. trochę głupio jeździć mając cały czas przed sobą widok zasięg 0km.
Nie wiem czy to dobre, ale chyba się już przyzwyczaiłem. mimo to że częste wizyty na stacji paliw trochę są irytujące. w szczególności jak małżonka mówi "jedź zatankuj mi samochód".
tyle moich wrażeń na temat.
dajcie info jak komuś uda się zwalczyć problem.
Pozdrawiam
 <taniec>

Offline peterbilt2k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #89 dnia: 05 Sierpnia 2020, 23:50:56 »
Witam.
mam toyotę 1.2 T. Opisany problem występuje również u mnie. przejechałem już 11kkm i zawsze staram się tankować po zapaleniu rezerwy. 99% tankowań kończy się na 33 litrach z małym haczykiem. po zatankowaniu wskaźnik nie wskazuje pełnego zbiornika. jest gdzieś na drugiej kresce od góry. Próbowałem dolewać ale to zadanie dla cierpliwych. wchodzi jeszcze ok 3-4 litrów. w sumie bardzo to irytujące. byłem z tym w ASO ale jak powiedzieli że muszę przyjechać do nich z pustym bakiem i razem pojedziemy na stację zatankować.
Pomyślałem sobie. Nauczą mnie jak tankować samochód? :good: Dobre. powiedzieli, że później będą spuszczać to paliwo i trzeba będzie rozebrać pół samochodu, żeby dobrać się do zbiornika.
w sumie zaraz potem nastała era koronowirusa i dałem sobie spokój. Nie wiem czy mi się chce walczyć z serwisem. nie wiem czy w ogóle coś to pomoże skoro jak piszecie jest to powszechny problem.
A propo dużej rezerwy i niby dużej ilości paliwa w zbiorniku. trochę głupio jeździć mając cały czas przed sobą widok zasięg 0km.
Nie wiem czy to dobre, ale chyba się już przyzwyczaiłem. mimo to że częste wizyty na stacji paliw trochę są irytujące. w szczególności jak małżonka mówi "jedź zatankuj mi samochód".
tyle moich wrażeń na temat.
dajcie info jak komuś uda się zwalczyć problem.
Pozdrawiam
 <taniec>

Tak z ciekawości, jaki Ci się pokazuje zasięg po zatankowaniu do pełna? Mam praktycznie taki sam przebieg jak Ty, i zauważyłem, że teraz mając "zero absolutne" - zgodnie z ustawieniem zasięgu - jestem w stanie wlać więcej paliwa niż miało to miejsce kiedy odebrałem samochód. Więcej wlanego paliwa przekłada się również na zwiększenie przewidywanego zasięgu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl