Autor Wątek: Auris 1.6, 132 KM Valvematic LPG - szarpiący silnik podczas jazdy  (Przeczytany 9091 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris 1.6, 132 KM Valvematic LPG - szarpiący silnik podczas jazdy
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Września 2019, 09:48:47 »
Fazibazi posprzątał "niewygodne" wpisy  :grin: po raz kolejny już...
Fazibazi usunął wpisy, które nie wnoszą nic konkretnego do tematu.
Gawith nie wiem czy wiesz ale każdy ma znajomego koleki którego ciotka matki założyła instalacje gazową i jest niezadowolona.
Montaż instalacji gazowej jest to usługa jak każda inna - podlega gwarancji - i naprawy należy się domagać u tego instalatora do skutku.
Setki tych silników chodzi bezproblemowo, a więc jest to ewidentna wina instalatora, albo padł jakiś element co też się zdarza.

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Września 2019, 10:07:35 »
Mniejsza o słówka - możesz zamontować LandiRenzo w ASO i masz dalej gwarancję
W tym przypadku słówka są ważne.
Jak już kiedyś napisałem nie do końca jest to prawda.
Tracisz gwarancje TOYOTY, a gwarantem zostaje diler montujący instalacje. A na pewno nie jest to to samo.
 Montujący to może za duże słowo bo jestem pewny, że zleca to zewnętrznej firmie montującej gaz. Płacisz za instalacje i pośrednictwo.
Nie może być dedykowanej instalacji z wgranymi ustawieniami. Ustawienia muszą być wykonywane podczas jazdy i to z różnymi obciążeniami w różnych warunkach.
I nie trwa to 10 minut.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Września 2019, 10:36:42 »
Pytałem w ASO Katowice to mi oznajmili, że jak u nich zamontuję LandiRenzo to mam dalej gwarancję ( z tym, że chcieli 6,5 k)  a tymczasem ta sama instalka w LandiRenzo w Warszawie coś koło 4,5.

Na swojej stronie LR  http://www.landi.pl/instalacje-dedykowane-toyota.html  twierdzi, że ma instalacje gazowe dedykowane do Toyotek i wskazuje do jakich silników ( być może, że wymagają dostrojenia po montażu to nie przeczę).  W każdym razie jak dzwoniłem do LR w Warszawie to kierownik monterów wytłumaczył mi, że nie wolno im zmieniać ustawień sterownika tych instalacji nawet w zakresie zmiany dotrysków itp.  bo się straci gwarancję. W LR w Warszawie całe mnóstwo LPG do Toyot montują tam taksówkarze a więc usługa musi być na dobrym poziomie.

Jak założę w końcu do swojej Corollki instalację LPG to nie omieszkam na forum oznajmić co założyłem i czy straciłem gwarancję :)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Września 2019, 14:19:25 »
Fazibazi posprzątał "niewygodne" wpisy   po raz kolejny już...
Widocznie taki zwyczaj tutaj jest.

Zgloscie do Admina skoro uważacie że jestem subiektywny jako mod.

Jest jeszcze drugie wyjście, może trudniejsze.....pisanie na temat to nie będę musiał nic usuwać   :good:

A w temacie to ja również sugerowałbym egzekwować poprawne działanie instalacji u pierwszego instalatora. To on udzielił gwarancji na cały montaż i skoro ktoś inny się podpiął i po nim poprawiał to pierwszy ma prawo umyć ręce, więc moze być ciekawie. Sprawdź zapisy w gwarancji (jesli z niej korzystasz itp.) ja w swojej tak mam i dopóki się gwarancja nie skończyła nic nie dotykałem.
Szukanie oszczędności przy montażu tak się kończy niestety.
Jeżeli montaż jest do kitu, albo uszkodzony podzespół to w strojeniu wychodzą kwiatki.
Są w internecie jakieś opinie tego zakładu partnerskiego (instalatora)?
« Ostatnia zmiana: 17 Września 2019, 14:41:23 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Tomek123456789

• Początkujący
  • Samochód:: Auris 1.6 Valve
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Lutego 2024, 17:50:15 »
witam

Czy problem szarpania został rozwiązany?? Pan Paweł ma taki sam problem jak ja i auto tez to samo, 1.6 valvematic z gazem
prosze o pomoc.

530821791

pozdrawiam  :)

Offline zbyszko61

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Lutego 2024, 15:59:07 »
Mam Corollę z tym silnikiem i założoną instalację LPG firmy KME z wtryskiwaczami Barracuda. Jeżdżę trzeci rok i zero problemów. Raz w roku lub co 10tys jadę na przegląd, wymiana filtrów i tyle. Dlatego uważam że wszelkie problemy powinien rozwiązywać dobry instalator. W ogóle kapitalne znaczenie ma wybór dobrego instalatora przy pierwszym montażu. Tak że Tomek  znajdź sobie dobry warsztat i tam szukaj pomocy. Dobry gaziarz ogarnie to w mig  :-)
Bo na uśmiech zawsze mnie stać :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl