Autor Wątek: Aplikacja MyT by Toyota  (Przeczytany 232700 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BuskiJG

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 My’23
Odp: Aplikacja MyT by Toyota
« Odpowiedź #615 dnia: 19 Lutego 2023, 19:38:00 »
Cześć,

Mam taki problem z aplikacją, zdalne włączanie klimy z silnikiem i awaryjnych działa bardzo dobrze, natomiast nie działa mi otwieranie/zamykanie drzwi.

Nawet jak auto jest otwarte to w apce jest status „samochód jest zamknięty”. W informacji pisze, że „odblokowywanie drzwi jest wyłączone”. Założyłem case’a w suporcie Toyoty ale jak na razie bez odzewu.
Ktoś miał podobnie?

Rav4 my’23 2.0

Bartek Busłowicz

Offline Greenmor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #616 dnia: 10 Marca 2023, 12:52:52 »
Witam, czy orientujecie się czy tylko dealer jest w stanie podpiąć zamówienie do aplikacji czy np. przez infolinię też jest to możliwe? Już n-ty raz dzwoniłem do dealera i ciągle słyszę to samo "aa i tak nic nie widać tam", "a do tego vin trzeba mieć", "do centrali musimy napisać bo nie wiemy jak" itp. A tutaj na forum widzę, że pięknie śledzicie swoje zamówienia.
To chyba powinien zrobić dealer w momencie składania zamówienia. Przynajmniej tak było u mnie. Gdy zamówiłem samochód to nawet nie wiedziałem, że taka aplikacja istnieje. Dowiedziałem się jakiś czas później. Zainstalowałem, wpisałem maila, ustawiłem hasło i od razu widziałem status swojego zamówienia. Z nikim się w tej sprawie nie kontaktowałem.

Problemy z aplikacją mam natomiast innego rodzaju. Nie zapisuje mi wszystkich przejechanych tras. Czasem jestem cały dzień w ruchu a po wejściu w aplikację widzę, że ostatnia jazda miała miejsce 3 dni temu - chociaż miejsce postoju i godzinę zaparkowania pokazuje prawidłowo  :roll: Widzę, że to chyba powszechny problem i to z tych nierozwiązywalnych, co potwierdzają m.in. opinie w Google Play.
Drugi problem dotyczy powiadomień. Aplikację mam zainstalowaną na dwóch telefonach - nowym Samsungu (android 13) i starej Motoroli (android 11). Na Motorolę dostaję powiadomienia o otwartych drzwiach lub bagażniku, natomiast na Samsunga żadne powiadomienie jeszcze nie przyszło. Ustawienia samej aplikacji i systemowe powiadomień oczywiście identyczne w obydwu telefonach. Jak to wygląda u Was?

Offline topoll

• Toyot Spamer
Aplikacja MyT by Toyota
« Odpowiedź #617 dnia: 10 Marca 2023, 12:55:26 »
Przecież w następnym poście jest napisane jak to zrobić post factum.
Dealer powinien to udostępnić, ale jak akurat nie ma pana Jurka od udostępniania to kicha. I wtedy trzeba przez BOK

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2023, 12:57:37 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Greenmor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #618 dnia: 10 Marca 2023, 13:20:19 »
Przecież w następnym poście jest napisane jak to zrobić post factum.
Dealer powinien to udostępnić, ale jak akurat nie ma pana Jurka od udostępniania to kicha. I wtedy trzeba przez BOK
Owszem jest napisane  :-) Ja tylko potwierdziłem przy okazji zadania właściwego pytania.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #619 dnia: 10 Marca 2023, 17:04:09 »
To chyba powinien zrobić dealer w momencie składania zamówienia. Przynajmniej tak było u mnie. Gdy zamówiłem samochód to nawet nie wiedziałem, że taka aplikacja istnieje. Dowiedziałem się jakiś czas później. Zainstalowałem, wpisałem maila, ustawiłem hasło i od razu widziałem status swojego zamówienia. Z nikim się w tej sprawie nie kontaktowałem
Eee... Jesteś absolutnie pewien, że tak właśnie było? To, co piszesz jest w zasadzie niemożliwe. Przecież w ten sposób każdy mógłby złożyć sobie konto w aplikacji używając Twojego maila (oczywiście zanim ty to zrobiłeś) i śledzić Twoje zamówienie...
No chyba, że wcześniej miałeś już konto założone na stronie - to by wiele tłumaczyło, bo to to samo konto

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
Aplikacja MyT by Toyota
« Odpowiedź #620 dnia: 10 Marca 2023, 17:55:04 »
Samemu w MyT można dodać samochód tylko jak już mamy VIN. Zamówienie nowego dodaje TCE po numerze zamówienia (na prośbę dealera lub kupującego). W apce, w "moim garażu" mogą być dwie zakładki: posiadane (te już odebrane auta) i zakupione (właśnie te nowe zamówienia). Widocznie Greenmor podałeś maila przy zamówieniu i dealer uruchomił Ci widoczność bez pytania. Prędzej czy później (przed czy przy odbiorze) włączają każdemu.
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2023, 18:02:34 wysłana przez grubar »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #621 dnia: 10 Marca 2023, 18:13:07 »
Widocznie Greenmor podałeś maila przy zamówieniu i dealer uruchomił Ci widoczność bez pytania. Prędzej czy później (przed czy przy odbiorze) włączają każdemu
W żadnym wypadku nie powinien tego robić. Jeśli ją za chwilę założę w portalu konto na maila grubar@gmail.com, a ty jutro kupisz samochód, to będę zajadając popcorn obserwował gdzie jeździsz. Fajnie, nie?

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #622 dnia: 10 Marca 2023, 18:34:08 »
To nie tak, właściwy mail musi być powiązany z właściwym numerem VIN czy zamówienia. Inaczej MyT nie zadziała. W przeciwnym razie każdy (Np złodziej) mógłby wpisywać wszystkie viny (są na przedniej szybie) i śledzić każdy samochód. Składając zamówienie podajesz maila i wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.

Offline Greenmor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #623 dnia: 10 Marca 2023, 18:50:05 »
Widocznie Greenmor podałeś maila przy zamówieniu i dealer uruchomił Ci widoczność bez pytania. Prędzej czy później (przed czy przy odbiorze) włączają każdemu.
Dokładnie tak. Podałem maila, numer telefonu i dane osobowe. Nie pamiętam już jakie dane oprócz maila musiałem wpisać przy pierwszym logowaniu do aplikacji. Wiem natomiast, że nie trwało to dłużej niż 5 minut i z nikim nie musiałem się już kontaktować. Samochód od razu pojawił się w sekcji "Zamówione" wraz z numerem zamówienia i adnotacją przetwarzanie zamówienia.

Offline Boldwyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: exRav4 V Hybrid
« Odpowiedź #624 dnia: 13 Marca 2023, 12:23:51 »
Z tego co pamiętam poza VINem musisz jeszcze podać datę zamówienia i do tego trzeba było przejść procedurę aktywacyjną (wejść do aplikacji i po komunikacie włączyć samochód, przejechać kawałek, wyłączyć i włączyć jeszcze raz z podaniem przebiegu - coś takiego, nie pamiętam dokładnie).
Edit: Ja dodawałem samochód do aplikacji dopiero po odebraniu, więc czekając na zamówienie pewnie jest inaczej.
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2023, 12:46:22 wysłana przez Boldwyn »

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #625 dnia: 27 Marca 2023, 14:01:37 »
Taka uwaga odnośnie nie pojawiających się tras w aplikacji (po tygodniu użytkowania auta): po zalogowaniu się na stronie https://www.toyota.pl/ mam wszystkie trasy, które przejechał samochód, ale w apce w telefonie już tylko te, podczas których byłem zalogowany jako kierowca. Na samym początku, apka nie połączyła się kilka razy z samochodem, nie byłem zalogowany (kierowcą wtedy domyślnie był "gość") i tych tras nie widzę tylko na komórce. Może to stąd wynikają Wasze rozbieżności?
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2023, 14:11:33 wysłana przez grubar »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #626 dnia: 27 Marca 2023, 14:39:20 »
Apka MyT na telefon nie zbiera danych lecz je tylko wyświetla korzystając z danych zgromadzonych na serwerach Toyoty, nie ma znaczenia czy podczas jazdy masz uruchomioną MyT i zalogowaną, czy nie.
Dane z auta są wysyłane automatycznie przez moduł DCM do serwerów Toyoty, apka na telefon nie ma tu żadnego znaczenia.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #627 dnia: 14 Kwietnia 2023, 21:27:49 »
... po zalogowaniu się na stronie https://www.toyota.pl/ ...
Czy możecie zalogować się do aplikacji przez stronę www? Ja od dwóch dni nie mogę, a wcześniej logowałem się bez problemu. Teraz po naciśnięciu "Konto" a potem czarnego "Zaloguj | Zarejestruj się" pojawia się wąskie i puste okno dialogowe jesynie z "x" do zamknięcia.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #628 dnia: 14 Kwietnia 2023, 21:37:33 »
Tak.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Greenmor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #629 dnia: 15 Kwietnia 2023, 08:50:37 »
... po zalogowaniu się na stronie https://www.toyota.pl/ ...
Czy możecie zalogować się do aplikacji przez stronę www? Ja od dwóch dni nie mogę, a wcześniej logowałem się bez problemu. Teraz po naciśnięciu "Konto" a potem czarnego "Zaloguj | Zarejestruj się" pojawia się wąskie i puste okno dialogowe jesynie z "x" do zamknięcia.
Miałem dokładnie taki sam problem jakieś pół roku temu. Kontaktowałem się z infolinią Toyoty ale oczywiście nikt nic nie wiedział i próbowali mi wcisnąć kit, że to wina przeglądarki mimo, że problem występował na różnych urządzeniach i przeglądarkach. Po około 2 tygodniach problem sam minął. Teraz jest ok.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl