Autor Wątek: Aplikacja MyT by Toyota  (Przeczytany 232376 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
Odp: Aplikacja MyT by Toyota
« Odpowiedź #810 dnia: 04 Czerwca 2024, 17:00:41 »
ja bym przyteoretyzował, że podłączony telefon otrzymuje dane bezpośrednio z auta i dlatego tak masz

Offline Tmk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #811 dnia: 04 Czerwca 2024, 21:29:33 »
możliwe tyle że przedtem działało prawidłowo czyli apka pokazywała zawsze faktyczną lokalizację samochodu (z tą uwagą ze był to inny samochód). Co ciekawe nowe funkcje czyli np. zdalne otwieranie czy zamykanie działają prawidłowo. Po zdalnym otwarciu status pojazdu w aplikacji się nie zmienia (niby jest zamknięty). Żeby było zabawniej mytoyota potrafi przysłać wiadomość że drzwi są otwarte mimo że sama w statusie ma że są zamknięte. Strasznie to niedopracowane, działa to komuś prawidłowo? Nie wiem czy mam atakować toyotę pod kątem weryfikacji pojazdu czy ta aplikacja jest do kitu.

Pozdrawiam

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #812 dnia: 04 Czerwca 2024, 21:34:43 »
Atakuj, im więcej zgłoszeń tym lepiej dla statystyki. Japonia lubi wykresy
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #813 dnia: 04 Czerwca 2024, 21:44:19 »
Podłączony telefon nie ma nic do tego. Samochód przesyła dane na serwery toyoty, a apka je z nich pobiera. Nie ma tu żadnej bezpośredniej komunikacji między telefonem, a autem.

Co do otwartych drzwi - u mnie działa to bez zarzutu

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #814 dnia: 04 Czerwca 2024, 23:19:20 »
Samochód przesyła dane na serwery toyoty, a apka je z nich pobiera.
Najwidoczniej nie wszystko wysyła, albo apka nie wszystko pobiera, bo wielu przejazdów w historii próżno szukać, np 20-paro kilometrowej trasy pod koniec danego dnia, za to jest przejazd po bułki 2 km z rana tego samego dnia.
Pozdrawiam,

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #815 dnia: 05 Czerwca 2024, 06:53:36 »
Apka nie jest idealna, ale mnie pokazuje lokalizacje samochodu i status otwarcia drzwi bez zarzutu. Nierejestruje tez wszystkich podrozy.
Uzywam innej apki, mojego dostawcy pradu, do ladowania samochodu z gniazdka. Aplikacja optymalizuje pore ladowania w zaleznosci od chwilowej ceny pradu. Ta znowu nie rejestruje wszystkich ladowan.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #816 dnia: 05 Czerwca 2024, 07:12:49 »
U mnie apka pokazuje otwarte/zamknięte drzwi i okna oraz czy maska jest zamknięta. Ponadto ilość paliwa w baku, zasięg i przebieg. Trasy pokazuje wszystkie, nie to co kiedyś. Nie miałem aktualizacji DCU, czy czegoś tam na co jest akcja serwisowa. Samochód MY22.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #817 dnia: 05 Czerwca 2024, 07:16:55 »
Kiedyś w tej apce były wszystkie trasy, bardzo rzadko czegoś brakowało, natomiast czasem potrafiły się pojawiać nawet po kilku dniach. Jak jest obecnie, to nawet nie wiem, bo przestałem tam zaglądać

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #818 dnia: 05 Czerwca 2024, 07:50:00 »
Podłączony telefon nie ma nic do tego. Samochód przesyła dane na serwery toyoty, a apka je z nich pobiera. Nie ma tu żadnej bezpośredniej komunikacji między telefonem, a autem.
skąd wiesz? Masz wgląd w apkę? Telefon na pokładzie to dobry kandydat na pamięć podręczną, zwłaszcza w warunkach gorszego zasięgu. Z drugiej jednak strony, pytający przyznał, że lepiej mu działało w poprzednim samochodzie, co nieco wyjaśnia.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #819 dnia: 05 Czerwca 2024, 08:35:57 »
Ta aplikacja w ogóle jest dziwna, o ile te trasy w miarę pokazuje to już np. Jest kafelek z "lampkami kontrolnymi"... I po co skoro o aż dwóch lampkach mnie nie informuje? Że paliwa mam 0 od niedzieli to już trochę mniejsza ale że się świeci lampka ciśnienia to powinienem moim zdaniem powiadomienie dostać chyba że jest jakiś drugi i niższy próg przy którym powiadamia to spoko.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #820 dnia: 06 Czerwca 2024, 19:36:48 »
skąd wiesz? Masz wgląd w apkę? Telefon na pokładzie to dobry kandydat na pamięć podręczną, zwłaszcza w warunkach gorszego zasięgu. Z drugiej jednak strony, pytający przyznał, że lepiej mu działało w poprzednim samochodzie, co nieco wyjaśnia.

Mam przekonanie graniczące z pewnością:) tak się po prostu nie projektuje aplikacji, jest to spora, dodatkowa praca dla programistów, która w tej sytuacji nie ma żadnego uzasadnienia. Taka synchronizacja na kilka sposobów jest stosowana tam, gdzie faktycznie kluczowe jest, żeby dane były w 100% spójne, tu nie ma takiej potrzeby. W dodatku widzimy jak działają te nowinki toyotowe, więc można w ciemno założyć, że nie stosują nic poza przyjęty standard.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #821 dnia: 06 Czerwca 2024, 21:19:41 »
Dokładnie tak jest. Problemem pewnie jest oprogramowanie. Ja mogę jeździć bez telefonu a apka i tak pokazuje wszystkie dane. Samochodem może jeździć inna osoba a apka  w telefonie właściciela pokaże gdzie jest samochód  i wszystkie inne dane.

Offline andnor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 PHEV AWDi
« Odpowiedź #822 dnia: 07 Czerwca 2024, 21:28:48 »
Wydaje mi się, że ta czarna apka to mocna porażka. Jestem po kilku rozmowach z serwisantami tu w Oslo na ten temat i co się okazuje: moja Camry 2021 wysyła po zakończeniu jazdy dane o stanie paliwa i zasięgu dla pozostałej ilości paliwa oraz ostatnią lokalizację pojazdu (czyli, gdzie wyłączyłem silnik). Serwisant to sprawdzał jakim elektronicznym bajerem podpiętym do samochodu. Bladego pojęcia nie miał dlaczego apka widzi tylko przejechany dystans oraz ostatnią lokalizację samochodu. Osobiście przestałem to tej apki zaglądać. Bo po co.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #823 dnia: 07 Czerwca 2024, 21:32:22 »
Serwisant to sprawdzał jakim elektronicznym bajerem podpiętym do samochodu. Bladego pojęcia nie miał dlaczego apka widzi tylko przejechany dystans oraz ostatnią lokalizację samochodu.

Bo po drodze między autem a apka jest serwer Toyoty.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #824 dnia: 10 Czerwca 2024, 13:00:15 »
Co do działania apki i przesylania danych odnosnie otwartych drzwi/okien, to działa to dobrze poza jednym przypadkiem...

Losowo przy otwieraniu z kluczyka czy tez "z kopa" otwiera sie tylko tylna klapa bez pozostalych drzwi, po zamknieciu klapy niestety sie ona sama nie rygluje i dla apki jest wszytko ok, bo drzwi auta zamkniete/zaryglowane, klapa zamknieta, ale nie zaryglowana.
Potencjalnie ktos moze podejsc otworzyc bagażnik...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl