Autor Wątek: Powitanie i zakup Auris II -pytanie  (Przeczytany 10595 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aro333

• Toyot Leżący
  • *
Powitanie i zakup Auris II -pytanie
« dnia: 19 Września 2019, 16:51:57 »
Witam
Na imię mam Arek, mieszkam w Siedlcach. W mojej karierze drivera bylo pare maluszków,Nysa,  Tico, Matiz, Corolla , Octavia i obecnie Ceed
Ostatni samochód który nadal posiadam jest spoko, silniczek 1,6 daje rady jednak czas wrócic na łono Toyoty hihihih.
Mam kilka pytan dotyczacych raczej wyposazenia bo ciut jestem pogubiony. Poszukuje takowego Aurisa gdzies z rocznika okolo 2015. Jak widzę są tam różne typy stacji multimedialnej tzn. widzę podstawową plus klima sterowanie oddzielne ale jest też Toyota Touch 2 i to chyba w dwóch rodzajach z ekranem 6 i 8 calowym.  Czy to zawsze jest Touch 2 tylko różny ekran czy jeszcze jest jakas różnica (jest jeszcze Go ale to chyba tylko o navi chodzi). Dodatkowo widzę ze w danym roczniku wystepują chyba 3 rodzaje zagarów/szaf. Jest z malym ciekłokrystalicznym wyswietlaczem, wyswietlaczem wiekszym jakby DOT VW i jest chyba taka szafa z zegarami w "tulejach" plus po srodku wyswietlacz TFT. Jak to sie wszystko ma do jakiej wersji? Jak widzę jest dosc spora zmiennosc wyposażenia.  Celuję raczej w 1,6 ale z tym jest ciut gorzej, wiekszość na rynku wtórnym to diesle albo 1,4. Zapytam jeszcze o jedną rzecz - czy czujniki cofania to zawsze w tym samochodzie występują z kamerą cofania czy to sa dwa oddzielne moduły?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Powitanie i zakup Auris II -pytanie
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Września 2019, 18:33:24 »
Szukasz wersji przed czy po faceliftingu?

Offline aro333

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Września 2019, 20:03:37 »
Oooo dobre pytanie. Z tego co pamietam to chyba wlasnie w 2015 był lift? Czy z tym jest wlasnie zwiazana  zmiana panelu medialnego? Generalnie chyba jest mi to obojętne. Najwazniejsze  (zona sie uparla) maja być czujniki cofania zespolone z systemem samochodu z tylu bądz kamera.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Września 2019, 22:58:56 »
Tak w 2015 był FL i dlatego taka różnica. Po FL masz dotykowa stacje i kolorowy wyświetlacz pomiędzy zegarami. Wersja z plusem multimedialna daje tylko mapy 3d i dab.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Września 2019, 08:54:28 »
Kolorowy wyświetlacz był po lifcie. Stacja jest ta sama przed i po lifice - z tym samym sprzętem. Różni się ekranem, obie były dotykowe, ale po lifcie nie było już pokręteł i guzików. Defacto lepsza jest stacja z guzikami, bo weź przycisz radio w czasie jazdy trafiając w ekran dotykowy ;). Stacja z nawigacją (wersje GO) dostały aktualizacje oprogramowania i te przed liftem miały taki sam soft jak te po lifcie. Wersje bez GO nie mają żadnych aktualizacji, więc mają starszy soft. Oprócz wersji TT2 bez GO i z GO jest jeszcze wersja Plus która miała dodatkowo dłuższą bezpłatną aktualizacje map, budynki 3D, czytanie SMSów, WiFi do aktualizacji stacji i inne temu podobne bzdury.

Generalnie jest to muzeum techniki i nie warto się tym podniecać. O nawigacji można powiedzieć że działa, radio gra, do niczego więcej to się nie na daje.

« Ostatnia zmiana: 20 Września 2019, 09:00:29 wysłana przez mariuszs »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Września 2019, 10:10:58 »
A możesz mi powiedzieć w jakim celu próbować przzyciszć nas radiu podczas jazdy? Są fizyczne przciski na kierownicy pod palcem. No chyba że lubice z prostej rzeczy zrobić skomplikowaną czynność

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Września 2019, 10:25:41 »
Masz rację z radiem. Gorzej z telefonem, kiedy trzeba przewinąć książkę adresową lub historię połączeń i trafić palcem we właściwy kontakt
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Września 2019, 12:40:19 »
Mimo wszystko wersja poliftowa ma więcej zalet niż wad IMHO

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Września 2019, 12:47:55 »
czy czujniki cofania to zawsze w tym samochodzie występują z kamerą cofania czy to sa dwa oddzielne moduły?
Oddzielne.  Kamera cofania jest urządzeniem peryferyjnym do Toyota Touch 2 więc nie występuje w podstawowej wersji Active.  Czujniki po lifcie w standardzie były w wersji Prestige, w pozostałych wymagały dokupienia.  Przed liftem były tylko w pakiecie razem z SIPA dostępnym w wersji Premium.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Września 2019, 12:52:16 »
Kamere czy czujniki zawsze mozesz domontować - ważniejszy jest stan samochodu niż wyposażenie/

Offline aro333

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Września 2019, 17:30:31 »
Dziękuję Wszystkim za zainteresowanie tematem. Wczesniej mialem doswiadczenie z Toyotą Corollą ale to bylo wieki temu (silnik 4E-FE). Może jeszcze dopytam, bo katalogowo wiadomo jak to wyglada ale na ile jest różnica w użytkowaniu miejskim Auriski z silnikiem 1,33  i 1,6? Bardziej chodzi mi o elastycznosc nie o przyspieszenie autostradowe bo to wiadomo ze 1,6 jest o wiele ciekawsze. Czy faktycznie ten silniczek 1,33 jest za slaby do normalnego poruszania sie powiedzmy do 100km/h? Nie jestem scigantem choc nie powiem akurat teraz 126KM w moim Ceed bardzo fajnie wypada.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Września 2019, 17:55:56 »
Nie wiem jak silnik 1.3, ale miałem na tydzień najnowszą corollę z silnikiem 1.6 benz. i dopóki się go nie kręciło powyżej 3500 obr., ale w sumie to bliżej 4 tys. obr.  to nie było mowy o wyprzedzaniu itp. (ale wtedy pali  jak smok), więc 1.3 może być lekko "słaby".

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Września 2019, 19:34:48 »
Mi się 1,2T super jeździło. Ciągnął od samego dołu. Wolałbym chyba ten 1,2T

Offline aro333

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Września 2019, 19:42:27 »
Ha wiem ze byl taki silniczek turbodoladowany ale wogole uzywek prawie nie ma  z tym motorem. Dlaczeo? Drogo bylo na starcie czy jakies problemy z turbiną?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Września 2019, 20:37:27 »
1.2T wszedł na rynek w 2 połowie 2015 więc większość egzemplarzy jest w rękach pierwszych właścicieli. 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl